Mic ghid de calatorie – Iordania

Obiective turistice Iordania: Cu o camila la Petra

V-am tot povestit despre Iordania, v-am aratat poze si am primit neasteptat de multe intrebari de la cititori care vor sa viziteze aceasta minunata tara, aflata totusi destul de aproape de noi. Evident, intrebari cu privire la logistica, asa ca m-am gandit sa scriu o scurta postare cu informatii care sa va ajute in planficarea unei excursii in Iordania.

Cand sa mergi in Iordania

Cele mai bune perioade sunt primavara (martie–mai) si toamna (octombrie–noiembrie). Iarna este neasteptat de frig pentru o tara din Orientul Apropiat, mai ales in nord si in zona Petra, iar vara este muuult prea cald. Primavara si toamna veti avea cer senin (asta in caz ca nu vine vreo furtuna de nisip din Arabia Saudita) si temperaturi rezonabile (dar de slapi si pantaloni scurti).

 

Cum ajungi in Iordania

Tarom are doua curse directe pe saptamana spre Amman, dar daca nu prindeti vreo promotie, preturile pot fi mari. WizzAir zboara in Tel Aviv, dar, daca te incumeti la schimbarea catorva mijloace de transport si frecusul vamesilor israelieni, e posibil sa ajungi mai ieftin. Anul trecut am zburat cu Austrian Airlines, care a avut un pret chiar mai bun decat Tarom spre Amman (se intampla).

 

Securitatea in Iordania

Daca te uiti in diagonala pe putinele stiri externe care sunt transmise de minunatele noastre televiziuni, ai senzatia ca Iordania e bantuita de razboaie. Este un mare fals… Iordania a reusit ca, din 1970 (Septembrie negru), sa se sustraga oricaror razboaie civile sau inter-natiuni care continua sa ravaseasca aceasta zona de altfel minunata. Siria este in razboi civil de vreo trei ani, Egiptul, si el, in Israel nu stii niciodata cand incepe din nou, Irakul, sa nu mai povestim. Ei bine, desi o tara mica, Iordania a reusit sa isi pastreze linistea si sa evite orice conflict printr-un balet diplomatic remarcabil al raposatului rege Hussein, urmat acum de fiul sau Abdullah. Nivelul de securitate in tara este de asemenea ridicat (zvonurile spun de unu din trei iordanieni dau cu subsemnatul la Siguranta lor), iar nivelul de criminalitate este mai redus decat in Europa. Daca spuneti cuiva ca nu mergeti in Iordania ca e nesigur, atunci chiar ca e o prostie :).

 

Viza de Iordania

Viza de Iordania se obtine pe aeropoturile internationale (Amman si Aqaba) si, daca nu ma insel, chiar si la granita rutiera de la Eilat – Aqaba. Viza costa 20 de dinari (22 de euro), dar este gratuita daca vii intr-un grup de minimum 4 persoane, avand servicii rezervate cu o agentie iordaniana, sau daca intri si iesi din tara prin punctele de frontiera de la Aqaba (indiferent daca aterizezi cu avionul, intri printr-un punct de trecere rutier din Arabia Saudita sau Israel sau vii cu feribotul din Egipt).

 

Cum calatoresti prin tara

Iordania are extrem de multe locuri faine care merita vizitate in afara rutelor de autobuze locale. Poti sa folosesti autobuzele si microbuzele locale fara nicio problema, dar iti sunt de ajutor doar daca vrei sa vizitezi Petra, Aqaba, Jerash sau, eventual, Wadi Rum. Daca vrei sa mergi la Marea Moarta, Ma’in, Ajloun, Dana National Park, King’s Highway sau castelele desertului, cel mai bine este sa ai o masina. Chiar si la Petra, daca ai o masina pe mana, poti ajunge fara probleme si la Little Petra. Se pot inchiria masini la preturi chiar rezonabile, iar stilul de condus in Iordania este mega civilizat – sosele bune, indicatoare peste tot, soferi disciplinati, asa ca se poate conduce fara probleme.

 

Agentii de turism

Orice agentie de turism din Romania poate sa-ti ofere o vacanta in Iordania – fie circuit, fie sejur, in fine. Arunca o intrebare la agentia ta favorita de turism, dar intreaba-l si pe Alex de la Movenpick. Omul e iordanian, am calatorit cu el in Iordania si chiar stie tot ce misuna pe acolo, iar agentia lui este specializata pe aceasta destinatie. Printre ofertele lui este si o oferta de Fly & Drive

 

Unde sa stai in Iordania

Exista hoteluri pentru toate buzunarele. De la hoteluri de 8 dinari (9 euro) in centrul vechi al Ammanului, pana la hoteluri de 5 stele. Puteti sa va uitati pe Traveo, Booking, Agoda, Hostelz si toate site-urile care ofera cazari pentru oferte cat mai bune. Recomandarea mea este insa sa stati relativ in centru daca e cazul Ammanului sau al Petrei, chiar daca aveti masina.

 

Bani

Moneda nationala este dinarul iordanian. Prin locurile turistice, poti sa folosesti dolari si euro, dar in mod cert cel mai bine este sa folosesti moneda locala. Exista case de schimb valutar peste tot, dar si ATM-uri care sunt conectate la retelele Visa si Master Card.

 

Limba folosita

Limba oficiala este araba, dar foarte multa lume vorbeste engleza. Multi au lucrat in Golf si acolo e obligatoriu sa stii engleza, semnele sunt cam peste tot bilingve, deci nu vei avea probleme. Daca ai nevoie de un ghid foarte simpatic, vorbitor de limba romana (a locuit 27 de ani in Romania), cauta-l pe Adel. Nu numai ca este un ghid bun, dar este si un om deosebit pe care e imposibil sa nu-l indragesti.

 

Cum sa te imbraci

Tara este musulman-laica, dar asta nu inseamna ca e politicos sa mergi in bikini pe strada. Pantalonii scurti sunt OK, dar vei atrage privirile. Pe plaja, fie ca e vorba de Marea Rosie sau cea Moarta, poti sa faci baie in costum de baie, toplessul insa este interzis.

 

Daca mai aveti sfaturi si ponturi de adaugat, va rog s-o faceti mai jos la comentarii :). Shukran… adica multumesc.

Imagini Iordania

Mic ghid de calatorie - Iordania: Tarom Bucuresti - Amman.

Tarom efectueaza doua zboruri pe saptamana intre Bucuresti si Amman in puterea noptii

Mic ghid de calatorie - Iordania Aeroportul Amman

Aeroportul din Amman la 3 dimineata. Modern si bine organizat

Hotel ieftin Amman

Vrei cazare ieftina ? Exista

Mic ghid de calatorie - Iordania Movenpick Marea Moarta

Sau hoteluri de lux ? Si d-alea sunt !

Mic ghid de calatorie - Iordania Haine inot musulmane

Nu e neaparata nevoie sa te imbraci in costum de baie islamic

Mic ghid de calatorie - Iordania: Pantaloni scurti in Iordania

Poti sta si la pantaloni scurti

Mic ghid de calatorie - Iordania: Moda iordaniana

Daca vrei, poti urma si moda iordaniana

 Infotrip Iordania

dar cam asa am fost noi imbracati (tine cont ca poza e facuta pe 2 martie :))

Politista in Iordania

Siguranta ? No problem !

Sosele Iordania

Soselele sunt de cele mai multe ori impecabile (si de multe ori goale)

Obiective turistice - Iordania: Citadela Amman

So, welcome to Jordan !

Obiective turistice - Iordania: Orasul roman Jerash

Cam care ar fi „the best of” – as zice Jerash

Nordul Iordaniei

zona verde din nord

Obiective turistice - Iordania: Mozaicul de la Madaba

Mozaicul – harta multi-milenar de la Madaba

Obiective turistice - Iordania: Marea Moarta

O plutire pe Marea Moarta

Obiective turistice - Iordania: Cu o camila la Petra

Este imposibil sa nu vezi Petra

Obiective turistice - Iordania: Safari Wadi Rum

Unii zic ca Wadi Rum este unul dintre cele mai frumoase locuri desertice din lume

Obiective turistice - Iordania: Cascade Ma'in

Si cu ocazia turei acesteia, am descoperit si Ma’in !

Categorii:
Iordania

Comentarii

  • Humbert spune:

    Cateva sfaturi practice si din partea mea:
    – transportul public in Iordania este foarte slab/inexistent. In Amman de exemplu, autobuzele sunt inutile pentru turisti, folositi taxi-urile care sunt mai ieftine decat in Bucuresti. Intre localitati exista compania de autobuze de stat JETT care ofera conditii bune si punctualitate dar nu au decat foarte putine curse zilnice si doar spre anumite destinatii. De exemplu, spre Petra din Amman exista doar un autobuz care pleaca la 6.30 dimineata. Pentru JETT este bine sa rezervati locuri din timp.
    – microbuzele particulare circula pe multe rute dar sunt niste rable foarte murdare in interior. Orarul lor este aproximativ, pleaca atunci cand sunt pline sau cand are chef soferul si nu se stie cand ajung. Ocolesc pentru a lua alti pasageri si opresc de nu stiu care ori pentru ca soferul vrea sa bea o cafea, etc. De exemplu, intre Aqaba si Amman autobuzul JETT face vreo 4 ore iar microbuzul are nevoie de 7-8 ore.
    – daca inchiriati o masina, nu o folositi ca sa va plimbati prin Amman. Orasul este construit pe dealuri, cu un labirint de stradute inguste cu sens unic care ocolesc pe la baza lor. In trafic, singura regula respectata este tupeul. Mai bine luati un taxi.
    – drumurile intre localitati pot fi bune sau proaste. Nu exista nici o autostrada la standard european. Chiar si autostrada desertului (Amman-Aqaba) este un drum cu doua benzi pe sens dar fara parapeti, care trece prin localitati si are intersectii la nivel si obstacole de incetinire. Este comun sa vezi turme de capre care pasc in spatiul dintre sensurile „autostrazii”.
    – pentru tururi de o zi din Amman, o solutie ieftina este sa intrebati la hostelul Jordan Tower Hotel (aproape de teatrul roman). Organizeaza tururi in fiecare zi spre diferite destinatii, au un microbuz curat si un sofer care stie bine limba engleza.
    – daca va deranjeaza gunoaiele, nu mergeti in Iordania. Sunt gramezi peste tot, chiar si in locurile foarte turistice. Plajele publice de la Marea Moarta dau din Aqaba sunt o groapa de gunoi, la fel si satul de beduini din Wadi Rum, etc.

  • Vladimir spune:

    Cateva opinii si de la mine:
    Daca inchiriati masina, aveti grija la radare, sunt mai prezente ca la noi. In afara Ammanului este foarte usor de condus, soselele fiind libere, dar nici Ammanul nu e de speriat comparativ cu Bucurestiul. Noi am dat o tura catre castele din desertul estic, pe autostrada cu Iraqul, unde mai puteti vedea o oaza si efectele exploatarii apei de catre om.
    Comparativ cu Egiptul nu mi se pare mizerabila, dar cu siguranta este mult mai scumpa. Oricum este o tara usor accesibila cu obiectivele aflate intr-o zona relativ compacta.
    Noi am fost in decembrie si intradevar poate fi surpinzator de frig, pe varfuri gasesti sosele blocate de zapada, cei drept ca anul acesta a fost si o exceptie, dar oricum poti face o baie in Marea Moarta.

  • miruna spune:

    este foarte frumoasa tara!Vara aceasta vom merge si noi in vizita la un prieten din facultate…emotiile sunt mari, dar de abia astept sa ajungem!

  • Tim spune:

    Eu plec duminica pe 23 martie in Iordania si Liban asa ca seria asta post-uri m-a ajutat enorm 🙂

  • Marius W. spune:

    Sper să ajung curând în Iordania – aștept doar o ofertă de avion :). Mulțumim de serial.

  • mihaela spune:

    plec si eu in Septembrie in circuit. Cam cum sint preturile? cam care ar fi bugetul pentru bani de buzunar? Am cazare cu demipensiune si intrarile platite la obiectivele turistice.

    • Imperator spune:

      Pai sa inteleg ca ai transport, cazare, mancare, intrari asigurate. In rest, probabil shopping, preturile variaza – la suveniruri sunt cam ca pe la noi, uneori un pic mai mari, la alte lucruri, mai ieftine ca in Romania

  • Liviu spune:

    Tocmai am rezervat zborul,cu Royal Jordanian(Londra/Amman).In intervalul 20-28.feb.2015 o sa fim acolo.Consideri ca este o perioada buna pt a vizita Iordania?Este o varianta buna sa antamez un tur de 8 zile,cu o agentie iordaniana?Multumesc!

    • Imperator spune:

      Am fost fix cam in aceeasi perioada de timp in Iordania anul asta.
      A fost soare, iar temperatura a variat in functie de zona – daca la Marea Moarta se poate face plaja, la Petra si Amman noptile au fost reci, chiar foarte reci, dar ziua se ducea spre 15 – 20 grade. La Aqaba, a fost din nou vreme de plaja, dar nu la fel de cald ca la Marea Moarta. Per ansamblu, zic ca e o vreme buna.
      Cum sa vizitezi Iordania ? Sincer, cum te simti cel mai comfortabil… daca te simti mai comfortabil cu o agentie, do it 😉

  • Paul spune:

    Salut Cezar,

    Plec cu sotia in approx 10 zile: Amman 2 nopti, zbor la Aqaba ( 1 noapte) pt a vedea si Wadi Rum, Petra 1 noapte .
    Crezi ca se poate face snorkelling in Aqaba?
    Ce imi recomanzi pentru o zi practic de vazut in Amman?
    M-am gandit la Citadela, Teatrul Roman , Moscheea lui Abdulah si Muzeul Automobilelor ( cu gradinile regelui Hussein)
    Cu siguranta/securiatea zici ca e OK! Ma gandesc la contextul actual…
    In pricipiu o sa mergem cu taxi : inclusiv Aqaba- Wadi Rum – Petra ( am negociat la 70 JOD)
    Petra catre Amman cu JETT – am facut rezervare.
    Orice alt sfat e binevenit si iti multumesc,
    Paul

    • Imperator spune:

      1. Da, cam astea sunt the best of din Amman. Evident, si vreo ora la pas prin bazarul din centru.
      2. Da, e ok, as evita insa granita cu Siria si Irakul totusi 🙂
      3. Pfff… pai am o tona de sfaturi 🙂 Da, se poate face snorkeling, insa nu e la fel de ofertant ca la Sharm de exemplu

    • Ionut spune:

      Sa ne zici cum a fost!

    • Mihaela Paun spune:

      Paul, ia legatura cu Geta Younes – are cont pe FB. E un ghid excelent pentru Iordania, romanca casatorita in Iordania. Degeaba te duci daca nu ai ghid, doamna e un ghid autorizat si are niste povesti pe care nu le gasesti altundeva. Foarte documentata, te ajuta mai mult decit orice alta sursa. Noi am avut-o ghid la o excursie in septembrie, face toti banii, in Amman si in toata Iordania, in special Petra si Wadi Rum. Nu iti recomand sa va duceti singuri, tu si sotia. Esti cam copilul ploii fara ghid, e foarte diferit de alte destinatii turistice, dar e fabulos daca iti spune cineva de ai de vazut. Ghidurile turistice tiparite sint slabe.

      • Ioan spune:

        Buna seara,
        Intentionez sa fac o vizita in Iordania la sfarsitul lui noiembrie-inceputul lunii decembrie 2022. V-as ruga sa-mi trimiteti adresa de e-mail a d-nei Geta Younes pentru a o contacta, in vederea organizarii unor trasee turistice, avand-o ca ghid pe domnia sa.
        Cu stima,
        Ioan

  • Paul spune:

    Multumesc mult!

  • bogdan spune:

    E frumos în Iordania…scump dar frumos
    Și apropo eu am plătit viza 40 de dinari

  • EuSergiu spune:

    Daca vrem sa vizitam castelul Kerak , cascadele Ma’in , Ajloun si Madaba , o varianta ar fi si contactarea unei agentii din Iordania ? Sau tot cel mai bine este sa inchiriez o masina ? Multumesc

  • Maria spune:

    Buna seara!
    Am lasat eu u mesaj la un episod din Israel, gresit, asa cum am scris si acolo:)
    Ma interesa daca este o problema la intrare in Iordania pe la Amman, in cazul in care vin din Emirate si am pe pasaport viza de acolo…. intentionez sa merg in aprilie intr-un tur cam in ordinea aceasta Egipt-India-Emirate-Iordania…..si ma gandeam sa nu fie o problema cu viza in Iordania daca am alte vize…
    Va multumesc mult de tot pentru eventualele informatii!

  • Maria spune:

    Multumesc frumos! Asemenea tuturor celor care intentioneaza sa calatoreasca!

  • Tina spune:

    Ca fata, as fi in siguranta pe strazi, in jurul hotelului etc., daca ma indepartez de grup? De obicei merg cu agentii de turism, dar in momentele libere prefer sa explorez si singura. Voi vizita Israel si Iordania si ma intereseaza daca trebuie sa ma tin scai de grup (pentru siguranta mea) sau pot explora si pe cont propriu.

  • Ioana spune:

    Buna ziua,
    Noi zburam cu wizz.ul pana in Eilat – Israel( bilet avion 23euro dus- intors) si de acolo vrem sa inchiriem o masina ca sa trecem in Iordania.Spuneti.mi, va rog, ce stiti despre trecerea masinilor peste granita, caci am sunat la ambasada iordaniana de la Bucuresti si doamna cu care am discutat nu a stiut sa imi spuna nimic despre viza necesara pt masina sau alte conditii speciale. M-ati ajuta enorm. Multumesc!

    • Gabriel spune:

      NU poti trece cu masina din Israel in Iordania si nici invers. Trecerea se face doar pe jos. Si ptr autocare e aceeasi procedura

  • Geta Younes spune:

    Bună ziua, ma puteți contacta pe email:getta_zlatan@yahoo.com sau pe wats up latelefon 00962796641922

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest