Cum scriam mai acum cateva zile, am fost in weekend prin targul de turism si am stat la o vorba cu amici sau doar cunoscuti. Printre ei, si amici de la Paralela 45 care mi-au aratat ce mai au nou… destinatii noi de sejururi la mare prin Italia si Spania, tururi noi, dar ceva care mi s-a parut super-tare au fost niste pachete scurte de 4 zile la 490 de euro in Madeira? 490 de euro plus taxe? Nu, tot – bilet avion, taxe aeroportuare, cazare. Ha! Chiar tare… Vara doar avionul poate fi aproape de 500 de euro, acum e cu tot cu avion, cazare si un tur de Funchal, capitala Madeirei.
Am fost in Madeira acum doi ani. Atunci am scris un serial lung, intitulat chiar “Madeira, insula primaverii”, in care povesteam pe larg ce vazusem pe aceasta insula verde de poveste. Am fost pe la mijloc de octombrie, dar cei de acolo imi spuneau ca si iarna este ca primavara. Uitandu-ma pe statistici, vad ca media maximelor este de 19 grade, iar a minimelor este de 13 grade. Ceea ce imi sugereaza primavara. Ma rog, eu am avantajul ca “evadez” destul de des spre primavara sau vara in plina iarna (cand scriu aceste randuri, in Bucuresti este deprimant de gri, de altfel destul de neobisnuit pentru Capitala noastra, de cateva zile bune n-am mai vazut soarele), dar de fiecare data e o placere :).
Bon, dar daca tot m-am apucat sa scriu despre Madeira, ce poti face acolo? In primul rand, chiar daca va duceti in plina vara, sa nu credeti ca veti avea parte de prea multa plaja. Madeira nu este o destinatie de plaja, practic are doar cateva plaje cu bolovani si una cu nisip adus de prin Africa, dar nu cred sa aiba mai mult de 500 de metri. Ce e de facut in Madeira este sa te plimbi, sa experimentezi locuri noi, sa te umpli de frumusete si, evident, sa mananci fructe de mare si sa bei vin de Madeira sau lichioruri dulci din fructe exotice. Nu este de plaja si punctum. Si asta, impreuna cu climatul foarte fain, face din Madeira o destinatie pentru tot anul.
Ce experiente faine am avut in Madeira. Pai hai sa le pun pe o lista
Cred ca cea mai tare experienta este sa ma dau cu sania prin Funchal. O sa va intrebati pe ce derdelus, ca la o temperature medie minima de 13 grade de unde atata zapada. Ei bine, asta e ideea, ca am mai fost cu sania pe zapada. In Funchal, te dai cu sania pe sosea. Funchal, capitala Madeirei, este catarat pe niste dealuri care coboara in apa, iar strazile sunt la un moment dat destul de abrupte. Traditia saniei nu e de ieri, de azi, e de prin secolul al XIX-lea cand era folosita ca un tip de transport “normal”, chiar prea normal, pentru ca satenii de pe deal sa coboare in centrul orasului. Astazi, traditia e pastrata doar pentru turisti si jur ca a fost super distractiv. Am urcat pana la punctul de plecare a sanilor cu telecabina – e o panorama absolut superba. Vedeti ca prin zona adiacenta se afla cateva gradini foarte frumoase, inclusive gradina lui “Imperador”. Ultimul imparat al Austro-Ungariei, Carol I, a murit in exil pe aceasta insula, iar aceea era gradina lui. Merita vizitate gradinile pentru ca florile din Madeira sunt cu adevarat speciale. Apoi, am ajuns la punctul de plecare a saniilor unde niste flacai imbracati de ziceai ca sunt gondolieri din Venetia isi asteptau musteriii. Dupa ce ne-am urcat doi cate doi, a inceput nebunia… trasa de doi carmaci cu muschi, sania o ia la vale cu mare viteza… cred ca baga si 40–50 km/h. Si nu are ruta ei, o luam la vale pe strazi obisnuite, folosite chiar si de masini… ma rog, nu e cine stie ce trafic si soferii stiu ca pe acolo trec saniorii, dar orisicat. Sincer, e super tare, multa adrenalina si o amintire de neuitat.
Ce mi-a mai placut mult? Trekul prin muntii Madeirei pe langa levadas. Levadas astea sunt niste canale de irigatii, o retea complexa de sute si sute de kilometri, sapate acum cateva sute de ani, si care asigura recoltele insulei. Madeira are niste munti destul de inalti, cel mai inalt varf are aproape 2.000 de metri (mai precis, 1.861 de metri), iar sus, pe munte, ploua zdravan, in timp ce mai pe la poale, mai putin. Asa ca madeirezii s-au apucat sa construiasca aceste canale (inca functionale!) ca sa aduca apa la recolte. De-a lungul lor s-au construit carari pentru ca “managerii” de levadas sa poate interveni cand sunt blocate, iar astazi sunt batute de mii si mii de vizitatori. Am fost o zi pe levadas, a fost o experienta cu adevarat deosebita – aer curat, apa susurand pe langa tine, privelisti verzi, superbe. Din pacate, cam multa lume, dar cred ca iarna sunt mult mai putini turisti ca la mijloc de octombrie.
O gura de vin de Madeira. Banuiesc ca multi dintre voi ati auzit de vinul de Porto. Nu e chiar un vin, este un vin fortificat, foarte dulce si tare, te imbata rapid. Ei bine, si in Madeira e un vin fortificat similar, dar, vorba vietnamezilor, “same, same, but different”… vinul de Porto este invechit in crama la racoare, vinul de Madeira, in pod, la caldura. Acum nu pot spune ca sunt mare bautor, sincer, nu am simtit o mare diferenta intre vinul de Porto si cel de Madeira, dar sigur ca e mai bun.
Bate insula prin sate uitate de lume. Sunt multe sate construite pe vaile destul de abrupte ale insulei. Madeira a construit un sistem incredibil de tuneluri care sfredelesc muntii, sunt sute si sute de kilometri de drum sapat in stanca, evident, cu bani europeni. Acum, insula are niste probleme ca nu mai au bani de mentenanta si am inteles ca mai sunt surpari pe ici, pe colo. Dar daca o sa conduci cu atentie, n-o sa ai nici o problema. In schimb, vei descoperi niste privelisti absolut superbe… Ia o harta si nu cauta niste puncte fixe. Pur si simplu, pierde-te prin munti si vor fi niste locuri unde vei opri aproape in fiecare.
Du-te si viziteaza casele traditionale din Santana. E greu sa le ratezi, chiar e greu. In orice stand cu vederi o sa vezi niste case multicolore de forma triunghiulara. Acestea sunt casele traditionale ale Madeirei, iar unele dintre ele supravietuiesc. Putine mai sunt ca locuinte obisnuite, mai gasesti cateva ca un soi de muzeu al satului, dar care iti pot da o idee asupra modului in care s-a trait aici de-a lungul secolelor. In plus, sunt extrem de fotogenice. Si inca un avantaj… asta va obliga sa ajungeti si pe tarmul nordic al insulei, care este mai putin turistic, dar cu niste forme naturale la fel de dramatice ca in sud.
Cam astea sunt lucrurile cele mai faine pe care le-am experimentat in Madeira. Sigur, sunt mult, mult mai multe. Mi-aduc aminte de centrul orasului cu terasele sale, stiu ca te poti urca pe varful cel mai inalt pentru o panorama de vis, sunt multe lucruri pe care le poti face in Madeira. Poti petrece multe zile si sa nu te plictisesti. Iar daca ai doar 4 zile la dispozitie, acelea din pachetul Madeira Winter Break care m-a inspirat sa scriu postul asta, te asigur ca vei avea parte de patru zile faine de primavara in conditiile in care acasta bate rau crivatul. Sunt plecari dese (adica vreo 10 plecari de la inceput de decembrie pana la sfarsit de februarie), asa ca aruncati o privire aici.
Imagini Madeira
Funchal, capitala Madeirei catarata pe dealuri
Cam asa arata orasul din teleferic
Telefericul, orasul si oceanul
Gradina mea ? 😉
Gondolierii din Madeira trag o sanie
Hai, la fuga pe strazile din Funchal
Jos, in oras, la loja do vinho
Ce vinho ? Vin de Madeira, evident 😉
Alb sau rosu ?
Blandy’s, unul din marii producatori de vin de Madeira
La drum, pe muntii din Madeira pe langa levadas
Ce aer curat era pe aici
Levadas se intind pe kilometri intregi. Sute de kilometri !
O cascada faina
Madeira, insula panoramelor
Marea in Madeira
Case traditionale din Madeira
CRED CA ASTA E EXPLICATIA CU FENOMENU CR7,TREBUIE SA STI SA NU SCAPI MINGEA,CA DACA O SCAPI DE PE UNDE SE PLEACA CU SANIILE ,FACI VREO 2-3 ORE PANA O ADUCI INAPOI.CR7 CAND A GASIT UN TEREN PE CARE PUTEA SA STEA DREPT FARA EFORT A DEVENIT FENOMENUL DE ASTAZI.
Noi am fost în toamnă în Madeira (când biletele de avion sunt mai scumpe ca în iarnă) și ne-a costa 500 EUR/ persoană pentru 8 zile. Ce am inclus când am zis 500 euro? Avion, mașină închiriată + benzină, cazare la o vilă cu belvedere asupra orașului Funchal, mâncare, asigurări medicale și bilete de intrare la diverse obiective. Prin urmare TOT ce am avut nevoie pentru 8 zile.
Insula este superbă iar 4 zile sunt mult prea puține… Pentru a vă inspira puteți să vedeți detaliii pe site-ul meu și pot să vă răspund la întrebări.
Buna ! Marius, imi poti spune unde te-ai cazat si cum ai facut rezervarea . Despre zbor, probabil ai fost cu tap portugal ? Am vazut ca au si cate 2 escale .. Multumesc
Bună Dorina!
Ne-am cazat la Hortensia Gardens și rezervarea am făcut-o pe booking.com (http://www.booking.com/hotel/pt/hortensia-gardens.en-gb.html). In ceea ce priveste zborul, am fost cu TAP si am avut o escala in Lisabona.
Pt zboruri puteti incerca si cu http://www.thomascookairlines.be. Acuma la o privire am gasit zbor dus/intors din Bruxelles la 180EUR pt sfarsit de Aprilie 2015, dar pot costa si mult mai scump. Banuiesc ca pt Bucuresti-Bruxelles se pot gasi la <100EUR bilete cu Wizz sau BlueAir.