Capul Verde – Mic ghid de vizitare

24. Kite surfing in Capul Verde.JPG

Am mai terminat un serial despre o destinație pe care am vizitat-o :). A fost cea de-a 97-a țară pe care am vizitat-o și, sincer, m-am simțit bine. Nu are niște monumente incredibile, nici niște situri istorice, dar este un loc care îți pătrunde sub piele. Îți recomand să îți planifici să vizitezi mai multe insule din cele 10 mari insule care compun arhipelagul, pentru că o bună parte din șarmul insulei este dat de această varietate. Eu am fost în trei insule – Boavista, un soi de Vama Veche a Capului Verde, pe Sal, principala insulă turistică, dar și pe Santiago, cea mai populată insula, unde se află și capital, Praia. Ar fi trebuit să ajung și în Fogo, insula pe care se află singurul vulcan activ (toate insulele sunt de origine vulcanică), dar care tocmai erupsese, și, sincer, mi-aș dori să ajung și în colțul nord-vestic, în Sao Vicente. Poate altă dată.

Când să mergi în Capul Verde

Practic, nu există o lună proastă în care să te duci în Capul Verde. Temperatura arareori scade sub 20 de grade sau trece de 30 de grade. Luna septembrie este ploioasă în mod normal (și un pic din octombrie), dar ploaia cade rareori pe insulele deșertice – Sal și Boavista. Sezonul de surfing este iarna, când vântul bate puternic dinspre Africa. O altă perioadă interesantă este când broaștele țestoase își depun ouăle pe plajă, și asta este vara (din iunie până prin septembrie-octombrie).

 

Cum ajungi în Capul Verde

Din România, practic unica opțiune viabilă este cu TAP Portugal via Lisabona. TAP zboară din Lisabona spre patru insule ale arhipelagului – Boavista, Sal, Sao Vicente și Santiago (Praia), așa că, dacă te plimbi din insulă în insulă, poți să aterizezi pe o insulă și să pleci de pe alta. În caz că nu ai legătură în aceeași zi spre Capul Verde, TAP îți oferă o noapte într-un hotel din Lisabona cu mic dejun și transfer. Alte opțiuni sunt disponibile din Italia și UK cu precădere, dar probabil nu va costa mai puțin decât un zbor TAP. Din păcate, nu există chartere din România spre Capul Verde, deși există din Polonia sau din Cehia.

 

Transport prin Capul Verde

Pare straniu, dar sunt foarte puține posibilități de transport între insule, pe mare. De exemplu, Boavista se vede cu ochiul liber din Sal și nu există feribot între cele două insule. Există un vas turistic care efectuează excursii de o zi, dar sunt doar one-day only. Există un feribot zilnic între Santiago (Praia) și Fogo, dar cam atât. Singura opțiune fezabilă este avionul, compania locală TACV zburând cam între toate insulele. Dacă îți cumperi biletele din Capul Verde, vei avea parte de prețuri mai mici. Am zis “mai mici”, nu “mici”, dar tot e bună o economie cumpărându-le printr-o agenție de turism din Capul Verde. TACV are o flotilă modernă, formată din avioane ATR 42, ATR 72 și Boeinguri 737. Adică, fix flotila Taromului :).

 

Viză de Capul Verde

Cetățenii români au nevoie de viză de Capul Verde, dar o pot primi on-arrival pe oricare aeroport aterizează. Costă 25 de euro, plătești la intrare și primești ștampila în pașaport și factura de rigoare. No stress ;).

 

Cazare

Cele mai turistice insule sunt Boavista și, în mod indiscutabil, Sal. Aici vei descoperi și binecunoscutele resorturi all-inclusive, dar și pensiuni unele de-a dreptul delicioase, deschise de rezidenți străini. Eu am stat în patru locuri de cazare în Capul Verde, și anume:

Casa Velha – Boavista. Deținută de o italiancă, este o pensiune cu adevărat delicioasă… Nu mă refer neapărat la micul dejun care e relativ limitat, dar bun, cât la camerele variate (unele, adevărate apartamente), florile din curte și atmosfera de relaxare totală. Se află la vreo 100 de metri de plajă (poți să o iei și desculț prin nisip) și tot cam la 100 de metri de o gelaterie excelentă din capitala Sal Rei.

 

Hotel Morabeza – Santa Maria, Sal este tatăl turismului din Capul Verde. Construit mai întâi ca o pensiune de un industriaș belgian afectat de astm și care a găsit în Capul Verde un loc perfect pentru suferința sa (fiind cald și uscat tot anul), aici a luat naștere turismul care astăzi aduce aproape o treime din PIB-ul țării și este principalul motor al uneia dintre cele mai bogate țări africane. Dacă nu ai ști istoria lui Morabeza, sincer nu ți-ai da seama că este cea mai veche structură turistică din arhipelag. Totul e nou și modern, se vede că a fost refăcut recent. Principalul avantaj este că se află fix lângă oraș și în cinci minute te poți afla în zona cu restaurante, gelaterii, baruri… În plus, se vede că terenul a fost cumpărat când costa aproape nimic – spațiul este relaxat, amplu, te poți plimba în liniște. În plus, plaja este la doi pași și există o plajă care ține de hotel.

 

Hotel Oasis Atlantico Salinas Sea – Santa Maria, Sal fix lângă Morabeza. Aici am fost parcat de cei de la TACV pentru că mi-a fost anulat zborul spre Sao Vicente. Este un resort de 5 stele chiar fain, camerele sunt mari și relaxante. Este totuși all-inclusive-ul clasic, cu o mâncare atât de plicticoasă că într-o seară am renunțat să merg să mănânc și am dat fuga să bag o friptură de ton în oraș. Seara, însă, au fost niște spectacole haioase. În prima seară, o prezentare de modă (mă rog, să nu credeți că a fost ceva haute couture, ci mai degrabă street wear), iar seara următoare, un show chiar mult, mult mai reușit, cu dansuri din Capul Verde. Existau vreo două piscine, una mare și una pentru copii, iar marea era și ea la doi pași. Per ansamblu, am preferat Morabeza.

Hotel Pestana Tropico – Praia, Santiago. Aparent, cel mai bun hotel din Praia. Construit pe locul fostei pușcării (de altfel, exteriorul aduce mai degrabă cu o citadelă inexpugnabilă decât cu un hotel), Pestana este la rândul ei o oază de bun-gust… O mare piscină în mijlocul curții, niște flori absolut superbe, aflat într-un cartier de vile elegante, dar în proximitatea unei plaje unde nu e bine să te duci după căderea serii (am găsit chiar și o avertizare scrisă în cameră).

 

Pe lângă aceste hoteluri, în Boavista și în Sal veți descoperi după un pic de căutare pe net și numeroase pensiuni sau apart-hoteluri la prețuri foarte bune. Numeroși occidentali s-au mutat în Capul Verde tot datorită climei și a atmosferei relax și s-au apucat să construiască pensiuni… cel puțin, Sal Rei și Santa Maria sunt pline de astfel de locuri foarte faine.

 

Nivel de siguranță

Nu am simțit să existe vreo problemă în Sal și Boavista, în schimb în Praia am înțeles că criminalitatea a crescut. Evident, vina este aruncată asupra altora (senegalezi veniți la muncă în Capul Verde), ce e cert este că noaptea nu ar fi o idee bună să mergi pe stradă așa, aiurea. Ia mai bine un taxi. In Sal și Boavista, însă, nu sunt probleme.

 

Mâncare

Capul Verde sunt insule, iar oceanul din jurul lor adăpostește niște pești extragustoși. În primul rând, nu rata tonul, că este o experiență. De asemenea, poți găsi languste la prețuri net mai mici decât în Europa. Și, cum ziceam, insulele au atras numeroși străini, mai ales italieni, nu o să duci lipsă de pizzerii și gelaterii nici într-un sătuc mai răsărit cum este Sal Rei. Aproape 90% din mâncare este importată de obicei din Portugalia, așa că să nu te uimească roșiile, cartofii și merele pe care le găsești peste tot.

 

Internet în Capul Verde

Nu e o problemă. Găsești peste tot, majoritatea localurilor are wi-fi gratis pentru clienți (cere parola) și merge la o viteză chiar bună. Deci nu o să ai o problemă de conectare.

 

Bani / schimb valutar

Moneda națională este escudo de Capul Verde (CVE). Dacă vă mai aduceți aminte de perioada dinainte de euro, escudo era numele valutei naționale portugheze. Escudo-ul capeverdian este legat de euro, la rata fixă de 1 euro = 110 escudo. Peste tot poți să folosești însă euro (inclusiv la WC-urile publice), dar de cele mai multe ori la rata de 1 euro = 100 escudo (mai ales prin Sal, nu cred că am văzut undeva unde 1 euro să fie egal cu 110 escudo). Poți să schimbi la bancă (sunt închise în weekend, deci nu vei putea schimba mai pe nicăieri), dar, din câte știu, trebuie să plătești un comision de 5 euro per tranzacție. Bancomatele sunt frecvente și plătești un comision ceva mai mic. Eu am scos 10.000 de escudo (adică aproape 100 de euro) și am plătit 110 escudo (adică fix 1 euro).

 

Cum comunici

Limba oficială este portugheza, dar limba vorbită este creola, o combinație de portugheză cu limbi africane. Dacă vorbești portugheza, e posibil să nu înțelegi mare lucru. Nicio problemă, în zonele turistice gen Santa Maria cam toată lumea vorbește engleza, în schimb în Praia a trebuit să-mi utilizez la maximum cunoștințele de portugheză și datul grăitor din mâini, pentru a mă descurca :).

 

Tururi / vacanțe organizate

Nu există prea multe oferte de Capul Verde în România. Am mai văzut ici și colo, dar, din păcate, nu sunt așa de multe, însă mai găsiți. Puteți mai degrabă să vă luați biletul de avion de la TAP și să aranjați cu o agenție locală cazări și, mai ales, zboruri cu avionul între insule (e mai ieftin să-ți iei biletele din Capul Verde). Puteți să-i contactați pe cei de la Barracuda, al căror oaspete am fost și am văzut cât de prompți sunt… aveau grupuri pe Fogo când a erupt vulcanul și i-au evacuat imediat, schimbându-le brusc programul… chiar și mie, dar și altora în situația mea afectați de zboruri anulate, când s-au schimbat programele, aranjat hoteluri, făcut transferuri noaptea… Chiar foarte profesioniști și prompți!

 Imagini Capul Verde

01. TAP in Capul Verde.JPG

Primii pasi in Capul Verde… pe pista aeroportului Boavista

02. Deasupra insulei Boavista.JPG

Asa arata Sal Rei, capitala insulei Boavista vazut din avion

03. Viza Capul Verde.JPG

Coada de la viza. Incet, incet, no stress 😉

04, Aeroport Boavista.JPG

Aeroportul insa arata genial 🙂 Si nu are nici acoperis

05. Liniile aeriene din Capul Verde.JPG

Avion ATR 72 al companiei TACV – Liniile Aeriene din Capul Verde

06. Interior TACV.JPG

Si cam asa arata interiorul aeronavei

07. Casa Velha.JPG

Casa Velha, unde am dormit in Boavista

08. Interior Case Velha Boavista.JPG

Un loc cu multe flori africane 🙂

09. Hotel Morabeza - Sal.JPG

Hotel Morabeza – Santa Maria, Sal

10. Hotel Morabeza Sal.JPG

Si cam asa arata o camera standard

11. Hotel Oasis Salinas Sea.JPG

Oasis Atlantico Salinas Sea – Santa Maria, Sal, cladirea imediat urmatoare dupa Morabeza

12. Hotel Oasis Atlantico - Salinas Sea.JPG

si camera

13. Pensiuni in Sal.JPG

Evident, in Sal, poti sta si la una din numeroasele pensiuni construite de europeni indragostiti de Capul Verde

14. Pensiuni in Sal, Santa Maria.JPG

Unele, foarte pitoresti

15. Hotel Pestana Tropico - Praia.JPG

Hotel Pestana Tropico din Praia, capitala Capului Verde

16. Interior Hotel Pestana Tropico.JPG

Si camera … cu fereastra spre baie 🙂

17. Restaurant Santa Maria.JPG

Acum 10 ani, nu aveai unde sa mananci decat la all-inclusive. Acum, au aparut tot soiul de restaurante faine 🙂

18. Ton incins.JPG

Ton la gratar – o nebunie 🙂

19. Meniuri Santa Maria.JPG

Sunt multi italieni capsunari prin Capul Verde. Unii au deschis si restaurante

20. Meniu Capul Verde.JPG

Asa, sa va faceti o parere cu privire la preturile de la un bar de pe plaja

21. Masaj in Santa Maria.JPG

Esti obosit ? Fa un masaj !

22. Bancnote Capul Verde.JPG

Cam asa arata escudo de Capul Verde !

23. Barracuda Tours - Santa Maria, Sal.JPG

Sediul Barracuda din Sal. La doi pasi de plaja 😉

Comentarii

 • cristi spune:

  Am cerut si eu niste oferte de zbor de la un hacker ca TAP-ul te rupe, 730 Euro de persoana in iulie/august.
  Chiar vrem sa mergem ca ne-am saturat de Grecia/Turcia,etc

  Cazare foarte buna am gasit la pret decent (600 euro camera pe 14 nopti in Santa Maria cu md)

  • Imperator spune:

   Asteapta ca o sa fie oferta in a doua jumatate a lunii ianuarie. Nu sunt prea multe optiuni – TACV (din Amsterdam, Milano, Lisabona sau Paris), Neos (de prin Italia) si alte cateva companii de chartere. La oferta, TAP-ul ajunge cam la 500 euro, care nu poti sa-l bati prea usor. Oricum, bafta.

   Yap, cum scriam, sunt multe pensiuni prin CV, inclusiv Santa Maria la preturi super ok.

  • Mihai spune:

   Cred ca-n iulie/august sunt si cele mai scumpe zboruri si preturi la hotel, astia din Vest pleaca in masa in concedii atunci (plus ca-i si vacanta de vara a elevilor).

   Pentru simulari poti incerca si Thomas Cook Belgia (http://www.thomascookairlines.be) cu plecare din Bruxelles (aeroportul principal, nu Charleroi), poti ajunge in Sal sau Boa Vista. Aum au zboruri afisate doar pana in Aprilie, am gasit o combinatie pe la ~260EUR/persoana in acea luna, cu 20kg de bagaj inclus (ala ar fi cam pretul minim, se lauda cu tarife pe segment incepand de la 111 pt Boa Vista si 131 pt Sal). Pana la Bruxelles ai BlueAir sau Tarom (biletele pt Aprilie sunt de la 180EUR la Tarom). Un sejur in Aprilie il scoti acum la ~440EUR + un city break in Bruxelles la nevoie. Ma rog, in curand probabil vor baga si oferta de vara, dar trebuie sa fii iute de mana sa prinzi biletele la preturi mici.

   Alternativa, tot din Bruxelles ar fi sa zbori cu JetairFly (https://www.jetairfly.com), tot pt Aprilie mai apar cateva bilete la ~295EUR (din mai incolo sar la peste 500).

 • Marius W. spune:

  Foarte interesanta fotografia cu fata morgana.

 • cristi spune:

  Multumesc frumos Mihai!

  Din pacate perioada respectiva ne conditioneaza din cauza sotiei, e cadru didactic. Deci, refresh la pagina celor de la Thomas Cook 😉

 • Adina spune:

  Buna,

  Cam cat de scumpa este o masa in oras la un restaurant decent?
  M-ar interesa daca ma descurc doar cu mic-dejun inclus sau trebuie sa ma orientez spre altceva?

  Mersi,
  Adina

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest