Armenia, mic ghid de vizitare

27. Noravank Armenia

Ca de obicei, la finalul oricarui serial vin cu un articol in care strang numeroase ponturi si informatii, in caz ca serialul meu v-a facut curiosi si luati in considerare posibilitatea de a veni si de a vedea aceasta tara. Da, stiu, Armenia e mai putin cunoscuta in Romania, nu are iesire la mare, iar conexiunile nu sunt exact dintre cele mai lesne, dar este o tara cu o istorie tulburatoare, cu peisaje de vis si cu monumente multimilenare, o cultura bogata si cu o capitala cu adevarat placuta… O tara care merita descoperita. In plus, nici nu e prea scumpa, insa, intr-adevar, accesul acolo costa multisor.

Cand sa mergi in Armenia

As zice ca mai degraba la sfarsitul primaverii sau la sfarsitul verii / inceputul toamnei. Primavara si toamna ploua destul de mult, iarna e frig, cu multa zapada, uneori soselele sunt troienite, iar vara temperaturile pot bate peste 40 de grade Celsius. Chiar si asa, lacul Sevan, care e un soi de litoral armean, este foarte rece – rar temperatura apei sare de 20 de grade. Armenii dornici de soare, mare si plaja sar in masini si pleaca in masa la Batumi, in Georgia, pe litoralul Marii Negre, care aproape ca devine un oras armenesc J.

 

Cum ajungi in Armenia

Cu avionul

E destul de scump. Din cauza embargoului turcesc, nu exista curse regulate intre Erevan si Istanbul, asa ca low-costurile (cum ar fi Pegasus) lipsesc cu desavarsire in Armenia. Daca gasiti un bilet de avion sub 400 de euro, cel mai probabil este cu Aeroflot via Moscova si, de multe ori, timpul de tranzit este de peste 14 ore. Asa ca trebuie sa luati in considerare si costurile unei nopti in Moscova si pe cele ale vizei de tranzit rusesti. O alta alternativa mult mai prietenoasa este insa sa zbori la Tbilisi, in Georgia invecinata. Tbilisi este un adevarat hub aerian al Caucazului, asa ca multe companii aeriene opereaza aici. Din Romania, cea mai ieftina varianta este, in general, Fly Pegasus (atentie, ai insa 6-8 ore tranzit in Istanbul, dar nu e chiar asa de rau, e chiar fain sa iesi cateva ore in minunata metropola de pe Bosfor. Atentie, Fly Pegasus opereaza pe aeroportul secundar Sabiha Gokcen, aflat in zona asiatica, destul de departe de centrul orasului, dar exista numeroase autobuze care conecteaza aeroportul de Piata Taksim sau de statia de ferry de la Kadikoy. Un bilet Bucuresti – Tbilisi – Bucuresti poate fi si 200 si un pic de euro, daca e procurat din timp la promotie. De la Tbilisi, exista numeroase minibusuri care fac circa 5-6 ore pana la Erevan.

 

Cu autobuzul

Ei bine, exista autobuze directe Istanbul – Erevan, dar care traverseaza Georgia. Fac insa vreo 40 de ore. Daca chiar esti chitit pe overland, mai degraba faci drumul “din bucati” si mai vezi locuri faine pe drum. Poti sa te opresti la Ankara, Trabzon (istoricul Trapezunt), Batumi si Tbilisi, ca sa mentionez doar “the best of”.

Cu trenul

Pentru pasionatii incurabili de tren, aflati ca exista tren Tbilisi – Erevan, dar face vreo 9 ore, in loc de 6. E insa tren de noapte si poti dormi in cuseta (32 de dolari la clasa a 2-a). Exista, de asemenea, trenuri intre Batumi si Tbilisi (foarte faine, am mers si eu cu unul acum cativa ani), iar vara sunt si garnituri directe Batumi – Erevan. Georgia nu este conectata feroviar cu Turcia, asa ca intre Kars sau Erzurum (unde poti ajunge cu trenul) si Batumi e musai sa iei autobuz.

 

Viza Armenia

Aici, e simplu, nu ai nevoie de viza. De asemenea, daca optezi sa calatoresti via Georgia, nici in Georgia nu ai nevoie de viza. Pana acum vreun an, puteai merge in Georgia doar cu CI-ul, dar, intre timp, s-a revenit la cerinta de a avea un pasaport valabil.

 

Transport prin Armenia

Cu marshrutka

In lipsa unei retele de trenuri, singura optiune viabila este marshrutka, cum ar fimaxitaxiul de pe la noi, microbuzul. Exista o retea destul de densa care leaga marile centre urbane, dar sunt complet nefolositoare daca vrei sa vizitezi principalele monumente istorice ale tarii, manastirile, acestea fiind in general in creierii muntilor. Pentru a merge in Nagorno Karabakh, du-te la 8 dimineata in autogara si vei prinde in mod cert un loc spre Stepanakert, poate nu chiar la prima marshrutka, dar sigur la urmatoarea. La retur, e chiar mai profesionist… poti sa cumperi bilete in avans de la autogara. Atentie, daca vrei sa vizitezi oraselul Goris si manastirea Tatev, nu prea ai sanse sa te intorci cu marshrutka de la Goris, pentru ca nu exista marshrutka Goris – Erevan, toate vin de la Stepanakert, din Karabakh, si sunt pline. Intreaba la hotelul / pensiunea unde stai si vei gasi loc intr-un shared taxi. Atentie insa, daca ai bagaje (adica vreun rucsac) sa anunti clar in prealabil, pentru ca taximetristii din Goris cred ca oamenii calatoresc cu mana in buzunar, iar portbagajele sunt ocupate de cele mai mari instalatii GPL pe care le-am vazut vreodata.

Cu masina inchiriata

In Armenia, se conduce foarte civilizat, in Erevan – de-a dreptul enervant de civilizat. Soselele sunt bunicele spre proaste, dar sunt practicabile. Exista si indicatoare rutiere destul de dese, dar e mai bine sa ai un GPS bun.

 

Tururi in Armenia

Daca ajungi la Erevan, nu e greu sa-ti aranjezi tururi de o zi. O sa gasesti masini in Piata Republicii, piata centrala a orasului cu tot soiul de poze si oferindu-ti tururi private oriunde vrei in Armenia, eventual si in Georgia. Daca vrei, poti sa te atasezi unui tur organizat. Am fost cu doua companii care au un program clar, in functie de zilele saptamanii.

Envoy Tours – de departe, cele mai faine. Poate un pic mai scumpe decat ale concurenței, dar includ masa de pranz la cineva acasa (vei vrea sa iei si cu tine acasa, dupa ce vei manca de nu o sa te mai poti ridica de pe scaun), iar ghizii sunt foarte simpatici si implica grupul. Practic, ai senzatia ca pleci intr-o excursie cu prietenii. Problema este ca unele tururi pot fi anulate din lipsa de participanti (trebuie sa existe un numar minim).

Hyur Service este profesionist, are numeroase tururi (cel putin trei optiuni pe zi), totul se desfasoara fara cusur, dar totul este organizat militar si impersonal. Te duci, vezi, pozezi, respecti niste ore ca pe Grigore Iluminatorul, dar nu are acel “human touch”, care sa te faca sa te simti bine. In general, tururile se desfasoara pentru ca autocarul e plin. In cazul unor tururi mai de “nisa”, au si microbuze.

 

Cazare

Nefiind o tara megaturistica, nu vei gasi sute si sute de hoteluri, dar nu vei avea probleme de cazare. In Erevan, exista numeroase hosteluri (daca nu vrei sa platesti mult), dar pentru mai mult confort, poti sta in apartamente care arata foarte bine. In afara Erevanului, prin orasele, poti gasi pensiuni deschise la oameni acasa. Dar hai sa-ti zic unde am stat eu.

In Erevan, am stat in trei locuri – in doua apartamente si intr-un hostel. In hostel, am ales camera dubla cu baie, dar pretul era mai mare decat sa am un apartament cu trei camere, baie imensa si tot confortul!

 

5th Floor Guest House Erevan. Un apartament de trei camere, transformat intr-un minihotel cu trei camere :). O camera are baie proprie, doua camere impart o baie. Apartamentul este cochet, bine mobilat, camerele insa cam mici. E la vreo 20 de minute departare de centru pe jos, la doi pasi de noua Catedrala Grigore Iluminatorul. Blocul este din acela comunist, care pe dinafara zici ca pica, dar apartamentul este foarte cochet. Destul de linistit si la doi pasi de cel mai bine aprovizionat supermarket din oras, SAS. Desi am ajuns la apartament pe la 4 dimineata, proprietarul, Artur, era acolo sa ma lamureasca ce si cum. Am platit 40.000 de drami pentru doua nopti (20.000 drami per noapte, adica 37 de euro) pentru o dubla. Are Wi-Fi.

Republic Square Apartment Erevan. Fix in centru, la vreo 5 minute de mers pe jos de buricul urbei, mult mai bine plasat si cu o oferta mult mai buna. Pentru aceiasi bani (37 de euro pe noapte), am avut ditamai apartamentul cu trei camere (si un living in care sa joci fotbal, de mare ce era), baie, bucatarie, hol. Apartamentul se afla la etajul 4 al unui bloc, care cu greu ar fi acceptat prin Rahova sau Berceni, dar, ca si in cazul lui 5th Floor, apartamentul este foarte bine intretinut, modern si fain… Pe afara umbla leopardul, dar in interior e minunat. Nu exista lift si nici lumina pe scari, asa ca ia-ti o lanterna, in caz ca vrei sa pleci sau sa vii pe intuneric. Daca m-as intoarce in Erevan, aici as sta. Proprietarul (il cheama, cum altfel?, Grigore) e un tanar care vorbeste engleza si mai detine doua apartamente in bloc. Unul vizavi, unde presupun ca locuieste el, si unul la etajul inferior, care a fost transformat in hostel – Hostel Central. Apartamentul are Wi-Fi propriu care „zbarnaie”.

Envoy Hostel Erevan – probabil, cel mai cool hostel din oras. Am stat aici pentru ca voiam sa folosesc tururile Envoy (recomand, recomand, recomand). Daca vrei sa stai in zona de hostel, platesti 5.700 de drami (10 euro) pentru un pat in camera cu opt persoane. Camera dubla cu baie proprie costa 23.000 de drami (42 de euro), ceea ce o face mai scumpa decat un apartament. Are intrare proprie (desi lipita de un dormitor comun), curata si OK, dar cam mica. Exista reduceri de pret in extrasezon. Wi-Fi-ul merge bine.

Hotel Menua Stepanakert, Nagorno Karabakh. Nu ai prea multe optiuni in capitala Karabakhului, iar Menua e o optiune chiar rezonabila. Intrarea e putin ciudata, trebuie sa urci niste scari, dar, in fine, te descurci. Camera e mare, hotelul e cam gol, totul curat. Receptionistii, superplictisiti (nu prea vad clienti, doar vreo 2-3 pe zi), dar vorbesc foarte bine engleza, o rara avis in Stepanakert. La micul dejun, au o paine traditionala facuta pe cuptor, dementiala. A costat 14.000 de drami (26 de euro) pe noapte.

Pensiunea Andranik B&B Goris. Excelent, excelent, excelent. Intr-o casa traditionala din Armenia sudica, detinuta de o familie foarte draguta. Camerele de inchiriat sunt la parter, in timp ce ei traiesc sus. Intr-o seara, am urcat sa intrebam de vreun taximetrist care sa ne duca la Goris si am primit invitatia pe loc sa mancam cu ei… si a fost un festin. Din pacate, nu vorbesc decat armeana si rusa, asa ca puneti mana pe cartea de rusa :). Camerele sunt un pic claustrofobe, neavand ferestre, asa ca trebuie sa aerisesti prin camera comuna, unde se si ia micul dejun. Au doua camere fara baie proprie si una cu baie proprie. La micul dejun, te lingi pe degete. Proprietarul iti poate aranja taxiuri spre Stepanakert, Erevan sau Manastirea Tatev. Pret pe noapte: 11.000 de drami (20 de euro).

 

Mancare

Buna, buna, iar painea calda este geniala. Vei gasi restaurante cu specific armenesc cam peste tot prin orase. In Stepanakert, optiunile de restaurante nu sunt prea diverse, asa ca am derapat fie la Restaurantul Rossia (dar care avea si mancare armeneasca), fie la pizzerie :). Mancarea armeneasca aduce cu cea balcanica, deci si romaneasca, si este cu adevarat gustoasa.

Imagini Armenia

01. Sosire la Erevan

Bine ati venit la Erevan ! Ups… ce scrie acolo ???? 🙂

02. Marshrutka Yerevan - Stepanakert

Marshrutka Erevan – Stepanakert. Cred ca scrie clar 😉

02. Metro Erevan

Si Erevanul are metrou. In dulcele stil sovietic

03. Gara din Erevan

Gara pustie… cred ca sunt vreo 3 trenuri pe zi

04. Drumuri in Armenia

Soselele sunt rezonabile

05. Envoy Tours

Masina Envoy Tours

06. Hyur Service

si autocarul Hyur Service

07. 5th Floor Guest House Yerevan

5th Floor Guest House – camera

08. Bucatarie

si bucataria comuna

09. Republic Square Apartment Yerevan

Republic Square Apartment – pe dinafara, un bloc comunist

10. Coridoare sovietice

Scarile… intr-un mare fel

11. Republic Square Apartment

Dar interiorul este fain, fain, fain. Spatios, modern, totul curat

12. Dormitor

Dormitorul mare

13. Bucatarie Republic Square Apartment

si bucataria dotata cu de toate

14. Envoy Hostel Yerevan

Intrare separata la camera privata de la Envoy Tours

15. Envoy Hostel Yerevan - room

si cam asa arata camera

16. Camera comuna

Zona comuna de la Envoy – sala de mese, jocuri, calculatoare.

17. Hotel Menua Stepanakert

Hotel Menua Stepanakert

18. Mic dejun Stepanakert

Si painea aceea de mureai de pofta

19. Andranik B&B Goris

Andranik B&B in Goris – o casa traditionala

20. Camera

Camera foarte ingrijita, din pacate fara ferestre

21. Mic dejun Goris

Camera de mese … cu un televizor retro 🙂 Dar mergea

22. Andranik Goris

Hai noroc … cu proprietarul de la Andranik

23. Mic dejun Andranik Goris

Micul dejun

23. Supa Armenia

Si cate ceva din bucataria armeneasca

24. Salata Armenia

25. Sarmale Armenia

Au pana si sarmale si ardei umpluti !

26. Mancare traditionala armeneasca

Masa plina in case dintr-un sat de langa Erevan – unde am mancat in timpul turului cu Envoy

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest