De data asta, am fost in Georgia doar trei zile si jumatate, dar vreau sa spun inca o data si inca o data ca tara asta merita vizitata si descoperita. Cu varf si indesat. Asa, pe scurt, in afara de fabuloasa sa capitala, Tbilisi, nu ratati sa mergeti pe autostrada militara spre Kazbegi. Pentru pasionatii de istorie, orasul Mtsekhta cu biserici stravechi (un soi de Bucovina a Georgiei, dar concentrata intr-un orasel) si Gori, locul de bastina al cumplitului Stalin, nu trebuie ratate. Batumi este un soi de Antalye georgiana pe malul Marii Negre, dar cel mai mult si cel mai mult as vrea sa merg in Svaneti, un tinut montan, dintotdeauna greu de atins, locuit de munteni care de cand se stiu au avut palosul gros si case-cetati cu turnuri (mai exista traditie similara in Albania sau in Peloponez) care i-au ferit de tot soiul de navalitori – chiar si de catre sovietici. Dar o sa ajung si in Svaneti, odata si odata. Dar pana atunci, sa impartasesc cu voi informatii si ponturi stranse din ultima mea vizita in Georgia.
Cand sa mergi in Georgia
As opina ca vara. Am fost de doua ori, la sfarsit de aprilie si la inceput de septembrie. La sfarsit de aprilie, m-a plouat rau, iar Svaneti sau Autostrada Militara erau cam inchise din cauza avalanselor (si a rusilor). La inceput de septembrie, a fost insa o vreme superba – soare, cald, nu ingrozitor de cald, taman bine de calatorit. Inteleg ca iarna e multa zapada la munte si chiar si in Tbilisi, doar pe malul marii fiind o vreme mai buna. Primavara si toamna, ploua abundent, dar vara e o vreme superba.
Cum ajungi in Georgia
Cu avionul
Tbilisi este un adevarat hub aerian al Caucazului, numeroase companii aeriene zburand aici. De aceea, preturile sunt mai prietenoase decat sa zbori la Baku sau la Erevan. Fly Pegasus are, de obicei, cele mai bune preturi (daca iti iei biletul din timp, poti sa platesti si pana in 200 de euro), dar timpul de tranzit in Istanbul este relativ lung (5 – 7 ore). Poti insa sa iesi in oras. Daca locuiesti in vestul tarii, ai optiunea Wizz Air care zboara de la Budapesta la Kutaisi, un aeroport obscur undeva in vestul tarii, aproape de litoral si de Svaneti. Georgia nefiind mare (si avand si un sistem de autostrazi bine pus la punct), ajungi repede si la Tbilisi.
Cu trenul
Nu exista legaturi feroviare operationale cu Turcia (nu exista cale ferata) sau cu Rusia (din cauza conflictului). Daca chiar vrei sa mergi cu trenul, poti ajunge pana la Trabzon si de acolo sa iei trenul.
Cu autobuzul
Exista curse directe Istanbul – Tbilisi (35 – 40 dolari, fac cam 30 de ore, uneori si mai mult, daca granita este aglomerata), dar nu prea merita sa mergi “dintr-una”. Opreste-te pe drum, cel putin in Ankara, Trabzon si Batumi.
Viza Georgia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza sa viziteze Georgia. Pana mai acum vreo doi ani, nu era nevoie nici de pasaport, se putea intra cu cartea de identitate, ca in Uniunea Europeana, si se putea sta 360 de zile pe an. Acum, e nevoie de pasaport si poti sta fara viza pentru 3 luni. Mai nou, la intrarea in tara strainii primesc cate o sticla mica de vin Saperavi, din partea granicerilor J.
Transport prin Georgia
Rutier
Georgia are sosele bune si foarte bune. Exista chiar si o autostrada care leaga Batumi de Tbilisi, dar soselele sunt chiar bune. Se conduce destul de civilizat, cu exceptii in Tbilisi, unde trecerile de pietoni sunt, in general, ignorate de soferi. Ca peste tot in fosta Uniune Sovietica, transportul se face cu microbuzul, cu asa-numitele “marshrutka”.
Feroviar
Singurul tren de care poate ai realmente nevoie este pe ruta Tbilisi – Batumi. Eu am luat un tren de noapte (am plecat seara din Tbilisi, am ajuns dimineata in Batumi), vagon de dormit, totul curat si la standarde occidentale. Nice.
Cazare
De data asta, am stat doar in Tbilisi, mai precis la hotelul Hirmas. Este plasat intr-un soi de curte interioara la doi pasi de bulevardul David Agmashenebeli… La prima vedere, zona pare ciudata, sunt niste case destul de decrepite, dar hotelul este modern si bine intretinut. La 5 minute de mers pe jos de statia de metrou Marjanishvili. Camerele sunt OK, curate, spatioase, atentie insa cu micul dejun. Fetele de la receptie (vorbesc engleza) par extrem de surprinse cand le ceri mic dejun si iti zic sa mai astepti 30 de minute sa se duca sa… cumpere ceva de la supermarket. Asa ca anunta-le in avans daca vrei sa mananci dimineata. Am platit 63 lari (24 euro) pentru o dubla cu mic dejun inclus.
Nivel de siguranta
Georgia este o tara sigura, cu o criminalitate redusa, similara cu Romania.
Mancare si bautura
Oh, da, mancarea si bautura sunt un deliciu in Georgia. De altfel, merita sa te duci in Georgia doar pentru gastronomie. Cele mai cunoscute mancaruri georgiene sunt khinkhali (un soi de tortellini, dar mult mai mari) si khachapuri (branza in paine). Pastoritul are o traditie indelungata in Caucazul georgian, asa ca diversele tipuri de branza nu trebuie ratate. Supele sunt excelente, dar si diversele tipuri de tocanite. Georgienii sustin ca vinul a fost inventat la ei (asta zic si armenii), dar chiar daca nu e asa, vinul georgian este considerat printre cele mai bune din lume de catre connaisseuri (neavand insa destui bani de marketing, vinul georgian nu este prezent peste tot, comparativ cu vinuri inferioare, cum sunt cele frantuzesti sau californiene). De remarcat ca 95% din vinurile de aici sunt din soiuri locale, pe care nu le gasesti prin alte parti ale lumii. Lasa merlot-ul si cabernetul pentru cand bei acasa, in Georgia nu rata Saperavi si Tsinandali.
Internet in Georgia
Peste tot si cu viteza OK. Nu este cenzurat, ca in multe alte tari din zona.
Bani / schimb valutar
Moneda nationala este lari (1 euro = 2,65 lari). Cam peste tot, vei gasi ATM-uri de unde poti scoate lari la orice ora din zi si din noapte. Exista si destule case de schimb valutar (cum erau si la noi in anii ’90), unde poti sa schimbi euro, dolari, lire sterline. In caz ca vrei sa calatoresti si prin alte tari din zona, vei putea schimba fara probleme ruble rusesti, manati azeri si drami armeni cam peste tot. Uneori, poti gasi si riali iranieni la rate foarte OK.
Cum comunici
Prin Tbilisi, tinerii vorbesc bine limba engleza. Cum iesi din Tbilisi, daca nu vorbesti georgiana, mizeaza pe rusa. Georgiana are un alfabet aparte.
Tururi organizate
Odata ce ajungi la Tbilisi, vei gasi cateva agentii de turism care organizeaza tururi de o zi sau de mai multe zile ori taximetristi dornici sa te duca prin jur. Noi am fost cu Envoy Tours, pe care ii recomand din tot sufletul.
Imagini Georgia
Aeroportul Tbilisi
Statia de metrou Avlabari. Aici soseste marshrutka de Erevan
Metroul adanc, adanc in stil sovietic
Autostrada militara peste Caucaz – o minune a ingineriei
Hotel Hirmas – Tbilisi
Intr-o curte interioara linistita
Un pic artsy 🙂
Din bucataria georgiana
Khachapuri
Khinkhali de casa
Nu va fie frica, cofetaria europeana a ajuns si la Tbilisi
Saperavi, tsinandali si alte soiuri de vin
Si faimoasa chacha, tuica de Georgia
Poti sa schimbi de toate – dolari si euro, ruble si hrivne, manati si drami. Chiar si lire turcesti sau lire sterline 🙂
Mi-a placut aceasta prezentare a ta, despre Georgia !
Mai aduce cu „vechiul” Imperator….
Legat de infrastrctura gruzina, da-mi voie sa te contrazic putin. E aproape inexistenta :). Cateva bucatele de autostrada se intind pe ruta Kutaisi – Tbilisi, dar cu asfalt de o calitate indoielnica, garduri de protectie lipsa si pline de alte pericole. Evident, omniprezentele vaci de pe soselele Georgiei, erau la plimbare si pe portiunea de autostrada intre Gori si Tbilisi.
In alte zone situatia e si mai nasoala. De exemplu soseaua ce leaga Akhaltsikhe si Adigeni de Batumi, practic soseaua principala ce traverseaza sudul tarii, are vreo 50 de km de offroad pe alocuri brutal in zona Pasului Goderdzi. Si lista poate conti
nua cu drumul offroad de la Mestia la Ushguli, s.a.m.d.
Referitor la stilul de sofat al georgienilor…am ramas fara cuvinte. E socant ! Sunt ca niste babuini in spatele unui covrig si singura regula valabila e sa mearga cat mai tare. As putea scrie o carte despre cate minuni am vazut in traficul de acolo, iar topul, evident, e Tbilisi. Un fel de Istanbul la puterea a doua.
Daca reusesti sa treci (sau sa scapi cu bine) de aceste doua mici aspecte, tara e ireal de frumoasa.
PS – Pe noi ne-au sarit vamesii cu vinul. Probabil merg pe principiul ,,doar bautura e tot ce le mai lipseste la astia ce conduc pe la noi” :))
Salut! Aici scrie ca se poate intra cu cartea de identitate, tu ai zis ca nu – deci, cum ramane?
http://www.mae.ro/travel-conditions/3699#814
Nu, numai e valabil. Doar cu pasaportul
Salutare! Doar 2 intrebari:
1. As dori opinia ta in privinta unui sejur prin Georgia (Kutaisi-Batumi-Tbilisi) impreuna cu un copil de aprox.3 ani (daca e sigur sa il iau si pe el si 2. Subt sigure,serioase firmele de rent-a-car prin Georgia?As dori sa inchiriez masina acolo. Mersi fain anticipat!
Buna, nu am folosit niciodata, dar in Tbilisi erau destul de multe si in plus am auzit straini care au inchiriat si nu au fost probleme,
Buna,
Acum se poate circula doar cu buletinul in Georgia, corect?
Asa scrie pe MAE.
Te rog sa ma ajuti cu un raspuns.
Mersi
Alina.
Da, se poate, dar sa zbori direct. Daca trebuie sa schimbi in tari non-UE, trebuie pasaport.