Astazi plec in Mongolia, tara nr. 108

Mongolia Holiday

Mongolia Holiday

Uneori, ma uitam pe harta aceea cu tarile in care am fost, iar prin mult prea iubita de mine Asie era o mare pata alba, undeva intre Rusia si China. Era, desigur, Mongolia, un stat extrem de mare ca suprafata, dar mic in ceea ce priveste populatia. De altfel, statisticile spun ca este tara cu cea mai mica densitate din lume. Dar, evident, nu asta era motivul pentru care doream sa ajung in Mongolia. De aici a pornit cel mai mare imperiu terestru din lume – imperiul fondat de Genghis Han si de urmasii sai directi –, care s-a extins de la Carpati la Pacific si din Siberia pana la Golful Persic si portile Indiei. Aici se gaseste o cultura extrem de interesanta, puternic influentata de Tibet. Da, daca arunci o privire pe harta, o sa descoperi ca Tibetul este destul de departe de Mongolia. Asa e… dar liderul spiritual al Mongoliei este tot Dalai Lama, care isi exercita puterea spirituala prin intermediul lui Bogd Khan, considerat al treilea cel mai important lama dupa Dalai Lama si Panchen Lama… iar titlul de Bogd Khan se mosteneste prin reincarnare si nu din tata in fiu, ca in cazul lui Dalai si Panchen Lama, de multe ori fiind de nationalitate tibetana, nu mongola.

Iar pentru ca similitudinile sa continue, atat Mongolia, cat si Tibetul au suferit sub ocupatia chineza care a incercat sa inghita imensele lor pamanturi in marele Imperiu de Mijloc. Mongolia a avut, sa-i zicem, noroc ca a fost salvata de sub ocupatia chineza de Uniunea Sovietica (care a incercat, de asemenea, sa anihileze cultura mongola, dar fara succes), in timp ce Tibetul nu a avut aceasta sansa. Inca.

In fine, sunt multe lucruri de scris despre Mongolia. Sunt multe lucruri pe care nu le cunosc, de-abia am citit cateva. Si, ca de obicei, voi afla extrem de multe odata ce ajung in tara – fie ca e vorba de cultura, de istorie sau de situatia curenta. Mongolia este o natiune de doar 3 milioane de suflete – jumatate locuind in capitala, o treime continuand sa fie nomazi –, iar tara este de o frumusete rara, dupa cum mi-au marturisit cei cativa romani care au ajuns acolo.

Voi pleca astazi spre Ulaan Bataar zburand cu compania ruseasca Aeroflot. Voi schimba avionul la Moscova si voi ajunge sambata dimineata devreme in capitala mongola. Dupa vreo doua zile petrecute in capitala, voi lua o cursa interna spre sudul tarii, spre desertul Gobi, si voi reveni overland spre Ulaan Bataar, descoperind iurte, tinuturi intinse, cai mai mult sau mai putini salbatici, manastiri budiste si peisaje de neuitat. Mongolia nu este o tara in care se calatoreste prea usor, drumurile sunt grele si vom dormi in iurte, nu in hoteluri (e drept, iurte turistice, dar destul de spartane, din cate am aflat eu). Nu stiu daca voi avea Wi-Fi, se pare ca mai e pe ici, pe colo, dar in cea mai mare parte a timpului voi fi deconectat de restul lumii… O experienta pe care nu am mai avut-o pe termen mai lung de doua zile, în ultimul deceniu!

Vom reveni la Ulaan Bataar pentru Festivalul Naandam, traditionalul festival in care cei mai buni arcasi, calareti si luptatori din Mongolia vin in capitala pentru a se intrece in niste adevarate Jocuri Olimpice ale Mongoliei pline de culoare si traditie.

Nu voi fi singur, voi fi insotit de alti opt curajosi, vom fi in total noua romani ghidati de o mongola in aceasta tara imensa, cu o istorie incredibila si traditii de multe ori neafectate de era globalizarii si digitalizarii. In aceasta noua tura “Haideti cu Imperator in …”, agentia cu care am lucrat extrem de bine este KMD World Travel, specializata pe tururi cu adevarat exotice, in destinatii de multe ori unice pentru piata romaneasca (gen Coreea de Nord, Kamceatka, Alaska si, iata, si Mongolia).

Sunt sigur ca voi veni cu povesti fabuloase… Ce pot sa va spun este ca de-abia astept sa ajung pe urmele lui Genghis Han. Si sa mai adaug, pe lista tarilor in care am calcat – Mongolia, tara nr. 108!

Categorii:
Mongolia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii