La Multi Ani 2021 ! Un an mai calator va urez ! Si haideti sa va spun ce planuri am pentru acest an.

La Multi Ani

In sfarsit, sa termina anul 2020… Ce an ! Ce evenimente ! Cred ca toata lumea avea planuri marete si in cazul multor dintre voi, implicau desigur si calatorii, dar a venit pandemia si (aproape) totul a fost anulat, amanat sau schimbat. Ma uit acum pe ce am scris fix acum un an si vad ca totusi, surprinzator, unele planuri s-au indeplinit. Am fost in Sudan, nu in ianuarie cum era planul, ci hai, in decembrie, dar am fost, am ajuns la Praga in city break, dar nu si la St. Petersburg, nu am ajuns in Bucovina (deci, anul asta se fac 21 ani de cand nu am mai ajuns in Bucovina de Sud – in cea de Nord am ajuns de 3 ori in ultimii 21 ani) sau Iasi, dar am fost mai mult prin Tara Fagarasului, am revazut dupa decenii sau in premiera locuri de langa Bucuresti, am avut parte de niste zile incantatoare la munte si am ajuns la Oradea. Si din lista de dorinte pentru 2020, pot spune ca am ajuns in Grecia unde a fost absolut minunat. Ma rog, am scris mai multe in articolul de ieri cu retrospectiva anului 2020 :).

Deci, ce imi propun sa fac in anul 2021 ? Evident, sa rup lantul :). Ca prea am stat mult acasa :).

In momentul in care cititi aceste randuri, sunt in Egipt. Anul acesta, Anul Nou m-a prins la Hurghada si promit ca in zilele urmatoare sa va povestesc ce si cum pe larg :). Planul pe termen scurt este ca pe 20 ianuarie sa plec in Maldive alaturi de mai multi calatori pentru o croaziera care va fi 100% de neuitat printre atolii maldivieni. Aici ai toate amanuntele –-> croaziera Maldive (cred ca mai sunt vreo 2 cabine disponibile).

Restul planurilor depinde foarte mult de pardalinicul de COVID. Stiti si voi, greu sa planifici ceva din timp pentru ca in 2-3 luni, lucrurile se pot da peste cap. Dar, cred ca 2021 va fi altfel, cel putin de prin vara, incolo. La inceput de decembrie, a inceput Marea Vaccinare cam pe toate meridianele – din SUA in Uniunea Europeana, din China in Argentina, din Emirate in Mexic. Au fost deja vaccinate vreo 2 sau 3 milioane persoane, dar asta inseamna o picatura la nivel global si de fapt, imunizarea este promisa doar dupa a doua injectie. Cred ca in afara de cativa in Emirate (acolo, vaccinarea a inceput in jur de 1 decembrie dupa aprobarea vaccinul Sinopharm), nimeni nu a ajuns la a doua injectie. Ma rog, in afara de cei care au participat la teste si cei care au fost vaccinati in avans – cum ar fi fortele armate ale Chinei, diplomatii chinezi aflati la posturi sau miliardarii rusi si familiile lor care s-au vaccinat cu Sputnik V peste rand (si platind bani seriosi).

La nivel global, sunt acum 4 vaccinuri aprobate de un numar de tari – Pfizer / BioNTech (SUA/ Germania), singurul aprobat si la noi, in Europa, Moderna (SUA), aprobat in SUA si probabil si in Europa cu incepere din 6 ianuarie, Sinopharm (aprobat in mai multe tari ale lumii cum ar fi China, Emirate, Egipt, Indonezia, etc) si Sputnik V (aprobat in Rusia si Argentina, probabil in curand si in Brazilia si Filipine). Din urma, se apropie de momentul certificarii Johnson & Johnson (SUA) anuntat pentru certificare in februarie si AstraZeneca / Oxford University (Suedia / UK) care initial parea sa conduca cursa pentru vaccin, dar rezultatele nu au fost prea incurajatoare, ma rog au fost si niste greseli in esantionare si testare, asa ca anglo-suedezii mai au de munca. Nu e chiar usor – australienii au anuntat ca au renuntat, de asemena si Sanofi / GSK (Franta/ UK) au anunatat ca nu vor fi gata pana la sfarsitul anului. Sinovac (China) nu a raportat rezultate prea incurajatoare in testele din Brazilia, dar Turcia a zis ca la ei a iesit bine, cam 91% eficienta, Cansino (China) sunt si ei in stadiul final. Curevac (Germania) este acuma in faza 3 de teste in Germania si probabil va aplica pentru aprobare candva in martie. A semnat un parteneriat cu Tesla pentru a construi zeci de mini-fabrici de productie in intraga lume. Este foarte probabil ca vaccinurile chinezesti si rusesti vor fi folosite pe scara larga in Asia, Africa, Orientul Apropiat si America de Sud, iar cele americane si europene vor fi folosite in America de Nord, Europa si Australia. Dar si asa, operatiunea de a vaccina miliarde, in conditiile in care cele mai inovative si eficiente vaccinuri (Pfizer / BioNTech si Moderna) au nevoie de conditii speciale de refrigerare este incredibil de complexa si consumatoarea de timp.

Oricum, sunt convins ca daca Astra Zeneca si Johnson & Johnson vor inregistra intarzieri, Pfizer / BioNTech si Moderna vor creste dramatic capacitatea de productie – economia mondiala pierde zeci de miliarde in fiecare zi din cauza pandemiei, asa ca fiecare zi castigata, este un castig semnificativ. Si guvernele lumii se vor bate ca acea zi a “normalului” sa vina cat mai repede.

Cam toate jurnalele stiintifice si presa serioasa previzioneaza ca impactul vaccinarii va incepe sa fie vazut undeva prin primavara – cand circa 30 – 40% din populatia tari dezvoltate vor fi deja imune. Evident, intrebarea este ce se va intampla cu cei neimunizati – sunt doua alternative care doar viitorul va spune care a fost pana la urma cea corecta – lipsit din ce in ce mai multi de “prazi”, vaccinul isi va pierde puterile, iar numarul de cazuri va scadea dramatic, inclusiv intre cei nevaccinati, sau, dimpotriva, lipsit de “prazi”, virusul va deveni din ce in ce mai flamand si violent (in general, cam asa reactioneaza orice fiinta vie cand este lipsita de mancare) si va deveni mult mai contagios, iar numarul de morti intre cei nevaccinati va creste semnificativ.

In functie de aceste variabile, vom vedea oportunitati de calatorie din ce in ce mai multe, sau dimpotriva, numeroase tari unde vaccinarea nu va atinge o proportie de masa rapida vor intra in lockdown-uri generalizate, carantine si asa mai departe.

 

Cum se va calatori ? Este evident ca cei care vor fi vaccinati vor primi un pasaport de imunitate si vor putea calatori cat mai liber. Cipru a fost prima tara care a anuntat ca de la 1 martie va deschide granitele pentru cei vaccinati fara restrictii, in timp ce cei care nu vor fi vaccinati vor trebui fie sa prezinte teste PCR sau sa stea in carantina o anumita perioada, sau o combinatie de test cu carantina. Foarte probabil, aceasta va fi politica in cazul tarilor din UE, iar in cazul tarilor care au avut ca obiectiv principal protejarea populatiei, nu a carciumilor (in special tarile din Asia / Pacific) isi vor deschide granitele doar pentru cei cu pasaport de imunitate.

Deci, cam ce planuri am ? Cum ziceam pana in mai, nu prea am nici un plan exceptand Maldive. Poate voi mai ajunge ici si colo, sigur, voi mai bantui in Romania, poate vor mai aparea niste oportunitati, dar voi decide atunci in functie de riscul epidemiologic din destinatie – de exemplu, anul acesta am refuzat cateva invitatii sa merg in Zanzibar sau Mexic datorita riscului mult prea mare.

In primul rand, de cativa ani, sloganul este “Nici o vara fara Grecia”. Ma gandesc ca prin mai, inainte de inceperea sezonului de varf sa mai fac un pic de island hopping – fie sa revin in Ciclade pentru a descoperi si insulele mai mici cum ar fi Milos, Sifnos, Serifos si din nou in Paros (da, iubesc insula asta) sau o sa merg pe partea cealalta a Greciei, in Marea Ionica sa descopar Zakynthos, Kefalonia si insulele de pe acolo. Voi vedea. Sau merg de doua ori :).

De asemenea, pot sa va dezvalui lista de tururi pe care le pregatesc pentru voi, pentru cei care ma citesc si doresc sa vina cu mine in cele mai frumoase locuri de pe glob.

Mai 2021: Kurdistanul irakian. Este primul tur pe care l-am pregatit complet, oferta este gata, programul este gata si sunt deja aproape 10 calatori care doresc sa mi se alature (nu merg cu grupuri prea mari, aceea nu e o calatorie de care sa te bucuri, din care sa inveti, in care sa te simti bine). Mai multe amanunte puteti gasi aici –-> circuit Kurdistan

 

Iunie 2021 (la inceput, in jurul Zilei Copilului): o tura de vreo 10 zile prin Tarile Baltice – de la Vilnius la Tallinn, descoperind aceste adevarate bijuterii de orase, dar si zilele acelea lungi, lungi, lungi :). Am fost in Tarile Baltice acum cativa ani si am revenit incantat, asa ca m-am gandit sa va invit sa descoperiti aceste frumuseti si voi. Puteti citi intreaga poveste a turului meu aici –-> Tarile Baltice

Iulie 2021 – Siberia & Mongolia (in asa fel incat sa fim pe 10 – 12 iulie in Ulaan Bataar pentru a asista la acele adevarate Jocurile Olimpice ale Mongoliei – Naadam Festival). Am mai fost cu un grup de prieteni-calatori in 2016, dar atunci am fost doar in Mongolia, luand-o de la sud la nord. Acum ma gandesc sa mai adaug un pic de “bors rusesc” – sa vizitam Moscova si sa ne ducem in Siberia la lacul Baikal. Si vom avea parte si de un pic de flavour de Transsiberian – vom merge cu trenul de la Irkutsk la Ulaan Bataar – se fac cam 22 ore, deci chiar ca iti dai seama care e ideea cu Transsiberianul. Ce se intampla in Mongolia de Naadam, puteti afla aici  ––> Mongolia.

August 2021 – Kyrgyzstan & Tajikistan – un vis mai vechi de-al meu dupa ce am fost doi ani la rand in Uzbekistan si Turkmenistan (in ultima doar odata). Atunci, mi-am zis ca voi face si un Drumul Matasii 2 – de-a lungul incredibilei autostrazi Pamir, printre munti de o frumusete rara, descoperind traditiile si autenticul Asiei Centrale.

Septembrie 2021 – Africa de Sud, Mozambic, Eswatini (fost Swaziland) si Lesotho. Din nou, o excursie planuita mai de mult, dar amanata, fie din lipsa de timp, fie din motive covidice. Sper sa se intample totusi la toamna. Ea va fi organizata in asa fel incat sa prindem Reed Dance-ul, sarbatoarea anuala din Eswatini cand toate virginile din Regat vin sa danseze aproape goale in fata Regelui care isi alege cu aceasta ocazie o noua nevasta. Cam asa ceva se intampla ––> Reed Dance.

Cam asta in minte. Nu stiu ce se va intampla, sper toate si sper sa putem calatori mai liber decat in 2020 cat se poate de repede. Evident, asta depinde de viteza de vaccinare, dar si de masurile luate de diversele guverne ale Planetei.

 

Nu stiu ce planuri am pentru Revelionul de la anul. Anul asta aveam in plan sa bantui prin Caraibe – Republica Dominicana, Haiti, Jamaica, Bahamas, dar pentru ca nu e cazul, ma duc in Egipt. La anul cred ca nu voi merge in Dominicana, imi e mult prea dor de Asia si de un Revelion acolo. Cu strigate bucuroase de “Melllllyyyy Chlistmas” :).

Un An Bun sa aveti. Sanatate. La Multi Ani !

Planuri 2021

Aerial

Croaziera in Maldive

Kurdistan

In mai, mergem in Kurdistan

Vilnius

In iunie, luam la pas Tarile Baltice – Lituania (poza e din Vilnius)

Riga

Letonia (poza e din Riga)

Tallinn

si Estonia (poza e din Tallinn)

Naadam

Iulie e Naadam – faimosul festival al Mongoliei

Iurte in Mongolia

Da, dormim la iurte fara indoiala

Autostrada Pamir

August va invit sa pornim pe Autostrada Pamir

Dans Swaziland

Reed Dance, principalul festival din Eswatini (Swaziland)

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • alex spune:

    Chiar zilele trecute ministrul sanatatii din Germania spunea ca nu vor acorda beneficii celor vaccinati, pentru ca nu e corect. Vaccinarea nu poate fi facuta peste noapte si sunt persoane care poate ar vrea sa se vaccineze, dar nu au cum sa primeasca vaccinul. Si daca Germania da tonul, probabil vor fi urmati de majoritatea celor din UE. Eu mizez in 2021 tot pe zone verzi, portocalii si rosii. Si teste negative cand vii din zone portocalii / rosii. Oricum, pe langa cei vaccinati imunitatea de turma va fi atinsa si cu ajutorul celor care au trecut prin boala, si nu sunt putini deloc. Cel putin in UE si SUA.

  • Madalin spune:

    La multi ani ! Va doresc sa vi se implineasca toate aceste planuri si ma bucur ca sunteti im Egipt acum !
    Circuitul cu Africa de Sud cam cate zile ar dura si care ar fi pretul ? Stiu ca nu e nimic stabilit, asa orientativ intreb.
    Poate va ganditi in perspectiva si la un circuit cu Ucraina, o tara destul de necunoscuta romanilor.

    • Imperator spune:

      Buna ziua. Pai in principiu cam 14 zile, in principiu va fi Johanesburg – Kruger Park – Maputo (Mozambic) – un parc national langa Maputo – Eswatini (fost Swaziland) pentru festivalul Reed Dance (toate fecioarele din regat vin sa danseze aproape nud in fata regelui care isi alege o noua sotie) – Lesotho – Durban. Nu stiu exact cat o sa coste, Radu de la Extreme se ocupa zilele astea de turul asta – sa faca preturile finale.

  • Corina spune:

    Buna! Ai putea sa ne explici putin cum se poate calatori in Cancun sau Zanzibar… gen daca trebuie test sau carantina… dar mai ales dacă nu e nevoie de test…ce tara sa alegi la escala…având în vedere ca sunt unele ca Olanda…care vor test chiar dacă e vorba doar de Transfer? Mulțumesc!

    • Imperator spune:

      Sincer, nu am urmarit ca nu ma intereseaza destinatii cu un mare numar de cazuri de covid. Banuiesc ca sunt zboruri. Spre Zanzibar parca erau chartere si din Romania.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest