Mic ghid de cumparaturi in strainatate – suvenire si alte lucruri de care te indragostesti pe loc

Negocieri in Iran

In calatoriile mai lungi sau mai scurte, o anumita parte din timp e musai sa fie dedicata cumparaturilor. E musai. Fie ca trebuie sa cumperi pentru prieteni, colegi, rude, fie ca vrei sa-ti cumperi ceva care sa-ti aduca aminte de acolo, fie ca pur si simplu iti place shoppingul. Pe vremuri, cumparam si eu tot soiul de lucruri, mi-aduc aminte ca dupa prima excursie in Asia (a fost in Thailanda si vreo trei zile la Angkor Wat, in Cambogia), am venit acasa cu vreo 70 kg de bagaje – carti, poze, lampi, camasi de matase etc, etc. Si, da, am reusit sa-i pacalesc pe cei de la Turkish Airlines sa mi le si ia :).

Asa ca m-am gandit sa scriu un mic ghid despre cum sa faci shopping in strainatate, mai ales in tari mai indepartate (in Europa, shoppingurile sunt standard – te duci pe principala strada comerciala a orasului si acolo gasesti tot ce vrei).

 

Cand sa te apuci de cumparaturi

Nu va aruncati in prima zi. Obisnuiti-va cu preturile locale, cu valuta locala, cercetati cat costa lucrurile si, dupa cateva zile, va prindeti ce e scump si ce e ieftin. Evident, daca va trebuie ceva urgent, cumparati-l, dar pentru suvenire, tricouri si alte obiecte, incercati sa intrati in atmosfera locului.

 

Cu ce valuta sa platesti

Toata lumea este incantata cand afla ca se poate plati in dolari sau euro. Gata, am scapat de schimb valutar, iata edenul. In multe tari, magazinele de suvenire si cele dedicate turistilor pot accepta valute forte – cum sunt euro, dolarul singaporez, dolarul din Hong Kong sau cel american. Dar, evident, preturile vor fi mai mari decat daca ai folosi valuta locala. Diferentele pot fi de la 5 pana la 20%. Daca e sa cumperi un tic tac nu ar fi o problema, dar daca vrei sa faci shoppinguri mai serioase, poti pierde sume consistente. Asa ca fie folosesti valuta locala cash (ATM-uri vei gasi peste tot in lume, nu prea le poti folosi in Cuba, Uzbekistan si Iran), fie carduri de credit romanesti care iti schimba direct din valuta locala in lei romanesti in cont.

 

Nu vrei sa dai toti banii deodata (sau nu ii ai)

Exista carduri de credit care iti pot transforma plata pe loc in plata in rate. In principiu, o carte de credit iti da o perioada de gratie pentru a da banii inapoi, dar daca vrei sa-ti cumperi ceva mai serios, exista posibilitatea sa-ti transformi datoria in rata pentru maximum sase luni. De exemplu, cardul MasterCard WIZZ – Bancpost iti ofera ca pentru orice cumparatura de minimum 200 de lei sa-ti transformi suma platita in plata in rate. Cum functioneaza? Simplu. Astazi cumperi ceva de minim 200 lei si in maxim  3 zile, vei primi un SMS prin care vei fi intrebat daca vrei sa transformi suma in rate. Trebuie doar sa raspunzi la SMS raspunzand „Rate Oriunde 6” (in caz ca vrei esalonarea pe sase luni) sau „Rate Oriunde 3” (pentru trei luni).

In plus, nu trebuie sa platesti vreo dobanda sau vreun comision. Evident, poti sa decizi sa recurgi la rate pentru mai multe cumparaturi succesive, dar in limita stabilita de banca. Si, da, poti sa optezi pentru „Rate Oriunde” oriunde te-ai afla in lume. Citeste mai multe amanunte aici.

 

Negocieri

In marea majoritate a lumii, preturile se negociaza, mai ales cand e cazul de suvenire, dar si in cazul altor produse. Sa nu crezi ca poti negocia doar in bazaruri sau la vanzatorii de pe strada. Daca ai de gand sa faci o cumparatura serioasa, poti negocia chiar si in cele mai aratoase magazine. Evident, nu pentru jumatate de dolar :). In general, ca o regula, trebuie sa-ti stabilesti foarte clar pretul maxim pe care esti dispus sa-l platesti. Vrei covorul acela si dai maximum pe el 300 de dolari? Nicio problema, trage-l spre 300 de dolari si fii neindurator. Vanzatorul poate sa-ti ceara 700 de dolari, tu ii oferi 200 si fiecare da in sus si in jos. Cand ajungi la 300 de dolari, te opresti. Daca el nu si nu, poti sa spui ca renunti. Poti chiar sa pleci din magazin. E posibil sa vina dupa tine si sa zica OK. Daca nu vine, inseamna ca chiar nu ti-l poate vinde la 300. Intoarce-te dupa 10 minute si spune-i care e „the best best price”. Si atunci decizi.

Nu negocia incrancenat. Negociaza cu zambetul pe buze. Glumeste, bea un ceai, o apa, uită-te in jur la alte marfuri. Sa nu pari ca esti disperat sa cumperi respectivul obiect. Pune mana si pe altele, dand senzatia ca ceea ce iti doresti de fapt nu este THE ONE. Si, evident, cu cat e mai scump obiectul, cu atat investeste timp… Poate sa iti iasa la pretul pe care il vrei.

 

Voi, cei care ati calatorit mai departe sau mai aproape, ce alte sfaturi de cumparaturi ati mai da?

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • psi spune:

    prima oară când am fost în turcia eram crispată la gândul că trebuie să negociez. știam cu precizie că vreau o pereche de șalvari și mă înspăimânta gândul că va trebui să joc acel teatru al negocierii atât de apreciat de ei. cumva însă am depășit acel prim moment și astăzi chiar îmi place să negociez prețul a ceea ce cumpăr, o fac zâmbind, cu răbdare și am învățat să simt cât de dispus este vânzătorul să cedeze.

    în altă ordine de idei, evit să folosesc cardul de credit în vacanță. sigur, avalanșa de produse poate fi tentantă, dar îmi reprim dorința: unele lucruri pur și simplu aș descoperi că acasă devin inutile. este antologică pățania unui prieten a cărui soție a vrut neapărat un anume vas de prin spania, iar la întoarcerea din vacanță au descoperit că nu prea au cum să-l transporte în bagajul de cală, așa că l-a purtat în brațe prin aeroport. mai mult, oricât de dorit a fost, a sfârșit abandonat într-un colț pentru că nu se potrivea în decorul casei. așa că sfatul meu ar fi următorul: ai grijă la ce îți dorești drept suvenir.

    în genere folosesc moneda locală și încerc să găsesc întotdeauna ceva care să-mi amintească de locurile pe unde am fost. am acasă un colț al vacanțelor pe care îl îmbogățesc cu mici suveniruri pe care le privesc mereu cu drag.

  • Dan spune:

    De peste 10 ani …..souvenorurile mele cele mai de preț sunt pânzele pictate.Oriunde merg fie ca-i Asia , fie ca-i America de Sud sau Europa….ochiul meu caută astfel de amintiri ! Am reușit sa-mi „tapetez” pereții casei și în multe seri călătoresc înapoi cu mintea în locurile în care mi-a rămas parte din suflet !

  • Dan spune:

    Souvenirurile *

  • Dan spune:

    Nu va gândiți ca iau cine știe ce scumpeturi ! 🙂 Niciodată o astfel de amintire nu trece peste 40-50 dolari ! 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest