5 locuri de neratat in Roma

06. Forul Roman - Roma

Forul Roman – Roma

Cred ca Roma a devenit una dintre cele mai populare destinatii de citybreak. De cand cu aparitia companiilor low-cost, dar si cu competitia dintre ele, preturile la avioane au scazut, uneori, la niste sume incredibile, asa ca Roma a devenit din ce in ce mai ieftina. Dar nu cred ca trebuie sa mergeti la Roma pentru ca este ieftina, ci, dimpotriva, pentru ca este una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Si trebuie sa adaug vorba ‘ceea …. „de la Ram ne tragem” :).

Cand eram copil, in vremea lui Ceausescu, eram fascinat de Italia. Pe de o parte, atunci campionatul Italiei era cel mai tare campionat din lume, atragand cei mai buni fotbalisti ai lumii (in plus, Italia era o forta, dovada ca a devenit campioana a lumii in 1982 si nici in cele mai negre vise vreun fotbalist italian de top nu s-ar fi gandit sa joace in alt campionat), pe de alta parte, verisoarele mele erau topite dupa muzica italiana – San Remo era, probabil, evenimentul anului. Asa ca daca m-ati fi intrebat in liceu in ce tara din lume mi-as fi dorit sa merg, aceea ar fi fost, indiscutabil, Italia.

Timpul a trecut, libertatea a venit, asa ca printre primele tari in care am mers a fost, evident, Italia. Ma rog, a fost mai greu cu viza, dar pana la urma m-am descurcat si imi aduc clar aminte de acea dimineata de iulie cand coboram din tren pe peronul garii Termini, dupa o zi plina de adrenalina pe granita (aveam viza pentru doar doua zile si eu planificasem sa stau trei saptamani!) si o noapte intr-un tren ca o etuva in compania a doi canadieni care nu-si mai spalasera ciorapii de doua saptamani.

Doamne, ce fericit am fost si ce uimit am fost sa pasesc in piata din fata garii. Acum e parfum, e organizare nemteasca, dar atunci, in 1994, in fata garii era un bazar cum numai prin Egipt mai poti gasi zilele astea. Animat, nebun, plin de culoare, cu vanzatori care strigau permanent si cu negocieri aprige. Am stat o saptamana si m-am indragostit de Roma. Si de atunci am revenit, probabil, de 10 – 15 ori, nici eu nu mai stiu, si, desi Roma s-a schimbat, s-a „civilizat”, si-a pierdut sarmul acela nebun (pe care il mai regasiti doar in legendarele filme ale anilor ’50), a ramas acelasi oras minunat. Da, este un pic de haos, da, te poti pierde pe stradute si sa nu stii unde esti, dar ce mai conteaza!

Cum v-am spus, cu ocazia primei mele excursii in Roma, am stat o saptamana. Apoi, am stat mai mult sau mai putin, fie cateva zile, fie o saptamana, si nu pot sa spun ca am vazut „totul”. Pentru ca nu poti sa vezi „totul” in Roma. Asa ca m-am gandit sa va recomand 5 locuri de neratat.

1. Columna lui Traian. Nu se afla pe lista principalelor monumente recomandate de biroul de promovare turistica a Romei, dar pentru noi, romanii, este, probabil, cel mai important monument al istoriei noastre. Este, cu adevarat, un certificat de nastere al poporului roman, istorisind in piatra povestea razboaielor daco-romane care s-au sfarsit cu cucerirea celei mai importante parti din Dacia de catre tatuca Traian – momentul de nastere al nostru, al romanilor. Columna lui Traian se afla intr-un loc central al Romei, in Piazza del Venezia, dar se afla intr-un colt al pietei, fix de unde incepe Via dei Fori Imperiali, bulevardul construit de Mussolini fix prin inima Romei Antice. Duceti-va, uitati-va la sculpturile care rezista de aproape 2000 de ani si o sa descoperiti fizionomii familiare prin Romania.

2. Fontana di Trevi – stiu, este extrem de populara, daca ajungi la o ora de varf, e mai aglomerat decat in metrou, dar este un colt minunat de Roma. Intorceti-va cu spatele si aruncati o moneda (se poate si de 50 de bani, nu e nevoie de 1 euro). Unii zic ca asta iti aduce noroc, altii zic ca iti garanteaza reintoarcerea in Roma. Am fost de fiecare data, ori de cate ori am fost la Roma, si de fiecare data m-am intors :).

3. Forul Roman – Magnificul centru al Romei Antice, adevarata Capitala a Lumii pentru cateva secole se afla aici, in spatele monumentului dedicat lui Vittorio Emmanuelle, unificatorul Italiei de acum un secol si jumatate. Ganditi-va ca Roma era centrul unui Imperiu care s-a intins de la Bagdad la Casablanca si de la Zalau la Aswan si toate bogatiile acestui imperiu extrem de organizat de altfel au fost stranse in Roma… si multe dintre ele au fost convertite in cladiri. Este absolut obligatoriu ca atunci cand te plimbi prin Forul Roman sa ai un ghid cu tine – o carte sau un om. Pentru ca fiecare cladire are o poveste, fiecare colt este legat de vreo personalitate istorica. Si nu ratati in capatul Forului celebrul Colliseum, una dintre cele mai spectaculoase cladiri ale Antichitatii.

4. Vatican – stiu ca toata lumea merge la Vatican, dar pe drept cuvant. Este un complex impresionant. Evident, toata lumea intra in bazilica, este gratis si este impresionanta, dar va recomand sa investiti timp si cativa euro in doua atractii – muzeul Vaticanului, unde sunt condensate unele dintre cele mai frumoase opere de arta ale omenirii (in plus, spre deosebire de un Luvru sau Ermitaj, este un muzeu care nu „oboseste”, il poti admira intr-un timp relativ limitat si concentratia extraordinara de opere de top alunga „oboseala de muzeu”), dar si sa te urci pe cladirea Vaticanului, pentru a admira superba panorama a Romei.

5. Ia-o pe jos prin centrul medieval – de la Piazza Navona la Piazza del Popolo. Sa nu-ti fie frica daca te ratacesti pe stradute inguste… peste tot, vei descoperi un oras cu sarm aparte. Si nu trebuie sa mergi prea multe minute pana cand chiar si din intamplare sa dai peste niste piete celebre, cladiri frumoase si colturi boeme. Cred ca te poti plimba chiar si o zi intreaga pe aici.
Cam astea sunt cele 5 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi in Roma. Evident, as fi putut scrie un articol despre top 100 lucruri de facut in Roma, dar sunt sigur ca nu le poti face intr-o singura excursie. Daca aveti si alte completari de lucruri care credeti ca e musai, musai, musai de facut in Roma, va astept recomandarile mai jos, in partea de comentarii. Grazie!

Cand sa mergi in Roma

Practic, nu este nicio luna in care sa nu fie de mers la Roma, Daca te duci iarna, te vei bucura cand vei vedea pomii inverziti si veti avea parte de o vreme primavaratica in timp ce la noi e crancen de frig. Am fost intr-un februarie si m-am simtit minunat. Foarte fain e si primavara sau toamna, poate cel mai fain, de altfel, pentru ca este o vreme perfecta de vizitat din punct de vedere climatic. Vara, este neasteptat de liniste, este perioada cand toti italienii pleaca la plaja pe diverse meridiane pentru un bronz perfect si Roma se goleste. Poate ca aglomeratia este redusa, dar multe din micile restaurante familiale romane sunt inchise, pentru ca patronii si angajatii sunt in vacanta.

Excursii organizate

Daca preferati o excursie organizata, cu ghid, cu explicarea locurilor pe care le vezi si fara sa-ti bati capul, vedeti ca oamenii de la Paralela 45 organizeaza o excursie la Roma fix de 1 Mai (anul acesta, 1 Mai pica lunea, deci aveti parte de un weekend lung), mai precis, intre 26 aprilie si 1 mai. Cum ziceam, excursia este la Roma, dar aveti optiunea fie sa stati toata perioada la Roma si in unele zile sa luati orasul la picior, fie sa va alaturati unor excursii de o zi, excursii optionale spre Florenta, Capri si Tivoli. Mai multe amanunte, aici

Cum ajungi la Roma

O vorba din vechime spunea „toate drumurile duc la Roma”. Acum, as zice „toate avioanele zboara la Roma”. Cam toate aeroporturile din tara au curse directe spre Roma, iar din Bucuresti sunt mai multe curse pe zi la preturi foarte competitive.

Imagini Roma

 01. Columna lui Traian - Roma

Columna lui Traian

02. Fontana di Trevi - Roma

Fontana di Trevi

03. Forul Roman

Forul Roman

04, Vatican

Bazilica San Pietro – Vatican

05. Strazi Roma veche

La plimbare pe stradutele din Roma

Tripsta-logo
Categorii:
Italia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest