Despre visa-on-arrival in Thailanda (dar si viza de Thailanda, in general).

Visa on arrival Thailanda

Cred ca una dintre cele mai dese intrebari pe care le primesc sunt cu privire la visa-on-arrival in Thailanda. Si pentru ca tocmai am luat una, candva, la inceput de ianuarie, m-am gandit sa scriu un mic articol pe tema asta, banuiesc ca ajuta pe multi.

Pentru a intra in Thailanda, iti trebuie viza. Viza se poate obtine in doua modalitati – la Ambasada Thailandei la Bucuresti sau on-arrival pe aeroporturi, dar si intr-un numar de puncte de trecere a frontierei rutiere. Iata aici lista completa a punctelor de frontiera unde puteti lua viza.

Ca sa luati viza de la Bucuresti, trebuie sa infruntati sictirul si birocratia de la Ambasada Thailandei, care iti garanteaza cel putin o trimitere acasa pentru ca nu ai nu stiu ce. Personal, asta iarna decat sa merg la ambasada sa iau viza gratis, mai bine am dat 1.000 de bahti pe aeroport si am scapat de cea mai nesuferita ambasada din Bucuresti. Deci nu va povestesc cum e la ambasada, dar puteti sa vedeti aici ce acte trebuie (mi se pare aberant ca pentru multiple-entry visa iti trebuie 6.000 de euro in cont in ultimele sase luni). Dar o sa vin cu lista de cerinte la finalul articolului. Dar mai bine sa va povestesc despre visa-on-arrival pe aeroportul Bangkok Suvarnabhumi (aeroportul “mare” unde aterizeaza zborurile intercontinentale, mai exisa si aeroportul Don Muang unde zboara companiile low-cost).

Am aterizat la Bangkok zburand din Kuala Lumpur. Prima luare de contact e un pic haotica, dar te lamuresti repede. Exista un birou de schimb valutar (cu cea mai proasta rata de schimb din tot Regatul, pentru ca viza nu o poti plati decat in baht, o valuta pe care nu o gasesti decat prin Cambogia). Daca insa aveti posibilitatea sa faceti rost de niste baht inainte de a ajunge in Thailanda, nu ar fi rau sa schimbati. Cum ziceam, in Cambogia gasiti sigur, in Filipine, de unde veneam, mai degraba gaseam lei romanesti :)). Evident, nu exista niciun ATM. La doi pasi de casa de schimb valutar, se afla insa un automat de facut poze pentru ca e musai sa aveti cu voi o fotografie (3.5 x 4.5) nu mai veche de sase luni. Eu mi-am facut poze intr-un mall din Manila, pe aeroportul din Bangkok costa cam de patru ori mai mult.

Tot acolo, se afla un mic birou pe care s-ar putea sa-l confunzi cu locul unde iti da viza. Am fost fericit ca nu erau decat vreo doua suflete la coada, dar, ghinion… acela era biroul de informatii, nu biroul de procesare a cererilor de viza. Dar, cel putin, era un tip haios si zambitor, care mi-a dat toate explicatiile.

 

Urmeaza coada la viza propriu-zisa. Cat dureaza depinde de noroc, de cate avioane au aterizat inaintea ta. Eu am stat vreo ora si ceva, aveam in fata destul de multi chinezi, dar am avut norocul sa “iau fata” unui contingent masiv de indieni, ca altfel as fi stat vreo doua ore. Daca nu suportati aerul conditionat dat la extrem, luati-va cu voi geci, pulovere etc pentru ca bate alizeul rau de tot.

Inainte de a ajunge la biroul unde iti sunt verificate actele propriu-zis, a venit o tipa sa se uite daca am toate actele. Ea nu se uita pe ele sa zica daca sunt ok sau nu, pur si simplu, verifica daca ai formularul de viza completat, biletul de avion, cazarea, banii si, mai ales, iti lipeste poza pe formular. Nu e voie compostata, e musai sa fie lipita si tipa asta avea toate materialele necesare :).

Odata ajuns la biroul de aplicare pentru viza, actele iti vor fi controlate cu atentie, dar, apreciez asta, cu zambetul pe buze si cu foarte multa empatie. Desi cred ca eram al nu stiu catelea doritor de visa on-arrival, ofiterul era simpatic, dragut si, chiar daca era megameticulos, o facea intr-un stil in care sa te si binedispuna.

Actul-cheie este biletul de avion care sa dovedeasca ca parasesti teritoriul Thailandei in 15 zile. Poate fi aratat si pe o tableta, dar e mai bine daca il ai tiparit. La finalul articolului, o sa fac lista cu tot ce ai nevoie. Dupa ce verifica tacticos toate datele (mai ales codul cursei cu care vei pleca), vei primi un numar de ordine si vei astepta cateva minute (nu a durat mai mult de zece minute, in cazul meu) pana cand numarul tau va fi strigat si vei primi pasaportul cu o stampila de intrare pusa in el.

Urmeaza coada (in general, nu prea lunga) la punctul de frontiera propriu-zis, unde vei primi stampila de intrare in Thailanda. Atentie, intre formularele pe care le completezi exista si un formular de intrare in tara, separat de formularul de viza – o parte din el ramane la controlul pasapoartelor, cel de-al doilea ramane la tine si trebuie sa-l dai la controlul pasapoartelor cand parasesti Thailanda. Nu stiu ce se intampla daca nu il ai, dar nu cred ca e de bine.

 

Acum, niste intrebari frecvente

 

 1. Daca ajungi in Thailanda, vizitezi tara pentru mai putin de 15 zile, apoi te duci prin jur (Laos, Myanmar, Filipine, ce vrei tu) si te intorci in Thailanda, trebuie sa iei a doua viza. Ceea ce nu iti vor spune niciodata cei de la Ambasada Thailandei din Bucuresti este ca, da, poti sa iti iei o a doua viza fara probleme. Daca ai de gand sa stai in Thailanda si in celelalte tari DOAR 15 zile (cumulat), poti sa ceri un re-entry permit care sa-ti permita sa reintri in Thailanda fara sa mai platesti viza. Acest re-entry poate fi aprobat in functie de decizia ofiterului si nu este dat de cel care stampileaza pasapoartele, ci de la un alt ghiseu. Intreaba, in prealabil! In alta ordine de idei, poate ati auzit de “visa run” (cand cineva caruia ii expira viza da o fuga pana intr-o tara invecinata, intra in ea vreo zece minute, revine si intra din nou in Thailanda). “Visa run” era folosita in special de cei care NU au nevoie de viza in Thailanda (cum ar fi englezii, australienii, israelienii etc.) si nu trebuiau sa isi ia viza (adica, s-o plateasca din nou). Totusi, daca vrei sa efectuezi un “visa run” (adica sa iesi din Thailanda si sa reintri a doua zi), asteapta-te ca ofiterul de la punctul de intrare sa te ia la intrebari, chiar, eventual, sa te trimita la plimbare. Asa ca daca vrei sa faci un “visa run”, stai si tu cel putin vreo doua zile prin Cambogia sau Laos. MERITA!
 2. Ce se intampla daca stai mai mult de 15 zile ? In pasaport, va fi scris clar ziua pana la care poti sa stai in Thailanda. Pentru fiecare zi de intarziere, vei plati o amenda de 500 baht (13 euro) pe zi. Stai 10 zile in plus, dai 5000 bath (130 euro). Maximul amenzii este de 20,000 baht (adica 40 de zile de “intarziere”). Daca stai mai mult de 90 de zile peste viza, vei plati maximul amenzii si nu vei mai avea voie sa intri in Thailanda pentru un an.
 3. Cat costa viza de Thailanda? Pana mai asta-vara, costa 1000 baht (circa 26 de euro la rata oficiala, vreo 33 de euro la rata din aeroport). Cineva inteligent a crescut pretul la 2000 baht (52 euro / 66 euro), suma aberanta daca stai maximum 15 zile, cum e cazul romanilor. Dupa aceasta decizie “inteleapta” numarul turistilor a scazut dramatic (se zice chiar o reducere de circa 15% ceea ce este imens), asa ca de la 1 decembrie s-a introdus un discount – s-a revenit la 1000 baht. Initial, pentru vreo 20 de tari (inclusiv Romania), ulterior, pentru toata lumea. Acum cateva zile, s-a prelungit perioada in care se obtine visa-on-arrival cu 1000 baht pana la sfarsit de august, dar nu stiu ce decizie se va lua dupa aceea. Daca vrei sa iei viza de la ambasada din Bucuresti, costul vizei cu o singura intrare este de 30 de euro (GRATIS, daca o iei pana pe 31 august 2017) si de 150 de euro pentru multiple intrari. ATENTIE – viza este valabila trei luni (pentru o intrare) si sase luni (pentru intrari multiple) din momentul in care ti-a fost pusa in pasaport in Bucuresti, dar ai dreptul sa stai efectiv pe teritoriul Thailandei DOAR doua luni. Oricum, nu te stresa prea mult sa calculezi cand trebuie sa iesi, in momentul in care ofiterul iti pune stampila de intrare in Thailanda va scrie clar in pasaport data limita de iesire.

 

Ce documente ai nevoie

Visa-on-arrival

 1. Pasaportul cu valabilitate de sase luni de la data intrarii in tara. Poate fi si pasaport temporar, dar in aceleasi conditii.
 2. Bilet de iesire din tara – obligatoriu bilet de avion, nu vor fi luate in considerare declaratii ca pleci cu autobuzul la Siem Reap sau cu trenul la Vientiane. Se poate sa-l arati pe tableta sau pe telefon, dar e mai bine sa il ai tiparit. Un word care pare veridic este acceptat.
 3. Taxa de viza, in baht thailandezi (nu se accepta carti de credit sau debit). Pana la 31 august este 1000 baht, dupa, vom vedea.
 4. O fotografie de 3.5 x 4.5 nu mai veche de sase luni. Poti s-o faci (scump) in aeroport, inainte de biroul de viza, sau sa vii cu ea.
 5. Dovada detinerii a 10.000 baht (sau echivalent in valuta straina) per persoana sau 20.000 baht (per familie). Rar ti se cere sa arati suma respectiva, mie nu mi s-a cerut.
 6. Formularul de cerere a vizei. O sa-l gasesti langa biroul de informatii in caz ca nu l-ai primit in avion.
 7. (facultativ) poate sa-ti ceara dovada cazarii. Un print de pe booking (pe care poti sa-l anulezi imediat dupa ce i-ai dat print) este acceptabil.

Viza cu o singura intrare, de la ambasada

 1. Pasaportul cu valabilitate de sase luni de la data in care intentionezi sa intri in Thailanda.
 2. O copie de pasaport
 3. Formularul de cerere a vizei. Il gasesti aici.
 4. O fotografie de 3.5 x 4.5 nu mai veche de sase luni. Trebuie lipita pe formular, nu capsata
 5. Bilet de transport dus-intors. In principiu, daca ai bilet de vapor, tren sau autobuz luat on-line (sau printr-o agentie de turism), ar trebui acceptat. Nu bag mana in foc ca se va intampla asta.
 6. Dovada de cazare pentru intreaga perioada (booking.com e ok)
 7. Certificat ca esti angajat undeva sau extras de cont. Legea spune “sau”. Legea interpretata in ambasada din Bucuresti spune “si”. Personal, nu as da extrasul de cont pentru ca nu se stie niciodata ce se va intampla cu el daca il predai la ambasada.
 8. Taxa de 30 de euro (se plateste cash in momentul depunerii dosarului). Pana la 31 august e gratis.
 9. Nervi tari, pentru a putea trece peste sictirul angajatei ambasadei.
 10. Trebuie sa te prezinti in persoana la Ambasada chiar daca locuiesti in Sighetu Marmatiei. Alternativ, poti sa te duci la ambasadele Thailandei din apropiere (Budapesta sau Belgrad), unde sigur vei gasi un functionar mai binevoitor.

 

Viza cu intrari multiple

 1. Fix documentele de mai sus.
 2. Carte de identitate si o copie pentru a demonstra ca ai rezidenta in Romania.
 3. Extras de cont in care sa demonstrezi ca in ultimele sase luni ai avut minimum 6.000 de euro in cont si nu ai primit nicio dobanda pe ei. Cu chiu, cu vai, se accepta si dovada ca ai avut un depozit de 6.000 de euro.
 4. Taxa de 150 euro, platibila cash.
 5. Nervi si mai tari, pentru ca exista aproape o certitudine ca nu vei avea toate documentele la tine.

 

Mai multe informatii gasesti aici

 

Viza comuna Thailanda – Cambogia

Va sfatuiesc sa luati viza cambogiana separat – o iei fie on-line, fie on-arrival fara bataie de cap.

 

Sursa foto

 

 

 

 

Categorii:
Thailanda · Vize

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii