Ponturi pentru a calatori prin Asia de Sud-Est

Khao San Road Asia Sud Est

Vad ca din ce in ce mai multi calatori decid sa lase in urma un pic batranul nostru continent si sa inceapa sa exploreze locuri mai indepartate, in special Asia. Informatia mi-a fost confirmata si de dna Carla Boangiu, directoare generala de la agentia de turism on-line Esky (aparent, a doua ca marime din Romania), pe care am intervievat-o recent. Cand am intrebat-o care sunt destinatiile cu cele mai mari cresteri, nu mi-a zis de Roma, Praga sau Paris, ci de Bangkok si Hong Kong. Evident, in cifre absolute, tot Londra, Roma sau Milano sunt destinatiile cele mai cerute, dar faptul ca destinatiile asiatice cresc cel mai mult e o dovada ca tot mai multi romani decid „sa cucereasca” acest continent fabulos. Asa ca m-am gandit sa scriu intr-un articol o serie intreaga de ponturi. Daca ai fost deja in Asia, sigur le stii sau ti le reamintesti, daca te duci prima oara pe acolo, e bine sa le iei in considerare.

Planificare – Asia de Sud-Est

Nu planifica excursia ta minut de minut. Du-te intr-un loc cu ochii deschisi si, de cele mai multe ori, vei descoperi lucruri grozave de facut, pe care nu le-ai gasit pe net sau prin Lonely Planet. Daca totusi iti planifici mai riguros (de genul: stii ca vei sta in Bangkok 3 zile, nu iti umple cele 3 zile pana la maximum, in avans. Sau fii gata sa renunti la ceva.

Nu iti planifica sa vezi „totul”, nici sa „faci” vreo tara. Calatoria inseamna experiente, dar si momente de odihna si introspectie. Daca iti propui sa vezi toate cele zece tari ale Asiei de Sud-Est in doua saptamani, nu vei intelege mai nimic. De asemenea, a simti o tara si a intelege ceva nu inseamna doar sa aterizezi intr-un aeroport, sa dormi o noapte intr-un hotel, sa mananci in vreo Pizza Hut si apoi sa mergi mai departe.

Sa stii in avans toate reglementarile cu privire la viza. Regulile sunt, in general, simple: Nu ai nevoie de viza in Filipine (30 de zile), Malaysia si Singapore (ambele, de 90 zile), se poate lua visa-on-arrival in Thailanda (15 zile), Laos, Cambogia, Indonezia (toate, 30 de zile), trebuie sa aplici on-line in avans in Myanmar (28 de zile), trebuie sa primesti o invitatie pe care o obtii on-line de la numeroase agentii de turism in Vietnam, iar viza o iei on-arrival (30 de zile).

Ia-ti asigurare de calatorie. Pentru cateva zeci de lei, eviti sa platesti mii de dolari.

 

Climat – Asia de Sud Est

Atentie la perioada in care vrei sa calatoresti – pot exista variatii climatice destul de mari. Daca nu te afecteaza sa te ploua incontinuu sau sa experimentezi vreun uragan in timpul vacantei tale, atunci poti merge oricand. Daca preferi sa fie soare, atunci regula e cam asta:

Iarna, e mai bine sa mergi la nord de Thailanda – Cambogia, Laos, Myanmar, Filipine, zone din Vietnam. Iarna insemnand cam decembrie – aprilie.

Vara, e mai bine sa mergi la sud de Thailanda – Malaysia, Indonezia, Singapore. Vara inseamna mai – octombrie.

Exista niste diferente locale climatice – in Vietnamul de Nord, iarna e neasteptat de frig. Prin Sai Pa, poate fi chiar si zapada, iar in zone ca Halong Bay nu vei vedea soarele si va fi frig. Cele mai bune perioade de vizita sunt aprilie – mai sau septembrie – octombrie. In Filipine, martie este cea mai buna luna. Evita toamna, cand, in general, vin cele mai zdravene uragane.

 

Ce sa iei cu tine

Sa ai hartie igienica la tine. Sau servetele. Poti sa ai surpriza sa nu gasesti hartie igienica chiar si prin locuri unde te-ai astepta sa aiba – in genul mallurilor. Merita sa ai ceva in rucsacul de zi.

Sa ai sanitizer. Chiar daca te duci in orase complet sterile, gen Singapore sau Tokyo, sa stii ca stomacul tau nu este prea familiar cu bacteriile locale. Sau cu virusi. Asa ca atunci cand bagi ceva in gura, e bine sa iti speli mainile sau tacamurile cu un pic de sanitizer.

Nu lua pasaportul cu tine pe strada. Eventual, fa-ti o copie sau / si pastreaza o fotografie in telefon. Daca il pierzi sau ti-l fura, iti vei strica vacanta si nu vrei asta.

Ia din Romania creme de fata, corp si de plaja. In Asia, cu cat esti mai alb, cu atat esti mai frumos (mai ales in cazul femeilor), asa ca e aproape imposibil sa gasesti creme de fata, corp si de plaja care sa nu aiba inalbitor inclus. Si, probabil, vrei sa vii acasa cu pielea frumos bronzata, nu alba ca zapada, de la ingredientele minune de inalbire din produsele asiatice.

Daca esti mai grasut si ai picioare mai mari, ia-ti incaltarile si hainele de acasa. In general, asiaticii sunt mai mici decat europenii, asa ca s-ar putea sa ai dificultati in a gasi haine si incaltari care sa ti se potriveasca.

Desi vei calatori in zone unde termometrul arareori scade sub 20 de grade in mijloc de noapte, ia ceva cald. In Asia de Sud-Est, vei fi automat criogenat in momentul in care intri in hoteluri de lux, malluri si restaurante mai scumpe. Se pare ca exista o legatura certa intre frigul extrem si nivelul de lux. Cand intri in marile malluri din Bangkok sau Singapore, intotdeauna sa ai ceva mai gros de pus pe tine.

Permanent, sa ai ceva de pus pe cap, ca e o sapca sau un sal. Soarele poate fi ucigator … si nu vei vrea sa suferi de insolatie cand toti se arunca in marea calda si verde.

 

Transport

Afla in avans preturile taxiurilor. In o buna parte din Asia, pretul taxiurilor este negociabil. In altele, chiar daca, teoretic, soferii ar trebui sa foloseasca aparatul de taxat, de multe ori „uita” (vezi Bangkok sau Manila). Cand negociezi, sa ai o oarescare idee de cat ai de dat. In mod ciudat, in Bangkok, taxiurile cu aer conditionat pot fi mai ieftine decat tuk-tukurile, in caz ca folosesc aparatul de taxat.

Stabileste pretul inainte de a urca in taxi. Asta, in cazul oraselor unde nu sunt aparate de taxat obligatorii (cum ar fi Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong etc.).

In marile orase asiatice, daca te grabesti, ia mai degraba un moto-taxi. Prin multe metropole asiatice, exista si optiunea moto-taxi. Este mult mai rapida decat masinile sau tuk tukurile, pentru ca motociclistii se strecoara prin trafic cu viteza (in special, in Manila sau Bangkok). Evident, uneori adrenalina creste zdravan, dar si asta este parte din experienta. Moto-taximetristii poarta, in general, niste veste speciale, pe care uneori scrie taxi.

Cand inchiriezi masina, scuter sau jet skiuri, verifica cu mare atentie daca exista vreo zgarietura cat de mica si consemneaza in contract, fotografiaza. In multe locuri (in special Pattaya), exista destui tepari care iti vor inchiria jet skiuri si scutere extrem de ieftin, dar te vor rupe pentru asa-zise zgarieturi si accidente. Plateste si pentru asigurare, merita.

Biletele de avion in Asia sunt in general foarte ieftine, chiar mai ieftine decat in Europa. Cand lucrezi la planificare, nu evita sa intri pe site-urile companiilor aeriene low-cost din Asia de Sud-Est. Deseori, avionul este cea mai ieftina optiune pentru calatoriile mai lungi de 300 km. In marea majoritate a tarilor, este o competitie dura, vei gasi preturi excelente la companii precum Air Asia, Nok Air, Tiger, Lion, Vietjet, Cebu Pacific si multe altele. Nu iti planifica insa zborul transcontinental spre casa in aceeasi zi cu vreun zbor low-cost de prin Asia – intarzierile si anularile sunt frecvente.

 

Unde sa mananci

Uita-te unde sunt cei mai multi clienti, de preferinta, localnici. Indiferent daca mananci la restaurant sau pe strada, alege locurile unde sunt clienti. Asta inseamna ca mancarea acolo este OK.

Bea numai apa imbuteliata. Tratamentul apei de la robinet, cam prin toata Asia de Sud-Est, este discutabil.

 

Bani

Daca vrei sa mergi cu cash la tine, atunci ia dolari americani. Desi poti sa schimbi euro pe la multe case de schimb, de foarte multe ori rata de schimb este mai proasta decat la dolari. Alte valute care „merg” foarte bine in Asia sunt yenul japonez si dolarii hongkongezi sau singaporezi, dar sunt mai greu de procurat in Romania. Cambogia foloseste dolarul ca valuta nationala.

Daca mergi cu bani cash la tine, s-ar putea sa nu ai unde sa-i schimbi. Daca ajungi vineri seara in Hong Kong si nu ii schimbi la aeroport (unde casele de schimb valutar sunt 24/7, s-ar putea sa nu gasesti case de schimb valutar deschise pana luni.

Verifica daca exista ATM-uri in destinatia ta. Desi exista ATM-uri cam peste tot, mai sunt destinatii turistice unde nu exista ATM-uri. As da ca exemplu El Nido (Filipine), desi, anul trecut, erau zvonuri ca se vor deschide. Alt exemplu – 4000 insule in Laos. Cel mai bine este sa calatoresti cu un debit card si ceva cash de rezerva (de preferinta, USD).

 

Comunicatii

Ia cu tine un smartphone necodat (adica, unul pe care sa nu-l fi primit moca sau pe bani putini, ca ti-ai prelungit abonamentul la vreo companie de telefonie romaneasca). In aproape orice aeroport, vei da peste birouri ale companiilor de telefonie locale, de unde poti cumpara SIM-uri locale cu pachete de date si, eventual, cateva minute de voce. In general, nivelul de acoperire este decent, vei avea 4G in marea majoritate a zonelor turistice si poti sa freci netul cat vrei. Alternativ, cam toate hotelurile, barurile si restaurantele au wifi gratis. In anumite orase (Taipei, Singapore), gasesti numeroase locuri in oras cu wifi gratuit oferit de municipalitate.

 

Siguranta personala

Daca ai gentute sau rucsacuri mici, tine-le strans de corp. Din pacate, exista o crestere a numarului de furturi facute de indivizi (sau individe) pe motorete care smulg in viteza vreo gentuta sau rucsac. Am auzit de cateva cazuri in Malaysia, dar si in Vietnam se pare ca furturile de acest gen cresc exponential, mai ales inainte de Tet (Anul Nou vietnamez, care coincide cu cel chinezesc), cand tot vietnamezul trebuie sa se intoarca acasa la parinti si sa se laude cu ce a castigat in anul care a trecut.

 

Diverse

Invata cateva cuvinte sau fraze in limba locala. Poate deschide usi, inimi, zambete. Poate nu vei castiga vreun baht sau ringgit, doar niste zambete si un pic de zen.

Nu te enerva. Una dintre cele mai mari semne de badaranie in cultura asiatica este sa te enervezi. Daca negociezi ceva, nu vei castiga nimic la pret enervandu-te. Cand negociezi, negociaza cu zambetul pe buze, joaca teatru, razi. Dar nu te enerva.

Cumpara carti despre istoria si civilizatia locale. In Asia de Sud-Est, vei descoperi extrem de multe librarii care vand carti la preturi minuscule, comparativ cu Europa. Poti gasi si carti „celebre” la un sfert de pret. Cumpara carti despre tarile in care te duci, pentru a intelege mai multe decat vezi. Personal, nu mai cumpar suvenire de mai bine de zece ani. Cumpar numai carti. Si chiar cand cumpar suvenire, jumatate din bagajul cu suvenire e format din carti.

Pregateste-te sa negociezi. Chiar si acolo unde preturile par fixe, e loc de negociere. Negociaza cu zambetul pe buze, dar ferm, nu da senzatia ca mori daca nu cumperi chestia aia (oricum, o s-o gasesti doi pasi mai incolo), iar daca nu obtii pretul dorit, poti pleca. Daca pretul tau nu este ireal de mic, vanzatorul va alerga dupa tine. In Malaysia si, mai ales, in Singapore, nu te astepta la reduceri foarte mari, dar prin alte tari, da.

 

Categorii:
Asia de Est

Comentarii

  • PAMI spune:

    Perfecta prezentare, totusi mai adaug un lucru foarte important – Luati cu voi neaparat o carte de vizita a hotelului ( cereti la receptie ) sau pentru prima zi printati-va pe o pagina numele hotelului si adresa in limba locala si notati-va numarul de telefon al hotelului ! pentru a o arata taximetristilor – multi dintre ei nu stiu sa citeasca literele noaste ( mai ales in Thailanda, Vietnam sau China ).

  • Cristina spune:

    Pentru doamnele care citesc articolul ăsta și plănuiesc o excursie prin Asia – cosmetice de acasă, fetelor. Nu doar că aici toate sunt de tip whitening, dar cel puțin în Thailanda sunt extrem de scumpe: taxa de import este atât de mare încât prețul poate fi chiar dublu la produse gen dermatocosmetice. Also tampoane de acasă: greu de găsit în Asia de Sud-Est, doar în orașele mari gen Bangkok și clar nu la 7/11, ci ori în supermarket ori în farmacii gen Boots (în țări precum Cambodgia ori Laos – clar nicio șansă).

    Subliniez unul dintre punctele tale, cel cu enervatul. Chiar NU te enerva. Mai ales când ai de-a face cu oficiali, nimic nu e mai important aici decât ideea de „lose face”, iar a țipa la ei fix asta înseamnă, că ei lose face. Mie mi-a fost destul de greu cu partea asta, venind din cultura noastră unde te mahalagești peste tot.

    • Imperator spune:

      Multumesc frumos de completari.

    • Mela spune:

      Completare pentru doamne, dar nu numai – am fost de 4 ori in Asia in foarte multe locuri – dupa parerea mea produsele cosmetice locale, naturale, nu cele comune, de firma, cum suntem noi obisnuiti, sunt foarte bune, fiind naturale. Trebuie doar sa va uitati la compozitie!!!!! Alegeti produse cu ulei de cocos!!! Despre tampoane – cred ca tu ai nimerit prost – erau si in 7/11 si in alte market-uri mici, chiar de diverse dimensiuni. Trebuie sa te uiti cu atentie printre produsele inghesuite pe rafturi si gasesti tot ce vrei!
      Inca ceva dspre apa din Asia – nu este potabila!!! Beti doar apa imbuteliata! Pentru o mai mare siguranta nu consumati produse alimentare de pe strada – majoritatea nu sunt pastrate la frigider!!!!!!!!!
      Vacanta faina!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest