Ce sa iei in considerare cand iti planifici o calatorie in Asia de Sud-Est.

White Temple Chiang Rai Asia De Sud Est

Se apropie iarna, este perioada optima pentru a descoperi o buna parte din Asia de Sud-Est. De altfel, de cativa ani incoace, ma bucur sa vad din ce in ce mai multi oameni, in special din bula mea de Facebook, care iau drumul Asiei de Sud-Est. Pe cont propriu sau alaturandu-se tururilor unor agentii de turism, pe perioade mai lungi sau mai scurte, vizitand mai multe tari sau concentrandu-se pe o singura tara, Asia de Sud-Est devine din ce in ce mai aproape de Romania.

Dar in momentul in care ajungeti sa va planificati escapade, apar tot soiul de dileme (sau trileme) si intrebari cum sa-ti planifici cel mai judicios traseul. De aceea m-am gandit sa scriu acest articol, despre care sper ca va fi folositor atat celor care se aventureaza pentru prima data in Asia de Sud-Est, cat si celor care au mai vreodata.

 

Unde va fi soare si frumos ?

Desi pare o zona unitara, clima variaza destul de mult de la o tara la alta. Da, peste tot sau aproape peste tot este cald, dar diferentele climatice apar in ceea ce priveste ploile – exista anotimpuri ploioase si anotimpuri secetoase. Cel mai bine este sa mergi, evident, in anotimpul secetos – ai sanse mult mai mari de cer albastru si de o natura stralucitoare, dar nu sunt excluse ploile. In anotimpul ploios, poti avea zile intregi (sau saptamani) in care nu vei vedea soarele (cum a fost asta-iarna in Bali) sau doar rafale scurte de ploaie, urmate de soare. Evident, pot fi si distorsiuni climatice – asa-numitul fenomen El Nino – de exemplu, in ianuarie 2017 au fost inundatii catastrofale in sudul Thailandei, iar in Bangkok am stat patru zile si nu am vazut o geana de soare, desi in mod normal ar fi fost niste zile superbe insorite.

In general, iarna este perfect sa mergi in Indochina. Laos, Thailanda, Myanmar, Cambogia sunt perfect de vizitat de prin decembrie pana in aprilie, spre mai. Atentie, in Cambogia si Thailanda, dupa martie, temperaturile pot ajunge si pe la 40 grade de grade Celsius, in conditii de umiditate 90 – 95% – poate fi inconfortabil. Dupa aprilie, urmeaza sezonul ploios, care culmineaza cu sezonul de inundatii, candva prin octombrie – noiembrie.

Vietnamul are un climat mult mai pacatos. Daca in zona sudica, pe la Ho Chi Minh si delta Mekongului, climatul evolueaza cam la fel ca in restul Indochinei, in Vietnamul de Nord daca te duci iarna vei fi surprins sa descoperi ca e neasteptat de frig – ziua temperatura nu sare de 15 grade (iar in Sapa, in munti, coboara chiar spre zero) si este incredibil de multa ceata cu nor. De altfel, e nor o buna parte din an – faimosul Halong Bay inregistreaza cam 250 – 300 de zile noroase pe an. Vara, este cald si in nord, dar este sezon ploios si de uragane. Probabil cel mai bine este sa vii primavara si toamna, pentru a vizita Vietnamul de Nord.

Malaysia si Indonezia se bucura de vreme buna in timpul verii europene – sezonul secetos incepe undeva din aprilie pana prin septembrie (inclusiv in Mecca turismului – Bali). Iarna (europeana) este sezonul secetos. Pot fi anumite distorsiuni climatice in Sumatra, cu ploi in sezonul secetos si viceversa (valabil si pentru destinatii de plaja, cum sunt Krabi sau Phuket).

In Filipine este si mai complicat! Perioada optima este undeva ianuarie – martie, in rest te poti astepta la orice. Arhipelagul filipinez este lovit de circa 10 – 12 taifunuri pe an, dar varful lor (si cele mai violente) sunt inregistrate in lunile de toamna europeana: septembrie – noiembrie. In general, Boracay si Palawan sunt mai rar lovite, dar nu sunt ocolite – imensa majoritate a taifunurilor matura insula Luzon.

 

Vize – evita Thailanda ca poarta de intrare in Asia de Sud-Est

Fiecare tara are sistemul ei de vize. Si trebuie sa tii cont de ele, cand iti faci planificarea.

In primul rand, daca ai de gand sa vizitezi mai multe tari din Asia de Sud-Est NU PLANIFICA SA INTRI SI SA PARASESTI ZONA PRIN THAILANDA!

Cetatenii romani au nevoie de vize pentru Thailanda – ea se poate obtine de la Ambasada de la Bucuresti pentru o luna, dar NU RECOMAND sa treceti pe la Ambasada – functionara de acolo, prin acreala ei, te va pune pe fuga si vei ocoli Thailanda cat de departe poti si e pacat – e o tara minunata. Evident, cu o spaga se rezolva toate, dar decat sa-ti faci nervi, mai bine iti iei visa-on-arrival. Problema cu visa-on-arrival este ca e de doar 15 zile si costa halucinant de scump – 2000 baht (53 de euro). Daca vei zbura in Thailanda, apoi te vei duce in Laos sau Cambogia si apoi te vei intoarce in Thailanda, trebuie sa o platesti de doua ori, ceea ce te duce la sume mult prea mari date pe vize. Mult mai bine este sa alegi Vietnamul, Filipinele, Malaysia sau Singapore, ca poarta de intrare in zona, si sa incluzi o tura prin Thailanda.

Daca iti planifici sa vizitezi doar Thailanda (si, crede-ma, ai ce face 15 zile cu varf si indesat), poti sa zbori direct spre Regatul Zambetelor.

 

Deci:

Malaysia, Singapore, Filipine, Indonezia – cetatenii romani nu au nevoie de viza si pot sta pana la 3 luni (in Malaysia si Singapore) sau pana la 30 de zile (Filipine si Indonezia).

Thailanda – ai nevoie de viza, se ia on-arrival, costa 2000 baht (53 de euro). Toate amanuntele despre cum se ia viza on-arrival, le gasesti aici.

Vietnam – ai nevoie de viza, dar pentru cetatenii romani este GRATUITA, pentru ca noi i-am ajutat in razboiul de eliberare contra americanilor. Trebuie doar sa primesti o invitatie on-line de la o agentie de turism vietnameza, pentru care platesti cativa euro, si apoi sa le spui vamesilor ca esti din Romania, si nu trebuie sa platesti viza. Poti sa-ti iei viza de 1 luna sau de 3 luni, ambele sunt gratuite pentru romani. Mai multe amanunte despre cum poti lua viza de Vietnam, le gasesti aici.

Cambogia – poti lua viza atat on-line, cat si on-arrival. Ultima oara cand am fost in Cambogia, eu nu o luasem on-line, ceilalti din grup, da, cert este ca in cazul meu a mers mult mai repede. Am avut timp si de un ceai pana au rezolvat amicii mei viza care fusese luata in prealabil 😊. Viza costa 30 de dolari (se plateste in dolari) si e valabila 30 de zile.

Laos – poti lua fara probleme visa-on-arrival in vreo 27 de puncte de frontiera (deci, inclusiv cele terestre, fluviale sau feroviare). Exista planuri sa se introduca o e-visa candva in 2019, dar pana atunci, o iei de la granita si platesti 30 de dolari (cash)

Myanmar – poti lua visa-on-line (se emite in 3 zile lucratoare dupa ce ai aplicat) si este valabila 3 luni din momentul aplicarii. Ai insa dreptul sa stai doar 28 de zile in Myanmar, iar pretul unei vize este de 50 de dolari.

Deci, sa recapitulam

 

Nu e nevoie de viza sau viza e gratis: Vietnam, Singapore, Malaysia (toate, 3 luni), Indonezia, Filipine (1 luna).

30 de dolari: Cambogia, Laos (1 luna)

50 de dolari: Myanmar (28 de zile)

65 de dolari: Thailanda (14 zile)

 

 

Principalele porti de intrare – unde sa aterizezi venind dinspre Europa

Exista cateva megaaeroporturi in Asia de Sud-Est spre care zboara numeroase companii aeriene, asa ca fiind o competitie accentuata, ai sanse mai mari de preturi mai mici si promotii mai frecvente. Principalele aeroporturi din zona sunt Singapore si Bangkok, iar aeroporturi, hai sa le zicem, secundare – Ho Chi Minh, Kuala Lumpur si Manila.

In caz ca planificati o vacanta doar in Thailanda, Qatar Airways are zboruri directe din Doha spre nu mai putin de cinci aeroporturi thailandeze (Chiang Mai, Bangkok, Pattaya, Krabi si Phuket), asa ca poti sa aterizezi intr-unul si sa pleci din altul la preturi bune.

Daca vrei sa vanezi niste megaoferte, vedeti ca Cebu Pacific (companie low-cost filipineza) are frecvent oferte la 50 – 60 de euro (chiar si mai mici) din Dubai spre Manila. Atentie, insa – avioanele Cebu Pacific detin recordul mondial pentru cele mai inghesuite scaune din lume, aproape niciodata nu zboara conform orarului, dar este o companie aeriana superhaioasa. Compania low-cost singaporeza Scoot zboara de asemenea la Atena, dar arareori am vazut tarife care sa justifice deranjul.

 

Cum sa calatoresti prin Asia de Sud-Est

Companiile aeriene low cost au explodat precum ciupercile dupa ploaie, dupa 2004, cand au avut loc dereglementari ale spatiului aerian. Cele mai mari companii din zona sunt Air Asia, Lion Air, Cebu Pacific, dar si marile companii de stat pot oferi uneori preturi bune, precum si conditii de lux, spre deosebire de companiile low cost.

Piata este incredibil de competitiva si de activa, asa ca pot aparea companii peste noapte, iar unele sa-si multiplice rutele cu o viteza ametitoare. Anul trecut, am facut un rezumat a ce companii low cost zboara in anumite tari, lista inca este valabila, dar e posibil sa mai fi aparut alte cateva companii, intre timp.

Aici, ai listele pentru Thailanda, dar daca vrei sa vezi lista completa pe fiecare aeroport, baga in google „Cutare airport wiki” si uita-te pe Wikipedia (sunt actualizate).

 

 

Ce sa vizitezi – nu-ti planifica cinci tari in doua saptamani, fiindca nu o sa intelegi nimic!

Stiu, Asia de Sud-Est pare departe si multi va ganditi ca cine stie cand mai reveniti, asa ca aveti tendinta sa inghesuiti cat mai multe tari, orase si atractii intr-o perioada cat mai scurta. DON’T DO IT!

Daca alegeti aceasta strategie, va veti intoarce acasa cu amintirea culoarelor lungi si inghetate ale aeroporturilor, spectaculozitatea autostrazilor thailandeze si malaysiene sau drumurile deseori pline de gauri din Myanmar si Laos. A… si parca un palat, un palmier pe o plaja si vreo doua temple, dar nu o sa va aduceti aminte de ce religie.

Daca veti opta sa va concentrati si sa va investiti timpul in vizite sau experiente, decat in a sari dintr-o tara in alta:

  1. Veti avea sansa sa intelegeti mai mult din tara respectiva, din cultura si obiceiurile locuitorilor, din gastronomia locului.
  2. Veti savura locurile pe care le veti vedea, nu le veti bifa.
  3. Veti avea ocazia sa vedeti si altceva decat megaatractiile turistice si veti putea interactiona cu localnicii. Veniti dintr-o Romanie incruntata si artagoasa, veti fi uimiti cat de zambitori si primitori sunt localnicii. Sigur, exista destui care fac asta cu un scop comercial, dar de acestia veti avea de obicei parte in zonele megaturistice.

 

Incercati sa va stabiliti o baza, fie ca e Bangkok, Ao Nang, Chiang Mai, Luang Prabang, Hoian sau mai stiu eu care, si faceti excursii de o zi in jur. In plus, daca sunteti intr-un oras mare, cum ar fi Bangkok sau Singapore, va asigur ca puteti sta si o saptamana si sa nu va plictisiti. Deloc.

 

Megaatractii turistice sau off-the-beaten track.

Da, am sesizat la multi faptul ca refuza cu o mandrie greu inteleasa sa viziteze asa-numitele „tourist traps” si ca ei au mers autentic, off-the-beaten track. Hai s-o spun clar – daca te duci sa intelegi cultura locala, sa traiesti cu localnicii, sa te integrezi si sa inveti ceva despre filozofia lor de viata, trebuie sa inveti thailandeza, khmera, tagalog sau laotiana – daca nu, scopul tau nu a fost deloc atins, doar te lauzi ca ai facut altceva decat fac toti. Sunt adeptul experientelor cat mai variate, al interactiunilor cu personaje cat mai diferite, al locurilor cat mai variate. Megaatractiile turistice cum ar fi Angkor Wat, Borobudur, Maya Bay ori Marina Bay sunt luate cu asalt de milioane dintr-un motiv foarte simplu – sunt extrem de frumoase, de-a dreptul spectaculoase.

Parerea mea este ca solutia cea mai buna e sa combini vizitarea megaatractiilor cu ture in zone mai putin batute de turisti. Du-te sa vezi si Angkor Wat, dar inchiriaza si un scuter sa te plimbi prin satele din zona. Du-te si la Templul lui Buda de Smarald din Bangkok, dar ia si o salupa care asigura transportul public pe klong-urile (canale) inguste ale capitalei thailandeze. Du-te la 6 dimineata sa vezi pelerinajul calugarilor din Luang Prabang, dar viziteaza-i si in templele lor in cursul zilei. Descopera mai multe fatete ale locurilor in care te duci, nu doar o singura fateta!

 

Ce sa vezi in Asia de Sud-Est

Pfff… as scrie volume intregi, dar incerc sa ma limitez cu the best off. Incerc sa ma limitez la cateva locuri in fiecare tara, pentru a include doar locurile de care m-am indragostit si care m-au lasat cu gura cascata.

 

Thailanda

  1. Bangkok  – cu templele sale, cu palatele sale, cu sky barurile sale. Este un oras cu un vibe incredibil.
  2. Insulele din zona Krabi – pozitioneaza-te in Ao Nang sau Railay si ia excursii de o zi in insulele din jur – Koh Phi Phi, Chicken Island, Koh Lanta si multe altele.
  3. Sukhothai  – este una dintre fostele capitale ale Thailandei, un parc imens plin de temple si de palate spectaculoase (sunt ruine, atentie). Ce este special este ca te poti plimba cu bicicleta, este liniste, verde si, daca prinzi soare, e chiar minunat!
  4. Hill tribes trekking in Nordul Thailandei. In nordul Thailandei, traiesc diverse comunitati emigrate aici cu secole in urma din Tibet, Myanmar sau Yunnan. Ele au ramas izolate si si-au pastrat obiceiurile (inclusiv cresterea macului pentru opium) pana la aparitia turismului… E drept, acum zona s-a obisnuit cu turisti si, incet, incet, devine ceva mai comerciala (evident, depinde si pe ce ruta o iei), dar chiar si in aceste conditii, este o regiune care isi pastreaza traditiile cu strasnicie.
  5. Chiang Mai – capitala Nordului iti ofera o cu totul alta Thailanda – mai linistita, mai zen, mai putin grabita. In jurul orasului, gasesti numeroase atractii, de la parcuri de elefanti cu care poti interactiona in liniste la plantatii de orhidee, sate de artizani etc.

 

Laos

  1. Luang Prabang este, indiscutabil, cel mai frumos oras traditional al Asiei de Sud-Est, o combinatie asiatico-frantuzeasca.
  2. Vang Vieng – party town, dar unde poti sa descoperi o zona absolut minunata. Inchiriaza un scuter sau o bicicleta si descopera-l.
  3. 000 de insule – o adevarata delta a Mekongului, in mijlocul peninsulei Indochina.

 

Cambogia

  1. Angkor Wat este, fara indoiala, cel mai spectaculos complex istoric din Asia de Sud-Est si una dintre minunile lumii. De vazut cel putin o data in viata.
  2. Phnom Penh, capitala tarii, a crescut enorm in ultimii ani. Pe langa temple colorate si palate regale, poti descoperi si urmele coloniale franceze din centrul vechi.

 

Vietnam

  1. Halong Bay – mii si mii de insule rasarind din mare, intr-un spectacol unic.
  2. Hoian – singurul oras clasic al Vietnamului, singurul oras care nu a fost bombardat de americani in anii ’70. Descopera mixul de arhitectura japoneza, chineza si vietnameza intr-un oras minunat!
  3. Ho Chi Minh – vibranta capitala economica a Vietnamului, viitorul Shanghai al Indochinei
  4. Delta Mekongului  – nu te astepta la o experienta gen Delta Dunarii, este cea mai populata regiune a unei tari destul de mici, dar cu 90 de milioane de locuitori! Este insa o idee excelenta sa dormi la oameni acasa si sa surprinzi viata satelor vietnameze.
  5. Sapa – sus, in munte, in Nord, cu panorame incredibile, orezarii sapate de munti intregi si sate traditionale. Atentie, nu te duce iarna, temperatura scade la zero grade si e foarte multa ceata.

 

Myanmar

  1. Bagan – este celalalt oras istoric magic al Indochinei, alaturi de Angkor Wat. Complet diferit ca stil, gandeste-te ca pe o campie sunt imprastiate mii si mii de cladiri istorice cu o arhitectura deosebita. Apusul de soare e naucitor de frumos.
  2. Inle Lake  – descopera o societate care se naste, traieste si moare pe un lac – totul se desfasoara deasupra apei – inclusiv campuri agricole plantate deasupra apei!
  3. Kyaiktiyo Pagoda (Golden Stone)  – imagineaza-ti o stanca mare cu forma unui ou, complet aurita de miliardele de hartiute poleite cu aur puse de credinciosii budisti, stand precar deasupra unei rape.

 

Malaysia 

  1. Kuala Lumpur  – vibranta capitala economica a Malaysiei, un oras care creste pe verticala cu cladiri spectaculoase si un mix interesant de etnii.
  2. Penang – insula locuita in majoritate de chinezi, cu niste peisaje naturale spectaculoase. In plus, capitala insulei se spune ca este orasul cu cea mai buna bucatarie din lume.
  3. Parcul National Kinabalu – cel mai inalt varf din Asia insulara rasare din mijlocul unui parc national deosebit.
  4. Putrajaya – descopera cum arata capitala construita din pamant din iarba verde a Malaysiei.
  5. Cameron Highlands – un ocean verde intr-o zona mai fresh a Malaysiei.

 

Singapore 

  1. Gradina Zoologica – nu vei vedea custi, dar vei vedea unele dintre cele mai impresionante animale din lume la doi pasi de tine.
  2. Gradina Botanica – just paradise.
  3. Insula Sentosa – intr-un oras aglomerat, o oaza de distractie, verde si buna-dispozitie.
  4. Gardens by the Bay – cel mai spectaculos proiect din acest oras al viitorului. Cheltuieste niste bani in plus si dormi cel putin o noapte la Marina Bay Sands, pentru a te bucura de iconicul Infinity Pool.
  5. Little India – descopera cartierele etnice din Singapore. Singurul crampei din India care este perfect curat!

 

Indonezia 

  1. Ubud, Bali  – trebuie sa faci doar cativa pasi, pentru a descoperi zonele paradiziace ale Baliului.
  2. Borobudur, Java  – cel mai mare templu budist din lume. Descopera-l la rasarit de soare, este pur si simplu naucitor.
  3. Kelimutu, Flores  – in varful unui vulcan se afla trei lacuri de culori diferite. In plus, la fiecare cativa ani, culorile lacurilor se schimba.
  4. Lacul Toba, Sumatra  – traditii ancestrale, povesti cu vanatori de capete, dar si un peisaj absolut superb. Experienta poate fi intensificata dupa ce consumi celebrele „happy mushrooms”.
  5. Tana Toraja, Sulawesi  – una dintre regiunile unde traditiile sunt urmate cu strasnicie, indiferent unde locuiesti in lume – cele mai fastuoase inmormantari din lume au loc aici, dar zona este plina de povesti uimitoare si de locuri de poveste.

 

Daca mai aveti si voi sfaturi despre cum sa-ti planifici o vacanta in Asia de Sud-Est, v-as fi si eu, si alti cititori – recunoscatori sa le adaugati aici… la comentarii! MULTUMESC!

Imagini Asia de Sud-Est

Marele Palat Bangkok

Una din cladirile din complexul Marelui Palat din Bangkok

Insule Zona Krabi

Superbele insule din zona Krabi

White Temple Chiang Rai

Halucinantul Templu Alb de la Chiang Rai

Procesiune Calugari Luang Prabang

Procesiunea calugarilor budisti de la 6 dimineata din Luang Prabang, Laos

Stupa Vientiane

Stupa Nationala din capitala Laosului, Vientiane

Canoe Vang Vieng

Cu caiacul pe raurile din Vang Vieng, Laos

Angkor Wat

Incredibilul templu hindus de la Angkor Wat, Cambogia

Bayon

Si al doilea templu ca spectaculozitate – Bayon

Palatul Regal Phnom Penh

Palatul Regal din Phnom Penh, capitala Cambogiei

Primarie Ho Chi Minh

Ho Chi Minh, capitala economica a Vietnamului

Tur Barca Hoian

La plimbare cu barca prin Hoian

Cao Dai

Curioase religie Cao Dai – religie fondata in Vietnam

Stupa Yangon

Imensa stupa aurita din Yangon, capitala Myanmarului

Inle Lake

Poarta de intrare intr-unul din satele lacustre de pe Inle Lake, Myanmar

Bagan

Unul din miile de temple de pe campia de la Bagan, Myanmar

Plaja Kalimantan

Aceasta apa superba a Malaeziei

Muntele Kinabalu

Kota Kinabalu – unul din cele mai inalte varfuri din Asia insulara – in Borneo, Malaezia

Palatul Sultanului Kuala Lumpur

Stralucitorul palat al sultanului din Kuala Lumpur

Singapore

Singapore

Merlion

Merlion, o combinatie intre o sirena (mermaid) si leu (lion) – simbolul Singaporeului

Sir Raffles

Sir Raffles, fondatorul Singaporeului

Templu Bali

Templul de pe lacul Bedugul din Bali, Indonezia

Case Traditionale Sulawesi

Casele in forma de barca din Tana Toraja, insula Sulawesi (case similare se gasesc si pe lacul Toba, in Sumatra)

Kelimutu

Doua din cele trei lacuri colorate de pe vulcanul Kelimutu, Indonezia

 

Comentarii

  • anca spune:

    Perfect sintetizat si, cu siguranta, foarte util. Multumesc, Cezar!

  • antonioro spune:

    Cea mai mare problema pentru o calatorie in Asia de SE ramine zborul din Europa si inapoi.Asta reprezinta cea mai importanta parte a cheltuielilor.In rest,odata ajuns,e ieftin,uneori naucitor de ieftin in comparatie chiar si cu Romania.Odata ajuns acolo,e usor si ieftin sa te plimbi intre diferite tari.Daca citesti blogurile de calatorie englezesti(de departe cei mai inveterati turisti ai lumii),ai sa vezi ca 85% din intrebari si discutii au o singura tema-“ cum ajung ieftin acolo”?Din experienta proprie si din ce am studiat,cel mai ieftin zbor din Europa este la Kuala Lumpur.Bangok e prea turistic si companiile aeriene profita de asta.In ultimii ani a devenit extrem de. avantajos zborul din Romania catre Asia de SE prin Moscova,via Aeroflot.Legaturi f bune,stai in Moscova in jur de 2 ore si,cel mai important,te misti doar catre est,micsorind durata de zbor.Altfel,innebunesti intr-un zbor de la Londra,Paris sau Amsterdam pina in Singapore or Malaysia.Pentru Romania,recomand Aeroflot si,daca ai noroc,Turkish-insa,de regula,are preturi extrem de piperate,care nu se justifica.Pare socant,insa,in timpul iernii,cele mai ieftine bilete catre Asia sint la Tokio sau Seul(e un frig groaznic acolo iarna,nu-s turisti).Si de acolo e simplu si ieftin de zburat in Asia de SE,plus ca vezi si Japonia.Daca ma intrebi,in ciuda farmecului paradisiac al Asiei de SE,cea mai mare provocare este o vizita in Japonia.Este socant.A fost,de altfel,singura destinatie din Asia in care am vrut intotdeauna sa ajung.Restul au venit pe parcurs,de multe ori din intimplare sau plictiseala.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest