Bordeaux, orasul vinului

St Emilion Bordeaux

St Emilion, Bordeaux

De cativa ani buni, vad ca din ce in ce mai multi oameni incep sa calatoreasca pentru a-si satisface anumite pasiuni – cred ca primii au fost cei care au inceput sa frecventeze marile concerte din metropolele europene (si nu numai) sau marile festivaluri, apoi, de ani intregi, microbistii asista la meciuri in strainatate (si nu numai la meciuri ale echipelor romanesti), dar am vazut si calatori cu hobby-uri mai de nisa. Incet, incet, si agentiile de turism au inceput sa creeze circuite sau pachete tematice – cei de la Paralela 45 au avut un circuit cu tema celui de-Al Doilea Razboi Mondial, anul trecut, prin Polonia si Germania, iar anul acesta, am vazut inclusiv un circuit pentru iubitorii de vin, la Bordeaux.

Ca sa spun cinstit, unul dintre motivele pentru care mi-am dorit maratoanele de-a lungul meridianelor si paralelelor a fost pasiunea mea pentru istorie. Citisem cu nesat despre civilizatia khmera sau chineza, despre Drumul Matasii, iar bietele volume din Legendele Olimpului au ramas fara coperti, de cat le-am citit… Angkor Wat, Marele Zid, Samarkandul sau Knossos au reprezentat visele copilariei mele pe care, Slava Domnului, am reusit sa le vizitez (in Knossos inca nu am ajuns, in curand :)).

Dar sa revin la un oras care e obligatoriu de vizitat de orice iubitor al vinului. E vorba despre Bordeaux. Odata ce ajungi in orasul din vestul Frantei, vei descoperi ca totul evolueaza in jurul vinului. Inca de la aeroport, benzile de bagaje erau strajuite de niste sticle de vin imense :). Iar apoi, in oras, vei da de Muzeul Vinului, dar si de celebra licoare, peste tot. Este cu adevarat orasul vinului.

Dar Bordeaux nu este limitat doar la vin. Este un oras istoric cu numeroase povesti. Trebuie sa te plimbi de-a lungul raului Garonne, o adevarata coloana vertebrala a orasului, de-a lungul caruia orasul si-a castigat bogatia. Nu trebuie ratat nici monumentul girondinilor, mult-pomenitii deputati din Bordeaux care au incercat sa apere democratia franceza in Parlamentul de la Paris in perioada tulbure de dupa Revolutia din 1789 si si-au pierdut viata, dar mai ales Catedrala St. Andre – nu numai ca este un monument arhitectural deosebit, o adevarata simfonie gotica, ci si pentru ca daca te urci in varful clopotnitei, vei avea parte de o panorama de neuitat a orasului. Mi-aduc aminte, m-am trezit dis-de-dimineata ca aveam avion destul de devreme, pentru a fi la prima ora sa ma urc in turla … ma rog, mie imi plac panoramele si peste tot incerc sa ma catar in vreun turn, minaret sau clopotnita …

Bordeaux are, de asemenea, un oras vechi compact. Zidurile de aparare au fost indepartate, dar au ramas portile de intrare (una dintre ele aduce cu poarta cetatii Sighisoara), iar cand ajungi pe stradutele vechiului oras, dai peste terase care, evident, au vin. Acum, sa nu credeti ca este o zona compacta pietonala, ca in multe orase europene, exista si asa ceva, dar destul de limitata.

Si daca tot am revenit la vin, nu pot sa nu va recomand din toata inima sa mergeti in oraselul St. Emilion (in circuitul Paralelei 45 este o excursie optionala, dar nu o faceti optionala, este musai sa mergeti). Este un orasel istoric (unii ii zic sat, dar cred ca e mai degraba un targulet), cu cladiri din alta epoca si unde tot ce atingi are de-a face cu vinul. In oras, dar si in jurul lui, vei gasi numeroase crame (inutil sa va zic ca St. Emilion este inconjurat de plantatii imense de vita-de-vie, ceea ce il face si mai pitoresc), magazine care vand tot soiul de vinuri si, evident, la fiecare pas esti invitat sa faci o degustare. Dar St. Emilion nu inseamna doar vin, aici poti vizita si o imensa catedrala subterana, sculptata in stanca timp de vreo 300 de ani (mi-a adus aminte de Etiopia, cu ale sale biserici sapate in stanca). Am colindat capelele, sala mare, absolut impresionanta, o constructie unica, amintind de bisericile de la Ierusalim… Iata ca, intr-un adevarat parc tematic al vinului, poti descoperi mai mult decat licoarea lui Bacchus…

Ca in cazul multor circuite organizate de Paralela 45, ai libertatea de a face ce iti doresti. Pachetul contine zborul, cazarea (in Bordeaux) si turul orasului Bordeaux. Apoi, ai cateva zile in care poti face ce vrei – fie ramai in Bordeaux (sau mergi prin imprejurimi), fie te alaturi excursiilor optionale. Cum ziceam, o zi este dedicata lui St. Emilion (cu tot cu vizita la un chateaux vinicol), intr-o alta zi puteti sa vizitati golful Arcachon, unde se afla cea mai mare duna din Europa – are 110 metri si cine are chef poate sa urce in varful ei, pentru a admira Atlanticul…

In alta zi, puteti vizita pestera Lascaux, celebra in intreaga lume pentru desenele sale rupestre reprezentand sute de animale, imagini pictate aparent acum circa 20 000 de ani (in urma unor dezbateri prelungi intre arheologi, picturile au fost datate in jurul anului 17 000 i.Hr.). Datorita acestor picturi, am putut afla ca, pe actualul teritoriu al Frantei, traiau rinoceri si lei, dintre animalele disparute din zona. Trebuie insa sa stiti ca nu veti intra in pestera unde se afla picturile originale. Aceasta a fost descoperita din greseala, in 1940, de un adolescent care isi cauta catelul pierdut si a dat de incredibilele picturi rupestre. Era insa perioada de razboi si nu multi calatoreau prin Europa ocupata de nazisti in scopuri turistice, ci, eventual, pentru a se refugia. Pestera Lascaux a fost deschisa ca obiectiv turistic in 1948 si inchisa in 1963, dupa ce respiratia celor 1.500 de vizitatori incepuse sa afecteze picturile. Astazi, in pestera originala nu intrau decat extrem de putini specialisti, dar in apropiere a fost construita o replica unde poti descoperi atmosfera din faimoasa pestera. Pe langa Lascaux, veti putea vizita orasul medieval Sarlat, cunoscut pentru branzeturi (merg bine cu vinul, nu?) si fois gras (c’est tres francais !).

Desi mai putin cunoscut ca destinatie de city break, Bordeaux ar trebui sa intre pe lista celor care deja au vazut Parisul, Roma sau Londra. Vor descoperi un oras cu adevarat frantuzesc, locuri istorice deosebite si, mai ales, vor avea parte de o cura de vin … de Bordeaux, desigur.

 

Cum ajungi si cand sa mergi la Bordeaux

Blue Air are zboruri directe intre Bucuresti si Bordeaux de vreo doi ani, iar cea mai buna perioada de vizitare este vara sau toamna – cand se coc strugurii :). Evident, vara e cel mai bine, pentru ca, vremea din zona fiind capricioasa (Atlanticul aducator de ploi e la doi pasi), ai mai multe sanse de soare, dar nici toamna nu e de lepadat, pentru iubitorii de vin.

 

Tururi organizate

Cum v-am zis, Paralela 45 are trei tururi organizate pentru Bordeaux, cu plecari pe 14 iunie, 14 iulie si 18 august. Adica, fix cand trebuie, cand ai cele mai mari sanse de vreme buna.

Pretul este de 580 de euro si include bilet de avion, toate taxele aeroportuare, cazare, transferuri si tur de Bordeaux. Puteti gasi toate amanuntele aici –––-> tur Bordeaux.

Imagini Bordeaux

Aeroport Bordeaux

Inca de la aeroport, stii ca esti in tara vinului

Promenada Bordeaux

Promenada de-a lungul raului Garonne

Fantana Bordeaux

Nu, nu a plouat e o fantana !

Dansatoare Frantuzoaice

Unde se repeta pasi de dans

Monumentul Girondinilor

Monumentul girondinilor, un monument a democratiei

Poarta Bordeaux

Una din portile de intrare in vechiul oras

Veche Poarta De Cetate

zona pedestra din Bordeaux

St. Andre Bordeaux

Turla Catedralei St. Andre

Panorama Oras

De unde poti admira panorama orasului

Panorama Bordeaux

 

Vita De Vie Bordeaux

Pe langa Bordeaux, cat vezi cu ochii, vita-de-vie.

Vita St Emilion

 

Struguri De Bordeaux

Si celebrii struguri de Bordeaux

St Emilion

St. Emilion – micul targ al vinului

St Emilion Bordeaux

Inconjurat de podgorii

Satul Vinului

Peste tot, locuri de degustat

St Emilion Franta

 

Vinuri De Bordeaux

Am fost si intr-o crama, nu ?

Degustare Vin Bordeaux

Sacrul lichid din Bordeaux 🙂

Tripsta-logo
Categorii:
Franta · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest