E finalul unui nou serial de povesti, asa ca m-am decis sa strang toate informatiile practice de care ati avea nevoie, daca v-ati planifica sa vizitati Nepalul. Evident, nu e o lista exhaustiva, dar sunt convins ca sunt de ajutor. Si in caz ca ati fost in Nepal in ultima perioada si aveti mai multe informatii, v-as ruga sa le adaugati, jos, in zona de comentarii – sa ramana si pentru cei care vor consulta acest articol, la un moment dat.
Cand sa mergi in Nepal
Primul pas pentru planificarea oricarei calatorii este sa stabilesti perioada. Exista doua perioade propice – primavara (de prin martie pana pe la inceput de mai) si toamna (de pe la mijloc sau sfarsit de septembrie pana pe la inceput de noiembrie). In aceasta perioada, este anotimpul secetos si este si cald, deci puteti sa va asteptati la foarte mult soare (mai si ploua, dar rar) si cald. Sezonul secetos se intinde si in perioada iernii, dar in decembrie – februarie este inconfortabil de frig – vreo 10 – 15 grade ziua (asta, in Kathmandu) si zero sau sub zero noaptea. Atentie – imensa majoritate a hotelurilor, restaurantelor, barurilor nu sunt incalzite (Nepalul e o tara saraca, nu are gaz, produce doar electricitate din surse hidro, iar iarna productia de electricitate scade, fiind si destule pene de curent). Vara este cald, dar vine musonul care uda temeinic tara – de aceea este asa de verde.
Intre toamna si primavara, este de preferat toamna – fiind imediat dupa ploile musonice, in general, cerul este mai curat si e mai putina pacla. Nu este totusi o regula – de exemplu, am fost la Pokhara toamna si primavara. Toamna, nu am putut vedea Annapurna, primavara, da. Dar, da, per ansamblu, cerul mi s-a parut mai clar toamna decat primavara.
Pe de alta parte, inteleg ca e mai bine sa escaladezi optmiarii primavara, in caz ca va planificati asa ceva.
Cum ajungi in Nepal
Exista mai multe optiuni de a ajunge in Nepal cu un singur schimb de avion – via Istanbul, Doha si Dubai. De data asta, am zburat cu Turkish Airlines via Istanbul – tranzitul in Istanbul este scurt (eu l-am facut mai lung, pentru ca imi doream sa ma mai invart prin Istanbul, nu am mai fost de cativa ani), asa ca am ales sa plec dimineata din Bucuresti, sa am vreo 10 ore prin Istanbul si apoi sa zbor mai departe spre Kathmandu. Este si zborul cel mai scurt. La dus, am dormit tun (avionul decoleaza dupa miezul noptii), la intors, zburand pe timp de zi, m-am uitat la programele TV (exista cate un ecran individual si ai de unde sa alegi!) – m-am uitat la ultimul „Star Wars” („The Last Jedi”), „Jumanji” si la un documentar din seria „Globe Trekker” (la noi, a rulat sub numele „Lonely Planet”).
ATENTIE – cand plecati din Kathmandu spre Istanbul daca zburati cu Turkish, musai sa luati loc la geam pe partea dreapta a avionului (atentie la check in!). Veti avea parte de superbul spectacol dat de optmiarii Himalayei (chiar daca e nor, in general, se ridica peste nori) si poate vedeti si Araratul!
Viza Nepal
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Nepal, dar se poate obtine fara probleme pe aeroport (sau la intrarile rutiere in tara). In cazul aeroportului, imediat dupa ce ajungi in sala principala, vei vedea pe partea stanga niste automate de viza. In principiu, automatul ar trebui sa fie capabil sa-ti scaneze pasaportul si sa ia informatiile in acest mod, dar, in realitate, nu va reusi, asa ca va trebui sa le completati singuri. De asemenea, automatul este capabil sa va faca fotografie. La capatul procesului, va printa o hartiuta si cu ea va puneti la coada de plata a vizei.
In aprilie 2018, viza de Nepal costa 25 de dolari (15 zile), 40 de dolari (30 de zile) si 100 de dolari (90 de zile). Atentie, toate vizele sunt cu intrari multiple, deci poti sa iesi din Nepal si sa te duci in Tibet, Bhutan sau unde vrei tu, dar sa te intorci si sa parasesti Nepalul in perioada specificata. Viza se poate plati si intr-o alta valuta decat dolarul american (inclusiv in euro sau in franci elvetieni), dar probabil rata de schimb este nefavorabila, as recomanda sa veniti cu dolari. Nu se poate plati cu cardul.
Cum ajungi de la aeroport in oras
In general, toate hotelurile (daca le-ai rezervat din timp si le-ai dat un e-mail) si agentiile de turism te iau de la aeroport sa te duca la locul de cazare. In caz ca ajungi „ca o floare” in Kathmandu, fara niciun aranjament, sunt destui taximetristi care vor sari disperati pe tine. Daca iti displac negocierile, imediat dupa ce ti-ai luat bagajul, o sa gasesti cateva standuri care ofera tururi, cazare si transferuri in oras.
Calatorii in interiorul Nepalului
Infrastructura rutiera este destul de proasta, asa ca asteapta-te ca vehiculul pe care il folosesti sa se miste extrem de incet. Se conduce haotic, iar in Kathmandu si in orasele de pe vale, in general distanta intre vehicule in trafic poate ajunge la 2 – 3 cm, asa ca trebuie sa fii un sofer foarte bun sa nu te ciocnesti de vecini, de aceea nu recomand sa inchiriati masina si sa conduceti voi, pentru ca o veti juli, cel putin. Accidentele sunt frecvente, mai ales in afara oraselor, unde se merge mult prea tare pentru starea infrastructurii.
Poti sa iei autobuze locale (foarte ieftine), dar asteapta-te sa te imbulzesti impreuna cu alte zeci de persoane cu bagajele de rigoare, sau exista si varianta autobuzelor turistice, care sunt doar un pic mai scumpe, dar mult mai confortabile si sigure. Evident, cea mai buna optiune este sa iei o masina cu sofer si sa mergi unde vrei tu. De exemplu, pe ruta Kathmandu – Pokhara (celalalt pol turistic al tarii), autobuzele locale costa 300 de rupii (2,3 euro), autobuzele turistice, intre 650 si 2.100 de rupii (4,60 – 16 euro), iar o masina inchiriata cu sofer costa circa 100 de dolari. De asemenea, exista numeroase zboruri interne intre principalele locuri turistice. Un zbor Kathmandu – Pokhara costa 105 – 110 dolari (pret stabilit de guvern), dar un zbor Kathmandu – Lukhla poate costa in jur de 300 de dolari (one-way).
Agentii de turism
Vei descoperi „o tona” de agentii de turism in Nepal – cele doua miniorasele turistice Thamel si Lakeside din cele doua centre turistice ale tarii (Kathmandu si Pokhara) au agentii de turism la fiecare 50 de metri. Recomandarea mea cea mai calduroasa este sa-l contactati pe amicul Raj, care detine agentia Good Kharma Trekking. Cu el, am organizat (perfect) cele doua tururi din seria „Haideti cu Imperator” in Nepal, iar pe cine l-am trimis la Raj mi-a multumit si au ramas prieteni. Poate rezolva orice, la preturi foarte bune.
ATENTIE: Sa va aduceti niste fotografii tip pasaport cu voi. Va pot fi de folos cand va luati SIM de telefon sau cand va faceti legitimatie de intrare in Durbar Square (pentru a avea acces in piata centrala, aveti de platit 1000 rupee – aproape 8 euro, dar dupa ce platesti odata, poti sa-ti faci legitimatie sa intri gratuit pe toata perioada sejurului)
Unde sa stai
In Kathmandu si Thamel, exista doua cartiere turistice (cum sunt prin toate marile orase turistice ale Asiei), numite Thamel si Lakeside. Aici, vei gasi tot ce ai nevoie – zeci si sute de hoteluri, restaurante, baruri, magazine de suvenire, minimarketuri, agentii de turism, librarii etc. Puteti sa stati linistiti in aceste enclave.
Datile precedente cand am stat in Kathmandu, am stat la hotelurile Vaishali si International Guest House. Ambele sunt superfaine. In Pokhara, am stat in hotelul Karuna, care are avantajul sa fie la 300 de metri de bulevardul principal, dar se afla pe o strada foarte linistita. Daca stai la un hotel sau pensiune de pe bulevardul principal, poate fi foarte mare galagia (pe acolo, sunt si numeroase cluburi).
Daca vrei (si ai cardul plin) sa stai la un hotel de lux, va recomand Hotelul Hyatt , un hotel excelent, aflat la doi pasi de marea stupa de la Boudhanath (daca aveti camera cu ferestre spre ea, o veti vedea).
Daca vreti sa stati cu o familie nepaleza intr-un cartier nepalez care nu prea vede turisti, dar la doi pasi de Monkey Temple (Swayambunath), Raj a construit un bloculet unde la parter locuiesc el si familia lui, la etaj, fratele si familia lui, iar la etajele 2 si 3, a amenajat camera pentru turisti, cu toate facilitatile pe care le poti astepta de la un hotel. Se numeste Be Here Now si poti sa mananci seara impreuna cu familia lui Raj – mancare autentica nepaleza, facuta de sotia lui.
Preturi:
Be Here Now – 35 dolari (dubla cu mic dejun)
Karuna – 28 dolari (dubla cu mic dejun)
Bani / schimb valutar
Valuta nationala a Nepalului se numeste rupia nepaleza si rata de schimb este de circa 1 dolar = 110 rupii (rata de schimb variaza). Cam peste tot, trebuie sa platesti in rupii, doar serviciile turistice le poti plati in dolari sau in euro, la agentii de turism
Poti sa schimbi dolari si euro (in general, la o rata mai proasta) la numeroasele case de schimb din Thamel sau Lakeside, de asemenea, poti sa gasesti frecvent ATM-uri, sa scoti bani din perete. Cardurile nu sunt acceptate prea des in magazine. Rupii indiene nu pot fi schimbate in rupii nepaleze la casele de schimb normale, probabil doar la banca nationala, in schimb poti schimba yuani nepalezi.
Comunicatii
Cam toate hotelurile si restaurantele au wifi gratuit (trebuie sa ceri parolele), dar poate merge destul de incet. Ideal este sa vii cu un telefon mobil necodat si sa-ti cumperi un SIM local si date. Am dat circa 15 dolari pentru un SIM, 40 de minute nationale si 2 GB de date. Internetul mobil merge foarte bine.
Nivel de siguranta
Se spune ca cel mai mare risc in Nepal este sa te loveasca o masina sau sa cazi intr-un canal, iar asta este adevarat. Nivelul de criminalitate este relativ scazut (asta nu inseamna sa mergi cu aur la vedere), dar sa fii foarte atent cand esti in trafic (ca pieton) si la gropile si la canalele deschise pe strada.
Precautiunile obisnuite se aplica si aici.
Mancare
Mancarea nepaleza este o reflectare a populatiei – intre Tibet si India. Gasesti si momo tibetan, si toata bucataria indiana. Daca, la un moment dat, te plictisesti de mancarea nepaleza, sunt destule restaurante indiene. Desi vaca este sacra si in Nepal, spre deosebire de India, gasesti fripturi de vaca in restaurantele cu meniu international.
Fructele sunt foarte bune, dar sezoniere, iar vegetarienii pot gasi numeroase optiuni.
Cum comunici
Desi Nepalul nu a fost niciodata colonie, cam toata lumea vorbeste engleza (sau, cel putin, un picut), iar cursurile de liceu si facultate se fac, in general, in engleza. Va fi foarte usor sa gasesti vreun vorbitor de engleza. In zone turistice gen Durbar Square, vei putea gasi ghizi independenti care pot vorbi si engleza, si chineza, si germana, si alte limbi de circulatie.
Imagini Nepal
Am calatorit spre si dinspre Nepal cu Turkish Airlines
Cat costa viza de Nepal
Acestea sunt automatele de viza … completezi date personale, iti face si o poza
Coada la plata vizei
Casa de schimb din aeroport. Prin zonele turistice, e plin de case de schimb valutar
In cazul ca ajungi fara vreun aranjament, gasesti aici si taxi, si cazare, si tururi
Afara sunt cei care ii asteapta pe turisti
Namaste, Raj !
Transport in comun urban prin Valea Kathmandu
Autobuzele publice inter-urbane
Cred ca cel din stanga este un autobuz turistic, dar mai ieftin (gen 650 rupee)
Asta sigur e autobuz turistic 🙂
Buddha Air, cea mai mare companie aeriana privata. Are zboruri prin toate aeroporturile din Nepal
La Raj – etajele superioare sunt pensiunea Be Here Now
Cam asa arata camera
Si privelistea din balcon
Viata de zi cu zi din Nepal
Micul dejun sus, pe terasa hotelului
Hotel Karuna – Pokhara. Aici am stat acum
Camera – faina si luminoasa
Vedeam o frantura din lac 🙂
Hotel Hyatt – Kathmandu
Mancare traditionala nepaleza
Celebrii momo
Banane de Nepal
La piata
Arhitectura traditionala din valea Kathmandu
merci!
la familiile care au copii merge Raj ca o manusa.
Si la cele fara 🙂 Dar la cele cu copiii, au cu cine sa se joace 🙂
Multumim din suflet pentru recomandari! Raj a fos o gazda perfecta! Il recomand cu caldura! La fel si Bibi Nepal din Pokhara :)! Le-am aratat poza cu tine in tandem in parapanta, si si-au amintit. Si eu am 95 kg, dar am zburat „like a bird :)”
Super. Ma bucur ca ti-a placut si totul a mers ca pe roate. Nepal e tara minunata, iar Raj e de nota 10. Si Bibi pe care il stiu mai putin, dar m-a impresionat cum s-a implicat (inclusiv ca ne-a rezolvat returul cu elicopterul de la Annapurna Base Camp desi noi am pierdut cursa :)).
Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca in Nepal (Kathmandu, Patan, Bhaktapur, Nagarkot) exista risc de rau de altitudine (trebuie luat Diamox?)
Multumiri anticipate!
Nu. Sunt altitudini rezonabile… Kathmandu si celelalte orase de pe vale sunt la circa 1400 – 1500 metri, doar Nagarkot e la circa 2000 metri. Nu e nevoie de Diamox.
Multumesc frumos.
Sfaturile pe care le-am găsit pe blogul Imperator ne-au fost de mare folos în Tibet.
Tot binele din lume vă doresc!
Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor
Felicitari pentru emisiunea de astazi de la Europa FM !