Da, am facut-o si pe asta: am fost intr-un safari. Corespondenta de la Nadir Acmola

Safari

Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am din calatoriile mele sunt cele din safariurile africane. Mie imi plac extrem de mult animalele salbatice si mi-aduc aminte, cand eram mai tanar, cum urmaream cu gura cascata toate documentarele despre fauna africana de pe Discovery sau National Geographic. Si, evident, imi doream sa ajung acolo. Am avut norocul sa ajung in doua runde (prima oara, in 2006, prin Kenya si Tanzania, a doua oara in 2017, in Kenya) si, cum ziceam, e de nedescris sa te afli la doi pasi de lei, zebre, girafe, antilope sau rinoceri. Nadir a fost si el in safari si a revenit la fel de incantat. Asa ca iata care sunt sfaturile lui din safariul tanzanian.

Din Nairobi, poti lua un autobuz care strabate in cinci ore distanta de 240 km dintre acesta si Arusha, plus granita kenyano-tanzaniana, si ajungi in capitala safariului, mondial – poate nu, dar Tanzanian – cu siguranta. Drumul e placut, fara incidente, cu opriri la cateva popasuri pe autostrada. Ca idee, in Arusha nu ai nimic de vazut. Dar acest oras este folosit ca punct de plecare si apoi de intoarcere in safariuri si pentru catararea pe Kilimanjaro, cel mai impunator munte al Africii.

Si odata ajuns in orasul Arusha, al patrulea ca marime din tara, cu 400.000 de locuitori, ar fi bine sa ai deja safariul rezervat si confirmat. O sa-mi ziceti ca sunt multe agentii cu acelasi domeniu de activitate si ca nu e cazul. Eu cred ca doar norocul va poate aduce in fata o agentie serioasa, cu soferi capabili etc. Niciodata, doi pasageri nu platesc la fel biletul. Noi, in prima zi, am fost 6 in jeep, o pereche de italieni aparand in ultimul moment. Cel care incasase banii, un intermediar, nu i-a dat banii decat pentru o zi liderului nostru de grup, explicandu-le celor doi ca altcineva o sa-i ia seara si o sa ii aduca in alta parte. Evident ca nu s-a intamplat asa, iar cei doi nu au avut unde sa ramana peste noapte.

 

V-am povestit ce au patit altii din grupul meu, daca ar fi sa va pasca ghinionul. Cica la biroul de turism national puteti gasi o lista cu companiile de safari autorizate, dar si cu cele tepare. Eu nu am reusit sa gasesc aceasta lista, chiar daca am intrebat la un punct de informare pentru turisti. Sunt doua puncte de informare turisti in centrul orasului, dar personalul este nefolositor.

 

Apoi, sa nu credeti ca pretul unui safari ar fi ieftin. El costa, in medie, 200 de dolari de persoana pe zi depinde si de cat de buni negociatori sunteti, de cati merg, unde veti dormi etc., etc. Cele mai intalnite safariuri sunt cele de trei zile si doua nopti, respectiv cea de doua zile si o noapte. Eu am ales-o pe aceasta din urma, si din cauza programului foarte incarcat pe care mi l-am facut de la inceput, a conditiilor mai rustice de cazare, dar si a grupului caruia m-am alaturat.

Preturile safariurilor de aici sunt printre cele mai mari din toata lumea, in principal din cauza politicii de turism, impusa de guvernul tanzanian: permisele de intrare la parcurile nationale sunt de ordinul a sute de dolari, taxa de acces a masinii de safari, minimum 140 USD , un litru de carburanti e 1,1 USD etc.

 

Vedeti ca, la suma convenita cu organizatorul, se mai achita doua bacsisuri, unul, catre bucatarul hotelului unde sunteti cazat, pentru cina si micul dejun de a doua zi, precum si soferului. Acesta din urma trebuie sa fie experimentat, sa sofeze bine pe drumurile extrem de desfundate ale rezervatiilor, sa fie inspirat, sa stie cam pe unde gaseste o concentrare semnificativa de animale.

Va incurajez sa mergeti intr-un safari, dar sa fie un safari adevarat. Natura salbatica a Africii este uluitoare. Nicaieri, pe globul nostru, nu o sa gasiti o concentratie mai mare decat cea din estul continentului negru. Apoi, veti pastra cu dumneavoastra toate aceste bucurii ale vietii.

Imagini Safari

 

 

 

Safari

Safari

 

Safari

Categorii:
Tanzania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest