Buenos Aires, spectaculoasa capitală a Argentinei. Corespondență de la Nadir.

Buenos Aires

Ei, Buenos Aires e Buenos Aires, un oraș absolut superb, de o eleganță dintr-o altă vreme, plin de locuri memorabile. Am stat aproape o săptămână în Buenos Aires și sunt sigur că aș fi stat și o lună fără să mă plictisesc deloc. Iată ce a găsit Nadir acolo în recenta lui călătorie prin America de Sud.

Am ajuns în acest minunat oraș, parte din periplul meu sud-american, cu un avion Aerolineas Argentina, din Rio de Janeiro. Prețul unui bilet dus-întors este de aproximativ 200 de euro, dar depinde cu cât timp înainte îl cumperi.

Știam de la bun început că imensa țară (a opta, ca mărime, din lume) are multe atracții turistice de oferit, printre care cele mai cunoscute sunt: capitala,  cascada de la granița cu Brazilia, Iguazu, și zona subarctică, Tierra del Fuego. Eu am avut la dispoziție doar patru zile și am decis să vizitez doar metropola Buenos Aires și împrejurimile.

Argentina a fost cea mai bogată țară din America Latină, dar criza economică din anii 2000, când a intrat în default, a dus la sărăcirea populației, cu precădere a păturii mijlocii. Mai știam de inflația ce ajunsese la valori incredibile pentru orice țară din lume 😯… Apoi, țin minte că în timpul crizei populația a spart vitrinele băncilor, care, fiind și ele în faliment, nu au mai putut rambursa depozitele clienților. Mai văzusem filmul Evita și știam de Partidul Justițialist, identificat cu fondatorul ei, Juan Domingo Peron. Acesta și-a lăsat o amprentă foarte puternică în țară, exploatând resentimentele clasei muncitoare prin naționalizări masive, prin preluarea controlului fondurilor de pensii, prin crearea unui aparat birocratic ineficient etc. Locurile de muncă ale argentinienilor erau sigure, angajații neputând fi concediați, în niciun fel, pensiile erau mari, iar condițiile de trai, în continuă creștere. Dar cum, în astfel de condiții populiste, ajungi, mai devreme sau mai târziu, la fundul sacului, când banii s-au terminat, Peron a fost alungat din țară printr-o lovitură de stat, lăsând locul unor și mai urâte vremuri.

Eh, destul cu istoria, să începem cu ce aveți de văzut în oraș😏.
Mi-am început vizita împărțind imaginar orașul în două, Nord și Sud. Eu am ales să stau în Recoleta, lângă bine-cunoscuta atracție turistică a cartierului, El Cemeterio! Da, cimitirul! Hotelul ales de mine, Cyan Recoleta, a costat 85 de euro pe noapte pentru două persoane, cu micul dejun inclus în preț.

Cum cel mai nordic punct pe hartă a fost cartierul La Boca, am luat un autobuz (nr. 152) și am plecat la drum – 40 de minute. Odată ajuns, am remarcat cât de frumos pictate erau casele, în cele mai aprinse culori pastelate pe care le-am văzut vreodată. Mai erau câteva perechi de dansatori de tango, care insistau să se fotografieze cu turiștii, contra cost, evident. Sincer, doar câteva case, colorate frumos, ce e drept, au creat una dintre atracțiile pentru care orașul e renumit. Dar părerea mea e că această atracție turistică este cu mult supraestimată!!!

Am lăsat „culorile” și am mers mai departe, către Puerto Maduro, un port cu magazin și docuri noi, refăcute recent, cu zgârie-nori construiți de curând și cu multe hoteluri moderne – branduri internaționale, cele mai mari. Apoi, am trecut în cel mai vechi cartier al metropolei, numit Montserrat. Tot aici, e nucleul de șapte-opt străzi paralele și, respectiv, perpendiculare, numit San Telmo. Aici sunt destul de multe magazine cu suvenire pentru turiști, cele mai multe, situate lângă Piața Dorrego și având aceleași prețuri, și vânzând aceleași sortimente de mărfuri: magneți, tricouri, farfurii, parfumuri, șaluri etc, etc. De exemplu, soției mele i-a plăcut un magazin cu articole de pielărie, din care și-a luat, fără să pregete, o frumoasă și trainică geantă!

Apoi, am traversat una dintre axele orașului și ne-am îndreptat către clădirea Parlamentului, numită aici Congreso Nacional. Seamănă izbitor cu clădirea Capitoliului, din Washington DC 🌆. După o binemeritată pauză de mate – băutura tradițională națională asemănătoare ceaiului –, ne-am dus să admirăm Palacio Baralo, mergând tot spre est, pe Avenida di Mayo. Tot în zonă este vestita cafenea Tortoni, în funcțiune continuă de peste 170 de ani.
La vreo 20 de minute de mers pe jos de aici, este celebrul Teatru Colon. Este o atracție turistică de prim rang a orașului, pe care nu trebuie să o ratați. Tururile cu ghid costă cam 18 USD, încep la ora 10.00 și se termină la 17.00. Evident, puteți intra și la un spectacol, dacă găsiți bilete😁. Eu nu am găsit, era reprezentația cu Don Quijote😯.

Lângă teatru mai e un loc în care, în fiecare seară, are loc o reprezentație de tango profesionist. Numai show-ul costă 23 USD, iar un bilet cu tot cu cină ajunge chiar și la 85 USD – te iau și de la hotel în banii ăștia.

Pentru a doua zi, am lăsat vizitarea celor două cartiere vecine , Recoleta și Palermo. Am început cu celebrul cimitir, unde, alături de câștigători ai premiilor Nobel, de scriitori și de artiști locali,  de președinți și de alți oameni de vază, își doarme somnul de veci și mult-adorata de popor, Evita Peron.

În Recoleta, în fiecare weekend are loc un târg de antichități, bijuterii artizanale, țesături, farfurii turistice, ș.a., pe care vă îndemn să îl vizitați.
Apoi, cu desaga plină de suvenire, puteți intra la Museo Nacional des Bellas Artes, care a fost renovat de curând, în aprilie.

Mergând spre Sud, pe jos, pe lângă Rio de la Plata, în circa 30 de minute de mers lejer, ajungi la MALBA, Museo de Arte Latino Americana din Buenos Aires. Muzeul s-a întemeiat pe o colecție de artă particulară, care între timp a crescut cu alte tablouri, sculpturi și fotografii! Acum este unul dintre principalele muzee de pe continentul sud-american (intrarea, 4 USD).

De la muzeu, ajungi în câteva minute în zona numită Palermo, unde cele mai importante atracții turistice ar fi:

– grădinile japoneze –  mici, e drept, dar cu un restaurant nipon excelent,
– Paseo di Rosario, cu pajiști întregi de trandafiri de toate culorile, unde, dacă vrei, te poți plimba cu hidrobicicleta,
– parcul 3 februarie – toate sunt cuprinse în parcul mai mare, numit Bosque de Palermo.

Puțin mai sus de Grădina Botanică – la 10 minute de mers pe jos – care se termină în Piața Italia, începe și cartierul vechi din Palermo, numit Soho. Este plin de hosteluri, localuri vintage, puburi și mâncare excelentă. Aici, am vizitat un alt târg plin de lume, în Plazeta Julio Cortazar. O mare parte din locuințele rezidențiale sunt pictate cu acele graffiti sud-americane, zugrăvind chipuri deosebite, arme, statui celebre în lume, eroi de benzi desenate.

Dacă ajungi în Buenos Aires, nu ai cum să ratezi excursiile de o zi care se fac de aici. Cele mai populare sunt cea spre Colonia del Sacramento din Uruguay și cea spre delta râului Tigre.

Spre orășelul Tigre poți ajunge cu taxiul, costă cam 40 USD, cu autobuzul, costă 0,5 USD, sau cu trenul, care costă cam tot atât. Drumul durează, în funcție de mijlocul de locomoție, între 30 și 90 de minute.
Principala atracție turistică este o plimbare cu vaporașul pe canalele deltei, formată din joncțiunea celor două râuri, Parana și Tigre. O oră de mers cu autobuzul acvatic costă 10 USD, iar două ore de mers cu catamaranul (care e mult mai înalt și mai stabil) costă 20 USD. Canalele deltei se aseamănă întrucâtva cu cele ale Veneției, dar aici, spre deosebire de orașul italian, sunt pline de tot felul de ambarcațiuni, de la jet-uri și până la catamarane de lux, ce costă averi! Pe maluri, sunt o mulțime de case ce aparțin locuitorilor din Buenos Aires, care își petrec majoritatea weekendurilor aici. Toate sunt case de vacanță, cu ponton propriu și cu șalupă aferentă.

În Tigre, ar mai fi de vizitat muzeele – de navigație, de artă – și piața de fructe, unde chiar se vând de toate 🍇🍦.
Eu am ales să mănânc la restaurantul condotierilor italieni, Vivanti, renumit pentru istoria și preparatele lui.

Marea metropolă Buenos Aires este un oraș modern, cosmopolit, ce se aseamănă în multe locuri cu Parisul – chiar așa fiind „alintat”. Este plin de turiști gălăgioși care stau în barurile din Recoleta, în Centru, în Palermo etc. și care însuflețesc locurile, alături de tinerii localnici. Este orașul muzeelor de artă, al multor teatre, Colon fiind cel recunoscut pe plan mondial. Orașul mai este cunoscut pentru cimitirul lui faimos, pentru târgurile de antichități și de bijuterii, pentru cluburile de tango a căror muzică se aude în difuzoare până dimineață. Să știți că aici cina începe să fie servită începând cu orele 21.00 .

Vă invit să mergeți și voi să descoperiți esența Argentinei în orașul ei reprezentativ, Gran Ciudad de Buenos Aires!

Imagini Buenos Aires

Buenos Aires

Coloratul cartier La Boca

Buenos Aires

Unde se danseaza tango pe strada

Buenos Aires

Cu zeci de cladiri super-colorate

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Exista si un Buenos modern, cu blocuri inalte

Buenos Aires

Dar si cel clasic

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Cu bulvarde in stilul Europei Occidentale

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Statui si obeliscuri

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Spectacole de dans si muzica

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Cimitirul Recoleta unde sunt ingropati toate somitatile Argentinei

Buenos Aires

Inclusiv legendara Evita Peron

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Bulevardele obisnuite ale orasului

Buenos Aires

Arta nu poate lipsi nici din metrou

Buenos Aires

Delta Tigre

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

 

Buenos Aires

Argetina + vita = love

Buenos Aires

 

Buenos Aires

🙂

Categorii:
Argentina

Comentarii

  • Crenguta Furculesteanu spune:

    Bravo Nadir👏👏👏👏!
    Mi-am reamintit cu mare bucurie fiecare coltisor despre care povestesti si nu numai 😉
    Rodocrosit del Inca, piatra locului, „poseta trainica” si UNICA👍, friptura de vita EXCEPTIONALA, bulevardele LARGI😂😂😂, zona verde a orasului si TANGOUL care acolo suna ALTFEL, totul face din Buenos Aires un loc pe care sa-l recomanzi cu sufletul!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii