Cappadocia – mai mult decât acele imagini de vis cu baloanele la răsărit de soare

Capadocia

Cappadocia, pentru mine, este o adevărată lecție de marketing. Este un ținut fabulos, cu o istorie care se întinde peste vreo trei milenii, cu orașe subterane, cu locuințe troglodite, săpate în apă, cu biserici bimilenare, cu râuri care te invită la drumeție, cu localități care te transportă într-un alt timp, cu forme de relief de neuitat. Dar… erau nevizitate. Cappadocia este undeva „în the middle of nowhere”, departe de Istanbul, departe de Izmir, departe de Antalya, departe de celelalte megazone turistice ale țării. Până când cineva, nu știu cine, a venit cu ideea să ridice niște baloane peste acest ținut uimitor. Pozele au apărut în diverse reviste. Au venit turiștii. S-au ridicat mai multe baloane, și mai multe. Acum, se pot ridica 100 – 200 de baloane deodată, în sezonul de vârf, iar sute de mii de turiști vin încântați și atrași de pozele cu sute de punctulețe colorate pe cer. Și știți ce se întâmplă? Descoperă Cappadocia, un ținut absolut minunat și unde poți avea atâtea și atâtea experiențe.

Cappadocia – localizare.

Cum am zis, Cappadocia este „în the middle of nowhere”, în mijlocul Anatoliei, la 750 km de Istanbul, 775 km de Izmir și „doar” 550 km de Antalya. Se află undeva pe un podiș la cam 1.000 de metri altitudine și asta explică climatul nu tocmai plăcut iarna și vara.

 

Cum ajungi în Cappadocia ?

Cel mai simplu, cu avionul. Din București, poți să zbori cu Turkish Airlines (via Istanbul) sau cu low-costul turcesc Pegasus (via Istanbul – Sabiha Gokcen, aeroportul secundar al orașului). Deși de cele mai multe ori Pegasus este mai ieftin, opțiunea optimă mi se pare că este Turkish, pentru că vei câștiga circa două zile. Cu Turkish, ajungi cândva dimineață în Cappadocia și poți pleca la sfârșitul după-amiezii, în schimb ce cu Pegasus vei ajunge în puterea nopții în Cappadocia și vei pleca la orele la care cocoșii încă dorm.

Dacă vrei cu mașina, este un drum lung și obositor, sunt 1.400 km din București sau 1.820 km din Cluj-Napoca, și nu l-aș face nici bătut.

Poți să ajungi cumva la Istanbul (printr-o ofertă) și poți lua un autocar de noapte, dar, atenție, acestea merg doar până la Nevsehir și de acolo trebuie să iei un microbuz mai departe, spre orășelul în care te vei culca (Goreme, în general, dar nu obligatoriu).

 

Climatul în Cappadocia

Am zis, Cappadocia se află într-un podiș la o altitudine de 1.000 de metri, iar climatul are niște extreme destul de pronunțate – iarna, temperatura se duce la sub zero grade (zăpada este obișnuită iarna), iar vara, dacă prinzi o zi de 35–40 de grade Celsius, spui că ai avut noroc și că e răcoare. ATENȚIE – baloanele nu se înalță dacă temperaturile sunt extreme – prea cald sau prea frig –  sau dacă bate vântul.

Perioadele perfecte de vizitare sunt primăvara și toamna.

 

Vize & pașapoarte

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Turcia, dar au nevoie de pașaport, nu se poate intra în baza cărții de identitate. Pașaportul trebuie să fie valabil încă 150 de zile din momentul intrării și să aibă o filă goală, pe care ofițerul de la graniță să poată pune ștampila. Se acceptă și pașapoarte temporare, dar, la fel, să nu expire mai repede de 150 de zile.

ATENȚIE – dacă ești cetățean al uneia dintre 15 țări, printre care și Germania, Olanda, Georgia,  Grecia, se poate intra doar cu cartea de identitate. Lista completă o găsești aici

 

Ce să nu ratezi

Evident, călătoria cu balonul este unică și magică. Am fost cu balonul deja în patru locuri (Kenya, Turcia, Laos și Portugalia) și, de departe, experiența din Cappadocia a fost cea mai faină.

În plus

În orașele subterane Kaymakli sau Derinkuyu – construite sub pământ și având până la 9 etaje –, se ascundea populația locală când apăreau năvălitorii. Își lua totul – inclusiv animalele –, iar orașele subterane sunt de o organizare impecabilă – fiecare încăpere este gândită cu un anumit rol, iar aerisirea sau evacuarea mirosurilor ori canalizarea sunt un miracol de inginerie și organizare. Fiecare etaj avea un rol – unul era dormitor, altul, bucătărie, grajd sau depozit, iar populația putea ajunge la 10.000 – 20.000 de oameni. Incredibil!

Muzeul în Aer Liber Goreme – zona Cappadocia a fost până în 1923 una cu o pronunțată comunitate greacă – ortodoxă, ale cărei urme se regăsesc peste tot. Aici, vei descoperi biserici antice săpate în stâncă vulcanică cu niște fresce incredibil conservate. Deși trebuie să plătești 10 lire turcești în plus, nu rata Biserica Întunecată (Dark Church), cu adevărat o minune!

Valea Imaginației (zisă și Valea Dervent) – forme stranii de relief, care îți pun imaginația la încercare. Probabil, cea mai „instagramabilă” zonă.

Castelul Uchisar – pentru una dintre cele mai faine panorame ale Cappadociei.

Satul Avanos – Satul este faimos pentru olărit – dacă intri în vreun atelier de olărit, poți asista la cum se fac oalele și, în cele mai multe cazuri, poți fi chiar invitat să faci și tu o oală. Nu rata straniile vase de băut vin, al căror stil se spune că provine din perioada hittită (unul dintre marile imperii care au stăpânit podișul Anatoliei, acum circa 3000 de ani. Primul tratat de pace din lume a fost semnat de faraonul egiptean Ramses al II-lea și regele hittit Hattuslis al III-lea în anul 1258 î.Hr. Spre deosebire de alte tratate de pace care au fost atât de efemere, acesta a fost în vigoare mai bine de un secol, până când regatul hittit a fost distrus de asirieni).

Valea Ihlara – o vale plină cu vechi locuințe și biserici săpate în stâncă, părăsite de locuitori cândva în anii ’50, când zona a fost proclamată de interes istoric și deschisă turiștilor. Este una dintre drumețiile cele mai plăcute din Cappadocia.

 

Excursii organizate

Dacă locuiți în Ardeal și vă gândiți să vizitați Cappadocia, și nu numai într-un cadru organizat, Paralela 45 are o știre foarte bună: organizează un circuit în Cappadocia + câteva zile de soare și mare în Antalya. Plecarea este pe 7 octombrie, aș zice, o perioada perfectă – în Cappadocia ai cele mai mari șanse să se ridice balonul și vei da peste o vreme foarte bună de vizită, iar în Antalya e încă vară. Am fost anul trecut în Antalya în perioada 1 – 15 octombrie și a fost soare, cald, iar marea, perfectă de baie.

Circuitul începe printr-un zbor de la Cluj-Napoca spre Cappadocia via Istanbul. Veți vizita toate lucrurile menționate mai sus, dar și câteva în plus (dintre opționale, nu ratați să vă duceți la un spectacol seara).

Apoi, se merge cu autocarul până în Antalya, unde se va vizita orașul Antalya (există o zonă veche chiar foarte drăguță). Un pic de baie în Mediterana și fuguța acasă cu avionul (se va zbura din Antalya la Cluj-Napoca via Istanbul).

Prețul pachetului este de 595 de euro – inclus fiind biletul de avion dus-întors (cu tot cu taxe aeroportuare și catering), cazare în hoteluri de 4 stele cu demipensiune (deci nu trebuie să plătiți suplimentar decât prânzul), tururi și transport cu autocarul.

Toate amănuntele, le găsiți aici ––-> Circuit Cappadocia + Antalya

Imagini Cappadocia

Goreme

Prin orasul Goreme, capitala turistica a Cappadociei

Goreme Cappadocia

Hoteluri in piatra 🙂

Decolare baloane

De neuitat, de neuitat, de neuitat

Baloane Cappadocia

Castelul Uchisar

Baloane

 

Muzeul Goreme

Muzeul Goreme in aer liber

Biserica Goreme

 

Valea Imaginatiei

Valea Imaginatiei

Valea Imaginatiei Cappadocia

 

Olar Avanos

Olar in Avanos

Vas hittit

Vase hittite

Valea Ihlara

Valea Ihlara

Ihlara Cappadocia

Cea mai placuta plimbare

Oras subteran

Prin orasul subteran

Oras subteran Capadocia

 

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Turcia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest