Nu mă feresc s-o zic oricui – Roma este unul dintre orașele mele favorite din Europa. Și nu numai că, vorba cronicarului, „de la Râm ne tragem”, dar și pentru că e un oraș absolut senzațional. E drept, nu mai e capitala lumii, ca acum 2000 de ani, dar cred că acest fapt i-a salvat șarmul. Secole de-a rândul, cele mai bune materiale și cei mai buni arhitecți au venit să construiască Roma și au transformat-o într-o operă de artă. E drept, de prin veacul al XVIII-lea încoace, nu s-a mai întâmplat nimic notabil, dar contemporanii au reușit să pună în evidență moștenirea secolelor, iar astăzi Roma (când nu este arhiplină) este pur și simplu un oraș delicios și, pentru a folosi un cuvânt de dată recentă – instagramabil 😊. În articolul de azi, încerc să vă dau câteva idei de locuri unde să faceți fotografii cât mai instagramabile….
Columna lui Traian – nu știu câte like-uri veți smulge, dar părerea mea este că, dacă sunteți români, este obligatoriu să mergeți să o vedeți și să o fotografiați – este, practic, certificatul de naștere al poporului român, rezistând la atâtea secole de vicisitudini politico-telurico-meteorologice. Pusă pe lista de demolare a unui papă inept, pentru că glorifica faptele de arme ale unui păgân (care, în plus, a combătut, nu cu foarte mare tragere de inimă, creștinismul, poate și pentru că încă era o religie de nișă), columna lui Traian a fost salvată de intervenția cetățenilor Cetății Eterne și s-a ajuns la un compromis – statuia imensă a împăratului Traian care încorona coloana a fost înlocuită cu statuia… Sfântului Petru! Mă rog, cu aceste compromisuri, Coloana a rămas în picioare și este o adevărată carte de istorie a războaielor daco-romane, în condițiile în care cartea împăratului De bello dacico a fost pierdută.
Una dintre cele mai instagramabile zone din Roma se află între Piazza Navona și Tibru … spre Castello dell’Angelo. Luați-o pe străduțele acelea și veți descoperi niște colțuri absolut superbe de imortalizat. Luați-o mai ales pe străduțele dinspre Tibru, apoi întoarceți-vă pe lângă Campo di Fiori (e piața unde a fost ars pe rug Giordano Bruno pentru convingerile sale panteiste (o concepție filozofică ce identifica divinitatea cu întreaga materie și cu Universul).
Evident, principalele fântâni din zonă – Fontana di Trevi sau Barchetta din Piazza di Spagna – sunt incredibil de fotogenice (sau de instagramabile), dar problema majoră acolo o reprezintă masele de oameni care se înghesuie să le vadă, să se pozeze sau să arunce monede (în Trevi). Singura soluție pentru fotografii wow este să vă treziți cu noaptea-n cap (sau, mă rog, să petreceți până la mijirea zorilor), să le vedeți la primele ore ale dimineții. Verificați la ce oră răsare soarele și duceți-vă cu ceva timp înainte 😊.
O altă zonă care este o adevărată poezie este Trastevere. E drept, este relativ departe de zonele turistice clasice, dar, timp de decenii, era zona unde ieșeau românii (cedaseră deja zona centrală turiștilor). E drept, de ani buni, Trastevere este menționat în orice ghid on și off-line drept „nestemata ascunsă a Romei”, dar nu mai e așa de nedescoperit, continuă să fie o zonă apreciată și frecventată de localnici… și, da, există niște colțuri foarte faine, unde poți face niște poze excelente.
Un alt colț al Romei mai puțin cunoscut și umblat este dealul Aventin, care domină zona Vaticanului. Este un parc public, de fapt, apreciat mai mult de localnici decât de străini, iar panoramele cu cupola Vaticanului sunt absolut senzaționale. Nu îl ratați! Și dacă sunteți pasionați de panorame, cele mai bune panorame din Cetatea Eternă sunt de pe domul Vaticanului (da, vă puteți urca, dar trebuie să cumpărați bilet de intrare) și de pe dealul Gianicolo. Gianicolo este destul de aproape de Trastevere, așa că le puteți combina 😊.
Și dacă doriți să plecați totuși cu niște poze din Roma Antică, evident aveți la îndemână tot Forul Roman. Dar de nenumărate ori poate fi arhiplin și multe clădiri nu sunt realmente ieșite din comun (mai puțin Colosseumul, care este wow, dar și mult prea popular). Din nou, e bine să veniți la primele ore ale zilei, când nu prea sunt turiști prin zonă (să fiți primul care intră în Forul Roman, când se deschide). Duceți-vă la Palatino, dealul de unde a pornit istoria fabuloasă a Imperiului – e unul dintre cele șapte dealuri ale Romei și ajunge să aibă o înălțime de 40 de metri deasupra Forului Roman. Aici au fost construite palate imperiale, iar după numele lui, a apărut cuvântul „palat” pe care îl găsești în atâtea limbi ale lumii: palace (engleză), palazzo (italiană), palacio (spaniolă și portugheză), palăča (croată) sau paleis (afrikaans). Din păcate, nu a mai rămas mare lucru din pompoasele rezidențe imperiale, doar ziduri imense, dar dacă te cațări pe acolo, poți descoperi niște locuri cu o panoramă faină asupra Forului Roman. Pentru o altă panoramă „clasică”, toată lumea se duce pe Via Monte Tarpeo, în spatele Altare della Patria.
Cam acestea sunt cele mai instagramabile locuri pe care le știu în Roma. Evident, sunt convins, sunt mult mai multe, așa că dacă știți voi alte locuri faine, v-aș mulțumi să le menționați jos, la comentarii.
Și dacă dai o fugă la Roma pentru poze mai mult sau mai puțin instagramabile, aruncă-ți un ochi pe ofertele Blue Air. Spre deosebire de alte companii low-cost, care zboară la Ciampino, aeroportul low-cost al Romei, Blue Air are zboruri spre principalul aeroport roman – Fiumicino – Leonardo da Vinci, la prețuri mai bune decât Taromul, cu conexiuni excelente spre Roma.
Cele mai bune prețuri afișate acum sunt de 20 de euro (one-way), aici fiind inclus și bagajul de cabină de 10 kg (nu ai nevoie de mai mult pentru un city break, excepția fiind dacă îți propui să faci cumpărături serioase, dar atunci îți cumperi un bagaj de cală pentru retur), inclusiv în luna iulie.
Pentru cele mai bune tarife pe următoarele luni, aruncă o privire aici ––> zboruri Roma.
Din Iași, există de asemenea zboruri directe spre Roma.
Pentru cele mai bune tarife pe următoarele luni (cele mai mici prețuri sunt la 30 de euro), aruncă o privire aici —–> zboruri spre Roma.
Imagini Roma
Columna lui Traian – in picioare de mai bine de 1900 ani !
Povestea luptelor intre daci si romani
Forul Roman
Foarte greu de pozat fara oameni – Fontana di Trevi
sau Barchetta din Piazza di Spagna
Roma – un oras atat de fotogenic
Cu tratorii absolut superbe
Un inger si castelul omonim (a fost mormantul lui Octavianus Augustus)
Nu, nu e Carnaval… este garda elvetiana a Papei 🙂