Cu masina spre Grecia ? Doar granita cu Bulgaria e deschisa.

13. Santorini

Stiu ca unii dintre voi vor sa mearga cu masina in Grecia. Iar cei care pleaca din Ardeal prefera sa o ia prin Ungaria – Serbia – Macedonia de Nord. Ei bine, ATENTIE – cel putin pana la 1 iulie, dar foarte posibil si dupa aceasta data, granita intre Grecia si Macedonia de Nord este inchisa pentru trafic turistic, fiind deschisa doar pentru urgente. De asemenea granita cu Albania este deschisa doar pentru trafic de urgenta, nu si turistic, iar granita cu Turcia este ermetic inchisa datorita crizei refugiatilor si a conflictului greco-turc asupra apelor teritoriale care se inflameaza de la o zi la alta.

In conformitate cu ziarul bulgar Novinite, dar si cu cel grec Ethnos care reda discutiile de la o conferinta de presa a ministrul grec al turismului, d. Haris Theocharis, regulile de acces in Bulgaria sunt urmatoarele.

 

15 iunie – 1 iulie

Cu avionul – se poate intra din cele 29 tari deja anuntate, in plus se vor reporni zboruri dinspre Italia, Olanda si Spania. Toti pasagerii vor fi testati de COVID si vor astepta rezultatele pana la 48 ore in hoteluri speciale de carantina. In caz ca rezultatul este negativ, vor putea pleca unde vor, daca e pozitiv, vor fi carantinati timp de 14 zile.

Cu masina – accesul se face doar via Bulgaria, celelate granite fiind inchise.

 

Dupa 1 iulie

Cu avionul – vor fi redeschise toate aeroporturile internationale ale tarii – inclusiv cele din insule. Se vor face teste COVID-19 aleatoriu pentru pasageri din tarile cu risc mai ridicat (nu au fost nominalizate tarile, dar foarte probabil printre ele se afla si Romania). Cei testati vor sta in carantina pana rezultatele vor fi disponibile. Cei gasiti pozitiv vor sta in auto-izolare in hoteluri speciale platite de statul grec.

Cu masina – vor fi deschise 7 puncte de trecere pentru turisti. Nu s-a precizat insa daca vor fi si cu Macedonia de Nord, dar eu mi-as planifica drumul prin Bulgaria ca sa fiu sigur. In acest moment, Macedonia de Nord inregistreaza o explozie masiva de cazuri (numarul este de cateva ori mai mare decat a fost in timpul primaverii) si ma astept ca daca criza va continua (si e posibil sa continue), granita cu Macedonia de Nord sa fie pecetluita de greci. Teste COVID ar putea sa se faca si la granitele rutiere in aceleasi conditii cu cele din aeroporturi.

 

Daca ma intrebati pe mine, cel mai sigur este sa mergeti totusi cu avionul. Aeroporturile vor fi deschise indiferent de numarul de cazuri din fiecare tara si chiar daca trebuie sa treceti printr-un test COVID, rezultatele vor veni repede. Granitele terestre (chiar si cele cu Bulgaria in cazul unei explozii de cazuri) pot fi oricand inchise. Pentru ca grecii prefera de 1000 de ori din 1000 de cazuri turistii care vin cu avionul si nu vor avea nici un chef sa-si distruga turismul pentru cei care vor veni pe cale rutiera.

De urmarit.

 

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii