Cehia a ridicat restrictiile de calatorie pentru calatorii care vin din Romania.

Piata Centrala Praga

In sfarsit o stire buna care sper sa o dau din ce in ce mai des – o tara care impusese restrictii pentru calatorii din Romania (adica test COVID si carantina) le-a ridicat si incepand din 14 septembrie, se poate calatorii fara nici o cerinta speciala. E vorba de Cehia. Ei bine, Cehia a anuntat ca Romania nu mai este o tara cu riscuri epidemiologice pentru Cehia si deci a fost trecuta pe lista verde.

Trebuie spus ca Cehia in acest moment are mai multe cazuri de COVID-19 raportat la 100.000 de locuitori decat Romania. Romania are 88,2 cazuri / 100.000 locuitori (azi, 17 septembrie), iar Cehia are 143,3 cazuri si numarul lor explodeaza in fiecare zi. Conform legislatiei romane, in acest moment calatorii care vin din Cehia ar trebui sa intre in carantina, dar evident, cine mai respecta legea in Romania ?

Cehia a introdus in martie unele dintre cele mai dure masuri. Granitele au fost inchise si a fost singura tara europeana care a interzis cetatenilor lor sa iasa din tara (ma rog, faptul ca nu a mai acceptat pe altii nu era ceva neobisnuit, toate tarile si-au inchis granitele). Purtatul mastii a devenit obligatoriu peste tot – si in interior, si in exterior – au devenit virale niste imagini cu politia care impunea purtatul mastii pe o plaja de nudisti – era OK sa stai fara sutien sau chiloti, dar musai cu masca.

Asa ca numarul de cazuri in Cehia a fost extrem de mic. La un moment dat, pe podul Carol din Praga s-a dat o petrecere enorma numita „Farewell to COVID party”. Am fost si eu in Praga si totul era o poezie – nu era obligatoriu sa porti masti decat in metrou, in rest, baruri si restaurante deschise, totul ca si cum COVID-ul ar fi disparut. Dar nu disparuse. Fix in zilele in care am fost in Praga, o barmanita asimptomatica a umplut de COVID vreo 100 de oameni intr-un party dintr-un club si de atunci, numarul de cazuri a inceput sa creasca. A bubuit in ultimele 2 saptamani – noi masuri au fost luate, dar mai ales datorita deschiderii scolilor, expertii se asteapta ca Cehia sa devina una dintre cele mai infectate tari din lume.

Deci, intr-un cuvant. Da, romanii pot calatori in Cehia. Dar daca va intoarceti inapoi, daca INSP-ul se va trezi brusc, in mod normal, veti intra in carantina.

Mai multe informatii: https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/ 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest