ACTUALIZARE LISTA GALBENA (14 MARTIE): SUA devine „verde”, Spania mai asteapta, Bosnia trece pe lista galbena

Harta martie lista galbena

Azi-noapte, CNSU si Ministerul Sanatatii au vrut sa demonstreze ca lucreaza 7/7 si 24/24 asa ca au actualizat lista galbena. Nu mai spun ca de fapt au actualizat-o cu intarziere, trebuia de vineri, iar lista cu indicii epidemiologici sunt deja vechi de o saptamana, dar ma rog. Speram ca noua conducere a Ministerului Sanatatii sa fie ceva mai profesionista si sa actualizeze la timp lista galbena, dar aparent nimic nu s-a schimbat. Termenul de actualizare este cand se trezeste careva. In fine. Repet pentru cei care nu stiu ce e „lista galbena” – Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile. Nu foarte multe: SUA si QATAR au iesit de pe lista galbena, avand un indice epidemiologic sub Romania, iar BOSNIA HERTEGOVINA si LIECHTENSTEIN au intrat pe lista galbena. Discutia este cu privire la Spania. Lista galbena se bazeaza pe indicii epidemiologici publicati saptamanal de ECDC, dar Spania s-a apucat sa renumere numarul de cazuri din ultimul an si i-a dat cu minus … (in special in provincia Catalonia), asa ca s-a trezit cu un indice epidemiologic de doar 14 ! In realitate, foarte probabil Spania are un indice epidemiologic mai mic decat Romania (cel putin asa sustin americanii de la CDC) si ar fi devenit verde, dar datorita hocus-pocusului statistic al autoritatilor spaniole, o sa mai stea vreo saptamana sau doua pana cand efectul actualizarii o sa treaca si vor aparea cifrele reale.

ATENTIE: Desi MAREA BRITANIE si AFRICA DE SUD au un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantelor COVID britanica si sud-africana.

Ca sa preintampin niste intrebari. Raman VERZI: Turcia, Republica Dominicana, Kenya, Germania. Raman GALBENE: Bulgaria, Iordania, Emiratele si Maldive.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

Europa: Cehia, Estonia, San Marino, Muntenegru, Malta, Serbia, Ungaria, Slovacia, Suedia, Slovenia, Andorra, Monaco, Letonia, Moldova, Albania, Franta, Italia, Polonia, Cipru. Luxemburg, Macedonia de Nord, Kosovo, Olanda, Man, Bulgaria, Austria, Liechtenstein, Lituania, Bosnia Hertegovina, Belgia, Marea Britanie, Spania.

Orientul Apropiat: Iordania, Liban, Israel, Bahrain, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Kuweit

Asia: Maldive

Africa: Seychelles, Africa de Sud

America de Nord si Centrala: Bonaire, St. Eustatius & Saba, Aruba, St. Lucia, Turks & Caicos, Puerto Rico

America de Sud: Brazilia, Uruguay, Chile, Peru

 

Indicele epidemiologic al Romaniei este 254 in crestere rapida fata de cel de acum o saptamana (care a fost 211). Tendinta de crestere va continua pentru ca in ultima saptamana am sarit de peste 5000 cazuri zilnic, deci probabil saptamana viitoare vom avea in jur de 270. In consecinta, posibil ca mai multe tari sa devina verzi, as vedea Belgia ca o principala candidata. Dar sa vedem. Si Peru.

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Lista completa si indicii epidemiologici ii poti gasi aici

Lista intra vigoare de pe 15 martie 2021, dar nu stiu exact ora, probabil noaptea.

Actualizare lista galbena Actualizare lista galbena

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii