Romania schimba criteriile pentru carantinare – se introduce semaforul, se renunta la carantina pentru tarile sub 3 / 1000

Harta Europa

In seara asta, dupa o sedinta kilometrica, CNSU si Guvernul au anuntat schimbarea sistemului de indici pe baza carora se intra sau nu in carantina. Ca de obicei, romanii nu pot sa faca ceva simplu cand poate fi complicat. La nivel mondial, indicele epidemiologic este calculat ca numar cumulativ de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile. Asa raporteaza si ECDC si imensa majoritate a tarilor lumii. Ai nostrii, mai ai naibii, placandu-le numerele mici, au decis sa-l calculeze la 1.000 locuitori in loc de 100,000 ca sa mai impartim odata la 100. Nu stiu cine o fi venit cu ideea asta traznita, dar in fine.

Hai sa trecem la chestii serioase.

ROMANIA TRECE LA LISTELE-SEMAFOR. Nu vor mai fi tari galbene si verzi ca pana acuma, vor reaparea si tarile rosii.

CARE SUNT CRITERIILE: Nu vor varia in functie de cifra Romaniei, ci vor fi fixe. Asta e de bine. Apare un pic mai multa claritate, stabilitate si posibilitate sa anticipezi lucrurile. Tarile verzi sunt sub 1,5 (adica 150 dupa standardul european), tarile galbene sunt intre 1,5 si 3 (adica 150 – 300 dupa standardul european) si tarile rosii sunt peste 3 (adica 300 dupa standardul european)

CARE SUNT DIFERENTELE CHEIE:

Tarile verzi – calatorii care vin din respectivele tari intra fara restrictie.

Tarile galbene – calatorii care vin din respectivele tari SCAPA de carantina daca prezinta un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de imbarcarea in mijlocul de transport in comun (avion, tren, autobuz) sau cu 72 ore inainte de intrarea in tara (pentru cei care vin cu mijloace proprii)

Tarile rosii – se intra obligatoriu in carantina timp de 14 zile. Se poate iesi din carantina dupa 10 zile, daca se face un test dupa 8 zile si este negativ.

 

SUNT SCUTITI DE CARANTINA SI TEST-PCR TOTI CEI VACCINATI. Exceptia intra in vigoare la 10 zile dupa cel de-al doilea vaccin sau dupa singura doza administrata – in cazul Johnson & Johnson.

NU MAI SUNT SCUTITI CEI CARE AU TRECUT PRIN BOALA. Am citit decizia de cateva ori, nu se mai regasesc la exceptii.

NU SUNT EXCEPTII PENTRU COPIII CELOR VACCINATI. Deci, sunt tratati la fel ca adultii. Doar scolarii si studentii care fac naveta zilnic (cine naiba o face naveta zilnic sa mearga la scoala dintr-o tara in alta ?) sunt exceptati.

RAMAN EXCEPTIILE DIN TRECUT: Echipaje de avion, soferi TIR (in exercitiul functiunii), sportivi profesionisti, membrii ai corpului diplomatic, membrii ai Parlamentului European, in fine, un pogon de exceptii, dar care afecteaza putini oameni.

SE RENUNTA LA INTRAREA DE 72 ORE IN TARA FARA CARANTINA. Nu o mai regasesc. Mai este o clauza ca daca lucrezi la o firma straina, poti sa te duci si sa stai 72 ore intr-o tara galbena/rosie si sa te intorci fara carantina. Dar iti trebuie tot soiul de procuri si dovezi.

NU SE ADMITE NICI O EXCEPTIE PENTRU CALATORII DIN INDIA. Nu conteaza ca esti vaccinat, pilot de avioane, fotbalist de Liga 1 sau doctor, carantina e obligatorie.

Si acum care sunt listele

 

LISTA ROSIE (CARANTINA 14 ZILE sau 10 zile daca faci test in ziua 8)

Europa: Cipru, Lituania, Olanda, Suedia, Croatia, Turcia, Letonia, Andorra, Georgia, Slovenia, Franta, Estonia, Belgia, Luxemburg, Serbia

Orientul Apropiat: Bahrein, Kuweit

Asia: Maldive, Mongolia, India, Nepal

Africa: Seychelles, Capul Verde, Africa de Sud (din motive de tulpina)

America de Nord & Centrala: Costa Rica, Puerto Rico

America de Sud: Uruguay, Argentina, Columbia, Paraguay, Chile, Brazilia

 

LISTA GALBENA (Test PCR SAU Carantina)

Europa: Germania, Grecia, Muntenegru, Elvetia, Italia, Austria, Cehia, Ungaria, Ucraina, Danemarca, Armenia, Spania, Polonia. Liechtenstein, Bulgaria, Macedonia de Nord, Bosnia-Hertegovina, Belarus

Orientul Apropiat: Iran, Qatar, Emiratele Arabe, Oman, Palestina, Irak, Liban

Asia: Kazahstan

Africa: Tunisia

America de Nord & Centrala: Canada, Trinidad-Tobago, Anguilla, Bahamas, Aruba, SUA

America de Sud: Peru, Guyana, Surinam, Bolivia

 

Toate celelalte tari sunt „verzi” – adica fara restrictii.

 

Intreaga decizie a CNSU o gasiti aici —–> Decizia CNSU 28 / 14.05.2021

Sursa info: Airlines Travel

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Marius Dumitru spune:

  De când se aplica noile reglementări?

  • Imperator spune:

   Cred ca in maximum 24 ore.

   • Marius Dumitru spune:

    O nebunie, mulțumim pentru info și “mulțumim” Guvernului, 2 schimbări intr-o săptămâna, completa lipsa de informare din partea Ambasadelor sigur va prinde pe mulți fără informații.

    • Imperator spune:

     Ambasadele nu au fost implicate, deciziile au fost luate acum vreo 2 ore. Oricum, se astepta o schimbare, era iminenta. O sa mai fie una la inceputul lui iulie cand intra in vigoare pasapoartele verzi. In mod normal

   • Anca Todeanca spune:

    Daca circuli cu masina personala in Italia ramane obligativitatea cu testele PCR ca sa nu stai in carantina?

    • Imperator spune:

     Da, daca ai test PCR, nu stai in carantina, daca nu ai test PCR, stai in carantina 14 zile (cu posibilitatea de a iesi dupa 10 zile daca faci un test in ziua 8)

   • ANCA TODEANCA spune:

    Daca esti vaccinat nu trebuie sa faci test PCR in cazul in care mergi in Italia/Grecia?
    Stiu ca se aplica pentru intoarcere dar e valabil si la intrare in tara lor?

    • Imperator spune:

     In Grecia, nu e nevoie, in Italia inca da. Sa vedem ce decizie iau dupa 1 iunie. De aceea mi-am anulat o vizita planificata in Italia, ma duc in Grecia.

   • mihai spune:

    am aterizat acum 5 min. conform pol frontiera, lista intra in uz diseara la 8. pana atunci se merge pe lista veche.

   • Fotachi spune:

    Ajutati.ne va rugam cu o informație, ca nu mai pricepem nimic
    Pe 30 mai intram in Bulgaria
    Si eu si sotul suntem vaccinati, cu rapelul facut
    Vom avea in acel moment 12 zile de la rapel
    România cere 10 zile rapel, Bulgaria 14
    Nu pricepem nimic!
    Cum procedam?

    • Imperator spune:

     Pai, e simplu. Fiecare tara are dreptul sa aibe legislatie proprie. Legislatia romaneasca votata in Parlamentul de la Bucuresti nu se aplica in Bulgaria si nici legislatia votata de Parlamentul de la Sofia nu se aplica in Romania.
     Bulgarii zic ca cei vaccinati cu al doilea rapel pot intra fara probleme la 14 zile. DIn punct de vedere legal, nu veti putea trece fara test PCR. Dar, fiind vorba de Balcani, e posibil sa inchida ochiii pentru doua zile, dar nu bag mana in foc.

  • ANCA spune:

   Buna ziua,
   pentru tranzit cu masina prin Europa este nevoie de test covid in tarile tranzitate?

 • Dan spune:

  Buna seara ce parere aveti se va scoate belgia din carantina pana in iunie ?

 • Gabriela spune:

  „NU SUNT EXCEPTII PENTRU COPIII CELOR VACCINATI. Deci, sunt tratati la fel ca adultii…”

  Adica, daca parintii sunt vaccinati, copii lor sunt considerati safe si nu sunt nevoiti sa stea in carantina daca vin dintr-o tara din zona galbena? (Eg. Grecia)

  Sau, mai exact care este regimul copiilor cu parinti vaccinati care se intorc in tara din zona galbena?

  • Imperator spune:

   Carantina (zona rosie) sau test PCR (zona galbena).

  • Buzoianu spune:

   Mie mi se pare eronată afirmația din articol referitoare la copii. Am citit noua hotărâre iar la exceptii sunt in continuare prevăzuți copiii.

   n) elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţeni cu domiciliul sau reședința în
   afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România
   sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare,
   sau care au de susţinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care
   încep studiile în unităţi/instituţii de învăţământ de pe teritoriul ţării ori se deplasează
   pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea
   studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori;

   Acest paragraf l am luat din noua hotărâre.

   • Imperator spune:

    Da. Elevii romani care zilnic traverseaza granita sa faca scoala in Republica Moldova, Ucraina sau alti vecini, care dau examenele finale in afara tarii sau incep facultatea / liceul / scoala generala in afara tarii.

    • Pitzifelnic spune:

     Asta era și părerea mea inițială. Dar ne-am întors din Maldive săptămână trecută, prin Otopeni: doi părinți vaccinați + copilul de 12 ani. Maldive era pe lista galbena. Doamna de la DSP ne-a exceptat pe noi, adulții, fiind vaccinati(corect) iar pe cel mic pe motiv că este elev (discutabil pe lege, dar motiv de mare bucurie). Alta familie a intrat pe granita terestră in aceeași zi, iar decizia DSP a fost aceeași. Deci in final, când părinții sunt vaccinați, copilul se cam exceptează și el. Practica asta e OK, e logica, dar legea rămâne totuși, din păcate, neclară.

     • Imperator spune:

      Si eu am auzit de numeroase cazuri pe dos. Problema este ca legea e interpretata in fel si chip. Si acum nu imi e clar ce mai ramane in vigoare, in principiu, hotararea de vineri inlocuieste toate prevederile anterioare.

     • Raluca Vasilescu spune:

      Buna ziua! Eu și soțul suntem vaccinați (ambele doze, 10 zile + de la rapel), iar copilul (8 ani) nevaccinat, fara anticorpi in urma bolii. Când am plecat (14 mai) către Elveția (tara galbena) știam că la intoarcere cel mic va sta in carantină daca nu prezintă test PCR negativ, făcut cu max 72 ore inainte de zbor). Ok, ne-am asumat. Din pacate, la întoarcere nu ne-am putut imbarca (17 mai) fără test pentru el, deși am insistat că vom accepta carantinarea. Am sunat inclusiv la ambasada, unde ne-a fost comunicat acelasi lucru: copilul având peste 4 ani, nu poate intra in tara fără test PCR, carantina nefiind o opțiune. Speram ca aceasta informatie să fie de folos celor aflați în aceeași situație cu noi. Zi frumoasă!

     • Imperator spune:

      In momentul in care reglementarile se schimba si asta se intampla pentru orice tara, pana cand noile reglementari apar in sistemele industriei aviatice mondiale (cum e TIMATIC) dureaza ceva, asa ca pot aparea astfel de probleme. Cum noul sistem s-a anuntat vineri noaptea, probabil va mai trece din pacate o perioada pana cand noile reglementari se vor actualiza. Asa ca din pacate, trebuie suflat si in iaurt.

 • Gabriel spune:

  Eu am zbor din Malta spre România pe 6 iunie. Am rapel la vaccin pe 29 mai. Zborul e la ora 22 30 in data de 6 și voi întra în tara pe 7 la ora 1. Malta este tara verde. Este oare necesar test Pcr. Tarile verzi au nevoie de test pentru a urca în aeronava?

 • Maria spune:

  Anglia oare pe ce lista se afla? Mulțumesc

 • Irina spune:

  Atunci cineva care vine din zona roșie mai trebuie sa aiba test covid la imbarcare? Inteleg din ce citesc ca nu mai e nevoie, se intra in carantina oricum daca nu intra la exceptii, nu?

 • Banatzanu’ spune:

  si minorii??? pai ma duc in galben/rosu’ si ce fac cu puradelu’? ema nu a autorizat administrare vaccin pe copii,iar in state de abia se testeaza… noaptea mintii. toata plebea care va rupe bulgaristanu’, grecia, turcia, etc ce va face? baga odraslele in carantina?

  • Imperator spune:

   Am scris de minori. Da, odraslele care vin din zona galbena / rosie intra in carantina. Ma astept ca Bulgaria sa scada sub 1,5 (150) saptamana viitoare si sa devina verde, Grecia in vreo 2 saptamani, la turci o sa dureze mult mai mult.

   • Banatzanu’ spune:

    o nebuloasa…daca aflii ceva de la DSP/INSP referitor la acest subiect, informeaza aici, multi sunt si vor fi si mai multi in aceasta situatie 🙂

 • Claudia spune:

  Când se actualizează lista tarilor? Cei care vin din zona roșie, dacă au test PCR,stau tot 14 zile în carantina?

  • Imperator spune:

   In lege scrie ca lista se actualizeaza saptamanal, dar in trecut, nu a fost chiar asa… au fost intarzieri si de 2 saptamani, si de 1 luna. Daca vii din zona rosie, carantina este obligatorie, nu se mai ia in considerare testul PCR. Acesta poate fi facut in Romania in ziua 8 si puteti iesi in ziua 10.

 • Andreea spune:

  Trebuie test PCR si la copiii sub cinci ani daca vin dintr-o tara galbena?

 • Cami spune:

  “ SUNT SCUTITI DE CARANTINA SI TEST-PCR TOTI CEI VACCINATI”. Indiferent daca vin din tara galbena sau tara rosie?

 • Alexandra spune:

  Sa înțeleg ca un copil de 1 an , intra in carantina , însă părinții nu , fiind vaccinați.Ma întreb cum se descurca singur….

 • Adriana spune:

  Daca pleci in Italia, respectiv te intorci din Italia, optiunile sunt: test PCR facut cu max 72 ore inainte sau prezentarea adeverintei in cazul celor vaccinati cu ambele doze si 10 zile sa fi trecut de la cea de-a doua doza, pentru a nu sta in carantina deloc?

  • Imperator spune:

   Da. Inca nu am vazut decizia oficiala a Italiei, primul ministru Draghi a anuntat renuntarea la test / carantina pentru vaccinati acum cateva zile, dar nu am vazut inca decizia oficiala.

 • Dan spune:

  In caz de tranzit (sunt cetatean roman stabilit in Belgia – zona rosie, si vreau sa merg in auto personal in Albania, dar trebuie sa tranzitez Romania) este nevoie de test PCR la intrarea in tara?

 • Cezar spune:

  Salutare! Plecam in Gre, finalul lui iunie, cu avion, printr-o agentie, 3 pers, nevaccinati, dar cu RT-PCR cu max 72h inainte..crezi ca se sta in carantina la sosire sau anticipezi o intelegere intre tari (dat fiind fluxul mare de turisti ce vor merge acolo)? Multumesc anticipat!

  • Imperator spune:

   Nu, nu se sta in carantina, dar trebuie sa ai test PCR facut cu 72 ore inainte si probabil vei mai face un test rapid pe aeroport. La retur, depinde de cum va fi Grecia la final de iunie – fara restrictii, trebuie sa vii cu test facut in Grecia sau carantina. Dar e greu de previzionat acuma.

 • Oana spune:

  Buna dimineata! Era mentionata o limita de varsta pt copii? Si cei sub 3 ani intra in carantina la intoarcerea dintr-o tara galbena?
  Multumesc!

  • Imperator spune:

   Nu am vazut nici o limita de varsta. Noua legislatie a inlocuit ultima legislatie. O sa sun marti la info-INSP sa vad ce zic, poate vine si CNSU cu clarificari.

   • dana spune:

    Va rugam sa ne informati dupa ce luati legatura cu dsp ul in legatura cu o eventuala limita de varsta pana la care copiii ar putea fi exceptati de la carantina la intoarcerea in tara.

 • Oana spune:

  Copiii sub 3 ani nu mai intra la exceptii?

 • Ion dobrota spune:

  Pe 17 mai vin din germania daca am test pcr mai stau in carantina va multumesc

 • Vlad spune:

  Cat de des se actualizeaza lista? Am dori sa mergem in Copenhaga la inceput de iunie, suntem vaccinati dar avem un copil. Sunt sanse sa intre Danemarca pe lista verde in 1-2 saptamani? Multumesc!

  • Imperator spune:

   Lista se actualizeaza saptamanal, dar din experienta ultimului an, de multe ori nu a fost actualizata la timp – s-a sarit peste actualizare inclusiv timp de o luna. Relativ la Danemarca, putine sperante, se pare ca dimpotriva, numarul de cazuri creste, deci nu prea vad sanse sa scada sub 1,5 (150). Dimpotriva, e un risc oarecare de a deveni rosie.

 • Mioara Matei spune:

  Sa văd dacă am inteles bine!
  -am trecut prin boală, deci am anticorpi, dar intru in carantină;
  -sunt vaccinat, dar există posibilitatea să fiu purtător, nu fac carantină;
  -nu am trecut prin boala, nu sunt vaccinat, dar prezint test PCR negativ, nu fac carantina.
  Sunt câteva lucruri care nu se “pupă”!

  • Imperator spune:

   Sunt foarte logice. Ai trecut prin boala, multi nu fac anticorpi. Este cea mai putin probabila garantie de imunizare. Esti vaccinat, posibilitatea de a fi purtator este undeva de 1%, iar cea de transmisibilitate este undeva de 0,1%. Testul PCR negativ iti spune ca nu ai avut covid cu vreo 8 zile in urma. Este totusi un compromis pentru a creste mobilitatea, dar in tarile care urmaresc eradicarea completa a virusului, nu este acceptat. Europa a decis sa nu opreasca pandemia pe termen scurt precum Asia sau Oceania unde epidemia s-a incheiat de luni bune, ci prin imunitatea de turma generata de vaccinare.

   • Rittel spune:

    Am trecut prin boala si am faut de curand test de anticorpi si eu si sotul. Avem super imunitate. Avem atest de imunitate de la medic in baza rezultatelor de laborator. Venind din Germania, in a trebuie sa face test PCR?

    • Imperator spune:

     Noua reglementare nu mai precizeaza nimic despre ridicare de restrictii pentru cei trecuti prin boala. Azi o sa sun la INSP sa ma lamuresc.

 • Ana spune:

  Deci sa înțeleg ca dacă eu ma duc cu cei doi copii ai mei in Italia o săptămâna, eu sunt vaccinată, lor trebuie sa le fac teste și la dus și la întors? Vârstele lor sunt de 4 și 6 ani

 • ioana spune:

  Buna ziua. M-am intors din Dubai in data de 14 mai dimineata si am prezentat testul pcr facut in dubai care a iesit negativ si mi s-a spus la aeroport din bucuresti sa stau in carantina 10 zile. Acum fiind aceasta stire, ar trebui sa mai stau in carantina sau nu? multumesc anticipat

  • Imperator spune:

   In mod normal, cam in intreaga lume, legislatia nu are efect retroactiv. In principiu, ar trebui sa ramaneti in carantina. Sunati totusi la DSP-ul judetului de resedinta (sau municipiului Bucuresti daca locuiti in Bucuresti) si discutati cu ei.

 • Magda spune:

  Buna ziua, un pic de ajutor referitor la lista galbena, acum daca esti pe lista galbena la retur carantina 14 zile sau cu test 10 zile, nu am inteles exact mentiunea de aici carantina sau test, adica daca se face test dispare de tot carantina? Testul se face in tara respectiva sau la intrare in Romania? Multumesc frumos

 • Ungureanu spune:

  Bună ziua, eu am bilete la avion pe 17iunie spre Italia,sunt vaccinat,dar rapelul îl am pe 8iunie.Se poate sa am probleme?Întoarcerea este programata pe 27iunie.Va multumesc!

 • Ancuta Masarwa spune:

  Buna ziu. In cazul cuiva intrat din Germania in urma cu doua zile, inregistrat la granita ca va ramae 72 de ore, se aplica schimbarea? Adica poate sa mai ramana in tara dupa Cele 72 de ore fara carantina?

 • Catalin spune:

  Oare pentru Tanzania/zanzibar mai trebuie teste la dus si la intors? Sau gata cu testele pentru lista verde? Multumesc

  • Imperator spune:

   Trebuie 2 teste spre Tanzania. La intoarcere, Romania nu a cerut niciodata, dar e foarte posibil sa ceara tarile prin care tranzitezi. Sigur daca treci prin Emirate, Olanda sau Germania, probabil si in cazul altor state.

 • Adela spune:

  Buna ziua.
  Eu veneam cu regula de 72 de ore pt a doua doza de vaccin. Citisem intr-un comentariu ca ar fi sau ar putea fi o derogare pentru cazul asta.
  Stiti cumva daca este adevarat?

 • Zaharia Adrian spune:

  Sa ii anunțe cineva pe cei care fac listele astea ca Germania are incidenta sub 100,oficial pe site-ul RKI, deci ar trebui sa fie pe lista verde.

  • Imperator spune:

   Cifrele sunt anuntate pe canale oficiale de Germania catre ECDC. Nimeni din Romania nu sta sa vada care sunt cifrele puse pe cine stie ce site-uri de tari ca Germania, Ghana sau Bangladesh. Cifrele sunt transmise de fiecare tara catre ECDC si apoi sunt folosite de toate tarile UE. Asa ca RKI a raportat in lume cifra oficiala de 274. Probabil vor sa scape si ei de romani ca sunt satui pana peste cap.

 • Iasmina spune:

  Buna ..am și eu o întrebare ..pana Pe 1august se va scoate Si cu Suedia toată nebunia asta adică fără carantina ,test..mulțumesc

 • Vlad spune:

  Bună ziua, copiii cu vârsta pana într-un an, care vin din cehia (galben) cu părinții nevaccinati, căror reguli aparțin? Mulțumesc

  • Imperator spune:

   Din pacata, noua regula o anuleaza pe cea veche si nu mai zice nimic. Mai astept cateva zile si sun la DSP sa vad. Cehia e galbena, deci sigur daca vine cu un test PCR negativ, nu vor fi probleme.

 • Cira Mihaela spune:

  Ce se întâmpla cu cei care nu au încă 90 de zile de la pozitivare și circula din România spre o alta țara verde ( ex. din România in Republica Dominicana) prin 2 tari galbene adică zborul de plecare e din Budapesta cu escala la Paris . Ca urmare trebuie sa ajungem din România la Budapesta . Va trebui sa facem testul PCR ?
  Mulțumesc !

  • Imperator spune:

   Inca un aspect care nu a fost mentionat in noua ordonanta (care anuleaza pe cele din urma). In mod normal (ca asa a fost tot timpul de cand a inceput pandemia acum un an si mai bine), daca punctul de origine este verde (Rep Dominicana) si doar sunteti in tranzit prin tari galbene (trebuie dovezi gen bilet avion, carti de imbarcare), sunteti considerata ca venind din tara verde si deci nu se impune nici o restrictie. Dar tranzitul sa fie tranzit (adica sa nu dormiti pe acolo, plimbare, etc)

  • Cîra Mihaela spune:

   Multumesc !

 • Mihaela spune:

  Mergem în Bulgaria , trebuie test la întoarcere pt a nu întra în carantina?

 • Stefan Daniel spune:

  Buna ziua,
  Am citit decizia CNSU si voiam sa intreb in ce sursa oficiala pot gasi informatia referitoare la incadrarea statelor in categoria verde/galbena/rosie.

 • Dumitrescu spune:

  Dacă întra în tara din Austria (galben) pentruaface rapelul la Pecica intra in carantina?Stau max 4 0re

 • Maria Cataonu spune:

  Bună ziua .Plec in italia pe 2 iunie ,am vaccin facut ,ambele doze .
  Imi mai trebuie test ?
  Multumesc .

 • Valentina spune:

  Buna! Stiti cumva daca legea se aplica de azi? Intreb pentru ca Eu diseara ma intorc dintr-o Tara galbena si anume Grecia, as putea fi scutita de carantina daca am test PCR negative, conform noilor reguli? Multumesc

 • Maria spune:

  Daca zbor din Franta marti Si am următorul zbor a doua zi către Milano se mai impune carantina ?? Iar testul este făcut in Franța . Am citit ca tranzitul este ok numai sa fie max.24 fr h

  • Imperator spune:

   Da, pentru ca veniti din tara rosie (Franta), Italia e doar tranzit.

   • Maria spune:

    Pai și dacă stau mai puțin de 24 de h ?? Cum se sta in carantina ca nu am înțeles unde este excepția de 24 de h ??

    • Maria spune:

     Eu in data de 18 mai intru in romania din zona roșie dar a doua zi am zbor spre Italia ?

    • Imperator spune:

     Nu e nici o exceptie de 24 ore. E un tranzit de 24 ore, dar tranzit inseamna sa mergi dintr-o tara intr-alta via Romania. Daca zbori din Portugalia in Spania via Romania, ala nu prea e tranzit.

     • Dan spune:

      Daca se paraseste tara in 24h de la sosire se considera tranzit. Tranzitul poate fi pe cale terestra. Eu vin cu avionul, la aterizare declar ca parasesc tara in 24h, DSP noteaza vama si numarul de masina si ora aproximativa cand ies.

 • Ionut spune:

  Buna ziua. In Germania si alte tari din Europa se calculeaza indicele la 7 zile si 100000 locuitori, nu la 14 zile.

 • Tudor spune:

  Noi avem bilete de avion pt luni, din Italia spre Romania; eu fac pcr, soțul este vaccinat deci nu sunt probleme, fetita de 3 ani si 3 luni poate urca in avion fără pcr? Va trebui sa între in carantina? Singura clinica unde eu am reușit sa fac programare pt pcr nu testează copii, iar ieri o ruda care a zburat cu avionul dinspre Ro pe aceeași ruta a întrebat in aeroport si i s-a spus ca nu are nevoie de pcr fetita deși in mailul primit de la compania aeriana era clar scris ca sunt exceptați doar copiii cu vârsta mai mica de 3 ani. Sper sa se revină cu lămuriri ca-i o adevarata harababura…

 • Maria spune:

  Buna ziua , din Ro – Germania cu avionul , trebuie test PCR sau antigen negativ nu mai vechi de 48 de ore la momentul aterizarii si inscrierea pe Einreiseanmeldung . Intrebarea este in Germania se mai sta in carantina cele 5 zile si Apoi Test din nou sau nu ?

 • FXXX spune:

  Salut Cezar,

  Lucrez la o firma din belgia, dar am facut vaccinul in romania in urma cu 3 sapt si va trebui sa ma intorc pt 72 de ore maxim sa fac rapelul. Am vazut mai sus ca s ar fi scos regula cu test pcr si 72 de ore maxim sedere in tara, deci practic ar trebui sa fac carantina daca vreau sa ma intorc pentru vaccin??

 • Vlad spune:

  Vreo idee de cand s-ar deschide Rusia pentru turisti? Vad ca este pe lista verde si ne-ar tenta Sankt Petersburg. Multumesc!

 • Forizs Vasile spune:

  Buna seara.
  Va rog sa-mi spuneti daca rezultatele testelor Covid 19 RT-PCR primite prin e-mail sunt luate in considerare de catre autoritatile romane la intrarea in tara cu autobilul, fara a avea rezulatele tiparite pe hartie.

  Va multumesc anticipat,

  Vasile

 • Berechet Maria spune:

  Bună seara! Eu sunt vaccinata cu ambele doze. O să merg în Spania pe 15 iunie. Nu cred ca e nevoie să mai fac testul PCR. Revin în România pe 19 iunie , cu nepotul de 9 ani. El trebuie sa facă testul PCR ? O să stea în carantină ? Pe 21 iunie mergem cu avionul în Turcia . Eu , fiind vaccinata fac testul ? Copilul ( având testul făcut în Spania cu mai puțin de 72 de ore făcut în Spania, îl mai face din nou în România pentru Turcia ? La venire din Turcia copilul ( 9 ani ) sta în carantină ? Singur ? Eu am vaccinul făcut

  • Imperator spune:

   Pana peste o luna, lucrurile se pot schimba de multe ori.
   In acest moment (adica azi, 16 mai, se poate schimba maine). Va duceti in Spania, va trebuie test PCR. Va intoarceti in Romania, dvs. nu aveti nevoie de nimic, nepotul de test PCR. Va duceti in Turcia – dvs. trebuie sa faceti test PCR, copilul, da – trebuie sa fie facut cu 72 ore inainte de a ajunge in Turcia, deci daca vine in RO pe 19, doar daca il faceti pe 18 iunie seara. La retur, dvs. intrati in Romania fara restrictii, copilul face carantina 14 zile. Poate iesi dupa 10 zile, daca face un test in ziua 8.
   Dar cum ziceam, deciziile se schimba de la o zi la alta.

 • Torok spune:

  Buna , Spania mai este in zona Galbena , o nepoata vine in tara , daca face test PCR mai trebuie sa stea in carantina ? vine in tara pe 22 mai , pentru asi face vaccinul, vine impreuna cu fetita de 3 ani , are nevoie si fetita de test PCR

 • Teo spune:

  Buna Ziua. Am bilete avion saptamana viitoare Olanda – Romania si retur incadrate la 72h asa cum era derogarea pana ieri.
  Aveti idee daca pot primi derogare pentru 1. a merge la vaccinare si 2. pentru a ma putea intoarce in 72h ?
  Va multumesc !

 • Roxana spune:

  Vin in țara la rapel din zona roșie. Înțeleg ca pot obține o derogare temporara pentru a merge la vaccin. Dar este posibil sa am probleme la întoarcere care e programată la 40 de ore de la intrarea in România? Adică practic imposibil sa fac carantina de 10 zile in România. Multimesc

  • Teo spune:

   Am aceeasi problema. Conform articolului de mai jos ar trebu isa fie posibil. Cereti informatii la cmbcci@isubif.ro

   Art.7 – (1) Pentru situații deosebite care vizează […] prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

 • Teo spune:

  @Roxana: Am sunat la DSP Bucuresti 0219462. Conform dansilor este posibila si derogarea pentru mers la aeroport pe baza biletului de intoarcere

  • FXXX spune:

   Deci va fi posibil sa te intorci in romania pentru rapel chiar si din zona rosie. Ti s-a spus care ar fi intervalul maxim in care ai voie sa parasesti tara?

 • suzana spune:

  buna
  pt cei care vin din Israel si nu sunt vaccinati e nevoie de test inainte cu 72 ore ?(ma refer la copii ‘ noi parintii suntem ambii vaccinati)

 • Strachinaru spune:

  Daca vin din Norvegia (verde) si am escala in Olanda (rosu) ,mai trebuie test PCR sau carantina? Destinația România;Multumesc

  • Imperator spune:

   Daca stai o perioada rezonabila (gen cateva ore) si nu dormi in Olanda, Romania nu o sa ceara. In schimb Olanda cere test PCR pentru tranzit prin Amsterdam.

 • Adi spune:

  O prietena a venit din Franta cu test negativ si declaratie pe proprie raspundere ca ramane doar 72 de ore in RO, dar intre timp a aparut o problema si nu mai poate pleca inapoi la timp (72 ore expira maine). Intra in carantina? Daca da, de cand se considera carantinarea – de la sosire sau dupa cele 72 de ore? E nevoie sa anunte undeva?

 • Doina Arion spune:

  A intrat cineva de curind cu copil sub 3 ani dinn zona galbena? vineri zbor din Germania , pina si pe site.ul Lufthansa scrie despre copiii sub 4 ani care nu au nevoie de PCR -test, eu sind vaccinata complet. Nu inteleg daca trebuie sa fac fetitei(2 ani) PCT test sau nu?

 • Ana spune:

  Buna ziua!

  Art.4 (1a) spune ca sunt exceptate de la masura carantinei instituite persoanele care sosesc din tari incadrate in zona galbena si care:
  – nu prezinta simptome Covid
  – inainte de intrarea in Ro au petrecut minim 14 zile anterioare, consecutive intr-o tara fara risc epidemiologic.

  Puteti sa imi confirmat ca am inteles bine, va rog?

  Daca ies din Romania pentru 4-5 zile, merg intr-o tara din zona galbena, la intoarcere sunt scutita de carantina?
  Am nevoie de test PCR negativ la revenirea in Romania? In hotarare nu apare mentionat acest lucru, dar in articolul dvs da.
  Va multumesc anticipat!

  • Imperator spune:

   Acolo scrie 14 zile. Deci daca sunteti in Austria (tara cu risc epidemiologic), va duceti in sa zicem Malta (tara fara risc), stati acolo 14 zile si apoi puteti veni in tara fara carantina / test PCR.

 • Lora spune:

  De cand crezi ca va aproba Belgia intrarea celor vaccinati (ca turisti)? Din Iunie ar fi posibil?

  Multumesc anticipat!

 • ioana spune:

  Daca vin din Canada (zona galbena) cu escala de cateva ore in Franta (zona rosie in continuare…) ma astept sa fie nevoie doar de test PCR, corect? Oscilez intre aceasta ruta, sau escala mult mai lunga in Germania (lista galbena)
  Nu gasesc nicaieri informatie oficiala pentru acest caz.. nu stiu eu unde sa caut?

 • Ionut spune:

  Salut ! Daca ma intorc din tara verde (non-UE) cu tranzit prin tara rosie (Istanbul), evident nevaccinat, mai trebuie carantina, test, sau doar statul la coada DSP si dovedit ca vii din tara verde ? Merci

  • Imperator spune:

   Nu trebuie carantina, dar probabil vei sta la coada ca avionul vine din tara rosie si este controlat mai bine. Eu am venit de vreo 2 ori din tara rosie, am aratat certificatul de vaccinare si in 5 secunde am trecut pe culoarul verde, dar cine nu il aveau, il trimiteau la DSP la verificari.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii