1 IUNIE: Elvetia si Ungaria ridica restrictiile pentru cei vaccinati, Germania pune Romania pe lista verde

Calatorii COVID

M-am gandit sa fac o trecere in revista a schimbarilor efectuate de cateva tari in relatia cu Romania cu privire la accesul COVID in ultimele zile. Deci:

Germania a scos Romania de pe lista de risc epidemiologic – deci se poate calatori fara carantina si test. Exista o exceptie, trebuie sa prezinti un test PCR (facut la maximum 72 ore inainte de intrarea in Germania) sau rapid antigen (facut la maximum 48 ore inainte de intrarea in Germania) daca intri in tara cu avionul. Cei vaccinati sau care au trecut prin boala in ultimele 6 luni sunt scutiti.

Sursa: RKI

 

Elvetia a anuntat accesul neingradit al persoanelor vaccinate si a celor care au trecut prin boala in ultimele 6 luni (trebuie un certificat medical oficial). In acest moment, Romania se afla pe lista verde a Elvetiei, deci oricum nu s-ar fi cerut test si nici carantina cu o exceptie – toti cei care intra in Elvetia pe cale aeriana trebuie sa prezinte un test PCR (facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Elvetia) sau unul rapid-antigen (facut cu maximum 24 ore inainte de a intra in tara). Cei vaccinati nu mai trebuie sa prezinte nici un test. Copiii sub 16 ani sunt scutiti.

Surse: Oficiul Federal de Sanatate Publica si Ambasada Romaniei in Elvetia

 

Ungaria a anuntat accesul neingradit al persoanelor vaccinate din Romania. Ungaria accepta intrarea fara restrictii inclusiv in scopuri turistice a calatorilor din Romania. Acestia trebuie sa prezinte adeverinta romaneasca de vaccinare. La 1 septembrie 2020, Ungaria interzicea accesul oricarui cetatean strain in scopuri ne-esentiale (in special, turism), dar recent a ridicat aceasta restrictie pentru o serie de tari, incepand de cateva zile si a Romaniei.

Ministrul de externe maghiar d. Szijjarto a sustinut ca din cauza semnarii unui acord cu Romania pentru recunoasterea reciproca a certificatelor de vaccin, dar probabil e o minciuna. Ungaria este in primejdia ca o buna parte a cetatenilor ei (sau chiar toti) sa nu beneficieze de pasaportul verde european din cauza folosirii unor vaccinuri neomologate de origine ruseasca si chineza, asa ca incearca ca pe vremea lui Kadar sa raporteze „victorii stralucite la nivel international”. Realitatea este ca Romania plasase deja Ungaria pe lista verde cu cateva zile inainte de asa-zisul acord anuntat de regimul de la Budapesta, asa ca oricine vine din Ungaria – cetatean ungur, roman, etc poate intra in Romania fara nici o conditie. Vaccinat sau nevaccinat.

ATENTIE insa – in Ungaria nu se poate intra in hoteluri, restaurante, baruri, atractii turistice, etc fara un card de vaccinare maghiar. Am auzit ca au fost cazuri de romani care au dormit pe strazi si au mancat din supermarket pentru ca nu li s-a permis accesul in hoteluri si restaurante. In caz ca nu vi se permite accesul, aratati celor care va interzic acest site. Acolo apar specimenele adeverintelor de vaccinare din cateva tari inclusiv Romania. Este normal ca un receptionist sau ospatar sa nu stie cum arata specimenele adeverintelor de vaccinare din Serbia, Mongolia, Bahrain sau Slovenia (tari cu care Ungaria ar fi semnat recunoasterea reciproca a certificatelor de vaccinare), asa ca inainte de a face scandal, aratati-le acest site.

Daca Ungaria revine pe lista galbena a Romaniei (putin probabil totusi in urmatoarele 2-3 saptamani), probabil regimul de la Budapesta va uita de „acordul” cu Romania.

Sursa: Guvernul Ungariei

 

Turcia a ridicat orice conditie de intrare pentru cei vaccinati sau care au trecut prin boala in ultimele 6 luni. Mai multe amanunte puteti citi aici —–> Conditii Turcia

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii