ACTUALIZARE 17 IUNIE: Romania ridica restrictiile pentru Grecia, Franta, Belgia, Olanda.

Lista verde iunie

In sfarsit a venit ziua in care Europa a devenit complet verde – practic poti intra in Romania din orice tara europeana fara nici o restrictie ca inainte de pandemie. Mai sunt doua exceptii din afara Uniunii – Marea Britanie (datorita tulpinilor care bantuie acolo) si Georgia (datorita unui numar ridicat de cazuri). Asta nu inseamna ca e gata, pandemia e gata – vaccinarea nu este nici pe departe la stadiul de a asigura ca pandemia este gata si e destul de probabil ca numarul de cazuri sa creasca si anumite tari sa devina galbene sau chiar rosii (de exemplu, Spania este in pozitia de risc de a redeveni galbena, iar Emiratele Unite – rosie). Chiar si Romania este in riscul sa revina pe lista rosie a tarilor europene in a doua parte a verii datorita numarului redus de populatie vaccinata. 

Dar pana atunci, in acest moment, oricine vine din UE in Romania (si din multe alte tari din afara UE) intra ca inainte de pandemie. Dar sa ne reamintim care sunt principiile listei semafor.

Lista-semafor este lista pe baza careia Romania clasifica tarile lumii din punct de vedere al riscului epidemiologic. Romania pur si simplu preia lista publicata in fiecare joi de ECDC si clasifica tarile dupa cum urmeaza – tarile care au mai mult de 3 cazuri / 1000 locuitori in ultimele 14 zile este tara rosie, asa ca cei care vin din acea tara trebuie sa stea in carantina. In cazul tarilor care au intre 1,5 si 3 cazuri / 1000 locuitori, este tara galbena – se impune fie test PCR inainte de a ajunge in Romania, fie carantina – la alegere. Iar tarile care au sub 1,5 cazuri sunt tarile verzi, nu se impune nici o restrictie.

In plus, cine a fost vaccinat cu 2 doze, incepand cu ziua 10 de la rapel va putea intra in Romania fara nici o restrictie (exceptie daca vine din India).

Iata tarile rosii:

Europa: Marea Britanie

Orientul Apropiat: Bahrein, Kuweit, Oman

Asia: Maldive, Mongolia, Nepal, India

Africa: Seychelles, Namibia, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Costa Rica, Trinidad Tobago, US Virgin Islands

America de Sud: Uruguay, Argentina, Columbia, Surinam, Paraguay, Chile, Brazilia, Bolivia

 

Iata tarile galbene:

Europa: Georgia

Orientul Apropiat: Emiratele Arabe Unite (care pot ajunge rosii saptamana viitoare, numarul de cazuri creste)

Asia: Malaezia, Sri Lanka

Africa: Botswana, Capul Verde, Tunisia

America de Nord & Centrala: St. Maarten, Panama, St. Kitts & Nevis

America de Sud: Guyana

 

Restul tarilor sunt verzi.

 

Masura intra in vigoare imediat (a se citi cateva ore) pentru tarile care isi imbunatatesc pozitia epidemiologica si peste 24 ore pentru cele care se impun restrictii noi.

Sursa: INSP

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest