Islanda reintroduce carantina obligatorie pentru toti calatorii.

06. Islanda

In timp ce in intreaga lume, sunt ridicate diverse restrictii generate de situatia epidemiologica mondiala, Islanda a luat o decizie inversa. Dupa ce a fost una din primele tari din lume care a decis sa ridice orice restrictii pentru vaccinati, iata ca de la 1 iunie, toti calatorii care vor merge in Islanda vor intra in carantina, Evident, sunt niste diferente intre cei vaccinati si cei nevaccinati.

Cei vaccinati  sau cei care au trecut prin boala recent – nu este nevoie sa faci un test PCR la plecarea din Romania, in schimb va trebui sa faci un test PCR la sosirea pe aeroportul Keflavik (sau in port pentru acei cativa care ajung in Islanda cu ferry-ul). Acest test este gratuit. Dupa efectuarea testului PCR, trebuie sa va indreptati direct spre locul de cazare unde va veti carantina pana la sosirea rezultatului – acesta poate veni intr-o perioada intre 6 – 24 ore (poate chiar si mai mult). Cei care testeaza pozitiv vor fi mutati intr-o locatie speciala de carantina sub supraveghere.

Cei care nu sunt vaccinati – trebuie sa ai un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de a pleca spre Islanda. Se va mai face un test PCR la sosirea pe aeroport / port si apoi trebuie sa mai stati in carantina 5 – 6 zile intr-un loc de cazare agreat. Lista locurilor de cazare o puteti gasi aici. In timpul carantinei, puteti sa faceti o scurta plimbare in aer liber in apropierea cazarii, dar sa nu mergeti in locuri turistice, aglomerate, restaurante, etc, etc. Dupa 5 – 6 zile, se va mai face un test PCR si dupa ce rezultatul este primit si este negativ, atunci puteti vizita Islanda.

Certificatul de vaccinare trebuie sa fie in engleza (sau alte cateva limbi) cum este certificatul romanesc, iar vaccinurile admise sunt: Pfizer / BioN’Tech, Astra Zeneca, Astra Zeneca/ SK, Covishield / Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm. Mai multe amanunte aici.

Dovada de trecere prin boala il reprezinta un test PCR poztiv mai vechi de 14 zile sau prezenta de anticorpi masurata prin ELISA. Mai multe amanunte aici.

ATENTIE – De cand a inceput pandemia, Islanda a inregistrat un numar relativ redus de cazuri, datorita faptului ca a luat masuri draconice de intrare in tara, dar si de lockdown. Virusul a fost adus in Islanda de turistii islandezi care fusesera la schi la Ischgl, in Austria, dar pandemia a fost rapid invinsa prin masurile de lockdown si testare de masa. O a doua „inflamatie” majora a fost asta-toamna (la un moment dat, Islanda a fost chiar tara galbena pe lista Romaniei) cand doi turisti francezi au ignorat obligatia de a sta in carantina si a luat barurile la batut. In urma lor, a aparut cel mai mare numar de cazuri din Islanda care a dus la un nou lockdown. Spre deosebire de Romania unde nu au existat masuri de lockdown de 1 an sau alte tari occidentale cu masuri lejere, Islanda a luat masuri dure mai ales la granita si a evitat pandemia in mare parte.

In consecinta, masurile de izolare – fie ca sunt de 1 zi sau 6 sunt urmarite foarte strict, iar amenzile merg pana la 500,000 coroane islandeze (3420 euro).

Sursa: Iceland Air

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest