ACTUALIZARE 12 AUGUST: Turcia, Muntenegru si SUA intra pe lista rosie. Olanda si Malta trec pe lista galbena

Harta august

Astazi pe la pranz, ECDC a actualizat indicii epidemiologici la nivelul fiecarei tari din lume si in cursul serii, CNSU a publicat noua lista-semafor. De cateva saptamani incoace, procesul este predictibil si se desfasoara cam la fel, ceea ce e un fapt pozitiv. Nu foarte pozitiv este faptul ca numarul de cazuri de covid creste in lume si din ce in ce mai multe tari trec de pe lista verde pe cea galbena si de pe cea galbena pe cea rosie. Exista si cazuri pozitive in cealalta directie cum sunt Malta si Olanda bunaoara, dar sunt relativ putine. Dar, mai intai sa recapitulez ce inseamna aceste culori in context epidemiologic.

 • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina.
 • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
 • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test.

 

COPIII INTRE 6 SI 16 ANI (inclusiv pana la varsta de 17 ani fara o zi): Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.

COPIII SUB 6 ANI (inclusiv pana la varsta de 7 ani fara o zi): Intrare libera indiferent din ce tara vin.

 

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) poate previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

 

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

In zona rosie intra: Turcia, Muntenegru, SUA, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica si St. Maarten

In zona galbena intra: Olanda, Malta, Kuweit si Panama (din zona rosie datorita imbunatatirii situatiei epidemiologice) si Estonia, Letonia, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda si St. Lucia (din zona verde datorita inrautatirii situatiei epidemiologice).

In zona verde intra: Luxemburg, Oman si Zimbabwe.

 

Iata tarile rosii (in bold – noi pe lista)

Europa: I.Man, Georgia, Gibraltar, Cipru, Jersey, Spania, Marea Britanie, Monaco, Franta, Islanda, Muntenegru, Andorra, Irlanda, Grecia, Turcia, Portugalia

Orientul Apropiat: Iran, Israel, Irak

Asia: Malaezia, Kazahstan, Mongolia, Thailanda, Maldive, Nepal, India

America de Nord & Centrala: Cuba, Aruba, St. Maarten, Insulele Virgine ale SUA, Curacao, Insulele Virgine Britanice, Costa Rica, SUA, Bahamas, Puerto Rico

America de Sud: Argentina, Brazilia

Africa: Botswana, Eswatini, Seychelles, Libia, Tunisia, Maroc, Africa de Sud

Oceania: Fiji, Polinezia Franceza

 

Iata tarile galbene (in bold – noi pe lista)

Europa: Olanda, San Marino, Danemarca, Malta, Estonia, Letonia, Rusia, Belgia, Lituania, Finlanda, Groenlanda

Orientul Apropiat: Kuweit, Liban, EAU, Sri Lanka

Asia: Indonezia, Kargazstan

America de Nord & Centrala: Panama, Dominica, Guatemala, Trinidad-Tobago, Bermuda, Mexic, St. Lucia, Honduras

America de Sud: Columbia, Surinam

Africa: Namibia

 

Restul tarilor sunt verzi

 

Masura intra in vigoare pe 15 august 2021, ora 0:00.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare pe 19 august 2021.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Anca spune:

  Cu iertare sa-mi fie… dar internetul mă zăpăcește de tot. Am mai apelat la tine in trecut si informatiile au fost corecte si de mare ajutor. Vrem să plecam in Maroc in septembrie, o saptamana. Eu si sotul meu suntem vaccinati, ambele doze.
  Putem să călătorim? Care sunt condițiile de intrare?
  Multumim Cezar!

 • Ioan spune:

  Ce asteptari ai pentru italia ?plec pe 8 septembrie ,crezi ca va fii verde?

 • Adriana spune:

  Doresc sa calatoresc in Italia, dar conditiile referitoare la completarea formularului digital de localizare mi se par neclare:

  De asemenea, orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată să completeze un formular digital de localizare (https://app.euplf.eu) a pasagerilor și să dovedească acest lucru (pe un dispozitiv mobil sau în format hârtie) transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări.

  Inainte cu cat timp se completeaza? De asemenea pe site-ul mae referitor la condittile de calatorie in Italia – https://www.mae.ro/node/3711 – mai sunt mentionate urmatoarele:

  Verificările certificărilor menționate mai sus, se vor efectua potrivit reglementărilor emise de autoritățile italiene, de către transportatori la momentul îmbarcării pasagerilor în mijloacele de transport.

  La ce anume se refera cans se precizeaza imbarcarea pasagerilor in mijloacele de transport? Mentionez ca voi calatori cu autocarul cu o agentie de turism.

  Ma puteti ajuta cu mai multe detalii va rog? Va multumesc.

 • Adi spune:

  Se pastreaza actualmente aceeasi regula? – venind dintr-o tara galbena, se cre fie test PCR (72 ore) fie carantina 14 zile? test antigen se accepta?

  • Imperator spune:

   Da, se pastreaza regula – test PCR (72 ore) sau carantina 14 zile (cu posibilitatea de a iesi in ziua 10 daca faci test in ziua 8). Antigenul nu este acceptat

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest