ACTUALIZARE 26 NOIEMBRIE: Italia si Malta intra in zona galbena

Noiembrie harta jpg

Astazi, cu cateva ore intarziere CNSU s-a reunit si printre altele a aprobat noua lista-semafor a Romaniei pe baza cifrelor furnizate joi de ECDC. Nu sunt mari schimbari, doar ca indicii epidemiologici a unor tari precum Austria, Slovacia, Croatia sau Slovenia explodeaza pana la cer, cele mai importante „miscari” fiind faptul ca Italia si Malta au intrat pe lista galbena. Ingrijorator este faptul ca Africa de Sud a descoperit o noua tulpina care aparent ar fi cea mai periculoasa dintre toate pana acum, dar evident, este mult prea devreme sa avem niste informatii certe bazate pe teste. Dar, prompt, Europa, Marea Britanie, Malaezia, Singapore si alte tari au anuntat interzicerea zborurilor spre Africa de Sud si spre alte tari din jur (inclusiv spre Lesotho care are un mini-aeroport cu o pista de 200 metri pe car pot ateriza doar avioane foarte mici). Dar, mai intai sa recapitulez ce inseamna aceste culori in context epidemiologic.

 

 • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
 • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test.

Copiii sub 12 ani nu sunt obligati sa prezinte rezultatele nici unui test si nu vor sta in carantina.

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) poate previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii, dar acestea sunt in general rar.

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

Principalele schimbari:

 • în zona rosie a intrat: Monaco;
 • în zona galbena au intrat:
  – din zona rosie, în urma imbunatatirii situatiei epidemiologice:  Guam;
  – din zona verde, în urma inrautatirii situatiei epidemiologice:  Italia, Aruba, Malta și Insulele Virgine ale Statelor Unite;;
 • în zona verde au intrat: Botswana, Brunei și Insulele Falkland.

NOTA: Cei care fac listele mi se par de-a dreptul batuti in cap ca includ si Romania pe lista semafor. Asta inseamna ca daca Romania ar fi pe lista galbena a Romaniei, ar trebui ca nevaccinatii sa intre in carantina daca ar iesi din localitatea in care se afla si daca nu au test PCR negativ, lucru care nu se intampla. Asta dovedeste calitatea intelectuala a celor care fac aceste liste care practic copiaza listele ECDC, impart la 100 (criteriul epidemiologic al Europei este raportat la 100.000 locuitori, cel al Romaniei este raportat la 1000 locuitori) si basta. Uneori nici sa imparta nu sunt capabili, dovada faptul ca Bulgaria acum cateva saptamani a ajuns rosie desi avea 2,9 cazuri la mie.

Iata listele complete:

ZONA ROSIE 

Europa: Gibraltar, Slovenia, Slovacia, Austria, Cehia, Croatia, Belgia, Georgia, Liechtenstein, Olanda, Jersey, Irlanda, Feroe, Ungaria, Guernsey, Muntenegru, Lituania, Estonia, Grecia, Danemarca, Marea Britanie, Elvetia, Andorra, Letonia, Germania, Serbia, Man, Polonia, Islanda, Luxemburg, Bulgaria, Ucraina, San Marino, Groenlanda, Norvegia, Armenia, Cipru, Turcia, Rusia, Monaco, Moldova, Bosnia-Hertegovina, Macedonia de Nord,

Orientul Apropiat: Iordania,

America de Nord & Centrala: Cayman, Anguilla, Barbados, Dominica, Bonaire-St. Eustatius – Saba, Trinidad-Tobago, SUA, Belize

America de Sud: Brazilia

Asia: Mongolia, Singapore, Maldive, Nepal, India

Africa: Seychelles, Africa de Sud

 

ZONA GALBENA

Europa: Franta, Belarus, Albania, Portugalia, Finlanda, Italia, Malta

Orientul Apropiat: Azerbaijan, Liban

Asia: Malaezia, Laos.

America de Nord & Centrala – St. Vincent & Grenadines, Aruba, I, Turks & Caicos, I. Virgine SUA.

America de Sud: Chile, Guyana, Surinam.

Oceania: Guam, Noua Caledonia.

 

Restul tarilor sunt verzi

 

Mai multe amanunte: aici

Masura intra in vigoare pe 28 noiembrie 2021, ora 0:00.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare pe 2 decembrie 2021.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Io spune:

  In continuare apare ca si criteriu numarul de cazuri la 1 milion de locuitori in cazul Romaniei la descrierea celor trei zone, in timp ce mai jos apare la 1000 de locuitori.

   • Io spune:

    In acest articol:

    “ LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).”

    “ LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori ”

    “ LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori ”

 • Oana Ozturen spune:

  Salut, ptr calatorie cu avionul in Turcia (eu-vaccinata, copiii-2 ani si bebe de 6 luni), am nevoie de test PcR ptr mine si copii de prezentat la intrare pe aeroport in Istanbul? Merci mult!

 • Anca spune:

  Buna. Te urmaresc cu drag si interes. Ai reusit sa suni sa intrebi despre intrarea in Romania cu Covishield?

 • Ionela spune:

  Buna seara,ce restrictii sunt pentru a calatori din Spania in Romania si invers? Vrem sa mergem in vacanta pentru sarbatorile de iarna 2 adulti vaccinati cu ambele doze si doi copii de 12 si 14 ani nevaccinati. Multumesc!

 • fxx spune:

  Salut Cezar,

  Ce schimbari preconizezi ca vor introduce pentru intrarea in Romania din zonele rosii? Astazi erau discutii despre reintroducerea testelor PCR, sper sa nu bage carantina obligatorie si vaccinatii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest