ACTUALIZARE 5 AUGUST: FRANTA si ISLANDA trec pe lista ROSIE, iar TURCIA pe lista galbena

Harta august

La cateva ore dupa ce ECDC a publicat noii indici epidemiologici pentru fiecare tara la nivel global, CNSU a actualizat lista semafor a Romaniei. Trebuie sa remarca ca de cateva saptamani incoace, procesul de actualizare este mai bine pus la punct si mai punctual – ECDC publica lista joia pe la pranz, CNSU o aproba joi seara, iar noua lista intra in vigoare duminica la ora 0:00. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile – sincer, nu au fost deloc surprize, de vreo 2 saptamani se intrevedeau faptul ca tari ca Islanda si Franta ar intra acum pe lista rosie, iar Turcia pe cea galbena. Dar, mai intai sa recapitulez ce inseamna aceste culori in context epidemiologic.

  • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina.
  • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
  • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test

 

COPIII INTRE 6 SI 16 ANI (inclusiv pana la varsta de 17 ani fara o zi): Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.

COPIII SUB 6 ANI (inclusiv pana la varsta de 7 ani fara o zi): Intrare libera indiferent din ce tara vin.

 

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) poate previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

 

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

In zona rosie intra: Franta, Islanda, Thailanda, Aruba, Polinezia Franceza si Eswatini

In zona galbena intra: Columbia, Namibia si Costa Rica (din zona rosie datorita imbunatatirii situatiei epidemiologice) si Turcia, Muntenegru, Puerto Rico, Maroc si Oman (din zona verde datorita inrautatirii situatiei epidemiologice).

In zona verde intra: Faroe

 

Iata tarile rosii (in bold – noi pe lista)

Europa: insula Man, Jersey, Cipru, Gibraltar, Georgia, Spania, Marea Britanie, Monaco, Andorra, Franta, Olanda, Islanda, Portugalia, Malta, Grecia, Irlanda

Orientul Apropiat: Iran, Irak, Kuweit

Asia: Malaezia, Mongolia, Kazahstan, Maldive, Thailanda, Nepal

America de Nord & Centrala: Insulele Virgine Britanice, Cuba, Curacao, Aruba, Insulele Virgine ale SUA, Bahamas, Panama

America de Sud: Argentina, Brazilia

Africa: Botswana, Seychelles, Libia, Eswatini, Tunisia, Africa de Sud

Oceania: Fiji, Polinezia Franceza

 

Iata tarile galbene (in bold – noi pe lista)

Europa: Turcia, Rusia, Muntenegru, Danemarca, Belgia, Luxemburg

Orientul Apropiat: Israel, Emiratele Arabe, Oman

Asia: Kargazstan, Indonezia

America de Nord & Centrala: St. Maarten, Costa Rica, SUA, Puerto Rico, Guatemala, Trinidad-Tobago, Honduras

America de Sud: Columbia, Surinam

Africa: Namibia, Maroc, Zimbabwe

 

Restul tarilor sunt verzi

 

Masura intra in vigoare pe 8 august 2021, ora 0:00.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare pe 12 august 2021.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • ALINA spune:

    Ce se intampla cu cei care au retur din Turcia sambata dimineata? Se intorc de pe o tara aflata pe verde, corect?

  • Preda spune:

    Salutare, ați putea pe baza experienței și deja a datelor statistice, sa previzionați dacă e posibil ca Grecia sa reintre in tara Galbena in săptămâna care începe cu 5 Septembrie? Atunci am avea întoarcere din Grecia

    • tgorun spune:

      Nu cred ca se poate calcula pana in septembrie ce se va întâmpla cu Grecia. In mod sigur pe verde nu ajunge si probabil o sa rămână in continuare pe roșu, in cel mai bun caz galben.
      Dar aveți timp sa faceți unul din vaccinuri pana atunci, probabil doar Johnson & Johnson se încadrează ca perioada.

      • Imperator spune:

        De 2 saptamani sunt la un platou. In marea majoritate a cazurilor, aceasta semnalizeaza o eventuala scadere a cazurilor (iar Grecia nu este mult peste limita de 300 cazuri / 100k in 14 zile, e undeva la 350). Da, exista cazuri in care dupa un platou, o pot lua in sus, dar in marea majoritate a cazurilor, dupa platou, numarul de cazuri scade. Cum zici si tu, putin probabil sa revina in verde in viitorul imediat, dar in galben are o sansa sa intre in 2-3 saptamani.

  • Nina spune:

    Unde ati gasit informatia referitoare la copiii care au implinita varsta de 16 ani(pana in 17 ani) ca ar avea si ei posibilitatea de a face test pt a scapa de carantina? Aceasta varianta nu este numai pt copii pana la varsta de 16 ani

  • Andrei spune:

    Puteti va rog sa imi spuneti cum as putea sa obtin o informare oficiala ca un copil de 6 ani si 11 luni intra la categoria „fara test”? Textul legii e ambiguu si interpretabil. Multumesc

  • Maria spune:

    Am bilet pe21 Augusto din spania a románica sint vaccinata.mai fac carantina?

  • Monica spune:

    Buna ziua!Daca ne întoarcem din Spania doi Adulți vaccinați și doi copilaș de 6 ani și 8 luni, 11 ani si 10 luni care sunt măsurile pentru care trebuie teste covid sau intra in carantina?

  • ANDREEA spune:

    Buna ziua. Va rog ajutati- ma cu o informatie. Plecam din Romania in Palma de Mallorca saptamana viitoare, iar cei cu care mergem nu inplinesc termenul de 10 zile de la rapel. Este nevoie sa faca testul PCR?? Am vazut pe site- ul MAE, ca doar insulele Canare cer. Multumesc pt rasp.

    • Imperator spune:

      Da, doar Canarele cer pentru orice calator. Romania este pe lista verde a Spaniei, deci se poate intra oricum, dar la intoarcere e bine sa fi trecut 10 zile de la rapel pentru ca Spania va continua sa fie pe lista rosie a Romaniei.

  • CHERECHES spune:

    Cine intra în franta din zonă VERDE,intră în carantină? MERSI

  • ANDREEA spune:

    La întoarcerea din Germania, cu masina personala,2 persoane,nevaccinate și fără Test, primesc la intrarea în țară izolare ,sau nu?

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua băiatul meu are 6 si 5 luni si cei de la dsp mi.au zis ca fara un test psr negativ face carantina nu mai inteleg nimica ,mulțumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest