ACTUALIZARE: Germania, Franta, Olanda trec pe lista verde. Bulgaria si Moldova pe cea rosie

Harta semafor ..

Aseara dupa ce s-au discutat noile masuri de oprire a tsunamiului de morti si imbolnaviri in Romania, a fost actualizata si lista-semafor care reflecta oprirea valului 4 in tarile Europei Occidentale cu un procentaj mare de populatie vaccinata si explozia din Europa de Est cu procentaje infime de vaccinati. Romania preia conducerea in UE in ceea ce priveste numarul de morti si acesta este doar inceputul. Asadar hai sa vedem care sunt schimbarile de pe listele tri-colore, dar, mai intai sa recapitulez ce inseamna aceste culori in context epidemiologic.

 

  • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina.
  • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
  • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test.

Copiii sub 12 ani nu sunt obligati sa prezinte rezultatele nici unui test si nu vor sta in arantina

NOU: Soferii profesionisti, atat cei care asigura transportul de marfa (camioane mai mari de 2,4 tone), cat si pasageri (cu mai mult de 9 locuri inclusiv al soferului) vor trebui sa prezinte un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de a intra in Romania. Exceptia se face daca au calatorit in afara tara din motiv personal, nu daca au fost in vacanta.

 

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) poate previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

  • în zona rosie au intrat: Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus si Groenlanda;
  • în zona galbena au intrat:
    – din zona rosie, în urma imbunatatirii situatiei epidemiologice: Austria, Elvetia, Gibraltar, Iran, Maldive, Bahamas;
    – din zona verde, în urma inrautatirii situatiei epidemiologice: Ucraina, Feroe, Lesotho;
  • în zona verde au intrat: Olanda, Belgia, Franta, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo si Capul Verde.

NOTA: Cei care fac listele mi se par de-a dreptul batuti in cap ca includ si Romania pe lista tricolor. Asta inseamna ca daca Romania ar fi pe lista rosie a Romaniei, ar trebui ca nevaccinatii sa intre in carantina daca ar iesi din localitatea in care se afla, lucru care nu se intampla. Asta dovedeste calitatea intelectuala a celor care fac aceste liste care practic copiaza listele ECDC, impart la 100 (criteriul epidemiologic al Europei este raportat la 100.000 locuitori, cel al Romaniei este raportat la 1 milion) si basta. Uneori nici sa imparta nu sunt capabili, dovada faptul ca Bulgaria acum vreo 3 saptamani a ajuns rosie desi avea 2,9 cazuri la milion.

Iata listele complete:

ZONA ROSIE 

Europa: Serbia, Muntenegru, Lituania, Marea Britanie, Georgia, Slovenia, Estonia, Man, Turcia, Letonia, Croatia, Albania, Irlanda, Bosnia-Hertegovina, Moldova, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Belarus, Groenlanda

Orientul Apropiat: Israel, Palestina

Asia: Mongolia, Malaezia, Brunei, India, Nepal

Africa: Seychelles, Botswana, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Bermuda, Grenada, Dominica (nu Republica Dominicana, sunt 2 tari diferite cu nume apropiate !), Cuba, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent & Grenadines, Costa Rica, Antigua & Barbuda, Barbados, SUA, St. Martin, Bonaire-St. Eustatius-Saba, Belize, Anguila, Curacao, insulele Virgine SUA, Aruba

America de Sud: Surinam, Guyana, Brazilia

Oceania: Noua Caledonie, Guam, Polinezia Franceza

 

ZONA GALBENA

Europa: Grecia, Austria, Jersey, Elvetia, Guernsey, Gibraltar, Belgia, Slovacia, Cipru, Norvegia, Rusia, Luxemburg, Ucraina, Feroe

Orientul Apropiat: Iran

Asia: Maldive, Singapore, Thailanda, Filipine, Kazahstan, Azerbaijan

Africa: Sao Tome & Principe, Libia, Lesotho, Mauritius, Tunisia

America de Nord & Centrala: Bahamas, Jamaica, Guatemala, Turks & Caicos, Trinidad & Tobago, Canada

Oceania: Fiji

Restul tarilor sunt verzi

 

Mai multe amanunte: aici

Masura intra in vigoare pe 3 octombrie 2021, ora 0:00.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare pe 7 octombrie 2021.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest