Austria si Croatia trec in zona rosie, Grecia devine galbena, iar Portugalia verde

Harta semafor ..

Au trecut vreo doua saptamani de cand nu am mai publicat lista-semafor actualizata, dar am circumstante atenuante. Am fost in Africa de Sud unde netul nu a fost stralucit si in plus am fost mai tot timpul in miscare pentru a vedea cat mai mult, pentru a experimenta cat mai mult. Dar acum sunt in Romania si reincep sa urmaresc evolutia epidemiologica in diverse tari ale Europei si lumii. Iar actualizarea de data asta este chiar bogata. Nu este unidirectionala – unele tari au ajuns in rosu, dar sunt si tari precum Grecia de exemplu care mult timp au stat in rosu si acum, iata devin galbene – in cazul Greciei si printr-un efort al guvernului, dar si al grecilor de rand, iar Portugalia de exemplu a devenit chiar verde. Dar sa vedem cine pe ce lista va fi saptamana „epidemiologica” care incepe duminica. Dar, mai intai sa recapitulez ce inseamna aceste culori in context epidemiologic.

 • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina.
 • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
 • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test.

O alta noutate absoluta – in sfarsit, Romania s-a aliniat practicii europene conform careia copiii sub 12 ani nu trebuie sa prezinte nici test, nici sa stea in carantina daca vin din tari galbene sau rosii.

 

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) poate previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

 • în zona rosie au intrat: Croatia, Letonia, Austria, Bosnia Hertegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent & Grenadine și Curacao;
 • în zona galbena au intrat:
  – din zona rosie, în urma imbunatatirii situatiei epidemiologice: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;
  – din zona verde, în urma inrautatirii situatiei epidemiologice: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore si Sao Tome & Principe;
 • în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Iata listele complete:

ZONA ROSIE 

Europa: Muntenegru, Serbia, Georgia, Marea Britanie, Slovenia, Lituania, Estonia, Albania, Turcia, Gibraltar, Man, Irlanda, Kosovo, Elvetia, Croatia, Macedonia de Nord, Letonia, Austria, Bosnia-Hertegovina,

Orientul Apropiat: Israel, Palestina, Iran

Asia: Mongolia, Malaezia, Maldive, Nepal, India

Africa: Seychelles, Botswana

America de Nord & Centrala: Grenada, Bermuda, Dominica, Cuba, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, Antigua & Bermuda, SUA, Costa Rica, St. Maarten, Belize, Bahamas, Bonaire-St.Eustatius-Saba, Barbados, St. Vincent & Grenadines, Insulele Virgine ale SUA, Aruba, Curacao

America de Sud: Surinam, Guyana, Brazilia

Oceania: Guam, Noua Caledonie, Polinezia Franceza

 

ZONA GALBENA

Europa: Jersey, Armenia, Grecia, Cipru, Bulgaria, San Marino, Norvegia, Moldova, Belarus, Belgia. Liechtenstein, Groenlanda, Guernsey, Franta, Olanda, Rusia, Luxemburg, Germania, Slovacia

Orientul Mijlociu: Azerbaijan

Asia: Thailanda, Kazahstan, Filipine, Sri Lanka, Vietnam, Singapore

Africa: Tunisia, Libia, Capul Verde, Mauritius, Sao Tome & Principe

America de Nord & Centrala: Jamaica, Turks & Caicos, Anguila, Guatemala, Trinidad Tobago, Honduras, Puerto Rico, Canada

Oceania: Fiji

Restul tarilor sunt verzi

 

Mai multe amanunte: aici

Masura intra in vigoare pe 26 septembrie 2021, ora 0:00.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare pe 30 septembrie 2021.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Elefantul African spune:

  Tinand cont ca vreau sa merg intr-o mica vacanta in Italia peste vreo 3 sapt, vezi vreo problema daca Romania ajunge pe rosu si sunt vaccinat?

 • Edi spune:

  Nu ar trebui si Romania sa fie galbena pe harta ? Prea e ea verde cand cu totii stim ca numarul de cazuri explodeaza si ca la ultima actualizare ajunsese la 250?

  • Imperator spune:

   Romania nu poate fi niciodata galbena pentru Romania. Pentru ca se poate circula liber oriunde, daca vrei sa te duci la Buftea din Bucuresti nimeni nu iti cere certificat de vaccinare sau PCR. Romania a fost galbena pentru Romania pana la 1 iunie 2020 si sper sa nu mai fie nevoie sa mai fie vreodata. In schimb, poate fi rosie, neagra, amber, roz-bombon, verde-cadrilat pentru restul de 196 tari ale lumii, dar aici public harta Romaniei.

 • Corneliu spune:

  Salut si bine te-am regasit !
  Ma bate un gand de Israel, sa-mi vizitez amicii.
  Ai idee ce conditii sunt si daca ma primesc, dat fiind conditiile actuale din Ro ?
  Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest