Undeva in muntii Karakorum, extensia vestica a Himalayei se afla unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de munte legand Pakistanul de vechiul Drum al Matasii care strabatea Asia Centrala la nord de acesti munti impenetrabili. Construit in anii 60 de pakistanezi si chinezi, Karakorum Highway (sau Friendship Highway cum este numita in mod oficial) este indiscutabil una dintre cele mai spectaculoase sosele din lume – trece printre varfuri semete, de-a lungul unor lacuri glaciale de un albastru pur, prin tinuturi montane de vis, dar intalnind si unele dintre cele mai interesante comunitati etnice ale Asiei – baltii, o combinatie de tibetani si arieni din Kasmir, pe langa care poti descoperi urme budiste, hinduse si evident, islamice care cumva s-au contopit, aici la picioarele unor munti de peste 8000 metri (tot prin zona se afla si K2, unul dintre cele mai dificile varfuri de cucerit din lume).
Planul de calatorie este insa mai complex – evident, vom merge de-a lungul soselei, vom descoperi unele peisaje care iti taie respiratia pana sus, la granita cu China (planul meu initial era sa “facem” toata Karakorum Higyway de la Abbottabad pana la Kashgar, in tara uigurilor, acum in China, dar cum China nu da semne de deschidere, ne vom opri la punctul de frontiera cel mai inalt din lume, la Khunjerab Pass – 4693 metri altitudine), dar nu e totul. Vom descoperi toata zona Gilgit – Baltistan, cu panoramele sale extraordinare, cu peisajele ei fantastice, dar si cu localnicii care au o identitate iesita din comun – combinatie de tibetani cu arieni veniti din Kashmir, de religie shiita sau sufi (Pakistanul este majoritar sunit) cu certe influente budiste (peste tot, sunt urmele budismului care a dominat candva acest colt de lume).
Dar nu ne vom limita doar la Karakorum Highway si balti. Dupa ce vom strabate Karakorum Highway pana sus la granita cu China, ne vom intoarce pentru a strabate muntii spre vest pentru a descoperi poate cea mai interesanta populatiei a Asiei Centrale – este vorba de Kalash, o populatie unica ce afirma ca ar fi urmasii trupelor lui Alexandru Macedon ramasi prin zona pentru a pazi pasurile dupa ce marele conducator macedonean a strabatut zona in drumul lui spre India. Oamenii de stiinta nu cred asta, dar populatia este cu totul deosebita – au o religie proto-hindusa cu diverse influente animiste, iar hainele purtate la sarbatori sunt cu totul si cu totul deosebite. Si nu vom merge in zona locuita de Kalash oricand, ci in zilele in care are loc cel mai important festival – cel de vara atunci cand femei si barbati vin imbracati in cele mai frumoase vestminte pentru a dansa, canta si multumi naturii ca a fost buna cu ei si recoltele sunt bogate ( sa speram ca asa va fi :)). Vom asista la un obicei care cumva te poarta in timp, intr-o perioada demult apusa intr-o comunitate cu obiceiuri stranii, o enclava etnic-culturala in munti.
Nu vom rata sa vizitam nici Lahore, capitala Punjabului pakistanez, un oras care a servit drept capitala a Marilor Moguli, imperiu care a condus timp de secole o buna parte din India, Bangladesh, Pakistan si Afghanistan, imperiu care a lasat omenirii niste comori arhitecturale incredibile, cel mai faimos fiind desigur Taj Mahal. Ei bine, cei care au construit Taj Mahal-ul sau forturile din Agra sau Delhi au construit niste monumente de-a dreptul incredibile si in Lahore, astazi in Pakistan. Evident, nu vom rata nici haioasa ceremonie de coborare a drapelului de la Wagah pe granita indo-pakistaneza. Am fost acum aproape 20 ani sa o vad, dar de pe partea indiana. Este la fel de haioasa si pe partea pakistaneza.
Va astept intr-una dintre cele mai interesante excursii ale anului. Trebuie sa va previn ca nu este chiar usoara – vom merge pe drumuri de munte, uneori nu in cele mai bune conditii, cel putin in zona montana, locurile de cazare pot fi uneori mai putin comfortabile, dar in mod indiscutabil, va fi o vacanta pe care nu o poti uita vreodata.
Excursia este facuta in colaborare cu prietenii de la Explore Travel cu care am facut numeroase excursii memorabile din Sumatra pana in Peru si din Islanda pana in Brazilia, iar zilele urmatoare plec intr-o noua excursie in Iordania si Arabia Saudita .
Amanunte:
Perioada de calatorie: 12 – 28 august 2022 (in mijloc de vacanta de vara)
Vom zbura cu curse Turkish Airlines – dus spre Islamabad, capitala Pakistanului si retur direct din Lahore, evident, via Istanbul.
Viza:
Se obtine on-line, cei de la Explore Travel se vor ocupa. Viza costa 35 USD, dar este inclusa in costul pachetului.
Conditii COVID
In acest moment, Pakistanul accepta doar calatorii vaccinati. In plus, este nevoie de un test PCR facut cu 72 ore inainte de imbarcare si aleatoriu, se mai poate face un test rapid la aterizare. Evident, pana in august, se vor schimba multe.
Tarif:
2750 euro – aici sunt incluse biletele de avion transcontinentale cu Turkish Airlines (inclusiv bagaj de cala si de mana, taxe aeroportuare, catering), hoteluri de 3 si 4 stele (14 nopti vom dormi in hoteluri chiar bune, doar in zona Kailash vom sta la niste pensiuni locale unde sa nu va asteptati la cine stie ce lux pentru doar 2 nopti), mancare peste tot (3 mese – pensiune completa), toate taxele de intrare in parcuri nationale, transport privat (inclusiv 4×4 pe drumuri de munte), vizitele si excursiile specificate in program, taxa de viza.
Mai multe amanunte
Puteti citi aici ––> circuit Pakistan
Pentru mai multe informatii, imi puteti scrie mie si lui Dragos pe adresele imperatotravel@yahoo.co.uk sau dragos@exploretravel.ro (sau la amandoi)
Pentru inscrieri, va rog sa-i scrieti lui Dragos la dragos@exploretravel.ro
Va astept pentru cu siguranta o aventura a vietii !
Imagini Pakistan
Fantastica Karakorum Highway
Zile intregi, vom avea parte de niste peisaje de vis
Lacurile inalte au niste culori de-a dreptul extraterestre
O noapte fara nori e fantastica
Moscheea din Islamabad
Pakistan Monument
Femei in costum traditional Kailash
Moscheea din Lahore
Ceremonia de coborare a steagului la Wagah, pe granita India – Pakistan
pe cand si o incursiune in Moscova ?
Pe tanc.
dar sa fie la business class :))
Pakistan este o tara frumoasa, merita vizitata.Am fost de doua ori, atat in nord, cat si in sud. Vreau sa merg si la anul.
DE CE NU ATI SCRIS PINA ACUM DESPRE CUM A FOST CIRCUITUL IN PAKISTAN DIN AUGUST?
Inca nu am avut timp. Acum sunt in Africa de Sud, cand ma voi intoarce. Probabil pe la final de octombrie. Multumesc ca ma urmariti.