Pe Riviera Turca (ep. 2). Ce poti face si vedea in Marmaris

Cetatea Marmaris

Marmaris

Prima oprire in saptamana petrecuta pe Riviera Turca a fost in zona Marmaris. Este de departe cea mai turistica zona (nu stiu daca Bodrum e mai turistica, nu am fost acolo, doar am vazut-o din departare de pe insula greceasca Kos) de pe litoralul Coastei de Vest a Turciei si se afla intr-o zona naturala splendida. Orasul se afla la mare, dar marea este partial obturata de un grup de insule care in colaborare cu marea verde, creaza un adevarat paradis terestru. Acum vreo 30 ani, Marmaris era un sat de pescari, dar decizia turcilor de a investi in turism a facut din Marmaris un oras care pe timp de vara poate avea chiar si 300.000 locuitori – turisti, dar si forta de munca venita sa deserveasca turistii veniti din toata Europa, dar si din Turcia. De altfel, regiunea Marmaris, ca si Fethiye si Bodrum sunt preferate de turci in defavoarea Antalyei pentru ca este mult mai pitoreasca si nu are doar hoteluri all-inclusive – exista si numeroase hoteluri mici, restaurante cu mancaruri gustoase, locuri in care sa te plimbi pe jos si cum ziceam, aceste peisaje de neuitat.

La prima vedere, Marmaris are un nume confuz – dintotdeauna am crezut ca se afla langa Marea Marmara, dar nu este adevarat. Se afla mult mai la sud de Marea Marmara (ca idee, sunt vreo 600 km pana la Canakkale, oraselul de la stramtoarea Dardanele care marcheaza intrarea in Marea Marmara) si se afla undeva in dreptul insulei grecesti Rhodos pe care de altfel daca treci de insulitele ce “blocheaza” Marmarisul o poti vedea cu ochiul liber. Prin zona sunt mai multe orasele turistice – Marmaris are o zona hoteliera extrem de bine dezvoltata cu marea majoritate a hotelurilor aratand ca noi, stralucind in soare, unele all-inclusive, dar multe nu. Un pic mai incolo, statiunea Icmeler, nu la fel de stralucitoare, dar mai ieftina si mai chill – hotelurile nu au atat de multe stele, dar e o destinatie linistita. Iar cea mai linistita si mai mica dintre toate, Turunc, dincolo de dealul care domina Icmeler este un soi de statiune asa cum era pe vremuri – un orasel care nu traieste obligatoriu pentru turism, este extrem de relaxat si linistit, aducand cu un sat grecesc unde trecerea timpului nu streseaza pe nimeni. Eu am stat la un resort all-inclusive numit Orka Lotus Hotel aflat in afara oraselor, dar care spre deosebire de marile hoteluri all-inclusive din Turcia este in imediata apropiere a doua localitati – Marmaris este la vreo 10 km si numeroase microbuze care opresc la iesirea din hotel te poate duce pentru 10 lire turcesti (circa 60 centi, atentie, datorita inflatiei galopante din Turcia de peste 70% anual, preturile exprimate in lire se pot schimba la diferenta de cateva saptamani sau zile) pana in centrul Marmarisului, iar in Icmeler ajungi pe jos dupa circa 15 minute de promenada.

 

Marmaris m-a impresionat ca pare impecabil, zici ca e scos din tipla. Peste tot, cladiri noi, stazile extrem de curate si totul, pana si obisnuita circulatie semi-haotica din orasele turcesti se desfasoara nemteste. Dar haideti sa va spun ce puteti face in Marmaris sau cu plecare din Marmaris.

In primul rand, daca ajungi in Marmaris, nu se poate sa nu observi gramada de vase turistice “parcate” unul langa altul. Acestea ofera tururi de toate tipurile si preturile pentru toate preferintele. Cele mai spectaculoase barci sunt acelea de “pirati” – cu imagini imense ale lui Jack Sparrow sau Davy Jones din Piratii Caraibelor sunt cele mai mari barci unde intra o gramada de lume si probabil au si cele mai mici preturi. Dar, evident exista si barci mai mici pentru grupuri de prieteni sau pentru pasionati de pescuit, scufundari, apusuri de soare si te miri ce. Orice e negociabil si in general il gasesti pe proprietar sau pe reprezentantul lui in fata barcii… iar barcile sunt fara numar, fara numar, pe kilometri intregi. Ceva mai incolo exista si un port pentru barci private in care sunt sute de ambarcatiuni de toate felurile. Marmaris inspira foarte multa prosperitate.

 

Ce poti face insa in orasul propriu zis ?

In primul rand te poti duce sa vizitezi bazarul. Este nou, nu arata deloc traditional cum e cel din Istanbul de exemplu, dar curat, spatios si deloc aglomerat. Peste tot sunt magazine pentru turisti unde poti gasi orice obiect de imbracaminte, incaltaminte sau accesorii toate false. De altfel, ici si colo, firmele spun clar “Fake”, “Genuine Fake” sau similar. Exista pana si magazinul Faceeebook, deci nu numai produsele sunt false, uneori si magazinele sunt false J Acum nimeni nu baga mana in foc daca gentile Yves St. Laurent luate acolo nu se rup dupa 1 luna sau nu, cert este ca mi-am cautat niste pantaloni scurti si dupa cateva negocieri aprige, cei mai ieftini si cei mai buni i-am gasit tot la Waikiki – chiar si la jumatate de pret decat Hilfigarii sau Polaurile din bazar.

Trecand pe langa bazar – daca nu intri, jur ca nu pierzi nimic, poate doar rahatul sa fie adevarat, dar nu spectaculos, asa ca cea mai buna idee este sa te duci in orasul vechi. Orasul se spune ca are peste 5000 ani si a fost mentionat de Herodot in Istoriile sale. Numele sau a fost Physkus si cetatea de pe deal a fost asediata printre altii si de Alexandru cel Mare. Numele de Marmaris provine tot din greaca – din cuvantul “marmaron” care in greceste inseamna “marmura” – in vecinatate exista cariere de marmura, iar Physkus prospera din comertul de marmura. Orasul vechi se catara pe un deal aflat la doi pasi de mare, dar este destul de mic. Dar recomand sa fie vizitat pentru ca este foarte dragut – ulite mici, flori revarsate peste case de piatra si barulete care toate ofera “cea mai buna panorama din orasul vechi”. Am fost intr-unul dintre ele, Castle Bar si intr-adevar, panorama este extrem de frumoasa, iar limonada chiar gustoasa si extrem de racoritoare cand temperatura se apropia de 35 grade. De asemenea, nu rata cetatea – se afla in varful dealului pe care se catara orasul vechi, este impecabil restaurata si adaposteste si un mic muzeu. Linistea si vegetatia din cetate e incantatoare – iar privelistea de pe ziduri de neuitat.

Desi si ziua are partile sale de interes, Marmaris devine cu adevarat stralucitor noaptea. Poti sa-ti incepi seara in fata fantanii dansatoare, construita recent din cate am citit. In fiecare seara la ora 21:30, incepe un spectacol de lumina, muzica si apa de tipul celei din Piata Unirii bucurestene sau de langa Burj Khalifa… Pe diverse melodii, apa fantanii danseaza, creand un spectacol chiar dragut. Orarul este insa variabil (pe site-ul turistic al Marmaris era mentionata ora 21:00) – cel mai bine intreaba-i pe vanzatorii de Chupa Chups de langa fantana, ei stiu cel mai bine orarul.

Un alt spectacol super-haios este Turkish Night la Kervansaray. Daca stai intr-un hotel all-inclusive unde seara de seara sunt organizate spectacole, imposibil sa nu prinzi o seara de Turkish Night. Am asistat la vreo 3-4 astfel de seri in diverse hoteluri all-inclusive din Antalya, Fethiye si Kusadasi, dar cel de la Kervansaray este net superior – dansatorii mai buni, ritmurile mai indracite, iar distractia mult mai mare – sunt invitati in concurs oameni din public care primesc costume autentice, dar cel mai tare moment a fost spectacolul de dans din buric asigurat de un nene in varsta – a fost el un pic cam gay, dar asta face parte din distractie. Daca esti de la HAUR, evita locul. Daca esti tolerant si smart, spectacolul este genial – mori de ras !

Marmaris este de asemenea un party-town. Are o gramada de cluburi cu dansatoare semi-dezbracate, petreceri in spuma, cu shot-uri de tequila la botul calului, cu muzica de toate felurile, cu dans, alcool si voie buna. Acest “loc de pierzanie” se numeste Bar Street si are un aer de … Thailanda. Mi-a adus aminte de Bangla Road din Patong, Phuket, sau chiar de Soi Cowboy, dar fara componenta de strip-tease sau ping-pong show. Suntem totusi intr-o Turcie care evolueaza spre o societate islamist-conservatoare. Deci daca iti doresti party, muzica, dans, alcool si distractie, este obligatoriu sa mergi in Marmaris si nicaieri in alta parte din Turcia. La doi pasi de Bar Street, pe malul marii acolo unde sunt aliniate yahturile si barcile turistice, se afla Restaurant Street – restaurant dupa restaurant cu terase pline noaptea ofera gastronomie de varf – exista inclusiv un restaurant grecesc, dar majoritatea sunt cu specific turcesc sau international, mai scapa cate un asiatic si un Italian din cand in cand. Atmosfera este super faina si pierzi imens daca nu vii baremi intr-o seara in zona !

 

Si cum ziceam, Marmaris este punctul principal de a pleca in croaziere de o zi prin golf. Sunt zeci si zeci de tipuri de vase, de oferte, de preturi. Evident, se poate pleca si din Icemeler sau de oriunde de pe coasta, dar cele mai multe oferte sunt in portul din Marmaris. In general, excursia este mult mai agreabila daca vasul e mai mic, dar cele mai mici preturi sunt la vasele mari care transporta o gramada de turisti – cam toate au muzica la bord, pe vasele mari sunt si entertaineri si se ofera un bufet cu mancare turceasca – nu e o experienta gastronomica de neuitat, dar mancarea e OK si nu ti-e foame, asa ca poti sa sari in apa linistit sau sa dansezi fara sa fi lihnit. In general, vasele opresc in diverse puncte pitoresti din golf, cam toate merg la o pestera in care intra apa marii, iar daca vasul e mic, e posibil sa opreasca si la o plaja – cele mari nu prea pot, asa ca se face baie sarind din vas. Este o zi foarte faina, si cred ca este o experienta care nu trebuie ratata daca ajungi in zona. Cum ziceam, poti sa te plimbi pe promenada portului si sa vezi cu ochii tai ce si cum, sau sa intri in orice agentie de turism din Marmaris sau regiune si sa ceri oferte, dar evident acestea pot sa fie limitate. Normal, poti cere oferte si de la hotelul in care stai, dar probabil acestia nu lucreaza decat cu un singur furnizor.

Ce am mai facut in Marmaris. Timp de o zi am avut o masina cu sofer la dispozitie si am vizitat diverse locuri din regiune. Promit sa revin cu un articol separat pe tema aceasta pentru ca merita. Eu am avut sofer pentru ca asa au insistat gazdele mele, dar in mod normal, nu e nici o problema sa iti inchiriezi o masina si sa conduci tu. Drumurile sunt bune si exceptand orasul Marmaris, relativ pustii, asa ca merita.

Ce am ratat si imi pare rau ? O excursie de o zi in delta raului Dalyan, dar din pacate nu am avut la dispozitie decat 3 zile intregi pentru ca aveam de mers si in Fethiye. Dar iata un motiv pentru care sa revin in Marmaris. Evident, daca ajungi la o agentie de turism vei gasi un pogon de oferte pentru ca turcii stiu sa faca turisti si sa te ingroape in idei de experiente – scufundari, pescuit, jeep safari, plimbare cu calul, sa inoti cu delfinii, sa ai parte de o baie turceasca, exista si cateva mari aquapark-uri. Se ofera excursii in Rhodos (se pleaca dimineata, te intorci seara), Fethiye / Oludeniz, pana si hat, la Pamukkale, Efes, Istanbul sau Cappadocia (unele pot fi de 2 zile). Asa ca idee, o lista care nu este exhaustiva, o gasiti aici cu o idee de preturi (se pot negocia, e totusi vorba de Turcia).

Mi-a placut Marmaris ? Da, indiscutabil. Cum am zis, mi-as fi dorit sa mai stau sa mai experimentez lucruri, dar niciodata nu ai timp destul pentru totul. Dar sper ca voi reveni la un moment dat.

 

Nota

Am fost pe Riviera turceasca la invitatia Hello Holidays care opereaza saptamanal (duminica) zboruri charter directe din Bucuresti spre aeroportul Dalaman. Din Dalaman, Marmaris este la circa 1:30 – 2 ore de mers pe un drum expres impecabil, iar Hello Holidays ofera si transferul de la si la aeroport in pret. Alternativ, Hello Holidays ofera transport cu autocarul din Romania pana la Marmaris, iar preturile sunt ceva mai mici decat cu avionul.

Toate ofertele Hello Holidays pentru Marmaris le gasesti aici ––> Sejur Marmaris 

Imagini Marmaris

Bazar Marmaris

Bazarul din Marmaris – curat, civilizat, ordonat, dar nu cine stie ce

Ceasuri false Turcia

Dar firmele erau oneste 🙂

Orasul vechi Marmaris

Prin orasul vechi

Orasul vechi

 

Castle Bar Marmaris

Castle Bar

Panorama Castle Bar

Mama, ce limonada buna

Resturant Street Marmaris

Strada restaurantelor

Cetate Marmaris

Cetatea din varful dealului

Panorama Marmaris

Cam asa se vede de pe zidurile orasului

Portul Marmaris

O parte din portul turistic – de aici pleaca vasele de croaziera

Marmaris Turcia

Cetatea Marmaris in varful dealului

Cetatea Marmaris

Deasupra orasului vechi

Marmaris orasul vechi

 

Yahturi Marmaris

Mamaaaa, cate ambarcatiuni

Vase inchiriat Marmaris

 

Fantana Marmaris

Fantana dansatoare din centrul orasului

Dans din buric

Turkish Night Show – dansatoare din buric

Dansuri turcesti Marmaris

Dansuri din diverse zone ale Turciei

Dervisi rotitori

O replica a dervisilor rotitori

Dansator din buric

Si nenea dansator din buric

Bar street ziua

Bar Street e pustie ziua

Bar street Marmaris

Seara devine animata, iar dupa orele 23:00 e full

Strada restaurante Marmaris

Pe strada restaurantelor de-a lungul debarcaderului

Restaurante Marmaris

 

Vase luminate

Vase noaptea

Vas pirati Marmaris

Unul din numeroasele vase de pirati

Croaziera Marmaris

Aceasta este barca cu care am fost in croaziera

Interior vas croaziera

Interiorul avea un bar

Vas Marmaris

Si peste tot plecau vase in larg

Golf Marmaris

De toate tipurile

Prin insule Marmaris

 

Insule

Peisaje din golful Marmaris

Marmaris Cruise

Let’s sail !

Vasul de croaziera

Vasul vazut de sus

Debarcare

Am debarcat pe una din plaje

Plaja Marmaris

 

Plaja

Cam asa arata

Pestera in apa

Mica pestera inundata

Bufet pe croaziera

Bufetul de pranz

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest