In ultimul episod, ca de obicei, Eugen va povesteste despre ce a mancat, ce a baut si ce suvenituri interesante a vazut in Canada. Eugen, ai legatura !
În continuare câte ceva în capitolul atât de drag mie. Întotdeauna există o simbioză perfectă între o călătorie reușită și o degustare de preparate locale alături de un suvenir care să îți aducă aminte peste ani de locurile vizitate.
Musai trebuie să încerci preparatul național al Canadei, Poutine. Un bol de „Poutine ” conține cartofi prăjiți peste care se pune cașcaval topit, sos de carne și eventual felii de cârnați (în funcție de cât de fistichiu este localul unde îl servești). Este cel mai accesibil preparat take-away daca vrei să servești ceva tradițional la pachet. Dar îl găsești aproape și în orice restaurant.
Iar o mâncare tradițională poți să o acompaniezi cu o bere rece – sunt evident și mărcile mondiale prezente precum Heineken dar mai bine alegi o marcă locală precum Moosehead sau Laurentide (apropo, canadienii fac multă bere bună). Sau poți să te răcorești cu un autentic „root beer”, un preparat tradițional în aceasta parte a lumii. Nu e vorba de o băutură alcoolică, este un fel de bere de ghimbir (a fost prima mea impresie) dar de fapt băutura este produsă din rădăcina plantei cunoscută ca si Sassafras.
Există evident aproape la fiecare colt și lanțurile Mc Donalds, Subway și Starbucks. Dar canadienii nu au rezistat să nu personalizeze sigla Mc Donalds punând pe ea și mult îndrăgita stemă cu frunza de arțar. Există și lanțul de fast-food KFC dar în Quebec pentru „a intra francofonilor sub piele” a decis să se numească „Poulet Frit Kentucky „, cum ar veni „pui prăjit a la Kentucky”. En français bien sur.
În continuare câte ceva despre entertainment – faza pe orașe:
Ca orice oraș mare și Toronto are o bogată viață de noapte. Dacă vrei să petreci clipe de neuitat există Distillery District. Câțitva întreprinzători vizionari s-au hotărât să transforme la începutul anilor 2000 fostele clădiri industriale cunoscute ca și Gooderham & Worts Distillery în cea mai tare zonă de entertainment din Toronto. 47 de clădiri construite din cărămidă în stil victorian au devenit restaurante, cafenele, magazine și chiar săli de spectacole. Imposibil să nu dorești să savurezi aici măcar una din cele peste 50 de sortimente de bere care se fabrică doar aici, în Toronto.
Un loc important în viața capitalei canadiene Ottawa este ByWard Market, care nu mai este demult doar o simplă piață agroalimentară cum îi spune numele. Toată zona din jurul pieței s-a transformat într-un mall în aer liber, un loc cu restaurante, cafenele, magazine și zone de entertainment, considerat actualmente atracția „number one” a capitalei . Doar aici am putut asista prima dată la un show muzical oferit de travestiți. Piața are o istorie bogată, începuturile datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea când locul era un punct de întâlnire pentru francezii și irlandezii din Ottawa.
Și orașul vechi Quebec a devenit un loc de entertainment fiind ocupat de magazine, restaurante și cafenele. Cea mai veche casă din orașul Quebec construită în jurul anului 1675 este astăzi restaurant care se numește „Aux Anciens Canadien” adică „La vechii canadieni”. Prețurile sunt însă relative mari. Pentru cine dorește să servească o masă „mai lesne” cum se spune la noi în Banat există un local numit „La Buche” adică „Bușteanul”, un loc amenajat retro – având candelabru confecționat din coarne de cerb. Aici poți savura tradiționala ciorbă franțuzească de ceapă sau și mai tradiționalul preparate Canadian Poutine despre care am mai povestit, direct din tigaie, o masă copioasă acompaniată de una din berile locale, Laurentide.
Chiar dacă ne-am aflat în Canada, micul dejun era destul de american. Burger, cârnați, bacon prăjit, fasole cu bullion și papară de ouă cunoscută ca și „scrambled eggs”. Iar cafeaua era exact ca și cea americană – very, very light. Îndată ce am pășit însă în provincia Quebec, micul dejun a devenit mult mai „français” – bombele calorice recent amintite au dispărut subit fiind înlocuite de pâine prăjită, unt, brânză și marmeladă.
Suveniruri găsești de toate felurile, de la șepci, tricouri, magneți, căni și rucsacuri.
Dacă vrei totuși ceva autentic, merită să îți cumperi o așa numită „lingură muzicală” – este un fel de clește din două linguri fabricat din lemn de arțar care servește ca instrument de percuție, un fel de castaniete canadiene. Desigur prețurile variază, sunt în jur de câteva zeci de dolari. De fapt arțarul este sursa principală pentru diferitele suveniruri, de la lemnul său până la siropul de arțar obținut prin crestarea orizontală a tulpinilor. Canadienii nu concep ca la micul dejun să lipsească clătitele cu sirop de arțar iar la magazinele de suveniruri găsești de la clasicul sirop de arțar la lolli-pop cu sirop de arțar și biscuiți umpluți cu cremă din sirop de arțar.
Cine e cu dare de mână poate savura un pahar de Ice Wine sau poate cumpăra pentru cineva drag o sticlă – trebuie însă știut că prețul prețioasei băuturi atât de delicioase este destul de ridicat – pentru o sticlă de 200 de mililitri prețul poate ajunge la 40 de dolari canadieni. Celebrul vin canadian Ice Wine este produs din struguri înghețați ceea ce face ca prețioasa băutură să fie fabricată prin fermentarea unui must cu mult mai mult zahăr.
Iar dacă vrei un suvenir și mai autentic, există magazine ale indigenilor (sau mă rog, ale urmașilor acestora) unde sunt comercializate produse fabricate chiar de ei. De la pături sau articole de vestimentație până la apă minerală îmbuteliată în microintreprinderi deținute de aceștia.
Good bye, Canada !
Cam asta am făcut, am văzut și am descoperit noi în „Tara Frunzei de Arțar”. Atât s-a putut acum. Suntem conștienți că nu am abordat toate locurile care merită vizitate pe coasta de est a Canadei. Ne-ar fi plăcut și un safari pentru a observa balenele – pentru asta era nevoie de deplasarea noastră la Tadoussac, localitate aflată la 200 de kilometri nord-est de Ville de Quebec dar timpul limitat nu ne-a permis. Și mai erau precis multe alte obiective care meritau abordate.
Fascinați de frumusețea acestui colț de lume suntem hotărâți să revenim, musai și pe coasta vestică pentru a descoperi frumoasele parcuri naționale Banff și Jasper dar și minunatele localități Edmonton, Vancouver și Calgary. Așa că vă sfătuim și pe voi, cititorii celui mai bun blog românesc de călătorii IMPERATORTRAVEL să trageți o fugă în „Tara Frunzei de Arțar”.
Food, drinks and souvenirs – Canada
Mic dejun canado-american
Specialitati locale: Quebec Poutine in restaurant La Buche
Sirop de artar – o specialitate foarte canadiana
Se pot face si biscuiti cu acest sirop de artar
In Canada, pana si M-ul de la Mc are frunza de artar pe el
Pentru un gust mai exotic, poti lua o bere din „invecinata” Nicaragua
Ice Wine de Canada
Dolarii canadieni
Nu poate exista magazin de suveniruri fara magneti de frigider 🙂
Linguri muzicale 🙂
Crezi ca nu poti gasi ii romanesti in Canada ? Ba da !