DE FĂCUT O DATĂ ÎN VIAȚĂ: Sakura în Japonia

Nara Sakura

Nara, Japonia – Sakura

Sunt absolut convins că oricare dintre noi, mai ales dintre cei care iubesc călătoriile, are o listă de locuri unde e musai, musai să meargă. Așa-numita „bucket list”, dacă o vreți pe engleză. Și eu am. Sigur, am avut o listă extrem, extrem de lungă, dar s-a mai scurtat în ultima perioadă. Sigur, am o listă întreagă de locuri unde vreau să mă duc pentru prima oară, de experiențe pe care să le am, de orașe, munți, țări pe care vreau să le văd, iar lista aceasta este în continuă schimbare. Un lucru este cert – vreau ca odată să ajung să experimentez SAKURA, adică perioada de înflorire a cireșilor în Japonia.

Sigur, nu pot spune că nu am trăit înflorirea cireșilor. Sigur, am parte de ea an de an în România (toată copilăria am avut un cireș fix în fața blocului, deci aveam parte de mini-Sakura de cartierul Balta Albă – cred că de atunci iubesc cireșii și, mai ales, florile de cireș). Am prins înflorirea cireșilor la Washington (pentru cine nu știe, Japonia le-a făcut cadou SUA înainte de Al Doilea Război Mondial numeroși cireși japonezi). Anul acesta, am prins înflorirea cireșilor (dar și a caișilor) în Pakistan și Afganistan, dar înflorirea cireșilor este cumva specială în Japonia. Pentru japonezi, este un simbol al renașterii, al regenerării, al vitalității. Dar și faptul că viața este efemeră și merită trăită. De aceea cred că, măcar o dată în viață, trebuie să mergi în Japonia cu ocazia înfloririi cireșilor. Sigur o voi face și eu, poate chiar în 2025, să vedem…

 

Am fost în Japonia acum mulți ani. E o țară unică, este o țară cu o societate absolut fascinantă. Mi-aduc aminte de anii ’90, când Iliescu vorbea de „modelul japonez” și mulți care au fost în Japonia au venit încântați cu vorba aia, „la noi nu se poate, la ei, da”. Vreau să spun ceva – modelul japonez și modul de viață japonez sunt unice în lume. Nu poate fi replicat, nici în China, Taiwan sau Coreea, ca să menționez câteva țări apropiate, unde ai zice că au o cultură similară. Nu. Japonia este unică și nu poate fi imitată nicăieri. Și mai e ceva – cel mai mult în Japonia nu m-au uimit neapărat templele, clădirile, autostrăzile sau trenurile-glonț. M-au uimit oamenii. Și felul cum se comportă, cum se relaționează cu alții, felul cum se îmbracă, muncesc și, mai ales, cum se distrează. Este fascinant. Și pentru a-I înțelege, fie pui mâna și citești tomuri întregi și apoi stai săptămâni cel puțin, pentru a-I observa, sau ai parte de ghizi buni. Dar nu neapărat ghizi buni japonezi care vor ști la perfecție povestea shogunului X sau a împăratului Y. Ci ghizi care au o experiență vastă în mai multe culturi, în mai multe țări. De aceea, cred că în Japonia este necesar să ai ghizi străini (de preferință români, că tot suntem români) care au trăit în Japonia și știu japoneza) sau ghizi locali care au trăit o bună perioadă în străinătate, care pot să perceapă și acele diferențe de nuanță.

 

Ei bine, nu cred că e pentru prima oară când v-am recomandat Exact Travel pentru a vizita Japonia. Motivul este simplu – ei știu Japonia mai bine decât orice altă agenție de la noi. În primul rând, proprietara agenției a locuit în Japonia, e româncă și știe japoneza. Lucrează cu ghizi / însoțitori români care au locuit în Japonia și știu japoneza. Știu orice cotlon din Japonia și pot să vină cu idei și recomandări care să îți arate și fragmente din acea Japonie autentică. De asemenea, ei aduc turiști japonezi în România și știu ce să le facă. Pentru că sunt specialiști, poate unicii din România pe Japonia. Și asta face o mare diferență.

 

Ei bine, voiam să vă spun că profesioniștii de la Exact Travel tocmai au lansat circuitele pentru Sakura 2025. Da, știu, mai sunt vreo 9 luni până atunci, dar să știți că în Japonia totul se organizează din vreme, iar perioada de înflorire a cireșilor este cea mai aglomerată din punct de vedere turistic. Nu numai că vin numeroși turiști, dar este și o perioadă în care milioane de turiști japonezi se pun în mișcare. Iar Japonia este o țară de 125 de milioane de oameni (aproape cât Rusia!), iar japonezii sunt înnebuniți după călătorii. Și pentru că tururile Exact Travel în Japonia sunt atât de bine făcute, se umplu destul de repede.

 

Pentru 2025, există 3 tipuri de circuite, taman pentru a se adresa la cât mai multă lume. Sunt numite „Esențial”, „Clasic” și „Premium”. Evident, au prețuri diferite și diferențe în servicii și program.

Unele diferențe sunt de cazare – dacă Esențial și Clasic oferă hoteluri de 3 și 4 stele, Premium oferă hoteluri de 4 și 5 stele.

Unele sunt mai lungi (Esențialul oferă 8 zile pline în Japonia, Clasicul îți oferă 11 zile pline, iar Premium, 12 zile întregi de descoperire a Japoniei). Evident, asta duce la un număr diferit de locuri de vizitat. Dacă varianta Esential acoperă destinațiile imposibil de ratat – Tokyo, Muntele Fuji, Osaka, Nara, Hiroshima și, evident, Kyoto, vechea capitală imperială și capitala neoficială a Sakyura), Clasicul adaugă Miyajima și Ryoanji, dar și alte câteva locații mai puțin cunoscute, dar și mai puțin turistice și mai autentice, iar Premium are în plus o noapte de neuitat la ryokan (cu tot cu spa) și urcare în turnul Skytree din Tokyo.

La turul clasic este inclusă și o experiență de savurare a vitei japoneze (depun mărturie că vită mai bună decât în Japonia cu greu găsești doar prin Chile și, posibil, Argentina) și de degustare de ceai matcha, în timp ce la turul Premium ai în plus o noapte într-un ryokan – un hotel tradițional japonez.

De fapt, aici poți vedea punctele forte și diferențele din fiecare program – SAKURA 2025 – JAPONIA

 

Dacă aveți Sakura / înflorirea cireșilor pe lista voastră de experiențe de făcut, luați în considerare și aceste oferte. E totuși o experiență de avut cel puțin o dată în viață.

 

Pentru toate ofertele de Sakura 2025, aruncă un ochi aici –-> https://exact.travel/vacante/japonia-ciresi-infloriti/

 

Vacanțe frumoase vă urez!

Imagini Japonia

Sakura Japonia

Sakura este un moment important pentru japonezi

Sakura

Ce poate fi mai frumos ?

Nara Sakura

Templul din Nara

Hranire cerbi Japonia

Simpaticele caprioare „comunitare” din Nara

Templu de aur Kyoto

Pavilionul de Aur din Kyoto – una dintre imaginile-simbol al Japoniei

Fushimi Inari Taisha, Kyoto Jap&Core .. ()

Imbracaminte traditional japoneza

Vita Japonia

Chiar daca eu sunt mai sclifosit cu mancarea, chiar imi place mancarea japoneza 🙂

Ceai Japonia

 

Exact Travel Japonia

Urmele Exact Travel in Japonia 🙂

Categorii:
Japonia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest