Care să fie cel mai frumos loc din lume pe care l-am văzut. Să fie Bali?

Bali

Orezarii in Bali

După cum vă dați seama, multă lume m-a întrebat de-a lungul timpului care este cel mai frumos loc din lume pe care l-am văzut. Sincer, eu evit comparațiile, pentru a mă bucura de clipă. Ah, sunt în Phuket, Krabi e mai frumos. Nu, nu e cazul. Trebuie să te bucuri de fiecare loc în care calci și pe care îl vezi. În plus, după ce criterii să stabilesc că locul X este mai frumos decât locul Y. Cum aș putea compara Fiji cu Tibetul, Mykonos City cu Cuzco sau Machu Picchu cu Khiva? Nu au nimic în comun și nu poți să spui care e mai frumos. Trebuie să recunosc că atunci când am fost prima oară în Bali, în 2004, la întoarcere am spus la toată lumea că Bali este cel mai frumos loc din lume. Mă rog, nu eram încă extrem de umblat – Indonezia era țara nr. 49 în care călcam, acum am mai adăugat 99 la listă (și peste o lună țara nr. 149), am văzut multe alte locuri, am avut mii de experiențe diverse și am călcat în numeroase locuri de pe Terra, dar să știți că Bali mi-a rămas undeva acolo bine înfipt în corazon. E drept, alături de multe, multe alte locuri.

De ce am venit atât de încântat de Bali? Pentru simplul motiv că este locul de pe Pământ cel mai apropiat de imaginea pe care o am despre cum arată Paradisul – îngrozitor de multe flori, totul verde, verde strălucitor, munți și văi, oameni zâmbitori și peisaje bucolice idilice. Când am aflat despre Paradis, cam așa mi l-am imaginat. Și când am ajuns în Bali, a fost locul de pe pământ care s-a potrivit fix cu imaginația mea. O să-mi spuneți că, în ultimii 20 de ani, Bali s-a schimbat enorm, că s-a comercializat, că s-a umplut de hoteluri, restaurante, baruri și, mai ales, de locuri de făcut yoga, lucru inexistent acum 20 de ani. Da, de acord. Și eu când am ajuns ultima oară în Bali, în 2018, am ajuns cu o oarecare strângere de inimă, crezând că Bali a devenit Paradisul pierdut. Al meu, nu al lui John Milton. Și, la prima vedere, așa era – autostrăzi, șosele cu un trafic exasperant, miliarde de motorete, restaurante, magazine, hoteluri unul după altul. Dar după ce am făcut câțiva pași mai departe de principalele bulevarde, m-am liniștit – paradisul nu era pierdut, paradisul era acolo… orezăriile acelea de un verde crud erau acolo, miliardele de flori erau acolo, oamenii la fel de zâmbitori erau acolo și în fiecare dimineață puneau flori pe post de ofrande în fața templelor, magazinelor, restaurantelor, caselor. Bali al meu exista!

 

În articolul de astăzi, m-am gândit să trec în revistă o serie de locuri pe care, pentru nimic în lume, nu trebuie să le ratezi. Este adevărat, au apărut numeroase atracții turistice, numeroase investiții, poți să stai și o lună în Bali și sigur nu te plictisești, dar m-am decis să vă recomand ce nu trebuie să ratați – mai ales că sunt multe „clasice”, tradiționale, reale.

 

În primul rând, dacă dorești și un pic de plajă, trebuie să stai musai în două locuri pe insulă. Zonele de plajă sunt fie în sudul extrem al insulei, unde se află marile stațiuni Nuda Dua – Kuta – Sanur – Jimbaran, toate, destul de aproape de aeroportul internațional, sau pe alte insule (cum ar fi Gili), iar marea majoritate a locurilor care trebuie cu adevărat vizitate se află la nord de capitala Denpasar. Ca să pleci din sud dintr-una dintre stațiunile de Litoral trebuie musai să treci prin zona Denpasar, care este extrem de aglomerată – poți să stai în trafic chiar și două ore. Așa că e recomandat să-ți împarți călătoria în două baze – 1 în Ubud (oraș aflat la nord de Denpasar), și 2 în zona de plaje. Și că veni vorba de Denpasar, capitala insulei, acolo chiar că nu ai ce vedea din punct de vedere turistic, așa că poți s-o eviți fară niciun regret.

Ubud – este capitala turistică a insulei. Da, aici poți găsi absolut ce vrei, de la baruri și restaurante absolut spectaculoase la saloane de masaj, magazine etc., etc. În Ubud propriu-zis trebuie să vezi palatul regal – Puri Saren, care are peste 200 de ani și, pentru un pic de distracție, Pădurea Maimuțelor / Monkey Forest. Aici vei descoperi o colonie destul de nepoliticoasă de maimuțe. Să nu aduci absolut nimic de mâncare cu tine, pentru că maimuțele o vor simți chiar și dacă este împachetată în 10 pungi de plastic. Te vor ataca destul de agresiv (nu se sfiesc să-și folosească unghiile și dinții din dotare) să-ți smulgă mâncarea. Dacă te duci fără mâncare, pot fi chiar haioase.

Terase de orez – unele dintre cele mai încântătoare peisaje din Bali sunt acele terase de orez cocoțate pe dealuri. Un verde absolut mirific, imagini care îți vor rămâne în inimă pentru totdeauna. Cea mai cunoscută este Tegallalang, aflată la câțiva kilometri nord de Ubud, care a devenit un punct de oprire obligatoriu pentru oricine dorește poze instagramabile. Dar, desigur, există numeroase alte orezării absolut minunate.

Templul Pura Besakih – Bali este o insulă locuită de o populație hindusă. De altfel, până la sosirea islamului în arhipelag, toate insulele erau fie hinduse, fie budiste, dar după propagarea islamului (adus în Indonezia de negustori, nu de războinici, ca prin alte locuri), Bali a rămas singura insulă care a rezistat convertirii. În consecință, în Bali vei găsi o grămadă de temple hinduse. Cel mai important, un adevărat Vatican al Baliului este templul Pura Besakih, situat la poalele vulcanului Agung, un vulcan activ – ultima oară, a erupt în 2017 – 2019. Cea mai mare explozie recentă a avut loc în 1964, când lava a evitat de puțin templul, întărind părerea localnicilor că Pura Besakih este cu adevărat un loc sacru. În complex, sunt numeroase temple și capele.

Templul Pura Lempuyang Luhur – sigur ați văzut numeroase poze cu oameni pozând între două coloane de temple hinduse, reflectați într-un lac. Ei bine, nu există niciun lac acolo, doar că niște fotografi localnici pot să-ți creeze această imagine cu ajutorul unei oglinzi. Pot fi și cozi de una-două-trei ore pentru a face această poză, dar, deh, unii se duc doar pentru această poza și templul este chiar departe. Dar templul merită vizitat, e unul dintre cele mai frumoase de pe insulă – cu sau fără poze care să facă ravagii pe Instagram.

Purifică-te la Templul Tirta Empul – aici, nu pot spune că sunt niște clădiri spectaculoase, în schimb poți să descoperi ritualul de purificare. Numeroși balinezi, dar și străini intră într-un bazin și se spală de spirite negative. Apa curge prin niște dușuri și poți să intri și tu, indiferent de sex – costumele de baie nu sunt însă acceptate, ar trebui să fii destul de îmbrăcat(ă).

Templul Pura Ulun Danu Bratan – aflat sus la munte, aproape de cele mai înalte vârfuri din Bali, este, din punctul meu de vedere, poate cel mai frumos templu. Faimos pentru clădirea în formă de pagodă pe o mică insulă din mijlocul unui lac vulcanic, este unul dintre cele mai vizitate colțuri ale insulei.

Templul Tanah Lot – acesta poate fi vizitat și din zona sudică a stațiunilor litorale. Este un templu mic, construit pe o stâncă fix pe malul mării. Datorită fluxului și refluxului, uneori poți să ajungi chiar lângă stânca pe jos, alteori înot, dar toată lumea vine la templu la apus de soare pentru a admira unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare din Bali. E magic.

Templul Uluwatu – și acesta se poate vizita, dacă stai în stațiunile din sud. Se află practic la extremitatea sudică a insulei. Este locul unde poți veni și vedea unele dintre dansurile tradiționale balineze, adevărate spectacole culturale de neuitat – de la gingașul legong, un dans feminin, la energicul kecak, un dans masculin războinic.

Cascada Tulad Cepung – Bali, o insulă ecuatorială plină de râuri spectaculoase, nu poate să ducă lipsă de cascade. Da, sunt probabil zeci sau chiar sute de cascade, ai de unde alege, cea mai interesantă mi s-a părut cascada Tulad Cepung. Este o experiență magică, cu razele de soare trecând prin vegetația luxuriantă. Atenție, trebuie să faci o mică drumeție până la ea, șoseaua nu ajunge chiar la doi pași.

 

Cum ziceam, sunt extrem de multe locuri de văzut și lucruri de făcut în Bali. Acestea sunt doar câteva și, cred eu, cele mai memorabile. Evident, toată lumea caută experiențele off-the-beaten-trek, care după câteva luni nu mai sunt așa de off-the-beaten-trek, așa că bucurați-vă de ce are insula aceasta cel mai frumos…

 

IDEE DE CIRCUIT ORGANIZAT IN BALI

Vedeți că există o ofertă de circuit last minute de la prietenii de la Exact Travel. Cum ziceam și mai demult, cei de la Exact Travel știu și iubesc Asia, au fost de multe ori pe acolo și știu ce să aleagă pentru cea mai bună experiență. Așa că au pus laolaltă un circuit care include atât Bali, cât și Singapore. Cred că este combinația perfectă – Bali înseamnă tradiție și natură, Singapore este unul dintre cele mai avangardiste orașe din lume.

Turul începe pe 29 iulie și are loc fix când este cea mai bună perioadă de vizitat Bali. Bali, aflat la ecuator, are două anotimpuri – anotimpul ploios, care este în timpul iernii europene, și cel secetos, care corespunde cu vara noastră, așadar, în iulie–august, suntem în plin anotimp secetos.

Se zboară cu Qatar Airways la Singapore via Doha și, după trei zile full petrecute în Singapore, se zboară în Bali. Aici, programul este perfect gândit, cu cazare în Ubud (de unde se vizitează obiectivele turistice din centrul insulei) și apoi în Nusa Dua (unde poți combina plaja cu vizitarea obiectivelor turistice din sud, cum ar fi Uluwatu). Plecarea este tot cu Qatar Airways, dar nu te mai întorci prin Singapore, zbori direct la Doha și, după un tranzit scurt, mai departe spre București.

 

În acest moment, mai sunt doar cinci locuri – inclusiv pentru un partaj, atât de doamne, cât și de domni.

 

ATENTIE – LATER EDIT: Pentru ultimele locuri, exista o reducere de 300 euro fata de tariful de baza

Pentru a afla toate amănuntele, aruncă o privire aici ––> https://exact.travel/vacanta/circuit-singapore-bali/#tab02

 

Imagini Bali

Ofrande Bali

In Bali, ofrandele sunt peste tot

Ofrande balineze

Si sunt sub forma de flori

Ubud

Templu in Ubud

Ubud Bali

Impresionant

Tegalallang

Un crampei din faimoasa orezarie de la Tegallalang

Terase de orez Bali

Dar orezarii pe terase spectaculoase sunt peste tot

Pura Besakih

Pura Besakih, templul suprem, ocolit chiar si de lava vulcanului

Ceremonie Bali

Ceremoniile balineze merita „vanate” prin temple

Tirta Empul

Gata de purificare la Tirta Empul

Pura Ulun Danu Bratan

Templul Pura Ulun Danu Bratan, favoritul meu

Tanah Lot

Ce poate fi mai frumos decat un apus de soare la Tanah Lot ?

Tanah Lot la apus de soare

Cand soarele se strecoara prin pagoda

Rugaciune Bali

Peste tot, vei vedea ceremonii religioase

Uluwatu

Uluwatu si templul din varful stancii

Kecak Uluwatu

Nu trebuie ratate dansurile balineze

Copii desculti

Inainte de a merge la scoala, e musai sa maturi cartierul

Categorii:
- Bali

Comentarii

 • Emil spune:

  Bali e un jeg acum, am fost acum o luna, 3 saptamani groaznice, nu mai calc in viata mea vreodata acolo. La fel si phuket, acelasi jeg. Singurul loc unde m as intoarce cu mare drag e kota kinabalu si kuala lumpur in Malaezia. Efectiv indonezienii sunt groaznici, jepcari.

  • Dorian spune:

   Stiu, turismul asta in masa distruge tot farmecul, nu mai poti merge pe jos in bali ca 100 de vânzători ambulanți, motocicliști urla dupa tine agresiv sa iti vândă toate porcariile lor. Mi a placut kuala lumpur, f civilizați si nici un stres. Mare diferenta intre malaiezia si indonezia

   • Imperator spune:

    Kuala chiar nu imi place. Incearca sa fie SIngapore, dar nu poate si nici farmec local nu are. Pana si Manila mi se pare mai interesanta.

    • Horia spune:

     Pt ca nu stii unde sa te duci, ce sa faci. E un uras f modern si futurist, cu o calitate a vietii f buna, multicultural, rooftop baruri, night market, super shopping mall uri, china si india town, kampung baru (tradional) si mai multi zgarie nori decat tokyo. Singapore e plictisitor, manila in afara putin de Makati si BDC (misto) e un jeg si o uratenie monstruoasa.

     • Imperator spune:

      Am fost de vreo 5 ori si am avut fix aceeasi parere. Si am fost prin foarte multe locuri. Si am fost din 2004 pana in 2021, deci am vazut mai multe etape de evolutie a orasului. Din rau in mai rau.

 • […] şi scrie frecvent pe site-ul Imperator Travel despre experienţele sale din întreaga lume. Într-un articol explică de ce Indonezia este cea mai frumoasă ţară pe care a vizitat-o şi de ce i-a rămas în suflet […]

 • Ionela spune:

  Cred ca bali era frumos poate acum 25 ani

 • Horia spune:

  Da, înțeleg, nu ti a placut in kl, dar ideea cu manila ca fiind mai interesantă e ridicola. Eu am locuit 2 ani in KL, 3 in Bangkok si 1 an in Jakarta si am calatorit f des cu jobul in Asean. Iubesc KL si malaezienii si urasc din toata fiinta mea BKK si thailandezii (fouls’s paradise, teapa pr fraieri). Tu ca blogger te duci intr un oras cateva zile, o data la nu stiu cat timp si ai o perceptie. E ca si cum bei berea cand e rece, s o bei dupa ce se incalzeste, atunci simti adevaratul gust, real, la temperatura camerei.

  • Imperator spune:

   Blogul acesta nu se adreseaza rezidentilor, ci turistilor. Oameni care stau 1 zi, 2, 7, 14, dar nu mai mult. Iar punctul de vedere al rezidentilor este diferit decat al turistilor (Barcelona este un oras nemaimpomenit pentru turisti, a devenit horror pentru multi rezidenti). Si da, nu mi-a placut in KL mai niciodata cand am fost. Ma rog, nu zic ca e horror, dar nimic sa ma atraga si sa-mi doresc sa revin.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest