Va invit sa vizitati Arabia Saudita – intr-un circuit designed by Imperator

Hegra

De-a lungul acestui deceniu si mai bine de cand am acest blog de calatorii, am cunoscut foarte multi oameni din turism. Cu multi am lucrat, imensa lor majoritate niste oameni ultra profesionisti care stiu nu numai ce vor, dar si ce clienti au si ce isi doresc acestia. Am un respect deosebit de asemenea pentru antreprenorii care au decis sa se concentreze pe o anumita nisa si livreaza servicii pentru nisa respectiva cu excelenta. Am cunoscut oameni care au agentii de turism dedicate croazierelor si stiu absolut totul despre croaziere, am cunoscut agentii care sunt specializate pe anumite destinatii – am cunoscut oameni specializati pe Bulgaria si iti pot povesti despre orice hotel de pe Litoralul bulgaresc sau din statiunile de schi, sau specializati pe Japonia. Am cunoscut agentii care sunt specializate pe turismul low-cost si o spun fara retinere.

Ei bine, in ultimul an m-am cunoscut mai bine cu cei de la Nordis Travel. Ma rog, pe cei care lucreaza acolo ii stiu de cand lucrau la alte agentii, nu sunt nou veniti in turism, dar s-au reunit intr-un start up – Nordis Travel, o agentie dedicata turismului premium / luxury.

Stiti ce imi place la Nordis Travel ? Pentru ca din primul moment si-au ales clar o nisa care in Romania nu prea este acoperita de nici o agentie de turism – premium / luxury travel. Si da, exista oameni care calatoresc doar luxury – zboara cu companii aeriene bune, de multe ori la business class, inchiriaza avioane private, stau doar in hoteluri de 5 stele si consuma experiente de lux. Exista o piata si pentru acest segment, dar este un segment foarte complicat – pe langa aranjarea serviciilor ca atare, e musai obligatoriu si un customer relations la cel mai inalt nivel – fiecare client cere si are nevoie de o atentie personala. E un segment greu, dar si foarte interesant pentru ca ai parte de oameni umblati si rafinati asa ca ai permanent un challenge.

 

De cateva luni, am discutat cu Anca si Denisa de la Nordis Travel si am decis sa lucram impreuna pentru a crea tururi premium pentru doritori. Sa stiti ca e o munca foarte laborioasa pentru a crea un tur – de la a selecta cele mai interesante experiente, de a crea traseele pentru a maximiza timpul dedicat vizitelor si atractiilor pana la alegerea hotelurilor. Dar o fac cu mare placere si am gasit in cei de la Nordis un partener pasionat si foarte cunoscator.

Am stat impreuna la o masa de lucru si am ajuns la concluzia ca avem aceleasi idei a ce inseamna un circuit premium. Si anume:

Grupuri mici de vizitatori. Sunt destule agentii care sustin ca organizeaza excursii premium sau deluxe, dar cu grupuri de 30 – 40 – 60 oameni. Asta nu mai e premium, e turism de masa care nu este deloc premium, ci este tipic pentru circuitele ieftine. Grupurile premium trebuie sa fie mici pentru ca sa existe o interactiune intre oameni si mai ales cu ghizii locali pentru a intelege cat mai multe si mai ales pe interesul fiecaruia. Cand un ghid vorbeste in fata a 30 oameni daca intreaba fiecare, se mai sta 2 ore, dar in realitate, ghidul vorbeste ca televizorul pentru ca desi multi iti pun intrebari, nu le vor pune. Sa nu spun ca se sta cu orele la restaurante si la pauza de toaleta…

Nu exista optionale. Totul e inclus. Nu trebuie sa stai cu gandul ca mergi, nu mergi, ce faci, strans bani, nestrans bani, stai ca dincolo e mai ieftin. Ai plecat la drum, toate intrarile, toate tururile, toate experientele sunt incluse. Punctum. Nu preturi umflate, nu nervi, doar savureaza destinatia.

Cele mai interesante experiente. Oamenii se duc sa viziteze ce e mai frumos si sa aibe parte de experiente de neuitat. Uneori experientele de neuitat costa mai mult. Asta e. Daca vrei sa economisesti bani, stai acasa, e cel mai ieftin, daca te duci undeva trebuie sa profiti la maximum de cele mai memorabile experiente. Asta o faceam si in studentie cand vedeam Europa cu 300 dolari pe luna. Poate nu mancam ziua aceea, dar nu m-am uitat la bani sa am experientele pe care chiar le doream la momentul respectiv – cum au fost sa merg la Disneyland (in 1994 pentru un roman costa enorm, 100 dolari cat era intrarea era mai mult decat salariul mediu lunar pe economie), expozitia mondiala Brancusi, sa urc cu trenul cu cremaliera pe muntii Elvetiei si cate si mai cate.

Hoteluri speciale – fie ca au o arhitectura speciala, fie ca au o poveste interesanta. Exista destinatii in care nu exista decat un singur hotel de 5 stele, asta e. Dar unde ai de ales, alegi ceva special – care, apropos, de cele mai multe ori nu este chiar cel mai scump hotel din oras.

Ghizii locali cei mai buni – Cine pleaca in circuite, merge sa afle, sa descopere. Si pentru asta, know how-ul local este vital, iar ghizii sunt extrem de importanti pentru a-ti explica lucruri despre cultura locala, despre viata locala pe langa istoria locurilor vizitate.

Perioadele alese sunt cele mai bune din toate punctele de vedere. Da, Thailanda e ieftina in mijlocul musonului, la fel si camera la Burj-al-Arab costa doar 1000 dolari cand afara sunt 55 grade, dar nu asta e ideea. Alegem perioadele cele mai bune din punct de vedere climatic, si uneori si in functie de evenimente semnificative la nivel local.

 

Si cum am vazut ca atat eu, cat si cei de la Nordis Travel avem aceeasi idee despre ce inseamna un circuit premium, am fost incantat sa fiu invitat sa fac parte din echipa de “creatie” de tururi. Asa ca am stat si am discutat unde ar fi nimerit de organizat un circuit. Am discutat despre diverse locatii, am agreat ca in unele sa merg si eu, dar prima destinatie pe care am propus-o a fost Arabia Saudita.

De ce Arabia Saudita ? Cum ziceam in articole recente, exista niste destinatii pe care trebuie sa le vezi acum, nu peste 2 – 5 ani pentru ca se schimba. In unele pentru ca sunt riscuri mari sa inceapa vreun razboi sau revolta, dar altele (cum e Arabia Saudita) pentru ca se schimba enorm, iar numarul de turisti va creste pana la cer. Si una este sa vezi o destinatie fara hoarde de turisti luand cu asalt palatul X sau templul Y si alta este sa le savurezi in liniste. Si unele destinatii se schimba enorm, credeti-ma, am vazut asta in 30 ani de calatorii. Parisul nu s-a schimbat prea mult fata de 1991 cand am fost prima oara. Dar Thailanda, enorm. Sau Romania. In Dubrovnik in 2000 am stat 30 minute intr-un punct pe zidurile orasului sa treaca vreun suflet sa imi faca o poza (in general, nu tin sa am poze YOLA, dar atunci mi se pusese pata). Acum stai minimum 30 minute pana reusesti sa faci o poza singur J.

O astfel de tara este Arabia Saudita. O tara fascinanta, o tara plina de locuri extrem de interesante, o tara care trece printr-o revolutie culturala fara precedent cel putin in ultimul secol (poate Turcia lui Ataturk a trecut printr-o schimbare similara, dar nu de amploarea si viteza Arabiei Saudite), o tara care are inca inocenta inceputurilor turistice si unde monumentele de clasa mondiala nu sunt cucerite zilnic de zeci de mii de vizitatori. Dar trilioanele de petro-dolari pe care Arabia Saudita vrea sa le investeasca in turism indica ferm ca peste cativa ani, milioane de turisti vor lua cu asalt Arabia Saudita. Si va zic si voua acum, cum am spus multora. Daca vrei sa vizitezi Arabia Saudita, trebuie s-o faci ACUM. Si cum am fost in Arabia Saudita acum 14 luni (martie 2022) timp in care am auzit ca deja au fost schimbari destul de mari in zonele gen Al Ula, pe baza experientei mele din destinatie, am decis impreuna cu Nordis Travel sa creionam primul circuit din seria “Designed by Imperator” in Arabia Saudita. Cum am spus, ACUM trebuie vizitata.

 

Care e ideea.

Perioada va fi la final de noiembrie / inceput de decembrie cand vremea este perfecta din punct de vedere climatic – va fi soare, dar temperaturi excelente pentru vizite outdoor.

Se va zbura cu Turkish Airlines. Stiu, zboara si Wizz si e mai ieftin, dar este si mult mai nesigur – zboara, nu zboara, pleaca cu o ora sau cu 14 ore intarziere. Riscul este enorm asa ca am preferat sa se zboare cu Turkish Airlines via Istanbul. Aterizarea va fi la Riyadh, capitala Arabiei Saudite si cel mai modern oras al tarii.

Zilele urmatoare, am pus in program vizitarea celor mai interesante obiective turistice – incepand cu cele istorice care marcheaza inceputurile dinastiei saudite care provine din aceasta zona a tarii – Diriyah,  Ushaiger (aflat in afara orasului) si Fort Masmak si terminand cu cele mai spectaculoase panorame ale orasului modern punctat de zgarie nori – e vorba de Sky Bridge Observation Deck aflat in varful cladirii Kingdom Tower, simbolul de netagaduit a capitalei saudite aflat la o inaltime de 300 metri deasupra solului. Si daca vorbeam de panorame, programul include una dintre cele mai spectaculoase panorame din peninsula araba – supranumita End of the World, un ansamblu de stanci spectaculoase de unde poti admira desertul pe o distanta spectaculos de lunga. Este locul perfect pentru un apus de soare de neuitat.

Va urma apoi un zbor spre Al Ula, fabuloasa oaza unde civilizatii succesive au construit unele dintre cele mai spectaculoase cladiri ale Peninsulei. In primul rand langa Al Ula se afla Hegra sau Petra saudita. Este un oras construiti de aceeasi nabateeni, un popor de limba araba a caror capitala a fost Petra. Hegra a fost al doilea oras ca importanta a regatului nabatean, poarta de intrare a caravanelor cu tamaie si smirna, bogatii care au construit Petra si Hegra. Daca Petra a fost locuita de beduini in ultimele 2 milenii si asta se vede in multe din spectaculoasele morminte sculptate in stanca care sunt partial degradate sau afectate, Hegra a fost evitata din cauza unui blestem… asa ca cele aproape 100 de morminte incredibil de frumos ornate sunt perfect pastrate.

Pe langa incredibila Hegra, programul cuprinde un apus de soare memorabil intr-o atmosfera de Buddha Bar la Elephant Rock, o vizita la orasul civilizatiilor care i-au premers pe nabateeni – e vorba de dadaniti si lihaniti, si se va vedea o biblioteca in aer liber – pe o stanca, timp de sute de ani, trecatori (in general negustori) si-au inscris dorintele sau rugaciunile in limba si alfabetelor lor in aer liber – faptul ca pe aici nu prea ploua niciodata a prezervat aceste urme. Se va descoperi si perioada mai recenta – orasul din chirpici care a fost abandonat acum 40 ani si in acest moment este restaurat pentru a deveni un soi de oras vechi al Al Ulei cu cafenele, restaurante, hoteluri traditionale si magazine si nu in ultimul rand, o plimbare la pas prin oaza. Cum ziceam, intr-un an au aparut lucruri noi – in primul rand spectacolul Hegra by night (acesta nu are loc tot timpul, el va fi confirmat cu putin inainte de tur, dar fiind varf de sezon eu cred ca va avea loc) si o sala de concerta futurista in plin desert – Maraya Concert Hall cu zidurile complet din sticla.

Trebuie sa subliniez ca se va sta intr-unul dintre hotelurile cu adevarat speciale din zona Al Ula: HABITAS. Un hotel cu totul special aflat in desert intre stanci plesuve, iar camerele sunt de fapt niste vile propriu-zise unde sunt combinate tendintele arhitecturii contemporane cu cele traditionale saudite.

Urmatorul popas – Medina, unul dintre cele trei orase sfinte ale Islamului – Mecca, Medina si Ierusalim. Daca in Mecca, nemusulmanii nu au acces, in Medina, accesul in centru a fost permis recent – singura interdictie este de a intra in moscheea Profetului. Chiar si asa, se poate admira de la intrare si mai ales dintr-un restaurant cu priveliste panoramica aflat intr-unul din blocurile care domina moscheea. Mai multe despre inceputurile islamului se vor afla in zona in care locuitorii din Medina condusi de insusi profetul Mohamed s-au razboit cu locuitorii din Mecca (meccanii initial s-au opus lui Mohamed, confirmand zicala ca “nimeni nu e profet in tara lui”).

Ultima oprire – Jeddah, capitala economica a regatului, oras-port pe malul Marii Rosii. Dintotdeauna a fost un oras foarte cosmopolit si datorita faptului ca aici ajungeau numerosii pelerini care veneau la Mecca de aproape 1500 ani. Aici, punctul de forta este cartierul vechi Al-Balad, un cartier superb cu faimoasele ferestre si balcoane multi-colore, cu cladiri in stil arabesc care se afla de asemenea intr-un proces de restaurare. Pentru a vedea cum arata o cladire in stil Jeddah perfecta se va merge si la muzeul Tayebat.

Va urma zborul spre casa direct din aeroportul Jeddah via Istanbul.

 

Detalii:

Perioada excursiei: 27 noiembrie – 5 decembrie 2023

Tarif: 5990 euro (persoana in camera dubla)

Se zboara: Turkish Airlines: Bucuresti – Riyadh si Jeddah – Bucuresti

Toate informatiile le gasiti aici: https://circuite.nordistravel.ro/tour-item/circuit-arabia-saudita-designed-by-imperator/

 

Imagini Arabia Saudita

Riyadh nou

Riyadh – moderna capitala a Arabiei Saudite

Kingdom Center

Kingdom Center – simbolul Riyadh-ului

Fortress Masmaq

Un pic de istorie…. in centrul capitalei saudite

Al Ula

Vechiul oras Al Ula

Oaza Al Ula

O oaza extrem de fotogenica

Hegra

Hegra – Petra saudita

Hegra

 

Morminte Hegra

 

Morminte nabateene Arabia Sadita

Fatadele sunt pastrate impecabil – spre deosebire de Petra care a fost locuita in ultimul mileniu, Hegra a fost ocolita cu teama

Parlament Hegra

Aici era „parlamentul” Hegrei

Biblioteca Al Ula

Stanci ? Un defileu ? Nu ! O imensa biblioteca in aer liber !

Biblioteca in aer liber

Si unul din „volume”

Heritage Trail Al Ula

O promenada absolut incantatoare – Heritage Trail

Heritage Trail

 

Heritage Trail Al Ula Arabia Saudita

 

Medina

Moscheea Profetului din Medina

Muzeu Tayebat

Muzeul Tayebat

Tayebat Museum Jeddah

Una din curtile interioare

Al Balad

Vechiul oras al Jeddah-ului – Al-Balad

Al Balad Jeddah

 

Al Balad Jeddah Arabia Saudita

 

Jeddah Oras Vechi

Categorii:
Arabia Saudita

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest