Excursie in tarile Baltice. Vilnius, Lituania – ce sa vezi si sa faci

Catedrala Vilnius

Vilnius, Lituania

La final de august, am fost intr-o excursie cu mai multi calatori in Tarile Baltice intr-o excursie pornita din Vilnius si terminata in Tallinn, capitala Estoniei in colaborare cu agentia We Explore. O excursie clasica as putea spune care a cuprins atat capitalele tarilor baltice (Vilnius, Riga, Tallinn, dar si Helsinki), cat si mai multe alte locuri istorice de vizitat. Am zis “clasica”, dar este o zona totusi putin cunoscuta de romani – din pacate, nu foarte multi romani viziteaza Tarile Baltice poate si datorita zborurilor directe. TAROM a incercat o data, Air Baltic a incercat de 2 ori si de fiecare data sa lege Tarile Baltice (mai precis, Riga, nu Vilnius de Bucuresti), au renuntat repede la ruta. Acum, Air Baltic incearca a treia oara, nu stiu cat timp va supravietui ruta, dar chiar si fara zbor direct, intotdeauna poti ajunge acolo, zburand cu LOT via Varsovia si de multe ori la preturi bune. In acest articol dedicat orasului Vilnius, capitala Lituaniei va voi povesti despre lucrurile care nu trebuie sa le ratati aici precum si cateva locuri de vizitat in zona, iar alte articole vor urma pentru celelalte orase baltice. Deci …. VILNIUS !

Un pic despre istoria orasului Vilnius

Legenda spune ca Marele Duce Gediminas a plecat la o vanatoare prin aceasta zona, vanand in special bouri (sau zimbrii). Un soi de Dragos Voda al Vilniusului. Dupa ce a vanat cateva exemplare, imbatat de succes, si-a prelungit vanatoarea pana a venit noaptea si a decis sa se culce prin locurile astea sa nu se rataceasca. In timpul noptii, a visat un lup de fier urland puternic. L-a intrebat pe druidul regal (numit “krivis” in lituaniana) ce inseamna si acesta i-a zis ca e musai sa construiasca o fortareata puternica in acest loc pentru ca faima sa si a Lituaniei sa supravietuiasca secolelor. Daca zeii cer, ce poate face un duce, chiar si Mare ? Se supune si astfel, Gediminas a construit doua castele si a mutat capitala Marelui Ducat al Lituaniei la Vilnius.

Lituania a fost un stat extrem de extins si puternic. La un moment dat, s-a intins de la Marea Baltica pana la Marea Neagra – da, a avut granita cu noul stat Moldova pe Nistru si a avut o influenta importanta asupra politicii Moldovei. Exista niste relatari neconfirmate ca pe tronul Moldovei s-ar fi asezat si un duce lituanian prin secolul XIV, un nepot de-al lui Gediminas. Si moldovenii s-au amestecat in treburile Lituaniei. Roman I, tatal lui Alexandru cel Bun a intervenit in luptele dintre doi duci lituanieni pentru putere si a fost capturat si inchis undeva in Lituania, pierzandu-si tronul. In respectiva perioada, Lituania inca pagana s-a apropiat din ce in ce mai mult de Polonia catolica, lucru care a dus la o Uniune care a continuat sa existe pana la ocupatia rusa de la finalul secolului XVIII. Lituanienii au trecut la catolicism si participau alaturi de sleahta poloneza la alegerea Regelui Poloniei care devenea automat si Mare Duce al Lituaniei. Tara avea doua capitale – Cracovia (ulterior, Varsovia) si Vilnius si doua parlamente – mai bine zis, adunari de nobili.

Incet, incet, insa nobilimea si intelligentsia lituaniana s-au polonizat, Polonia a devent fratele mai mare, iar Vilnius a devenit un oras polonez. Regele polono-lituanian Stefan Bathory (cand a fost ales era Principe al Transilvaniei) a deschis o Universitate in 1579, iar Vilnius s-a transformat intr-un oras extrem de cosmopolit – locuit de catolici, ortodocsi si evrei, polonezi, germani, belarusi, rusi, etc, etc. In secolele XVI – XX, Vilnius a devenit un oras evreiesc, in momentul prabusirii Imperiului Tarist, aproape 50% din populatia locala fiind evrei. 30 – 35% polonezi, iar lituanienii reprezentau sub 2% din populatia orasului.  E drept, daca te uitai la populatia guvernoratului Vilniusului, cifrele erau complet schimbate – belarusii reprezentau 55% din populatie, lituanienii 17%, evreii 12% si polonezii doar 8%. Practic, Vilnius era o metropola evreiasco-poloneza intr-o regiune rurala locuita de belarusi si lituanieni.

 

In 1918, odata cu prabusirea Rusiei tariste, polonezii au dorit refacerea vechii Uniuni Polonia – Lituania, dar lituanienii s-au opus. Voiau si ei statul lor. La inceputul anului, in Vilnius domnea haosul – aici era si capitala Republicii Populare Belaruse (anti-sovietice) si a Republicii Lituaniene, in plus exista si un Soviet al Muncitorilor si Taranilor pro-sovietic si autoritati ale nou renascutei Republici Poloneze. Pana la urma, Polonia a invins URSS, dar si micuta republica lituaniana si a anexat Vilnius. Lituanienii nu au recunoscut niciodata anexarea si relatiile polono-lituaniene au fost foarte tensionate intre cele doua razboaie (nici macar nu existau relatii diplomatice, iar granitele era inchisa). Lituanienii si-au creat o capitala temporara la Kaunas la circa 100 km de Vilnius si nu au ratat nici o ocazie sa sublinieaza ca orasul Kaunas este “capitala temporara”. Polonezii au polonezizat Vilniusul inca si mai mult asa ca in momentul in care izbucnea cel de-al doilea razboi mondial, populatia orasului era formata din evrei si polonezi, cam fifty-fifty.

In septembrie 1939, dupa atacul victorios al Germaniei asupra Poloniei, in conformitate cu acordul Molotov – Ribbentropp, trupele sovietice traverseaza granita poloneza, ocupand orase poloneze cum ar fi Camenita, Liov si, ati ghicit, Vilnius. Galantoni si prietenosi pana peste toate cu vecinii cum ii stim, rusii au decis sa cedeze Vilniusul Lituaniei. Evident, la schimb, au decis sa ocupe intreaga Lituanie. Nici rusii nu au facut destui purici (desi Armata Rosie a adus cantitati industriale de purici si paduchi in Vilnius), un an mai tarziu erau alungati de nemti care nici nu i-au luat in considerare pe lituanieni desi acestia aveau toate motivele sa ii iubeasca). Dupa infrangerea Germaniei, Lituania a fost inglobata in URSS. Recensamantul sovietic de la finalul lui 1944 arata ca populatia Vilniusului se injumatatise fata de 1939, evreii majoritari aproape disparusera (ajunsesera la circa 1% din populatie), lituanienii erau 7,5%, rusii ajunsesera la 8,3%, belarusii nici nu erau luati in considerare, fiind trecuti la rusi, iar polonezii reprezentau nu mai putin de 80% din populatia capitalei lituaniene.

Daca nemtii i-au curatat pe evrei, rusii s-au ocupat de polonezi – in doi ani, jumatate din polonezi au fost mutati fie in Polonia (cei norocosi), fie in Siberia (“dusmanii de clasa”), iar in 1959, scorul lituanieni – polonezi era de 33% – 20%. Rusii ajunsesera si ei la 30% J. In 1989, cu 2 ani inainte de Independenta, in sfarsit, lituanienii atingeau majoritatea in oras – 50%, urmati de rusi – 20% si polonezi – 18%. Ultimele cifre din 2011: lituanienii sunt majoritari absoluti – 63%, urmati de polonezi (16%) si de rusi (12%).

 

Ce sa vezi in Vilnius

Vilnius are un oras vechi extrem de intins. Am citit pe undeva ca ar fi capitala cu cel mai mare oras vechi din Europa si probabil asa e. Odata ce intri in orasul vechi pe Poarta Zorilor, uite-te cu atentie la strada care coboara de la poarta – se spune ca estul ortodox incepe de pe partea dreapta a strazii si vestul catolic de pe partea stanga. E drept, imediat dupa poarta, in dreapta este o biserica ortodoxa si in stanga, una catolica. Deasupra portii se afla una dintre icoanele sacre ale catolicismului lituanian – pictura renascentista a Sf. Maria, indiscutabil, facatoare de minuni. Uneori e deschis accesul si poti sa te duci sa o vezi mai de aproape, daca nu, o s-o vezi din strada. Plimba-te apoi pe stradute si ulite, bucura-te de frumusetea cladirilor, de gustul bucatelor din diverse restaurante, pur si simplu, plimba-te fara vreun scop anume si savureza Vilniusul vechi.

Palatul Marilor Duci – criticii se plang ca reconstructia palatului este cam kitsch. Poate au dreptate, reconstructia Palatului Marilor Duci de Lituania s-a terminat in 2018. Palatul original care a gazduit in opulenta generatii intregi de regi polono-lituanieni a fost construit pe la 1400 si ceva si demolat de foarte iubitorii de cultura rusi in 1801. E drept, castelul fusese incendiat si jefuit de aceeasi moscoviti inca de la 1655 cand hoardele rusesti au ocupat Vilniusul. Noul Palat a fost reconstruit de la zero fix pe locul vechiului palat si numeroase camere regale au fost reconstruite si decorate fix asa cum erau in perioada sa de aur. In plus, exista si o zona de muzeu care spune povestea Lituaniei mai bine decat invecinatul Muzeu National.

Catedrala – principala biserica din Vilnius este extrem de eleganta pe afara, dar neasteptat de austera pentru o catedrala catolica pe dinauntru. S-or fi inspirat de la vecinii letoni si estoni care sunt in imensa majoritate luterani. Catedrala gazduieste si morminte ale numeroase personalitati poloneze si lituaniene cum ar fi Vytautas cel Mare, Marele Duce al Lituaniei care a extins Lituania pana in Crimeea  Urca-te si in clopotnita pentru o panorama destul de limitata a bulevardului Gedimino care taie in doua orasul nou (cel pre-sovietic din fericire), un soi de Champs Elysees a Vilniusului plin cu restaurante si magazine cu staif. In rest, nu vezi mare lucru datorita constructiei care nu a fost gandita pentru turisti. Nu erau prea multi in 1783. Doar pentru iubitorii infocati de inaltimi

Turnul Gediminas – ati citit inceputul povestii cu Lupul de Fier din visul Marelui Duce Gediminas. Ei bine, aici a fost dealul cu pricina unde Gediminas si urmasii sai au construit o fortareata. Fortareata a tot fost distrusa si refacuta, ultima oara in al doilea razboi mondial – distrusa, dar nerefacuta. Singurele urme ale maretei cetati este un turn botezat Gediminas, dar merita sa urci aici (exista un soi de funicular daca ti se pare obositor sa urci pe jos) pentru a admira cea mai frumoasa panorama a orasului. O panorama exceptionala !

Biserica Sf. Ana si Complexul Bernardine – asta este fara indoiala cea mai frumoasa biserica. Construita intr-un stil gotic flamoboiant, exteriorul bisericii este pur si simplu de neuitat. Ca si in cazul Catedralei, interiorul este spartan (o fi fost si ea jefuita de rusi), dar merita sa vii sa o vezi cu varf si indesat.

Republica Uzupis. Vrei sa bifezi cat mai multe tari cu putinta. Ei bine, daca te duci la Vilnius, vei putea pasi in doua state ca la Roma. In Roma, vei gasi Italia si Vaticanul, in Vilnius, vei gasi Lituania si Uzupis. Din pacate, ultima nu este recunoscuta de nimeni. In primul deceniu al libertatii de dupa ce au scapat de rusi, mai precis in 1997, o serie de artisti boemi care se aciuiasera in acest cartier de dincolo de raul Vilnia au decis sa isi declare cartierul o Republica independenta. Daca s-ar fi intamplat asta la Moscova, in secunda 2, Kremlinul ar fi trimis tancurile sa nu mai lase caramida peste caramida, dar aici este Vilnius, Lituania, Europa, asa ca autortiatile locale au urmarit declararea independentei cu umor si simpatie. Ca orice Republica, statul are o Constitutie care este expusa in numeroase lmbi (inclusiv romana) care stabileste printre altele ca oamenii au dreptul la apa calda si incalzire iarna, au dreptul sa fie fericiti, au dreptul sa moara, dar nu e obligatoriu, au dreptul sa fie lenesi, au dreptul sa nu fie iubiti sau au dreptul sa-si iubeasca pisicile si sa le ingrijeasca (reciproca nu e obligatorie).

Astazi, Uzupis este o zona de case cu terase si restaurante excentrice, dar niciodata opulente, salone de tatuaje, concerte pe strada, studiouri de arta si multe, multe graffiti pe cladiri. Cand treci raul pe teritoriul Uzupis, la prima vedere zici ca intri intr-un soi de Bronx al Vilnisului, cu unele cladiri cam in paragina si personaje colorate, dar aici nu trebuie sa-ti fie frica de nimic – se pare ca nu exista deloc infractiuni de nici un fel. Se pare ca Uzupis are si o armata nationala formata din 12 oameni (daca toti sunt rude cu Chuck Norris, ar distruge Armata Rosie intr-o dupa-amiaza), dar nu i-am vazut niciodata.

Monumentul celor 3 Cruci – desi nu am ajuns aici niciodata in cele 3 dati in care am vizitat Vilnius, monumentul celor 3 cruci poate fi vazut din multe colturi ale Orasului Vechi si imi dau seama ca ofera o super-panorama. Legenda spune ca cele 3 cruci sunt ridicate in memoria celor 14 calugari franciscani ucisi aici – sapte dintre ei si-au piedut capul, iar ceilalti sapte au fost legati de trei cruci si aruncati in raul care trece la poalele dealului. In mod surprinzator, ucigasii nu au fost rusii, dar paganii lituanieni care nu vedeau cu ochi buni impunerea crestinismului. Initial aici au fost trei cruci de lemn care au putrezit de atata ploaie, asa ca un monument din piatra a fost ridicat in 1916. Ati ghicit, in 1916, Vilniusul se afla sub ocupatie germana pentru ca autoritatile rusesti au interzis inlocuirea crucilor de lemn distruse complet in 1869. Inutil sa spun ca prea-cucernicii sovietici au demolat noul monument in 1950, acesta fiind reconstruit in 1989 in anii luptei de eliberare a lituanienilor.

Muzeul Victimelor Genocidului – din nou, din pacate, nu am avut niciodata timp sa-l vad, dar sigur il voi vizita cu ocazia celei de-a 4-a vizite la Vilnius. Gazduit de fosta cladire a KGB din Vilnius, muzeul trece in revista martirajul lituanienilor in perioada sovietica (cladirea a fost funesta dintotdeauna, inainte de KGB, aici sediul Gestapo, a organelor de securitate poloneza si a Ohranei Tariste). Dupa 1944, mai bine de 1000 de prizonieri lituanieni au fost ucisi aici, iar numele lor este amintit pe placile puse acum pe zidurile cladirii.

 

Vize si bani de folosit in Vilnius

Lituania este membra a Uniunii Europene si a zonei Schengen, asa ca nu ai nevoie decat de carte de identitate sa vizitezi Vilnius. Carti de credit si debit sunt folosite peste tot.

 

Cum ajungi in Vilnius

Personal, am zburat de la Bucuresti cu LOT, schimband in Varsovia. O alta optiune este sa zbori la Varsovia si de acolo sa iei autobuzul Lux Express. Desigur, poti ajunge si cu automobilul personal, dar atentie sunt circa 1900 km din Bucuresti, 1450 km din Cluj-Napoca si 1800 km din Iasi, ocolind Ucraina si Belarus. Nu prea sunt autostrazi.

 

Unde am stat in Vilnius

De data asta, am stat in hotelul Old Town Trio, aflat foarte aproape de Gates of Dawn, intrarea in orasul vechi. Practic la 10 minute de mers pe jos pe langa Piata principala. Hotelul a fost super OK, cu camera curata, nu foarte spatioasa, dar OK. Se afla pe o straduta linistita, asa ca poti dormi in pace J. Mic dejun destul de bogat

 

Ce sa mai vizitezi in apropiere de Vilnius

Castelul Trakai este indiscutabil cel mai frumos castel al Lituaniei. Locuit de Marii Duci ai Lituaniei, construit pe niste insule ale unui lac, castelul care este in proces de reconstructie este cu adevarat spectaculos. In oraselul de langa, traieste o comunitate de tatari adusa aici de secole de marii duci, si karaiti – o populatie turcica provenind de asemenea din Crimeea care a trecut la iudaism (probabil urmasii khazarilor). In Trakai, poti descoperi traditiile celor doua comunitati si sa mananci din bucataria lor traditionala. Trakai este la 30 – 40 km de Vilnius.

Kaunas – capitala temporara a Lituaniei in perioada interbelica este un oras linistit si frumos. Poti descoperi o serie de cladiri interbelice interesante – noul stat lituanian a fost obligat sa construiasca in graba cladiri reprezentative pentru institutiile statului – de la sediul Presedintiei si Parlamentului pana la Posta si Banca Nationala. Plimba-te pe principala strada pietonala Laisves Aleja (cea mai lunga din Europa de Est) si aseaza-te la una din numeroasele terase de pe acest adevarat Champs Elysses de Kaunas. Nu rata catedrala Sf. Mihail din capatul bulevardului principal – construita in stil neo-bizantin ortodox. Construita la finalul secolului XIX ca o biserica militara ortodoxa a garnizoanei rusesti din Kaunas, a devenit biserica catolica a garnizoanei lituaniene din Kaunas in 1920. In perioada sovietica, a fost o galerie de arta, iar astazi este tot biserica catolica – desi exteriorul este 100% ortodox.

Dealul Crucilor – este probabil cea mai stranie atractie din Lituania. Pe un deal aflat la 220 km de Vilnius pe drumul spre Riga, un deal folosit pentru practici religioase inca din perioada pagana, pre-crestina a Lituaniei, se afla sute de mii de cruci de toate formele si marimile. Primele cruci au fost ridicate pe acest deal folosit pentru rugaciunile spre zeii pre-crestini inca din secolul XIX dupa Revolta din 1831 cand polonezii si lituanienii s-au ridicat impotriva ocupatiei Rusiei. Crucile au fost initial puse in memoria celor cazuti in revoltele din 1831 si 1863 ale caror corpuri nu fusesera gasite. Inutil sa spun, ca rusii mai dadeau o fuga la deal pentru a indeparta crucile. In perioada Republicii Lituaniene intebelice, crucile au putut sa fie plantate liber, numerosi lituanieni venind aici sa se roage pentru rudele lor cazute in diverse razboaie. Sosirea bolsevicilor a dus la distrugerea tuturor crucilor, dar in toata perioada ocupatiei sovietice, cruci apareau spontan pe dealul Crucilor. La un moment dat, exasperati, ocupantii rusi s-au gandit sa inunde dealul. Dupa 1990, crucile au reinceput sa apara, iar locul astazi are un aer destul de straniu – de amintire a rezistentei intr-un cadru cel putin care iti poate da fiori. Du-te ziua ;).

Imagini Vilnius

Poarta Zorilor Vilnius

Una din intrarile in orasul vechi

Biserica Vilnius

La pas, prin orasul vechi

Centrul Vechi Vilnius

 

Stradute Vilnius

 

Orasul vechi Vilnius

 

Ulite Vilnius

 

Vilnius

 

Palatul Presedintelui Vilniu

Sediul Presedintiei Lituaniei

Primaria Veche Vilnius

Primaria Veche

Biserica Ortodoxa Rusa Vilnius

Catedrala Ortodoxa Rusa din Vilnius

Ambasada Romaniei Vilnius

Ambasada Romaniei este in orasul vechi

Amber Lituania

Chihlimbarul – bogatia Lituaniei si a intregii coaste baltice

Chihlimbar Vilnius

 

Palatul Marilor Duci ai Lituaniei

Palatul Marilor Duci de Lituania cu turnul Gediminas deasupra lui

Catedrala Vilnius

Catedrala

Biserica Sf. Ana

Biserica Sf. Ana

Templu budist Vilnius

Templu budist in … Uzupis

Uzupis

Unde altundeva decat in Republica Uzupis ?

Grafitti Uzupis

 

Locuitor Uzupis

Unul din cetatenii din Uzupis

Centru Tatuaj

Salon de tatuaj retro 🙂

Vilnius by night

Cand se lasa seara in Vilnius …

Vilnius noaptea

 

Poarta zorilor noaptea

Poarta Zorilor … noaptea. Icoana este la etaj, deasupra portii

Aeroport Vilnius

Aeroportul Vilnius are o cladire in stil foarte sovietic 🙂

Hotel Old Town Trio Vilnius

Camera mea din Hotelul Old Town Trio – nu foarte mare, dar curata, linistita si aproape de orasul vechi

Castel Trakai

Castelul Trakai

 

 

DCIMMEDIADJI .JPG

Construit pe o insula de pe un lac de langa Vilnius

Interior castel Trakai

Fosta sala a tronului

DCIMMEDIADJI .JPG

Oraselul Trakai a devenit principala destinatie turistica a locuitorilor din Vilnius

Kaunas

Kaunas, fosta capitala temporara a Lituaniei

Castel Kaunas

Vechea fortareata – aici lituanienii pagani se aparau de atacurile teutonilor hotarati sa le „salveze” sufletul cu forta 🙂

Primarie Kaunas

Primaria Veche din Kaunas – este poreclita „Lebada alba”

Centru vechi Kaunas

Centrul vechi din Kaunas

Strada pietonala Kaunas

Cea mai lunga strada pietonala din Europa de Est se afla la Kaunas

Biserica catolico ortodoxa Kaunas

Catedrala ortodoxo-catolica din Kaunas

DCIMMEDIADJI .JPG

Dealul Crucilor

DCIMMEDIADJI .JPG

 

Dealul Crucilor

 

Cruci Lituania

 

Cruci in Lituania Dealul Crucilor

Spooky !

 

Categorii:
Lituania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest