Cateva cuvinte despre Kazahstan – mic ghid de vizitare

Fete Kazahstan

Welcome to Kazahstan !

Acum, ca v-am povestit ce am vazut si facut prin Kazahstan (mai precis, prin Astana si Borovoe, statiunea, hai sa-i zicem, montana, mai degraba deluroasa, din nordul tarii), m-am gandit sa dau cateva informatii logistice pentru cei care vor sa vada Astana si, eventual, restul Kazahstanului. Trebuie sa tineti cont ca este o tara imensa (e de aproape 12 ori mai intinsa decat Romania) si desi exista autostrazi si trenuri care prind o viteza de neconceput in Romania, drumul dureaza mult. In principiu, exista vreo doua-trei optiuni de vizitare a Kazahstanului – una ar fi un city break in Astana (100% posibil, de cand exista zboruri la preturi extrem de prietenoase ale Wizz Air din Budapesta), alta ar fi o perioada mai lunga, pentru a vedea o parte din Kazahstan (as propune zece zile, doua saptamani), sau una si mai lunga (hai sa zicem o luna), in care sa incluzi si alte stan-uri din zona – Kyrgyzstan, Uzbekistan, poate si Tajikistan si Turkmenistan (dar atunci, chiar ti-ar trebui cam o luna si jumatate, poate si mai mult). Deci…

Cand sa mergi in Kazahstan

Kazahstanul este intr-o zona unde este rece, o buna parte din tara este practic o prelungire a Siberiei. Almaty, in sud, are un climat mai moderat, spre deosebire de Astana, dar nici acolo sa nu te astepti la cine stie ce calduri – masivul Tian Shan, care ajunge la varfuri de 7.000 de metri, se poate vedea cu ochiul liber din cladirile inalte de birouri din vechea capitala kazaha.

In principiu, cel mai bine este sa te duci vara. Am fost in Astana la inceput de iulie si in Almaty la sfarsit de august. A fost vreme frumoasa, insorita, de tricou si pantaloni scurti. Dar toamna vine repede si brusc – inteleg ca pe la sfarsit de septembrie, Astana are zile cand termometrul ajunge si la zero grade. Iarna, nopti de -40 de grade Celsius nu sunt anormale, dar probabil ca este superfain sa stai in piscine in mallul Khan Shatyr, care nu are peretii din beton sau piatra, ci dintr-o tesatura speciala. Asta, cand afara este un ger de trosnesc pietrele. Vezi sa nu racesti insa cand iesi din mall :).

 

Cum ajungi in Kazahstan

Cel mai probabil, cel mai ieftin este sa zbori cu Wizz Air din Budapesta. Wizz-ul opereaza doua zboruri pe saptamana (miercurea si duminica) la ore rezonabile – la dus, decolezi din Budapesta la 12:20 si aterizezi la 21:35 in Astana, iar la retur, pleci din Astana la 22:25 si ajungi la Budapesta la 23:55! Nu, nu faci o ora si jumatate atata amar de zbor, e vorba de diferenta de fus orar :).

Din Bucuresti, cele mai obisnuite conexiuni sunt via Istanbul (cu Turkish Airlines) sau Moscova (cu Aeroflot). Eu am zburat cu Turkish Airlines – la dus, se sta cam patru ore prin aeroportul din Istanbul (nu e destul, sa iesi in oras), la intors, conexiunea este extrem de rapida, chiar trebuie sa fugi un pic si sa te bagi in fata la cozile de la controlul de securitate. Se aterizeaza la Astana in puterea noptii (la fel si decolarea), dar nu-ti fie teama – sunt destule taxiuri in fata aeroportului, la preturi rezonabile.

 

Viza Kazahstan

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Kazahstan si pot sta 30 de zile. La intrarea in tara, vei primi o hartiuta (migration card), de care trebuie sa ai grija ca de sfintele moaste – o lasi granicerului la iesirea din tara. Orice politist te poate controla pe strada fara niciun motiv si TREBUIE sa ai pasaportul si aceasta foaie la tine.

Daca intri pe cale rutiera sau maritima (adica, pe Marea Caspica), trebuie sa te prezinti la politie in termen de cinci zile de cand ai ajuns in Kazahstan, pentru a te inregistra (in caz ca intri in Kazahstan prin vreunul dintre aeroporturile internationale ale tarii, nu este nevoie).

 

Cum calatoresti prin Kazahstan

Avionul

Kazahstanul are mai multe companii aeriene, dar exceptand Air Astana, compania nationala (care, dupa cum va inchipuiti, chiar este un motiv de mandrie nationala), celelalte au interdictie sa zboare in UE, din motive de siguranta. A doua companie ca marime se numeste (straniu) SCAT, dar ultimele zvonuri o anunta ca fiind in faliment. Oricum, doar 20 – 25% din zborurile lor ajung la timp, deci trebuie evitata.

In lipsa unei competitii reale, preturile pentru zborurile interne ale Air Astana sunt evident ridicate.

 

Tren

Exista un tren de lux intre Astana si Almaty, dar nu este singurul. Kazahstanul are o retea destul de intinsa de cai ferate (cam toate orasele cat de cat importante sunt legate), dar nu sunt foarte rapide. Cel mai bine este sa va cumparati bilete in avans (nu neaparat cu saptamani inainte, doar in perioada sarbatorilor) de la casele de bilete din centrele oraselor. Sa ai pasaportul cu tine cand cumperi biletele (ma rog, oricum trebuie sa-l porti permanent).

 

Autobuz / transporturi rutiere

In afara de principalele rute (gen Astana – Karaganda), autobuzele sunt dintr-o alta era si nu din viitor. Exista niste proiecte monumentale de autostrazi – daca au fost terminate, asteapta-te la sosele impecabile ca in Asia de Est. Daca nu, numeroase drumuri nationale sunt pline de gropi.

Respecta regulile rutiere cu sfintenie – politistii de circulatie sunt mult prea numerosi si dornici sa te arda cu o amenda. Si daca sofezi la 3 noaptea pe autostrada cu 3 benzi, si daca nu e nicio masina pe o raza de 100 km si apare un indicator (pus cu la fel de mult cap ca in Romania) care limiteaza viteza la 5 km/ora, sa mergi cu 5 km/ora! Nu este voie sa bei nicio picatura de bere, pentru a putea conduce.

Pentru a conduce o masina in Kazahstan, ai nevoie atat de permisul de conducere romanesc, cat si de cel international.

 

Ce sa vezi

Kazahstanul are doua orase importante – Astana, noua capitala a tarii, construita practic de la zero in ultimele doua decenii, plina de cladiri spectaculoase cu arhitectura futurista, si Almaty, vechea capitala a Kazahstanului, un oras cu un aer foarte european in mijlocul Asiei Centrale (atmosfera orasului aduce destul de mult cu cea a Bucurestiului), care continua sa fie capitala economica si cel mai mare oras al tarii.

Pentru cei interesati de istorie, Kazahstanul nu da pe-afara cu orase si monumente istorice – a fost, practic, un taram de nomazi pana mai acum 100 de ani, iar Drumul Matasii trecea mult mai la sud, nu prin stepele reci ale Kazahstanului de astazi. Singurul oras unde se pastreaza arhitectura traditionala timurida se numeste Turkistan si e undeva in sudul tarii, spre granita uzbeca.

Pentru cei interesati de locuri neobisnuite, ganditi-va ca pe teritoriul Kazahstanului se afla baza spatiala sovietica (care continua sa fie folosita de rusi) de la Baikonur, de unde a plecat Gagarin in istorica sa calatorie in afara Pamantului. In mod normal, nu prea ai ce vedea la Baikonur (exceptand instalatiile, dar doar de departe), insa poti asista la o lansare in spatiu. Atentie, trebuie sa contactezi o agentie din Kazahstan cu intrare la Roscosmos (Lonely Planet ii recomanda pe Silk Road Adventures din Almaty prin altii) pentru a-ti rezerva un loc la lansare – formalitatile trebuie incepute cam cu doua luni inainte de lansare, iar navetele spatiale rusesti pleaca cam de doua-trei ori pe an in spatiu, data fiind cunoscuta cu aproape un an inainte.

De asemenea, pe teritoriul Kazahstanului se afla sinistrul poligon de arme nucleare de la Semipalatinsk, care poate fi vizitat (evident, in limita radiatiilor) si cu aprobarea autoritatilor de stat (anumite agentii de turism kazahe te pot rezolva).

Si nu in ultimul rand, daca doresti sa vizitezi unul dintre cele mai tragice monumente ale rasei umane, du-te la Aralsk, un fost port pescaresc de la Marea Aral. Intre timp, Marea Aral se afla la vreo 60 km de Aralsk (o poti vedea in mozaicurile din gara, care ii glorifica pe pescarii locali ce au trimis cantitati uriase de peste in Rusia infometata din perioada razboiului civil), dar si cu ajutorul unor ONG-uri si agentii locale, poti vedea efectiv pustiul ramas in urma marii si chiar sa ajungi in ceea ce a mai ramas din Marea Aral.

Pentru pasionati de munti sau de natura, Kazahstanul este o placere – munti inalti, stepe nesfarsite, canioane, vai spectaculoase gasesti cam peste tot. La sud de Almaty exista chiar si o statiune de schi moderna.

 

 

Cum te intelegi cu localnicii

Toti kazahii vorbesc rusa (de fapt, exista numerosi cetateni care habar n-au kazaha), asa ca daca vorbesti rusa, te-ai scos. Daca nu, iti va fi cam dificil – exceptand marile hoteluri si restaurante din Astana sau Almaty, greu vei gasi vorbitori de engleza, asa ca pregateste-te sa dai serios din maini.

Imensa majoritate a semnelor sunt in kazaha si rusa (pe autostrazi, am vazut semne si in engleza, dar si in locurile cool din Astana si Almaty, unde exista o mare comunitate de expati), iar kazaha se scrie cu litere rusesti (Nazarbaev are un plan pentru a trece la grafia latina, candva, in urmatorul deceniu). Deci, chiar daca nu stii rusa, e bine sa inveti macar literele rusesti – nu e foarte dificil).

 

Bani

Moneda nationala a Kazahstanului se numeste tenge (actualmente, 1 euro = circa 400 tenge) si este relativ stabila. Ocazional, poti plati in dolari si in euro, dar e bine sa ai tenge. Vei gasi destule ATM-uri in marile orase, de unde sa scoti tenge, iar daca esti fan cash (pe care poti linistit sa-l pierzi sau sa ti se fure), in Kazahstan vei gasi cam peste tot case de schimb valutar, unde poti schimba atat dolari, cat si euro sau ruble. Preferabil, sa vii cu ruble rusesti. Daca nu ai, dolarii sunt OK.

 

Comunicatii

Desi vei gasi destule internet café-uri (cum nu mai gasesti in Romania), cel mai bine este sa iti iei un SIM local. Trebuie sa vii cu un telefon deblocat (adica, nu din acela pe care il primesti gratis sau foarte ieftin de la operatorii de telefonie mobila din Romania) si poti sa-ti cumperi usor un SIM local – iti trebuie pasaportul. Companiile cu cele mai extinse retele sunt KCell si Beeline. Nu te astepta sa ai acoperire pe autostrazi si pe drumuri nationale – in ultima instanta, Kazahstanul este o tara imensa si putin populata.

 

Mancare

Cea mai buna salata din Kazahstan este oaia. Nu, nu porcul, oaia, care, dupa cum bine stim, este vegetariana. Destul de frecvent, vei gasi si carne de cal, una dintre cele mai mancate tipuri de carne de-a lungul istoriei, dar si alte mancaruri gen frigarui, pilaf (plov), un soi de tortellini imense (umplute cu carne) si un soi de taitei. Mancare ruseasca gasesti la greu.

Incearca laptele de iapa (se numeste kymyk) sau de camila (shubat). Le gasesti prin supermarketuri si piete. In mallurile din Astana si Almaty, vei gasi obisnuitele fast-fooduri pe care le gasesti pe orice meridian al Planetei.

 

Daca ati fost recent in Kazahstan si aveti informatii si ponturi de adaugat, va rog s-o faceti – jos, la comentarii :). Multumesc!

Imagini Kazahstan

Turkish Airlines Istanbul Astana

Zbor de noapte din Istanbul

Aeroportul Nazarbaev

Aeroportul Nursultan Nazarbaev din Astana

Autostrada Kazahstan

Autostrazi din Kazahstan

Transport Public Astana

Transportul in comun din Astana

Harta Transport Public

Harta retelei de autobuze

Autobuz Turistic Astana

Astana are si autobuz turistic

Taxi Astana

Poti opri orice masina pe post de taxi

Astana Card

Spre deosebire de Bucuresti, Astana are si un city pass – cu intrari gratuite la muzee (inclusiv la turnul Bayterek) si alte avantaje. Primesti si un SIM gratuit (trebuie insa incarcat daca vrei sa-l folosesti)

Presa Kazaha

Exista si presa in limba engleza

Distractie Astana

Distractie in Astana

Suvenururi Astana

Poti sa gasesti numeroase tipuri de suveniruri in Astana

Mall Astana

Nu iti fa griji – Astana si Almaty sunt pline de mall-uri moderne

Cartier Astana

Cam asa arata un cartier obisnuit din Astana

Momo Kazahstan

Momo de Kazahstan

Paine Kazahstan

Acea minunata paine central-asiatica

Excursii Borovoe

Borovoe – in centru poti sa rezervi excursii de o zi

Surfing Kazahstan

Poti sa faci si un lake-boarding

Paduri Siberiene

Taigaua siberiana se sfarseste in nordul Kazahstanului

Borovoe

Padure cat vezi cu ochii

Printesa Buriata

O printesa mongola s-a transformat intr-o piatra in mijlocul lacului 🙂

Pe Lac

Poti sa inchiriezi o barca sa te dai pe lac 🙂

Plaja Borovoe

Plaja pe malul lacului

Astana

Astana, moderna capitala a Kazahstanului

Turn Astana

Simbolul orasului – turnul Bayterek

KMG Astana

Imagini din turn – sediul KazMunayGas din Astana

Moschee Astana

O moschee din Astana

Fata Kazaha

Pe strada, te imbraci (sau te dezbraci) la fel de mult ca in Europa. In moschee, insa trebuie sa te imbraci decent

KazMunayGas

Sediul KazMunayGas, principala companie a Kazahstanului

Khan Shatyr

Mall-ul Khan Shatyr

Expo Astana Kazahstan

Cea mai inalta cladire sferica din lume se afla in zona fostului EXPO 2017 din Astana. Astazi, aici, este Muzeul Energiei

Categorii:
Kazahstan

Comentarii

  • ik spune:

    Am tot citit despre aral in ultima vreme. Din fericire bucata numita aralul de nord se mareste la loc datorita masurilor luate si s-a apropiat la 10 km de aralsk

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest