Panama – la portile Americii de Sud, dar si ale celei Centrale

Causebay Panama

Causebay – Panama

Am fost acum cativa ani in Panama. Din pacate, nu am stat prea mult, am vizitat doar moderna capitala Panama City si evident, m-am dus sa vad acea minune a ingineriei care este canalul Panama, canalul care a revolutionat transportul maritim intre Oceanele Atlantic si Pacific. Nu sunt eu un tip prea tehnic, dar o astfel de lucrare iesita din comun nu poate decat sa nu te lase cu gura cascata oricat de atehnic sunt. De curand, prietenul Nadir a fost in Panama si m-am gandit sa va impartasesc gandurile si informatiile lui proaspete-calde-fierbinti. Mai ales ca Panama este o poarta de intrare atat in America de Sud, cat si in cea Centrala. De fapt, tarifele spre Panama sunt de obicei printre cele mai bune din zona si multa lume „patrunde” in zona prin Panama. Si eu – prima excursie in estul Americii Centrala (Nicaragua – Costa Rica) am facut-o, aterizand in Panama si apoi mergand mai departe. Nadir, ai legatura.

Da, îmi doream de mulți ani sa ajung aici în Panama, unde am și scris aceste câteva rânduri. Am vrut sa calatoresc pana aici ca să vad grandiosul canal, ca să vad orașul colonial cu al sau centru vechi de 400 de ani, ca sa ma bucur de minunata lor gastronomie,  în fine, sa calatoresc în alte destinații turistice, mai puțin uzuale pentru noi…. Ce am găsit aici?

Pai, în primul rând orașul mi-a întrecut cu mult așteptările. Centrul vechi al orașului oferă posibilitatea de a admira o gramada de clădiri cu arhitectura coloniala. Privelistea de sus a Casco Viejo este memorabila. Veți vedea hoteluri stil boutique, destul de trendy, multe, multe restaurante și magazine. Pe mine m-a impresionat Catedrala Metropolitana, clădirea galben ocru a Teatrului National, eleganta și distinsa Palacio Bolivar și multe altele.

Pe de alta parte, districtul Punta Pacifica este foarte modern, cu o arhitectura mai mult decat contemporana. Aici skyline-ul este exact ca în orice oraș modern pe care îl știți,  ex: New York, Hong Kong, Dubai, etc. O buna parte din acea zi am petrecut-o la shopping, în mail-ul Multiplaza, pe Ave. Israel 😀😃🙂. Veți găsi cam 200 de magazine, din care multe sunt din Statele Unite.

Însă, Canalul te lasă fara cuvinte. Este uriaș, este eficient, este grandios. O capodopera a Ingineriei moderne, care se întinde pe o lungime de 80 km. Sper sa ajung și la Canalul Suez, măcar este mai aproape de noi  J😀

Și acum sa le luam puțin pe rand:

  • Centrul Istoric Casco Viejo este recunoscut ca site UNESCO World Heritage, incluzând un mare număr de biserici și de piețe vechi. Are multe locuri de shopping, multe restaurante și foarte multe monumente.
  • Canalul Panama ar putea fi ales ca una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, fără nicio indoiala. Prin existenta lui reduce considerabil timpul de navigare al vapoarelor dintre Oceanele Atlantic și Pacific. Bucurați-vă de filmul ce prezintă în format 3D istoria și construcții Canalului,
  • Cele mai frumoase privelisti spre oraș le găsiți pe Causeway Amador. Locația era ocupata înainte de US Army, care după ce s-a retras prin anii 2000, a făcut o promenada splendida.

Panama este o destinație turistică destul de subestimata, în comparație cu vecina ei  Costa Rica, sa zicem. Asta ar însemna mai puțini turiști în locurile de interes. Dar  practic nu e chiar asa. Șoselele, deși multe, noi, bine construite sunt pline de mașini, iar la obiectivele turistice se ajunge grei, un drum de 1 ora, îl faci astfel în doua ore. Pe mine, neobișnuit foarte mult cu orașe cu zgârie nori, m-a impresionat destul de mult skyline-ul și panorama minunata. Tin minte ca unul dintre primele orașe astfel vizitate a fost Hong Kong-ul unde am stat si privit minute bune luminițele de pe blocurile înalte de zeci de nivele….

Imagini Panama

Casco Viejo

Panama modern vazut din orasul vechi, din Casco Viejo

Old Panama

 

Ministerul Culturii Panama

Ministerul Culturii este in orasul vechi

Grafitti Panama

Desene murale, o specialitate a Americii Centrale

Vechiul Panama

Nu totul a fost reconstruit

Casco Viejo Panama

Pe strazile din Casco Viejo

Teatru Panama

La teatru

Orasul vechi Panama

 

Murals Panama

 

Causebay Amador

 

Causebay Panama

Oras fara semnul orasului nu se poate 🙂

Catedrala Panama

Istorica catedrala catolica

Cathedral Panama

2

Categorii:
Panama

Comentarii

  • Elefantul African spune:

    Multumesc pt info. O intrebare, daca ajungi in Panama, ca poarta de intrare in America de Sud, unde ma gandesc ca mai mult de 2 zile nu ai ce face prin oras, cum poti ajunge usor in destinatii mai turistice ( Costa Rica, etc ) ? Avantajul cu Panama, asa cum ai mentionat la inceput, e ca sunt oferte acceptabile de avion..dar cum poti profita de asta pt a ajunge mai departe ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest