Hvar – cel mai insorit loc de pe Coasta Dalmata

Imagini Croatia: orasul vechi Hvar

Detine cu mandrie mai multe superlative in Croatia – este petecul de pamant cel mai insorit din intreaga tara (2724 ore de soare in fiecare an !), este insula cea mai luxoasa, si se bate cu Dubrovnikul de la egal la egal ca cea mai populara destinatie din Croatia…. Este doar a patra insula ca populatie de pe fragmentata reviera a Marii Adriatice, dar si cu cel mai mare numar de yahturi pe cap de locuitor… Bine ati venit la Hvar… pardon… Dobro dosli u Hvar !

Datorita conditiilor natural perfecte, nu este de mirare ca principalul oras de pe insula, Stari Grad (“Orasul Vechi”) este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, locuit in permanenta. A fost fondat de colonisti greci cu 384 de ani inainte de nasterea lui Hristos si a continuat sa existe si sa prospere si in perioada romana, dar si in tulburea perioada care i-a urmat… fiind o insula, nu a prea avut de furca prea mult cu barbarii care au pustiit uscatul. Perioada de aur a insulei a fost in timpul ocupatiei venetiene cand Serenisima Republica a construit cea mai mare baza navala a sa, dar si in perioada post-napoleoneeana cand a facut parte din Imperiul Habsburgic. Dupa un declin al economiei traditionale bazate pe productia de vin si de rozmarin si lavanda pentru industria franceza de parfumuri (filoxera a distrus toate podgoriile de pe insula), Hvarul si-a regasit locul pe harta ca un centru turistic de prim ordin… Iar baietii si fetele din Hvar au avut viziunea prosperitatii din turism de aproape 150 ani – in 1868 s-a format “Asociatia Higienica din Hvar” cu scopul de a impulsiona turismul si a construi infrastructura turistica.

Am vizitat Hvar-ul ca o vizita de o zi din Split. Accesul se face cu vaporul, atat clasica Jadrolinja, cat si mai noua Krilo avand cateva vapoare pe zi, iar cursa tine in jur de 1 ora. Taman bine sa bei o bere si sa te rasfeti la soare pe puntea ferry-ului. Din pacate, in ziua in care am fost nu am avut parte decat de o ora de soare din cele 2724 din acel an, in rest, fiind innourat, iar la imbarcarea spre Split, a inceput si o mama de ploaie… Dar, nu a fost nici o problema, Hvarul este un loc prea frumos, chiar si pe nor si ploaie.

Spre deosebire de Korcula unde statia de ferry este destul de departe de oras si daca esti nemotorizat, trebuie s-o iei serios la picior, portul din Hvar este fix in centrul orasului vechi, pe superba esplanada venetiana.  Orasul are parte si de un relief perfect fotogenic… dealurile rasar de la cativa zeci de metri de luciul apei si orasul ti se infatiseaza ordonat pe etaje, intr-o expunere perfecta… Ca peste tot pe coasta dalmata, zidurile puternice de piatra iti dau senzatia de cetate, iar palatele gotice completeaza acest oras istoric.

Nu e cazul sa ai o harta cu tine… De pe promenada plina cu cafenele si restaurante, aproape natural, nimeresti in principala piazza a orasului, Trg Svetog Stjepana, cea mai mare “piazza” istorica din Dalmatia. Daca pe vremuri, aici aveau loc fiestele, targurile, dar si executiile, acum nu vei putea decat sa executi o pizza in excelentele, dar scumpele restaurante sau sa iti cumperi sticlute cu lavanda, care continua sa fie produsul-tipic al Hvarului… Si apoi, pierde-te pe stradutele care urca si coboara, aruncand din cand in cand un ochi spre albastrul apei…

Nu voi trece in revista armata de muzee, palate si biserici din oras. Este imposibil sa nu vezi fotogenicul turn al catedralei St. Stjepan, principala biserica de pe insula, o bijuterie renascentista construita pe la 1500 – 1600 dupa ce orasul a fost distrus de fortele navale otomane. Din pacate cand am fost acolo, nu puteai sa urci in turla catedralei pentru o panorama memorabila, poate intre timp o fi intrat in circuitul turistic.

Dar nu va faceti griji, nu de panorama veti duce lipsa… De fapt, cea mai buna panorama este de pe fortareata Spanjol. Construita de venetieni, restaurata si marita de habsburgi, Spanjol nu adaposteste cine stie ce bogatii, doar niste amfore recent recuperate de pe fundul marii, dar in schimb iti ofera o panorama exceptionala. La picioarele tale, se afla tot orasul Hvar si poti sa observi si micile insule care ofera cele mai tari plaje din zona… se numesc insulele Pakleni sau Pakleni otoci in croata… fiecare insula iti ofera o altfel de experienta – Jerolim si Stipanska sunt insule de nudisti (Tito a promovat nudismul in momentul in care era interzis in Europa de Vest, poate va aduceti aminte de celebrele filme ale lui Louis de Funes cu jandarmii alergand dupa femei si barbate despuiati, oferind nudistilor un numar de insule din miile de pe coasta adriatica. In acest fel, a reusit sa atraga hoarde de turisti de pe Coasta de Azur sau plajele italiene, dar n-a avut parte nici de hippioti plimbandu-se goi prin orase, pentru ca insulele “nudist” erau destul de ascunse), iar Palmizana are plaja de nisip, cum rar gasesti pe coasta dalmata plina cu bolovani si pietricele pe plaje…

Norocul meu a fost ca ora cu soare din Hvar a fost fix cand am ajuns pe zidurile citadelei si asa am putut avea parte de o imagine superba si insorita… Seara, cand a inceput ploaia, m-am imbarcat spre Split… La coborare, zeci de polonezi cu rucsaci in spate, murati de ploaie debarcau pe “cea mai insorita insula din Adriatica”…

Cum ajungi la Hvar

Anul trecut, Tarom a oferit zboruri spre Zagreb si Dubrovnik, care par sa nu se mai regaseasca si anul acesta… Dar sa nu anticipam, mai e ceva timp pana cand Tarom va anunta orarul de vara. Ca alternative, puteti sa ajungeti cu avionul la Split fie cu Malev (via Budapesta) – 232 euro pentru mai sau chiar si in sezon de varf, adica in iulie. Pentru o combinatie de low-costuri, puteti sa zburati la Milano sau Roma si de acolo cu EasyJet pana la Split. Cu masina, aveti fie varianta ocolitoare prin Ungaria si Zagreb (dar cea mai mare parte pe autostrazi) sau direct prin Bosnia, mai lenta, dar mai pitoreasca.

Din Split, aveti numeroase ferry-uri spre Hvar, asta in caz ca nu vreti sa inchiriati un elicopter.

Cazare Hvar

Desi Hvar inseamna lux, nu este obligatoriu sa stati in hoteluri de sute de euro… Nu stiu cate cuvinte veti invata in croata (localnicii vorbesc mai repede italiana si germana si mai putin engleza), dar in mod cert veti invata cuvantul “sobe”. “Sobe” inseamna “camere”, marea majoritate a dalmatinilor inchirind camere la turisti. In afara de “sobe”, Lonely Planet recomanda Jagoda & Ante Bracanovic Guesthouse cu preturi la duble de 190 – 220 kune (25 – 30 euro), 30% mai scump in timpul verii. Principalul hostel din Hvar este Green Lizard Pentru hoteluri mai scumpe si mai luxoase, marea majoritate a lor sunt detinute de Suncani Hvar Hotels (“Hvarul insorit”): Suncani Hvar

Cand sa mergeti la Hvar

Oricand… dar evident cu cat mai spre vara, cu atat mai bine. Incercati totusi sa evitati iulie si august cand milioane de germani, italieni, unguri si polonezi pogoara prin Dalmatia pe urmele parintilor lor de pe Trabant trail… Totusi, pentru o decizie cat mai stiintifica, iata cum este vremea in Hvar: click aici.

Harta Hvar, Coasta Dalmata, Croatia

Click aici

Imagini Hvar

Transport Croatia: ferry Split - Hvar, Jadrolinija

Plecarea din Split

Obiective turistice Croatia: Split

La revedere, Split !

Transport Croatia: Split - Hvar

In drum spre Hvar

Imagini Croatia: sosirea in Hvar

Bine ati venit in Hvar !

Imagini Croatia: centru Hvar

Piazza din Hvar – Sv. Stjepan trg

Imagini Croatia: catedrala din Hvar

In catedrala

Imagini Croatia: yahturi in Hvar

Nude express… de la 15 kune 🙂

Imagini Croatia: debarcarea in Hvar

Pe promenada… un nou vapor gata de plecare

Imagini Croatia: Hvar

Imagini Croatia: faleza din Hvar

Imagini Croatia: portul Hvar

Unul din numeroasele porturi de pe insula

Imagini Croatia: spre fortareata Hvar

spre fortareata

Imagini Croatia: Hvar, oras istoric

Hvarul si…

Imagini Croatia: insulele Pakleni - pentru nudism

insulele Pakleni

Imagini Croatia: panorma Hvar de pe fortareata Spanjol

Panorama de pe fortareata Spanjol

Imagini Croatia: Hvar

La coborare, pierdut pe ulitele Hvar-ului

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest