Acele Venetii ale Beneluxului…

07-gara-amsterdam

Multe orase din lume incearca sa se pozitioneze comparandu-se cu niste locuri iconice, niste locuri despre care toata lumea a auzit sau le iubeste. Sunt mai multe orase care se compara cu Parisul („Micul Paris” – Bucuresti, „Parisul Estului” – Budapesta, „Parisul Orientului” – Vientiane, si asa mai departe). Ca o paranteza, nu stiu nici un oras din lume care sa-si doreasca sa fie Mica Londra sau Londra Estului J Si asta cred ca spune ceva. La fel si Venetia. Orice orasel cat de mic prin care trec canale e o mica Venetie – fie ca e Suzhou, Stockholm sau Brugge –, toate sunt niste Venetii ale… Chiar si in Romania exista o Venetie, dar un anumit pact intre doi criminali numiti Molotov si Ribbentropp a rapit-o. E Valcov si se afla in Delta, acum apartine de Ucraina si, probabil, nici dracu nu ajunge acolo.

Dar nu despre Valcov vreau sa scriu astazi, ci despre Venetiile Beneluxului. Toti stim ca Olanda (si, la un nivel net redus, Belgia, mai precis zona sa flamanda) este impanzita de canale. Trebuie doar sa te urci in orice tren olandez si s-o iei spre orice directie si vei traversa nu stiu cate canale. Si, in mod evident, exista numeroase orase strabatute de canale. Iar canalele acelea dau un sarm extraordinar urbelor prin care trec, aduc vegetatie, aduc familiaritate, aduc liniste si relaxare. Nu degeaba expertii asiatici spun ca apa trebuie sa existe peste tot in apropierea noastra nu neaparat pentru a o bea, ci pentru ca ne aduc un plus de sanatate, buna dispozitie si liniste interioara.

Am bantuit prin multe orase din Benelux, mai ales in perioada in care am fost student la Maastricht, in Olanda. Nu am ratat nici orase mai mici si mai putin cunoscute, cum ar fi Leeuwarden, Mons sau s’Hertogenbosch. Asa ca, m-am gandit sa va recomand trei Venetii ale Beneluxului – Amsterdam, Brugge si Delft.

 

Nu cred ca trebuie sa spun prea multe despre Amsterdam. Toata lumea a auzit de foarte liberala metropola olandeza. Mda, majoritatea a auzit de coffeeshopuri cu tigari si de vitrinele cu fete aproape despuiate, altii despre muzee si evenimente culturale de impact, dar Amsterdamul este cu adevarat un oras al canalelor. Inclusiv celebrul cartier rosu este strabatut de canale, iar unele fete au vitrinele orientate spre canale. Am vazut pentru prima oara Amsterdamul de sus, din avion. Cand am aterizat pentru acolo in 1991, avioanele survolau orasul, lucru interzis cativa ani mai tarziu, cand un avion cargo israelian transportand ingrediente pentru arme chimice s-a prabusit intr-una din suburbiile orasului, omorand cateva zeci de locuitori. Asa ca, am putut descoperi acele canale ca o panza de paianjen care reprezinta centrul orasului.

Dar, odata ajuns cu picioarele pe pamant, la malul canalelor, nu poti sa nu fii uimit de frumusetea cladirilor, unele dintre ele construite in secolele XVII – XVIII. Vei descoperi ca aceste constructii, nu mai inalte de 3–4 etaje, sunt incredibil de inguste – multi s-au luptat sa aiba cel putin o mica parte din cladire cu vedere la canal, de aceea imobilele sunt foarte inguste, dar lungi. Uite-te in partea superioara a cladirii – vei vedea un bat. Nu, nu este locul unde sa inalti steagul, ci e parte a unui sistem pe baza de scripeti cu ajutorul caruia poti urca piese de mobilier sau alte obiecte mai grele la nivelele superioare – scarile sunt atat de inguste incat nu prea poti sa duci pianul pe scari.

Evident, una dintre cele mai populare excursii in Amsterdam include un tur al canalelor. Nu e o problema sa gasesti ambarcatiuni – au numeroase statii de pornire, iar traseele sunt, de obicei, similare. In general, eu le-am luat de langa gara centrala, de unde pleaca, probabil, cele mai multe vase care te plimba atat pe canale mai inguste, cat si pe cele ale raului Amstel, mult mai late. Daca ai fost in Venetia, dar nu ai fost in Amsterdam, sa nu te astepti la canale inguste pe care nu pot intra decat gondolele, cele din Amsterdam sunt ceva mai late. Dar, ca si in Venetia, salupele mai zvelte ajung in toate colturile sistemului de canale. Deci, e o excursie care nu trebuie ratata pentru nimic in lume.

 

Brugge, in Belgia flamanda, este cu adevarat un oras de poveste. Daca Amsterdamul a evoluat intr-o metropola importanta, este, de fapt, cel mai mare oras al Olandei, si asta se vede in zonele centrale – cladirile or fi din secolul al XVII-lea, dar traficul este din secolul al XXI-lea, Brugge a ramas un orasel, o bijuterie de oras, un loc unde chiar poti simti atmosfera de secol XIX.

Brugge se intampla sa fie si primul oras pe care l-am vizitat in strainatate ca turist – cu harta in mana si cautand cele mai faine locuri. A fost o excursie de o zi cu trenul (dormeam la niste colegi de facultate din Liege) si a fost incredibila – desi era octombrie, am prins o zi superba, o zi stralucitoare. E drept, noaptea am cam inghetat, dar ziua a fost superba. Mi-aduc si acum aminte cum am iesit din gara si am vazut cum stralucea celebrul Minnewater, Lacul Dragostei pe care se plimbau lebede elegante.

Brugge este tipul acela de oras pe care nu trebuie sa-l vizitezi cu harta (digitala sau clasica) in mana. Da, trebuie sa ajungi in Markt, in piata centrala, sa te urci in minunatul Belfort pentru panorama orasului sau sa pasesti in piateta de langa, dar este un oras prin care trebuie sa te pierzi, sa il simti. Si, din nou, sa faci o plimbare cu barca pe canalele orasului… Nu vei trece pe langa cele mai spectaculoase cladiri, dar vei simti acel Brugge medieval. Si, nu in ultimul rand, daca tot am amintit de Belfort, incearca sa prinzi un apus de soare sus… este chiar foarte romantic.

 

A treia Venetie este Delft, un mic oras, dar cu o faima exagerat de mare fata de marimea sa – este intre Haga si Rotterdam (e, practic, lipit de capitala olandeza). Faima nu vine de la canale sau cladiri, ci de la portelanul albastru de Delft, unul din simbolurile Olandei alaturi de lalele. Productia de portelan (sau de faianta) de Delft a inceput candva pe la 1600, dar s-a perfectionat odata ce Compania Olandeza a Indiilor Occidentale a inceput sa importe portelan chinezesc. Mesterii olandezi s-au uitat la minunile aduse de peste mari si tari, s-au scarpinat in crestet si au zis ca nu pot pierde competitia cu micutii cu ochii oblici… Si astazi, albastrul de Delft se lupta pentru faima cu mesterii chinezi. Daca te afli in Olanda, merita sa ajungi la Delft, sa vizitezi unul din micile ateliere si sa te plimbi de-a lungul canalelor, pentru ca si aici sunt canale. Nu exista o retea la fel de mare ca in Amsterdam sau Brugge, locul nu are poezia Brugge-ului, dar in mod cert este un extrem de placut de explorat.

 

Acestea sunt cele trei Venetii ale Beneluxului care mi-au placut cel mai mult. Da, exista canale si prin Utrecht ori prin alte orasele, dar astea mi-au placut mie. Daca voi ati fost si prin alte orasele olandeze sau belgiene impanzite de canale si v-au placut mai mult, astept sa ma „criticati”. Si sa descoperim cu totii si alte localitati ale Beneluxului.

 

Cand sa mergi in Benelux

In general, cel mai placut este vara, dar merita sa mergi si in perioada Sarbatorilor de iarna. Si asa aceste orase sunt de poveste, dar atunci au in plus ornamentele de Craciun, care sporesc mult magia calatoriilor.

 

Cum ajungi in Benelux

Companii de linie precum TAROM si KLM zboara direct de la Bucuresti la Amsterdam, iar TAROM zboara si la Bruxelles. Nu exista prea multe zboruri low-cost (spre deosebire de Italia sau Spania), dar poti ajunge cu cele 3 mari companii low-cost care opereaza in Romania la Bruxelles, iar Wizz zboara la Eindhoven, destul de aproape de Amsterdam.

 

Tururi organizate

Cum spuneam, Beneluxul este minunat de Sarbatori, iar Amsterdam si Brugge sunt magice. Asa ca, nu pot decat sa va spun ca prietenii de la Paralela 45 au un program de Revelion in care combina Brugge, Amsterdam si Delft in aceeasi excursie. Iar ca bonus, puteti sa ajungeti si in simpatica Haga, capitala mai putin cunoscuta a Olandei. Daca va ganditi sa descoperiti aceste orase de poveste fix in perioada magica a Sarbatorilor, gasiti mai multe amanunte aici.

01-vas-amsterdam

Statia de vaporase turistice de langa gara

02-canale-in-amsterdam

Canalele din Amsterdam

03-cartier-rosu

Acestea sunt canalele care strabat Cartierul Rosu. Ele in general nu sunt murdare, dar cu o noapte inainte fusese o petrecere monstru de Ziua Reginei si inca nu curatasera tot orasul.

04-canale-brugge

Turul pe canalele din Brugge

05-belfort-brugge

Belfort – cladirea simbol al orasului belgian

06-panorama-brugge

Panorama Brugge-ului din Belfort

Tripsta-logo
Categorii:
Belgia · Olanda · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest