Welcome to the Stalin-land !

Va ganditi la Disneyland ? Vreti sa va intalniti cu Mickey Mouse sau sa dati mana cu Donald Duck ? Lasati land-urile astea… V-ati gandit sa vizitati vreodata Stalin-Land ?

Pentru cine nu stie, Stalin nu a fost rus. A fost georgian, numele lui fiind Djugasvili, fiul al unui cizmar din orasul georgian Gori, la circa 100 km de Tbilisi. In Gori, si-a inceput studiile la scoala parohiala din micul oras, iar apoi a devenit seminarist in Tbilisi. Nu va reusi sa isi termine studiile si sa devina preot, aparent datorita lipsei mijoacelor materiale sa-si achite taxele de examen, asa ca nefiind capabil de preotie, a devenit seful Uniunii Sovietice.

De numele lui Stalin sunt legate atat dezvoltarea fara precedent a fostului Imperiu Tarist, dar si milioanele de morti in foametea din Ucraina, milioanele de trimisi in Siberia, milioanele de morti pe front din dorinta de a fi primul la Berlin. Urmasul sau Hrusciov a inceput destalinizarea, a denuntat crimele precedesorului sau si incet, incet statuile si potretului „salvatorului pacii mondiale” au disparut chiar inainte de prabusirea comunismului. Astazi, mai gasesti pe ici, pe colo, mai dosnic statui de-ale lui Lenin, dar nu si de-ale lui Stalin.

Exceptand intr-un singur loc – in orasul natal, Gori ! Odata coborat din mashrutka care te aduce de la Tbilisi, nimeresti intr-un adevarat Stalin-Land. Principalul bulevard al orasului se numeste Bulevardul Stalin (pe colturile de bloc, numele bulevardului este inscriptionat blilingv, in georgiana si ironic, as zice, in engleza !), principala piata, o imensitate de tip sovietic se numeste, ati ghicit, Piata Stalin, iar in mijlocul ei, troneaza nimeni altul decat Iosif Vissarionovici…

Si nu este totul… n-am intrat in nici un restaurant sa vad daca exista in meniu vreo pizza Stalin, cert este ca punctul forte al orasului este Muzeul Stalin. Aici poti descoperi cultul personalitatii exact asa cum era – titlul de „revolutionar de profesie” nu este o jignire, ci un titlu de onoare, nu vei gasi vreo urma al lui Trotki sau Hrusciov prin muzeu, iar „tatuca popoarelor” este prezentat ca in anii 50 – iubitor de copii, prieten al femeilor, indrumator al barbatilor, erou al industrializarii, colectivizarii, strateg genial al celui de-al doilea razboi mondial…

In fata muzeului, sub o cupola de tip templu, se afla transportata camaruta in care s-a nascut marele Stalin. Daca tot cartierul in care locuia a fost ras pentru a se crea un oras perfect – stalinist (sosele largi, blocuri standard), micuta casa a familiei Djugasvili a supravietuit si a fost reconstruita sub umbrele unei cladiri tip templu.

In cele cateva camere, il vei vedea pe Stalin la 16 ani alaturi de mama si tata, apoi revolutionar de profesie, prigonit de Ohrana, in fine, in primele randuri ale lui Octombrie Rosu, lider al Sovietelor, stapan de necontestat dupa moartea lui Lenin (aparent, scrisoarea acestuia din 1922 in care il caracteriza pe Stalin ca fiind bolnav de putere si recomanda bolsevicilor indepartarea acestuia este si ea expusa prin muzeu, dar nu am gasit-o). Ce e distractiv este daca limba rusa a fost alungata din Georgia (acolo unde exista semne bilingve, sunt in georgiana si engleza), standurile de ziare gem de ziare in georgiana, cele in rusa fiind doar cateva), ei bine, in Muzeul Stalin, ati ghicit, rusa e la ea acasa ! Si asa am putut sa inteleg si eu ce se scrie 🙂

Langa cladirea muzeului se afla celebrul vagon al lui Stalin cu care a calatorit la Yalta (Stalin avea oroare de zbor). Pentru 5 lari in plus (2 euro), poti sa vezi si acest vagon, destul de utilitarian, nu as putea spune ca geogianul s-a cufundat in lux. In schimb, descoperi un samovar inca de nelipsit in trenurile rusesti si un sistem foarte primitiv de aer conditionat….

Calatorie in timp ? Da, poate… dar doar partial… atata timp cat langa insemnul cu „Stalin Avenue” se afla un semn luminos de Coca Cola….

Marele lider din Piata Stalin

Si in fata lui… ce panarama dom’le !

Piata Stalin din orasul Gori

Stalin Avenue, telefoane brejneviste, reclame capitaliste

Hotel Intourist

Citadela din Gori – pe aici se juca Stalin cand era mic

Muzeul Stalin

Casa Stalin – sub un acoperis ca un templu

Intrarea in muzeu

Stalin la 16 ani… incadrat de parinti

Seamana putin cu Che… nu ?

Unde se recunoaste ca e revolutionar de profesie

Interesant… Basarabia este despartita de restul Rusiei (vezi granita punctata)

Si Stalin a avut niste opere

Cand a fost nevoie, a recurs la Patria Mama

Sfarsitul

Sala cu cadouri

Vagonul

Etichete:
· · ·

Comentarii

 • Excelent orasul Tatucului. Desi pare bantuit de fantoma lui. Totusi, spiritul lui, in lumea de azi, este mai actual decat sunt multi dispusi sa vada.

  metalactual 27 aprilie 2010 21:10 Răspunde
 • Urata statuie. Seamana cu Rodina Mat din Kiev.

  Liliana 28 aprilie 2010 6:10 Răspunde
 • @ Liliana – pai au fost construite in acelasi stil 🙂

  Imperator 28 aprilie 2010 6:28 Răspunde
 • e de vazut monanieba din 1984 a unui georgian http://www.youtube.com/watch?v=KWgxbkAUuzw

  Vera 20 mai 2012 21:16 Răspunde
  • A rulat sub titlul „Cainta”, un film de Tengiz Abuladze.

   Li 21 mai 2012 11:02 Răspunde
 • Am citit cartea despre viata lui Stalin. Zicea acolo ca si atunci cand era pe moarte, alora le era frica de el. Nu a avut nimeni curajul sa-l declare mort, de frica sa nu se trezeasca si sa-l trimita in lagar. A avut o personalitate foarte puternica, dar invazia lui Hitler l-a daramat, s-a inchis in casa si, vreo 2 saptamani a refuzat sa ia vreo hotarare cu privire la razboi.

  yildiz 25 iulie 2012 22:48 Răspunde
  • Da, am citit si eu vreo 2 carti despre Stalin. Asa se pare ca s-a intamplat, el a fost foarte surprins de atacul lui Hitler, s-a simtit lezat personal

   Imperator 26 iulie 2012 8:51 Răspunde
 • buna imperator ai idee de in per 17 10-24-10 (in special octombrie) de niste zboruri ieftine catre madrid?multumesc anticipat

  ileana 26 iulie 2012 12:38 Răspunde
 • Foarte frumoase articolele despre Georgia!
  Am realizat un filmulet in vizita mea de anul acesta 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=DJj4AScDrE0

  Adi 27 mai 2015 18:36 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii