Biserici cu cupolele aurite, de la soare te poti uita, dar la ele, ba, bulevarde pe care poate ateriza pana si un Airbus 380 daca nu l-ar deranja oceanul de Lexus-uri si Mercedes-uri, blonde desprinse din paginile revistelor de tip Playboy care daca ar umbla complet goale nu ar face o mare diferenta fata de cum sunt de fapt imbracate. Centru al imperiului tarist, cazut in dizgratia urmasilor lui Petru si repus pe piedestal de Soviete, capitala a unei buna parti a lumii pentru decenii, situata ferm cu un picior in Est si altul in Vest (cel de shopping), Moscova este un oras pe care trebuie sa-l vezi cel putin odata in viata… Si poate vei avea sansa sa gasesti tezaurul Romaniei prin cotloanele Kremlinului.
Ziua 1 prin Moscova: Piata Rosie – Mausoleul lui Lenin – Kremlin – Arbat
Care este cel mai cunoscut loc din Moscova ? Piata Rosie, evident, cea de-a doua piata din lume ca suprafata dupa Piata Tienanmen din Beijing. Daca te uiti de jur imprejur, banuiesti ca numele de Piata Rosie vine de la culoarea cladirilor din jur – Kremlinul e rosu, Muzeul de Istorie e caramiziu aprins, Mauseleul lui Lenin e rosu-caramiziu, chiar si in catedralalele Kazan si Sf. Vasile, rosu predomina. Si totusi numele provine din alt cuvant – este o corupere al lui “Krasivaya ploscead” – Piata frumoasa, care de-a lungul secolelor a evoluat spre “Krasnaia ploscead” – Piata Rosie.
Stati in mijlocul pietei si inchipuiti-va cum erau spanzurati aici boierii “hicleni”, cum mergeau in mars de defilare zeci de mii de soldati de 7 noiembrie sau cum a aterizat Mathias Rust in 1987 cu un mic avion particular care a pacalit mandra anti-aeriana sovietica. Dar hai s-o luam la pas prin piata.
Pe partea cu Kremlinul, puteti intra sa-l vedeti pe “parintele popoarelor”, Vladimir Ilici Lenin. Mausoleul e deschis dimineata cam in fiecare zi, intrarea e gratis, dar nu poti intra cu nici un bagaj pe care trebuie sa-l lasi la garderoba Muzeului de Istorie de langa. Pe langa mumia lui Lenin, puteti sa va plimbati si sub zidul Kremlinului unde o sa va intalniti cu Stalin, Brejnev si alte super-staruri ale perioadei sovietice. Daca tot va intoarceti sa va luati bagajele, de ce sa nu intrati si in Muzeul de Istorie unde puteti sa aflati mai multe despre istoria Macii Rusii. Puteti sa cumparati un bilet combinat cu intrarea la Catedrala Sf. Vasile, incredibila biserica de cealalta parte a Pietei Rosii cu superba sa “coafura” de turle multi-colore. Construita de Ivan cel Groaznic in cinstea infrangerii tatarilor si ocuparii Kazan-ului, este poate cea mai frumoasa biserica din intreaga Rusie. Si daca tot suntem la capitolul biserici, la intrarea dinspre Muzeul de Istorie, puteti vizita Catedrala Kazan, mai mica, dar la fel de plina de culoare, o biserica construita in cinstea infrangerii polonezilor la 1612 (cand a si fost fondata dinastia Romanov), dar demolata de regimul sovietic pentru a largi calea tancurilor necesare pentru parazile de 7 Noiembrie si 1 Mai. A fost reconstruita in perioada Eltin ca si magnifica Poarta a Reinvierii si ea victima a buldozerelor staliniste din acelasi motiv – paradele !
Vei petrece destul de mult timp in Piata Rosie, dar merita… Nu uita sa arunci o privire si in celebrul magazin GUM (Magazinul Universal de Stat), candva un simbol al sublimului comert socialist sovietic – galantare goale si vanzatoare sictirite. Astazi, este unul dintre cele mai elegante si scumpe mall-uri din Moscova si nu numai…. Iar cand ceva este cu adevarat scump in Moscova, atunci inseamna ridicol de scump !
Parasiti Piata Rosie de-a lungul Zidului Kremlinului… O sa treceti pe langa focul nestins de la mormantul Soldatului Necunoscut (dintr-un motiv care imi scapa, toate nuntile din Moscova se pozeaza cu mormantul… obicei cam macabru, dar probabil aducator de noroc). Plimbati-va prin gradina Alexandrovski, mai bagati si ceva de mancare pentru ca urmeaza cel de-al doilea punct de forta din Moscova – Kremlinul.
Ca si in cazul mausoleului lui Lenin, daca aveti bagaje prea mari, trebuie depozitate la garderoba, cumparati biletul si apoi intrati in spatele greoaielor, dar spectaculoaselor porti ale Kremlinului… Nu ratati sa vizitati Armoury, incredibilul muzeu plin cu bogatiile tariste… Daca nebunia de bijuterii, Faberge-uri, haine, calesti sau coroane nu este destul, intrati si in Diamond Fund Exhibition (bilet separat) unde gasiti cele mai spectaculoase giuvaeruri ale tarilor si tarinelor… Principalul exponat este desigur diamantul Orlov, diamant de 190 karate daruit de contele Orlov tarinei Ecaterina cea Mare, amanta lui. In colectie, puteti savura si cel mai mare safir din lume – doar suntem in capitala celei mai intinse tari de pe Mapamond, totul trebuie sa fie cat mai balsoi ! Cand intrati la Armoury, atentie, trebuie sa optati pentru o anumita ora, uneori nu gasiti bilete fix pentru grupul urmator… Dar odata intrati inauntru, nimeni nu va va alerga sau da afara (grupurile ghidate nu sunt obligatorii) decat daca e ora inchiderii.
Dupa ce vizitati Armoury dupa pofta inimii, cativa pasi mai incolo, dupa Palatul de un galben naucitor al Kremlinului, veti intra in zona religioasa. Nu mai putin de patru catedrale, una langa alta, sunt grupate in Kremlin. Assumption Cathedral este locul de ingropaciune a numerosi patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, dar intre zidurile ei poti gasi si tronul lui Monomah, tronul din lemn sculptat pentru Ivan cel Groaznic. Catedrala Arhanghelului este catedrala tarilor – aici au fost incoronati, insurati si ingropati numerosi tari pana la mutarea capitalei la St. Petersburg. Principalele staruri din aceasta necropola imperiala sunt acelasi Ivan cel Groaznic si fii sai, Ivan (ucis de tata) si Feodor (urmasul lui). Toate catedralele sunt pictate din tavan pana la podea cu fresce superbe, iar iconostasele iti iau ochii de atata aur.
Dupa ce veti vizita toate catedralele, nu ratati si celelalte atractii ale Kremlinului. Mania grandomaniei nu este prezenta de ieri, de azi in Rusia, uneori rezultand in obiecte imposibil de folosit – cum este clopotul-tar care s-a spart inainte de a fi tras macar o data sau tunul-tar care nu a bombardat nici el vreodata…
Si cu asta, cred ca ziua se va apropia de sfarsit. Petreceti-va seara pe strada pietonala Arbat unde va puteti plimba alaturi de multi moscoviti printre tablouri, tricouri cu McLenin, magazine de suveniruri, restaurante (unele cu preturi surprinzator de rezonabile, ma rog, la standardele din Moscova) sau cantareti de Hare Krishna.
Ziua 2 prin Moscova: Metro – Catedrala lui Isus Mantuitorul – Patriarhia Moscovei
Metroul din Moscova este el insusi un obiectiv turistic de prim ordin. Am scris despre el aici, dar va recomand sa il vizitati. Cel mai bine este duminica dimineata, pentru ca in timpul saptamanii este foarte aglomerat, fiind folosit de milioane de oameni. Cele mai spectaculoase statii sunt dintre cele mai vechi, construite pe vremea lui Stalin care a vrut ca metroul sa fie o opera de arta socialista, educativa pentru cei care il foloseau, asa ca pe langa candelabre cam capitaliste, vei vedea numeroase statui si fresce cu soldati, oameni ai muncii, stele, seceri si multe ciocane, dar si cateva portrete ale lui Lenin. Cele mai spectaculoase statii din centru sunt Taganskaya (cu teme de razboi), Prospekt Mira (aur in combinatie cu portelan, fermieri fericiti culegand fructe, copii jucandu-se), Belorusskaya (alti muncitori fericiti, taranci cooperatoare si pionieri in extaz), Komsomolskaya (din nou eroi militari, nu neaparat comunisti, apare pana si Petru cel Mare), Kievskaya (cu scene din istoria Ucrainei si fratia intre rusi si ucraineeni), Mayakovskaya (laureata a Marelui Premiu al Expozitiei Mondiale din 1938 de la New York, plina de otel si marmura), Novokuznetskaya (din nou, plin cu soldati, iar elegantele banci din marmura sunt recuperate din vechea Biserica al lui Isus Mantuitorul demolata de Stalin. La reconstructie, au lasat bancile in metro si au construit altele) sau Plosciad Revolutii (statui imense ale oamenilor muncii din diverse ramuri ale economiei si istoriei sovietice – revolutionari, soldati, taranci, educatoare, sportivi, etc).
Dupa turul prin subteran, haideti sa iesim putin la suprafata pentru a vizita cea mai mare biserica din Moscova – Catedrala lui Isus Mantuitorul. A fost construita in cinstea victoriei asupra lui Napoleon din 1812 si demolata in anii 1930 de Stalin care voia sa construiasca fix aici, pe malurile raului Moscova un zgarie-nori de 315 metri (avand in varf o statuie de 100 metri al lui Lenin) care sa gazduiasca sediul Partidului… In ciuda vointei de nezdruncinat a maselor populare, proiectul era imposibil de realizat pe malurile foarte nisipoase ale raului, asa ca Stalin pana la urma a trebuit sa se recunoasca invins (probabil, arhitectii au fost executati) si a decis constructia celui mai mare strand din lume (tot trebuia sa faca ceva “cel mai mare din lume”). Dupa 1991, fostul primar Lujkov (care intre timp a fugit din tara) a decis ca trebuie reconstruita catedrala de urgenta, asa ca a alocat nu mai putin de 350 milioane dolari pentru constructia acesteia (plus probabil a inca unor palate personale la Soci si Londra, cateva Rolls-uri si alte maruntisuri), noua catedrala fiind finalizata in 1997.
Vizitati-o, este impresionanta, iar din spatele ei, posesorii de aparate cu zoomuri serioase pot surprinde niste imagini superbe cu Kremlinul. Daca va uitati de pe podul peste rau, dincolo de celebra fabrica de ciocolata “Octombrie Rosu” (care multi rusi ar fi preferat sa se numeasca “Cacaua maronie”, deoarece o buna parte din ciocolata produsa pe vremuri nu continea cacao), se afla o statuie gigantica si ingrozitor de urata al lui Petru cel Mare, un alt proiect faraonic marca Lujkov si a arhitectului sau favorit, Zurab Tsevetell (autor printre altele si a Catedralei lui Isus Mantuitorul). Personal, dupa ce am vazut-o, banuiesc ca daca Petru cel Mare ar invia din morti, prima lui decizie ar fi descapatanarea autorilor.
Dupa vizitarea catedralei, aveti mai multe optiuni – una spirituala – sa continuati turul manastirilor din Moscova (multe incredibil de frumoase, cum ar fi Novodevici, Novospassky sau a Patriarhiei Ruse gazduite de manastirea Danilovsky, una artistica – sa vizitati Puskin Fine Arts Museum cu niste colectii de arta capabile sa rivalizeze cu insusi Ermitajul (inclusiv multe lucrari confiscate de sovietici in al doilea razboi mondial si crezute disparute, dar de fapt ascunse bine prin vreun cotlon din Patria Sovietelor), una sportiva – plimbandu-va prin imensele parcuri, mai ales cel din jurul stadionului Lujniki, fost Olimpic-Vladimir Ilici Lenin sau destructiva de finante personale, prin mall-urile aratand a palate tariste – cum ar fi GUM-ul din Piata Rosie sau Ohotnai Riad din Piata Manejului…
Cum ajungeti
Exista doar 2 curse directe pe saptamana asigurate de Aeroflot in parteneriat cu Tarom. Poate nu sunt cele mai convenabile zboruri pentru ca sunt cam rare, uneori scumpe, asa ca mai aruncati o privire si la ofertele ucraineenilor de la Aerosvit si mai apoi pe la CSA, Malev sau LOT. Ai si optiunea tren – ai tren zilnic din Bucuresti Nord care pleaca la 6:25 dimineata si ajungi 1 zi mai tarziu, la 22:36 in gara Kievskaya (42 ore). Traseul strabate Ucraina (via Cernauti – Kiev) si trenul este format din vagoane rusesti (de fapt, vine de la Sofia). Pretul dus-intors la clasa II este de 86 euro.
Cazare Moscova
Auci ! Moscova e scumpa. Lonely Planet ne recomanda o agentie care inchiriaza apartamente si aranjeaza homestays. N-am folosit-o, dar pare sa fie ok, mai ales ca aranjeaza si viza. In rest, arunca o privire aici pentru hoteluri mai scumpe si hosteluri mai ieftine . O recomandare de la Tudor care a stat asta-vara si care descrie locul ca fiind “Foarte cald, deloc aerisit, un singur dus la care e mereu coada, insa curat si agitatie mare” este TNT Hostel la un pret fara concurenta (11 euro pe pat). Pentru mai multe informatii despre Rusia de la Tudor, iata aici.
Viza Rusia
Ei bine, iti trebuie viza. Iti trebuie o invitatie de la o persoana fizica, juridica sau vreo unitate de cazare, asa ca e bine ca atunci cand faceti o rezervare sa cereti si o invitatie (de la hosteluri, costa, marile hoteluri ar trebui sa v-o ofere gratuit). Pentru viza, va trebuie invitatia / voucher, pasaport (valabil 6 luni), o poza pasaport, asigurare medicala (original si copie), formular completat si semnat de persoana care solicita viza (chiar daca nu se prezinta personal la ambasada). Viza costa 35 euro (se plateste in dolari la rata euro/dolar a zilei) si viza se elibereaza in 7 zile. Daca o vreti mai repede, costa 70 euro (cu tot cu taxa de urgenta). Mai multe informatii pe site-ul Ambasadei Rusiei la Bucuresti.
Limba rusa
De fiecare data cand o sa scriu vreun post despre Rusia, Ucraina sau Kazahstan, voi repeta pana va plictisiti – daca mergeti pe cont propriu, este obligatoriu sa invatati alfabetul rus si sa rupeti cateva cuvinte in limba lui Tolstoi. Absolut orice semn, placa cu statia de metro, pana si firma de la McDonald’s sau Versace sunt scrise cu alfabet rusesc si extrem de putina lume vorbeste engleza. Probabil, va veti descurca mai bine daca cunoasteti romana, armeana, georgiana, cecena sau vreo limba turcica (gen azera, kazaha, etc) pentru ca sunt mai multi membrii ai acestor comunitati in Moscova decat vorbitori de limba engleza.
Vreme Moscova
Am fost la Moscova iarna, primavara si toamna. Iarna poate fi dureros, cu temperaturi frecvente de sub – 20 grade (eu am prins in martie un -15 in cursul zilei ! Si mai existau fete care umblau in fusta scurta). In schimb, la sfarsit de mai, am avut parte de o vreme superba… Pentru o statistica mai precisa pe luni cum este vremea in Moscova, uitati-va aici.
Top 3 obiective turistice in Moscova
Simplu: Piata Rosie, Kremlin si metroul ! Dar asta poate sa-ti ia mai bine de jumatate de zi 🙂
Harta Moscova. Arunca o privire aici
Ghid gratuit Moscova.
Ghidul In Your Pocket este o resursa excelenta pentru a naviga prin capitala Rusiei: obiective turistice, restaurante, baruri, hoteluri, evenimente, uneori si bordeluri le gasiti in paginile brosuri-ghid. Il descarcati gratuit de pe site-ul lor
Alte informatii
Daca ati fost la Moscova si aveti alte informatii, ponturi si sfaturi, va rog sa le impartasiti pe forum.
Piata Rosie
Muzeul de Istorie
Strelitii au pus mana pe un „infractor”
Biserica Sf. Vasile
De straja, la eroul necunoscut
Unde se pozeaza toate nuntile
La doi pasi de Kremlin, Stalin si Lenin au inceput sa povesteasca
Flora si fauna din Alexandrovski Sad
Unde pana si militia calare e sexy
La coada, la intrarea in Armoury
Bisericile de la Kremlin
Clopotul – tar
Pe Arbat
Tricouri de toate pentru toti
Metro Mayakovskaya
Metro Kievskaya
Uraaaaaaa
Catedrala lui Isus Mantuitorul
Statuia lui Petru cel Mare
Mall -ul Ohotnai Ryad
Patriarhia Rusa
si garzile patriarhale…
O furtuna de zapada in Moscova !
Supeerb, eu mi-am propus ca in aceasta viata sa vizitez tot un oras rusesc, Sankt Petersburg, dar si Moscova este magnifica.
Am si eu o intrebare daca cineva stie: cam cati vizitatori are Moscova anual?
Nu stiu exact, uitandu-ma pe net, in 2008 si 2010 au fost in jur de 4 milioane de turisti straini. In cifra asta, sunt evident, si cei care vin pentru afaceri
Eu nu prea cred ca mormantul eroului necunoscut aduce noroc 🙂 la casatorie … divorteaza oamenii intr-o veselie 🙂 🙂 🙂
Mai intai felicitari pentru acest site si multe calatorii frumoase in continuare !
Acum vine observatia: nu am fost (inca) la Moscova, dar informatia despre Piata Rosie – a doua ca suprafata din lume – pare gresita. Pt exemplu, aici apar multe alte piete mai mari, inclusiv una tot din Moscova: Universitetskaya.
Multumesc frumos de aprecieri. Cred ca ce apare pe wiki e gresit – Piata Rosie mai mica decat Piata Unirii din Cluj ? 🙂
Mai multe poze cu rusoaice, zic 🙂
Cezar, felicitari pentru articol! Reprezinta o baza excelenta pentru planificarea vizitei pe care mi-am propus-o pentru vara 2012.
O intrebare off-topic: in Belarus ai fost? Ai idee cum se obtine viza? (nu dpdv tehnic; asta gasesc pe site-ul ambasadei, ci mai degraba daca exista ceva constrangeri, avand in vedere regimul de acolo).
Merci!
Multumesc 🙂 Nu, nu am fost in Belarus, dar din cate am inteles de la prieten, nu este chiar asa de greu sa iei viza atat timp cat nu esti jurnalist
Federatia Rusa ( partea europeana ) am ” traversat-o ” , cu masina proprie , de la nord la sud . Am intrat din Belarus si am iesit in Crimeea .Totul a fost pe cont propriu ca de altfel toate excursiile de pana acum .Viza pentru Belarus a fost de tranzit si am obtinut-o foarte usor de la amasada acesteia din Bucuresti , in conditiile in care aveam pe pasaport viza Federatiei Ruse .Este o tara foarte curata si frumoasa .Din pacate in Romania nu se gasesc foarte multe informatii despre aceasta .
Articolul este pentru incepatori , subiectul poate fi tratat mult mai serios incepand chiar cu planificarea calatoriei , variante de calatorit , obiective de vizitat , detalii etc. Se prezinta ca si cum cineva ar tranzita Moscova o zi .
Asta este si scopul… ce sa faci intr-o zi, doua
Probabil m-am inselat…Am crezut ca pe acest site voi gasi informatii utile celor pasionati de turism cu adevarat si care au un buget mai limitat decat cei care prefera excursii organizate ( de ex acestia nu-si pot permite sa mearga cu Aeroflot iar atunci cand ajung intr-un oras ca Moscova nu stau o zi , doua pentru a-l bifa ci il viziteaza profund) .Asta nu inseamna ca de doua saptamani de cand am descoperit acest site nu am gasit si informatii utile de care voi tine cont in urmatoarele calatorii .
Genial! Te invidiez măi omule de nu îți dai seama!
Bravo ție. Un adevărat Ian Wright de România.
@ kit – eu am cititori de diverse bugete, asa ca articolele acopera o zona mai larga… Nu cred ca asta este „exclusivist”, dimpotriva… Apasa de exemplu butonul de Maldive 🙂
@ Iosazaur – Ma faci sa zambesc… Ian Wright 🙂 Hai sa nu exageram… Dar ma bucur ca imi urmaresti blogul si iti multumesc
Foarte interesant.
Şi acum le scot ochii alor mei că nu m-au luat cu ei în Rusia (aveam 8 ani).
Cezar, compania aviatică nu asigură viză? Am fost anul trecut la Aeroflot pentru varianta China prin Moscova, dar mi s-au părut atât de plictisiţi şi acri, că am renunţat…Contrar acestei păreri, aveau un preţ foarte bun: Bucureşti – Moscova – St.Petersburg şi retur era mai ieftin decât Bucureşti – Moscova şi retur la Tarom
Am fost singurul din liceu care a dat BAC-ul la rusă. N-am mai vorbit de atunci, dar n-am uitat unele cuvinte şi expresii, iar alfabetul îl ştiu. Sunt pregătit pentru un „Weekend la Moscova” 🙂
Nu, Aeroflotul nu asigura viza, nu e sistemul din Golful Persic. Si intr-adevar, Aeroflot are unele dintre cele mai bune preturi pe destinatii asiatice, din pacate, nu au decat 2 zboruri pe saptamana Bucuresti – Moscova… Si daca stii ceva rusa, esti bun de Rusia 🙂
очень хорошo!
„Nu uita sa arunci o privire si in celebrul magazin GUM (Magazinul Universal de Stat), candva un simbol al sublimului comert socialist sovietic – galantare goale si vanzatoare sictirite.”
Nu stiu de unde ai informatiile, dar eu cunosc ce era in acest magazin in anii 60′-70′. Galantarele nu erau goale, vanzatoarele nu erau sictirite. De ce nu erau galantarele goale, este un alt subiect de discutie.
„O sa treceti pe langa focul nestins de la mormantul Soldatului Necunoscut (dintr-un motiv care imi scapa, toate nuntile din Moscova se pozeaza cu mormantul… obicei cam macabru, dar probabil aducator de noroc).”
Nu este aducator de noroc, este doar o manifestare de respect pentru cei morti in al doilea razboi mondial. Cat este ea de sincera sau cat este doar de parada, cutuma, obligatie etc este din nou un alt subiect de discutie.
In final, ai un blog fenomenal, te citesc cu mare placere. Tine-o tot asa si in continuare.
balauru’
Informatia o am din anii 80. In anii 60 – 70 si pe la noi erau galantarele pline, prin anii 80, trecea Topescu prin magazine si striga „Goooool” 🙂 Si pe acolo, era Topescu lor
Multumesc mult de aprecieri si ca imi citesti blogul
mi se pare cam scurt un weekend pentru Moscova… nu am ajuns inca dar nu cred ca m-as duce doar pentru un weekend 🙂
Buna, vroiam sa te intreb daca se pot obtine doua vize de rusia la scurta distanta una de alta. De exemplu, daca plec la moscova in mai si la sankt petersburg in iulie, e vreo problema cu acordarea vizei a doua? Stiu ca in India tre sa stai 6 luni pana mai primesti o viza. Multumesc.
Nu cred sa fie vreo problema.
Super. Multumesc 🙂
Cred că situația cu semnele doar în rusă s-au schimbat pentru că acum sunt unele scrise și în alfabet latin 🙂
[…] ce sa va umpleti timpul intr-un week-end la Moscova aruncati un ochi aici si aici gasiti o lista cu cele mai importante obiective turistice din […]