Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Basel – obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

04. Rin la Basel.jpg

Cand eram mic, visul meu era sa ajung in Elvetia si Italia. Italia, pentru fotbalul si muzica ei (deh, pe atunci San Remo era super tare), iar Elvetia, pentru muntii ei. Imi inchipuiam ca intreaga Elvetie este ca in desenele animate cu Heidi – munti inalti, pasuni verzi si ape repezi de munte. Da, o sa ziceti ca Heidi este austriaca, mai degraba tiroleza, dar, pentru un motiv care nu-l stiu, mi-a ramas in minte ca Heidi era elvetiana si toate aventurile ei se intamplau in Alpii elvetieni. Asa ca, prima oara cand am decis sa plec intr-o vacanta in Europa, m-am dus direct in Elvetia. Am descoperit muntii ca in desenele animate ale lui Heidi, insa am descoperit si orase istorice, practic neschimbate de secole, dar si, surprinzator, nu-i asa, si ca exista si un pic de campie in muntoasa Elvetie, mai precis in orasul Basel, cel de al treilea oras ca marime al Elvetiei, situat in locul unde se intalnesc Elvetia, Germania si Franta.

 

Cand sa te duci la Basel

Cel mai bine, de departe, este vara. Eu am fost vara, am avut parte de o vreme superba, soare, cald de pantaloni scurti, o minune sa vizitezi. Iarna, Baselul nu are atat de multa zapada ca zonele montane (uneori, sunt ierni in care zapada este minima), clima fiind mai apropiata de vremea din Benelux si Franta, decat de cea din Alpi. Primavara este in mod deosebit ploioasa.

 

Cum ajungi la Basel

Cu avionul

Wizz Air zboara direct din Bucuresti si Cluj Napoca pe aeroportul Euroairport din Basel, de doua ori pe saptamana. WizzAir este singura companie care leaga direct Basel de Romania, iar pretul unui bilet incepe de la 29 de euro atat din Cluj, cat si din Bucuresti (dus, taxe aeroportuare incluse). Evident, veti gasi bilete la aceste preturi doar daca le achizitionati din timp, pentru ca sunt doar maximum 10% din locurile dintr-un avion la pretul minim.

 

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 30 de ore din Bucuresti-Nord pana la Basel SBB si ajungi dupa minimum doua schimbari de tren (Viena Westbahnhof si Zürich HB). Un bilet cu trenul este, in general, mult mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, nu exista nici o cursa directa Bucurest–Basel, dar cel mai probabil poti sa iei o cursa pana la Zürich, si de acolo, cel mai probabil, trenul spre Basel.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Basel

Aeroportul din Basel este la doi pasi de oras, practic este intr-o suburbie a orasului, se afla la 6 km de centru in satul St. Louis langa granita. Aeroportul a fost construit in anii ’50 cand granitele nationale ale Europei nu visau la acordul Schengen si cand acest aeroport era primul din Europa care deservea trei tari (cu punctele de trecere a frontierei de rigoare). Cand valul dorintei de integrare a lovit Europa, aeroportul Basel a fost redenumit Euroairport, fiind considerat un simbol al noii Europe Comune. In consecinta, EuroAirport, a devenit Basel–Mulhouse–Freiburg Airport pentru a sublinia ca deserveste trei orase din trei tari. Basel se afla la 6 km de Basel, la 22 km de Mulhouse (Franta) si la 70 km de Freiburg (Germania).

Aeroportul este deservit de autobuze. Pentru a ajunge la Basel, poti lua un autobuz BVB – linia 50 (la fiecare cateva minute in zilele de lucru si la fiecare 10 minute in weekend), care te poate duce pana la gara centrala a orasului – Basel SBB. Biletul costa 3,80 franci elvetieni, dar daca ai o rezervare confirmata la un hotel din Basel, nu e nevoie sa platesti biletul.

 

Cum calatoresti prin Basel

Centrul poate fi luat linistit la pas. Daca totusi ai nevoie de transport in comun, Basel are un sistem de autobuze bine pus la punct (adica, elvetian :)). Biletele costa incepand cu 2,10 franci (daca folosesti transportul in comun timp de 30 de minute), iar un bilet de o zi costa 9 franci. Mai multe informatii si tarife, pe site-ul BVB.

 

Top 5 obiective turistice in Basel

  1. Altstadt, orasul vechi. Desi orasul vechi nu este la fel de mare precum cele din Lucerna sau Berna, nu disperati, si Baselul are un centru vechi de care poate fi mandru – ulite inguste, fantani, biserici medievale, un loc prin care e o placere sa te plimbi pe jos.
  2. Muzeul de Istorie din Basel – daca iti place istoria, si mie imi place, nu poti rata muzeul de istorie a orasului. Nu e la fel de complet precum cel din Zürich, dar poti descoperi povestea Baselului din perioada preistorica.
  3. Puppenhaus Museum – si un orasel ca Basel trebuie sa detina un record mondial si acesta este ca gazduieste cel mai mare numar de ursuleti-jucarie din lume.
  4. Münster – catedrala de secol XIII din Basel este un mix de gotic si renascentism. Reconstruita dupa un cutremur din secolul al XIV-lea, aici se afla mormantul celebrului Erasmus din Rotterdam (adica parintele spiritual al programului de mobilitate studentesc intra-UE, Erasmus). Merita sa te urci in turla catedralei pentru o panorama a orasului pana, hat, in Franta si Germania.
  5. Plimba-te pe malul Rinului – maretul fluviu paraseste Elvetia pe la Basel, iar promenada de-a lungul lui este o placere. Tot aici, are loc si festivalul Vogel Gryff (sfarsitul lui ianuarie) cand locuitorii orasului se chinuiesc sa alunge iarna un pic mai devreme printr-un minicarnaval plin de culoare.

 

Unde sa dormi in Basel

Departe de a fi una din principalele atractii ale Elvetiei, Baselul este o poarta de intrare low-cost in Tara Cantoanelor. Daca, intr-adevar, trebuie sa dormi in Basel, se pare ca cea mai apreciata cazare este B&B Buonanotte. Dupa cum ati ghicit dupa nume, pensiunea este detinuta de italieni, mai precis de Ms. Lucci care aduce un pic de ospitalitate mediteraneeana in perfecta, dar mai impersonala Elvetie.

 

Unde sa mananci in Basel

Restaurantele sunt scumpe in Elvetia, iar Baselul nu face o exceptie, dimpotriva. Poate nu sunt preturi la fel de imense ca in Zürich sau Geneva, dar orisicat. Ori de cate ori am ajuns in Elvetia, daca nu gaseam vreun restaurant cu preturi mai mici (da, mai exista, dar nu chiar in zonele turistice sau in zonele pietonale comerciale din centrul oraselor), mancam la restaurantul magazinului universal Migros – o retea pe care o gasesti prin toata Elvetia si care practica preturi modice. Ma rog, ce inseamna in Elvetia modic 🙂

 

Ce sa faci dincolo de Basel

Cum ziceam, Baselul poate fi o poarta low-cost de a ajunge in Elvetia germanofona. In conditiile in care transportul feroviar in Elvetia costa zdravan si vrei sa mergi in zona germanofona, e cam scump sa vii tocmai de la Geneva, celalalt oras in care opereaza Wizz. In plus, singura companie care leaga Bucurestiul de Zürich este Swiss, care, fiind singur, isi permite sa practice tarife ridicate (Taromul nu mai zboara de mult la Zürich, s-a mutat si el la Geneva). Din Basel, poti sa ajungi repejor la Zürich sau in superbul oras Luzern, unul dintre acele orase pe care le iubesc in Europa. De asemenea, din Basel, poti sa ajungi repejor si in sudul Bavariei, intr-o zona de basm, chiar si Muntii Padurea Neagra de unde izvoraste Dunarea nu sunt prea departe. In plus, daca vrei sa descoperi fusion-ul franco-german din Alsacia si Lorena, cel mai bine plasat aeroport este, desigur, Basel EuroAirport.

Pentru mai multe povesti si informatii, puteti gasi toate articolele mele despre Elvetia in acest link.

Daca ati fost recent la Basel si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii, cu numeroase multumiri.

Imagini Basel

01. Biserica Munster din Basel.jpg

Munster, principala biserica a orasului

02. Spalentor - Basel.jpg

Spalentor, una din vechile porti ale cetatii

03. Fantana din Basel.jpg

 Fantani, ca peste tot prin Elvetia 😉

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

 

 

Wizz-logo

Comentarii

  • Irina spune:

    Frumoasa tara, peisaje ca-n povesti! Basel l-am vizitat acum o luna, dragut dar oamenii sunt incredibil de reci, nu am vazut nicaieri asa oameni.

  • Cristina spune:

    Ţi-a rămas bine în minte, Cezar, Heidi e elveţiancă (la fel ca şi autoarea cărţii), din Maienfeld. Iar bunicul trăieşte, într-adevăr, în Alpii Elveţieni. Şi eu vreau să văd Elveţia tot din copilărie şi tot, în mare parte, datorită lui Heidi. Bine că există cursele Wizz!

  • dragos spune:

    sall. Spune-mi te rog si mie cum si cu ce pot ajunge din Zurich in Basel(aeroport)! In principiu as fi interesat de tren deoarece un taxiu costa pe masura. Multumesc.

  • Irina spune:

    Dragos, pe mine m-a costat trenul din Basel pana in Lausanne fix 50 euro de persoana, un drum, deci pana in Zürich ceva mai putin.

  • dragos spune:

    Multam frumos Irina,eu sunt actualmente in Zurich si am bilet dus-intors insa m-am hotarat sa vin mai devreme in tara si pt asta trebuie cumparat un alt bilet,asta insemnand alti 290 euro si stand si cautand am gasit bilete ieftinte din Basel de asta sunt interesat de trenuri si alte mijloace de transport din Zurich la Basel aeroport. Mentionez ca am gasit bilete la avion Basel-Bucuresti cu 45 euro.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest