Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Napoli – obiective turistice, cazare, restaurante și multe alte ponturi

10. Napoli.jpg

Când am ajuns prima oară în Napoli într-o perioadă când, de obicei, orășelele italiene sunt pustii, “per ferie”, adică prin august, am crezut că am ajuns în capitala mondială a haosului. A trebuit să bat recorduri personale de viteză pentru a traversa strada (pe verde, la trecerea de pietoni), murdăria de pe străzi era halucinantă, clădirile baroce și înghesuite stăteau să cadă, dar mi-a plăcut atmosfera asta nebună și boemă. Am reușit să scap necălcat de vreo mașină și să descopăr un oraș unic. E drept, de atunci am mai ajuns și la Cairo, și la Delhi, așa că atunci când am revenit în Napoli nu mi s-a părut la fel de sălbatic, poate s-o mai fi calmat și el. Dar atmosfera a rămas. În plus, Napoli este un punct de plecare spre niște locuri incredibile din Italia. Scriu doar Coasta Amalfitană, Pompei și Capri și cu asta am spus totul.

Când să te duci la Napoli

Am fost și vara, și nu era chiar așa de cald, influența mării se simțea puternic, dar, în mod cert, cele mai bune perioade sunt primăvara (mai – iunie) și toamna (septembrie – octombrie).

 

Cum ajungi la Napoli

Cu avionul

Wizz Air zboară direct din București pe aeroportul din Napoli. De asemenea, Blue Air zboară pe ruta București – Napoli, din păcate neexistând și alte aeroporturi românești legate direct de capitala haosului italian. Am aruncat acum un ochi pe site-ul WizzAir și am văzut bilete de avion dus-întors și la 52 de euro (cu tot cu taxe aeroportuare), care e un preț excelent.

 

Cu trenul

Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 39 de ore din București-Nord până la Napoli Centrale și ajungi după cel puțin patru schimbări de tren (Timișoara Nord, Budapesta Keleti, Wien hbf și Roma Termini). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, există curse directe București – Napoli operate de cel puțin trei companii (TST Turistik, Giltrans și Sempre Dritto Tour). Giltrans se laudă că e cel mai rapid și că ajunge în doar 15 ore, dar am dubii. Cel mai ieftin bilet este de 79 de euro (doar dus).

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș la Napoli

 

Aeroportul este destul de aproape de oraș, iar un taxi costă circa 15 – 20 de euro. Autobuzul 14 leagă aeroportul de centrul orașului (Piazza Garibaldi) și de gara Centrale, vine cam o dată la o jumătate de oră și costă circa 1 euro. Mai există și un autobuz Alibus, care costă doar 3 euro și oprește doar în Piazza Garibaldi și în centru. Există și autobuze directe spre Sorrento, costă circa 5 euro.

 

Cum călătorești prin Napoli

Evident, un oraș se ia la picior dacă vrei să-l simți, dar dacă ai nevoie de transport în comun, vei găsi în Napoli de toate: autobuz, tramvai, funicular, până și 3 linii de metrou. Compania de transport se numește ANM, iar un bilet valabil 90 de minute costă 1,20 euro. Un bilet de o zi costă 3,60 euro.

.

 

Top 5 obiective turistice în Napoli

  1. Museo Archeologico Nazionale – este cel mai mare muzeu din lume dedicat civilizației romane. Aici, găsești multe obiecte descoperite sub lava de la Pompei și Herculaneum, precum și altele. Există și “o cameră secretă”, cu picturi și sculpturi erotice.
  2. Ia orașul vechi la pas – străduțe înguste, femei certărețe la ferestre, rufe întinse peste stradă, scuteriști care dau peste tine. Fix ca în filmele italiene de anii ‘50.
  3. Mănâncă pizza – ar fi o impietate să nu mănânci pizza in Napoli… unde se zice că s-ar fi inventat pizza! Cele mai cunoscute pizzerii sunt Da Michele și Di Matteo. Personal, am mâncat la Pizzeria Brandi, unde se zice că ar fi fost inventată Pizza Margherita în culorile naționale ale Italiei și denumită așa în cinstea primei regine a Italiei.
  4. Du-te pe Vezuviu – celebrul vulcan activ care de milenii promite să radă Napoli de pe fața pământului poate fi văzut de oriunde. Merită însă să te duci să-l vizitezi la el acasă, până când vine el să te viziteze pe tine în Napoli, caz nedorit, de altfel.
  5. Ia un ferry și du-te la Capri sau Ischia. Ar fi o excursie pe care n-ai uita-o.

Unde să dormi în Napoli

Deși am fost de vreo patru ori în Napoli, nu am dormit niciodată aici. Fie am dormit în Sorrento, fie în Roma și am venit în excursii de o zi. Evident, cea mai bună idee este să alegi un hotel în centru, între gară și gara fluvială, pentru a avea toate mijloacele de transport la îndemână. O recomandare pe care am găsit-o pe net este hotelul de o stea Europeo & Flowers https://www.hoteleuropeonapoli.com/en/index.php, un hotel aflat într-o clădire istorică și unde dubla costă doar 30 – 35 euro!

 

Unde să mănânci în Napoli

Peste tot… caută pizzeriile cele mai cunoscute și nu rata pizza. Pe străzi laterale, poți descoperi însă trattoria de familie care fac pizza, pasta și pește (cei trei P de referință pentru Napoli), de te lingi pe degete.

 

Ce să faci dincolo de Napoli

Tot îmi propun să mă duc din nou la Napoli, dar îmi dau seama că îmi trebuie cel puțin o săptămână să văd doar “the best ones”. Păi o zi la Pompei, o zi la Capri, o zi la Ischia, o zi în Napoli, o zi pe Vezuviu, vreo 2 – 3 zile pe Costa Amalfitana… și asta doar în viteză.

 

Dacă ați fost recent la Napoli și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii cu numeroase mulțumiri!

Imagini Napoli de la prima mea vizita in 1994 🙂

7. Napoli.jpg

Castel Nuovo

8. Napoli.jpg

9. Napoli.jpg

 Castel dell’Ovo

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Wizz-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii