Viza unica pentru ASEAN ?

ASEAN

Incet, incet, se pare ca se intrevede un „Schengen” sud-est asiatic. Nu pentru toata lumea, ci pentru turisti. Ceea ce ar fi super. Conform unui site thailandez in limba engleza, ministrii turismului din statele ASEAN au convenit sa lanseze in curand o viza unica pentru toate cele 10 tari care formeaza asociatia sud-est asiatica lansata acum mai multe decenii de SUA ca contrapondere la raspandirea comunismului in Asia de Sud Est.

Cele 10 tari sunt: Brunei, Cambogia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda, Vietnam.

Conform acestui plan, odata ce primesti o viza ASEAN, vei putea calatori dintr-o tara intr-alta fara sa te mai doara capul de vize. Ma rog, asta isi doresc ministrii turismului, sa vedem ce vor zice si ministrii de interne. Dar cum turismul reprezinta o parte importanta din PIB-ul zonei (circa 12%), probabil in curand va exista o astfel de viza. Sunt insa curios cum vor fi armonizate politicile de viza ale diverselor tari. In momentul de fata, exista reglementari diferite pentru cetatenii romani (si UE):

Nu ai nevoie de viza – Malaezia, Singapore, Filipine, Brunei

Visa-on-arrival – Thailanda (15 zile), Laos, Cambogia, Indonezia (30 zile), Myanmar (atentie, trebuie sa aplici on-line in avans aici !)

Viza in avans de la ambasada sau visa-on-arrival obtinuta de o agentie de turism locala – Vietnam.

Oricum, stiri bine, o sa urmaresc si o sa va spun ce se mai intampla 🙂

Sursa foto

Etichete:
· ·
Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest