Locurile istorice din Corfu ce merita vizitate

19. Canoni, Corfu

Stiu, Grecia este depozitara celei mai vechi civilizatii europene. Oriunde ajungi, dai de urme ale istoriei – fie din vremea cetatilor-stat clasice, fie din perioada romana sau bizantina, gasesti, daca „sapi” bine, si urmele a 400 de ani de Imperiu Otoman, si, pe alocuri, urmele perioadei de dupa independenta. Aici gasesti Parthenonul, prototipul arhitecturii occidentale de milenii, ruinele templelor minoice din Creta, ale Ligii de la Delos, ale templelor lui Fidias, manastiri parca suspendate, in fine, Grecia este o Nirvana pentru iubitorii de istorie. Aici dai de urmele lui Xerxes, Leonidas (nu, nu e vorba de ciocolata, ci de un rege spartan), Alexandru, Adrian, fiul adoptiv al lui „tatuca” Traian, Mohamed „Cuceritorul”, Capodistria, ale multor personalitati istorice. As putea scrie despre multe locuri istorice care sunt musai de vazut in Grecia (cred ca o sa scriu un articol special pe tema asta), dar de data asta ma rezum la singura particica din Grecia care nu a fost vreodata ocupata de otomani – insula Corfu. Si, de aceea, localnicii sunt foarte mandri… de altfel, pe drept cuvant.

Primii locuitori din Corfu sunt mentionati candva pe la 1300 i.Hr. Corfu parea atunci pentru restul grecilor o insula atat de departata, incat parea de-a dreptul mitologica. Pare-se, pe aici s-a ratacit Ulise in drumul sau spre Itaca, pe aici au bantuit argonautii dupa lana de aur, ceea ce este cert, Corfu a fost colonizata de corintieni in jurul anului 700 i.Hr. Ulterior, Corfu si-a declarat independenta, luptand chiar impotriva cetatii-mama. Corfu a trimis cea de-a doua cea mai mare flota a vreunui stat grecesc care sa se lupte cu persii (nu au ajuns insa in lupta). In 229 i.Hr, a devenit parte a Imperiului Roman (cu mult inaintea restului Greciei), inaugurand o intreaga epoca in care soarta Corfului a fost legata de Peninsula Italica. Cand Imperiul Roman s-a impartit in doua, Corfu a picat in zona bizantina. Dupa declinul bizantinilor, Corfu a fost ocupat de pirati sau de aventurieri, pentru ca, intr-un final, in 1386 (ca idee, in anul urcarii pe tron a lui Mircea cel Batran), Corfu sa treaca pentru mai multe secole sub suzeranitatea Venetiei. A detinut-o pana in 1797, cand Serenissima Republica a fost desfiintata de Napoleon si posesiunile ei adriatice au fost transferate in grija Parisului. In 1815, in urma infrangerii lui Napoleon, Corfu a devenit protectorat britanic, iar noua ocupatie a dus la crearea unui Corfu supermodern, mult peste restul Greciei. Ca idee, aici a fost deschisa prima universitate greceasca, limba greaca a devenit oficiala, au fost construite sosele. In 1864, dupa ce Grecia a reusit sa construiasca un stat cat de cat functional, Corfu (si restul insulelor ionice) au fost cedate de perfidul Albion Greciei. Cipru urma sa fie britanic inca aproape 100 de ani.

Dar care sunt principalele monumente istorice ale insulei?

In primul rand, capitala insulei, Corfu City, este o pagina de istorie vie. Plimba-te pe ulitele vechiului oras si vei descoperi la fiecare colt urmele istoriei venetiene mixate cu traditia greceasca. Da, vei gasi biserici tipic catolice cu iconostase ortodoxe unde se tin slujbe ortodoxe. Orasul a fost flancat si aparat timp de secole de doua citadele – Vechea Fortareata (construita la est inca din perioada bizantina, un adevarat Acropole al Corfului) si Noua Fortareata (construita la vest, de venetieni, pentru a face din oras o citadela inexpugnabila). Urca-te pe amandoua pentru panorame care merita din plin fotografiate.

Tot in sistemul de aparare al insulei, un rol de seama l-a jucat fortareata Angelokastro, construita pe un deal in extremitatea vestica a insulei. Cand te indrepti cu masina pe langa Angelokastro este, practic, imposibil sa nu fii atras de acest adevarat cuib de vulturi pe un varf de stanca. Este superspectaculos. Lasa masina la intrarea in cetate si urca pentru a admira aproape intreaga panorama a vestului insulei, pana, hat, aproape de capatul ei (daca este o zi clara, sigur o s-o vezi pana la capat).

Inapoi in Corfu City, poti descoperi Ionian University, prima universitate de limba greaca deschisa de un oficial britanic filo-elen. Initial, Lordul Guilford a vrut sa deschida universitatea in Itaca (probabil, era fan Ulise), dar razboiul din 1821 – 1824 inceput in mult prea invecinatul Peloponez l-a obligat sa mute universitatea in mult mai protejatul Corfu. In 1864, cand insulele ionice (inclusiv Corfu) au fost transferate Greciei, Regatul elen neavand bani sa poata intretine doua universitati, au inchis Universitatea Ionica in favoarea celei din capitala Atena. Multi profesori din Corfu s-au mutat in Atena pentru a-si continua cariera universitara.

Tronul Kaiserului – spre sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, Corfu a devenit un loc favorit pentru capetele incoronate ale lumii germanice. Imparateasa Sissi a Austro-Ungariei, dar si Kaiserul Wilhelm al Germaniei isi petreceau o buna parte din timp in Corfu. In 1890, imparateasa Sissi a primit un teren de la un corfiot bogat si aceasta a construit un palat inspirat din legenda lui Achile. Palatul a primit numele de Achilleion. Dupa asasinarea imparatesei la Geneva, dupa cativa ani, imparatul german Wilhelm, care contempla ideea de a-si construi o resedinta pe insula, a cumparat palatul lui Sissi de la urmasii ei si a folosit-o pana in 1914, la izbucnirea Primului Razboi Mondial. In timpul razboiului, Achilleion a devenit spital pentru trupele franco-sarbe, apoi sediu pentru diverse institutii grecesti, pentru ca, in Al Doilea Razboi Mondial, sa devina sediul trupelor de ocupatie germane… multe artefacte au disparut sau au fost vandute, cert este ca, dupa razboi, palatul a fost preluat de Organizatia Greaca de Turism si a fost restaurat la standardele lui Sissi… Este o placere sa te plimbi pe culoarele palatului, sa descoperi zonele umbrite din gradini si sa afli povestea locului.

Daca Achilleion este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe insula, va recomand sa nu ocoliti palatul Mon Repos, aflat undeva langa aeroport. Aici s-a nascut ducele Filip, sotul reginei britanice Elisabeta a II-a si print-consort al Marii Britanii.

Palatul a fost construit ca resedinta pentru guvernatorul general britanic al insulelor ionice si a fost preluat de Regele Greciei dupa ce insulele au fost cedate in 1864. Ani la rand, palatul a fost disputat de dinastia regala a Greciei (alungata de coloneii care au dat o lovitura militara in 1967) si de statul grec, dar Curtea Europeana de Justitie a decis ca palatul ramane in posesiunea statului grec, care trebuie sa-i plateasca Regelui Constantin echivalentul a 1% din valoarea proprietatii. Astazi, din pacate, palatul care a fost martor la vizitele multor capete incoronate (aici, a venit Sissi cand s-a indragostit de Corfu) este lasat cam in paragina. L-am descoperit doar dupa ce am citit printr-o pagina destul de obscura a unui ghid si eram unul dintre putinele suflete care au intrat prin gradina arsa de soare si cam neingrijita a fostei resedinte regale. Departe e stralucirea pe care o banuiesc sa fi fost altadata. Astazi, cladirea si parcul sunt detinute de municipalitatea locala si gazduiesc un muzeu arheologic modest. Pacat. Dar daca vreti sa mergeti pe urmele monarhiei grecesti si sa vedeti unde s-a nascut printul-consort al Elisabetei, merita sa faceti un popas.

 

Cand sa mergi in Corfu

Oricand. Poate, iarna ploua cam mult (de aceea, Corfu este o insula foarte verde si fertila), dar odata cu venirea primaverii, pana, hat, in toamna, te poti bucura de o vreme faina si insorita.

 

Tururi organizate

Paralela 45 are tururi si sejururi (inclusiv cu avionul) in Corfu in toata perioada sezonului. Paralela ofera un tur chiar acum, de Pasti, cand Corfu este scena unor traditii neobisnuite – orasul ia parte la parada de Sambata Mare (si nu Vinerea Mare) la care participa si cele patru filarmonici ale insulei, iar corfiotii din orasul vechi arunca cu ulcioare cu apa din balcon pentru a avea noroc tot anul… cioburile sunt norocoase, asa ca poate strangeti si voi). Turul de Paste este efectuat cu autocarul, iar in program este inclusa si o oprire la incredibilele manastiri din Meteora, dar si o tura prin Salonic. Aflati aici toate amanuntele.

Daca nu sunteti fani autocar, vedeti ca, de Paste, cei de la Paralela 45 au si doua chartere spre insule: spre Chania, in Creta, dar si in Rodos, insula cavalerilor..

Imagini Corfu

01. Noua cetate Corfu City

Noua fortareata din Corfu City

02. Vechea cetate Corfu City

Si vechea fortareata, aflata dincolo de oras

03. Corfu City

Cam asa arata cel mai italian oras al Greciei 🙂

04. Strazile din Corfu City

Imi aduce aminte de Napoli sau Bari

05. Biserica Corfu City

Fosta biserica catolica, acum ortodoxa

06. Intrare Noua Cetate

Intrarea in vechea cetate

07. Sf Gheorghe Corfu

Biserica Sf. Gheorghe din vechea cetate construita de englezi in 1840.

08. Angelokastro

Pe drumul spre Angelokastro

09. Angelokastro Corfu

Un adevarat cuib de vulturi

10. Panorama Corfu

De unde se poti admira panorama Paleokastritei

11. Manastire Paleokastrita

Manastirea Paleokastrita

12. Tronul Kaiserului

Tronul Kaiserului – locul favorit al lui Wilhelm in Corfu. Aici voia sa isi construiasca un palat

13. Achilleion

Dar s-a multumit cu palatul construit de Sissi – Achilleion !

14. Trepte magnigfice

Palatul a doi imparati

15. Tavan Achilleion

16. Curte Achilleion

Curtea asta interioara este minunata

17. Ahile tarandu-l pe Hector

Ahile tarand corpul lui Hector in fata Troiei

18. Mon Repos Corfu

Palatul Mon Repos

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest