Pe unde am fost in Japonia

14. Tokyo, Japonia

Tokyo, Japonia

Multa lume ma intreaba despre Japonia. Da, este o tara absolut fascinanta, as zice incredibila, interesanta nu numai din punctul de vedere al frumusetilor naturale sau al celor construite de mana omului, ci si din a observa o civilizatie si cultura unice in lume. Mi-aduc aminte de Iliescu, care vorbea de „modelul japonez” prin anii ’90, ca s-ar potrivi Romaniei. Modelul japonez nu se potriveste nimanui din lume, nu numai Romaniei, nici macar vecinilor, a caror cultura ar fi, in mod normal, ceva mai apropiata. Civilizatia japoneza este pur si simplu unica, s-a dezvoltat intr-un context inchis (secole de-a lungul, Japonia a fost inchisa vizitatorilor straini, iar japonezii nu au avut voie sa-si paraseasca arhipelagul), dar si al evolutiei post-1868. Duceti-va in Japonia nu numai pentru temple si munti, ci si pentru a-i observa pe localnici – cum se comporta, ce fac, cum reactioneaza. Este fascinant. Dar pana atunci sa va spun cate ceva despre locurile in care am fost.

 

Tokyo – indiscutabil, este un oras imens, unde poti avea zilioane de experiente. Evident, exista cateva temple istorice, apoi Ginza, zona comerciala cu cele mai scumpe spatii din lume, zona de distractii Shinjuku. Nu rata sa descoperi Harajuku si moda sa alternativa, uneori protestatara, ia metroul pentru a observa cum se comporta japonezii sau du-te cu noaptea in cap la Piata de Peste pentru un „spectacol” unic. Esti fan gadgeturi si electronice ? Atunci, eu zic sa nu ratezi cartierul Asakusa, unde apar ultimele racnete in materie de electronice. Sunteti iubitori de animale? Duceti-va sa vedeti statuia lui Hachiko, celebrul caine care si-a asteptat timp de noua ani stapanul sa vina acasa, fix la ora la care acesta coborase, pana atunci, din tren in gara Shinjuku cand se intorcea de la job. Nu stiti povestea, nu ati vazut filmul cu Richard Gere? Hachiko a fost un caine detinut de un profesor universitar. In fiecare dimineata, isi insotea stapanul la gara si il astepta sa se intoarca acasa la o ora fixa. Stapanul sau, din pacate, a murit la facultate in urma unui atac cerebral si nu s-a mai intors niciodata. Hachiko a fost dupa aceea ingrijit de alti oameni, dar in fiecare seara, fix la ora stiuta de el, se prezenta cand sosea trenul cu care trebuia sa-i vina stapanul. Zi de zi, timp de noua ani, pana cand Hachiko a murit si el si si-a intalnit in sfarsit stapanul intr-o alta lume…

Si daca v-ati plictisit de blocuri, metrouri, ecrane gigantice si reclame, veti descoperi o oaza de liniste intr-un oras care nu doarme niciodata. Se numeste Shinjuku Gyoen National Park – obligatoriu de vizitat in perioada sakura.

 

Osaka – am avut norocul ca am ajuns in Osaka inainte de a vizita Tokyo. Pentru ca este ruda ceva mai mica si o idee mai putin extravaganta a Tokyo-ului. De asemenea, un oras care se catara pe verticala, plin de lucruri de facut si vizitat – de la cel mai mare acvariu din lume (japonezii spun ca din cauza ca e unicul acvariu care detine o balena) la parcul de distractii Universal Studios, de la castelul Osaka unde poti descoperi arhitectura traditionala militara a Japoniei (restaurata in cele mai mici detalii) pana la Minami, cartierul de distractii al Osakai, replica in mic a luminilor si a atractiilor din Shinjuku (se afla la doi pasi de statia de metrou Namba, una dintre cele mai mari din Japonia).

 

Kyoto – desi este, probabil, cel mai turistic oras al Japoniei, nu trebuie ratat pentru ca merita cu prisosinta sa fie luat cu asalt de turisti. Dar chiar si in varful sezonului, o sa gasiti vreun colt dintr-un complex de temple in care sa nu gasiti pe nimeni. Evident, e musai sa ajungeti la Ginkaku-ji (asa-numitul „Pavilion de Argint”) sau Daitoku-ji, care nu este un templu, ci un complex de temple, aici nu trebuie sa ratati „Gradina Zen” sau Chion-ji sau Vaticanul Budismului, este cel mai popular templu din acest oras al templelor si palatelor. Iar cel mai popular loc (unde literalmente trebuie sa stai la coada sa faci poza „standard”) este Kinkaku-ji – „Templul de Aur”. Evident, nu trebuie ratat Palatul Imperial, cu pavilioane aerisite, gradini inspirationale si interioare deloc pompoase.

 

Nara – este orasul in care m-am distrat cel mai mult. Capitala a Japoniei inainte de Kyoto, Nara este unicul oras din lume, probabil, unde se afla cerbi si caprioare… comunitare. Odata ce ajungi in zona templului Todai-ji, in interiorul caruia se afla cea mai mare statuie de bronz a lui Buda, vei fi inconjurat de o turma de caprioare si cerbi pitici. Simpaticele creaturi erau trimisii zeilor in religia ancestrala japoneza pre-budista si si-au pastrat statutul privilegiat si dupa convertirea Japoniei la budism. Peste tot, poti cumpara „biscuiti de cerb”, dar in momentul cand te trezesti cu pachetul in mana, vei fi inconjurat imediat de caprioare flamande (ma rog, nu cred ca sunt flamande, ci mai degraba gurmande, pentru ca toata lumea le da „biscuiti”). Eu am fost si impuns de un mic cerb dornic de atentie (concretizata printr-un biscuit), dar toata experienta este megahaioasa.

In Todai-ji se afla o gaura intr-unul dintre stalpii de sustinere, se spune ca daca reusesti sa treci prin el, vei avea parte de o reincarnare superioara in viata urmatoare… asa ca multi incearca sa se strecoare, de multe ori fara succes. Daca ramaneti incastrati in stalp, exista un serviciu special de descarcerare in cadrul templului, vor interveni prompt – ca orice serviciu public sau privat din Japonia, de altfel.

 

Doar aici am fost. Sper ca o sa revin candva in Japonia pentru a merge la Hiroshima sau la muntele Fuji. Cum spuneam, nu au intrat zilele in sac… Candva.

 

Cand sa mergi in Japonia

Vara este ploioasa (este sezonul taifunurilor), iar iarna este frig. Primavara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri (mai ales de Sakura – inflorirea ciresilor, care transforma o buna parte din Japonia in tinuturi de basm). Nici vara nu e rau (eu am fost vara), e cald si, de cele mai multe ori, soare, dar te poate lovi si un taifun (am avut si experienta asta).

 

Tururi organizate

J’Info Tours organizeaza mai multe tururi anul acesta in Japonia care cuprinde toate orasele de mai sus, dar si alte atractii de prim ordin (urmatoarele doua au loc cu incepere din 8 august si 23 septembrie). Exista si optiunea de prelungire a turului in Coreea de Sud, iar zilele acestea este chiar si o oferta de reducere cu 15% a tarifului daca optati pentru combinatia Japonia + Coreea de Sud si de doar 5% daca vreti sa mergeti doar in Japonia. Gasiti toate amanuntele aici.

 

Viza Japonia

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Japonia, dar aveti nevoie de pasaport (se accepta si temporar; documentul trebuie sa fie valabil inca sase luni din momentul in care intrati in Japonia).

Imagini Japonia

01. Tokyo noaptea

Tokyo by night. O nebunie de lumini si culori !

02. Templu Tokyo

Iar ziua, mai descoperi arhitectura traditionala in jungla urbama

03. Parc Tokyo

Chiar si un amplu parc printre cladiri inalte

04. Osaka

Osaka vazuta de (relativ) sus

05. Castel Osaka

Castelul din Osaka

06. Acvariu Osaka

Intrarea in acvariu

07. Distractii Osaka

Si zona de distractie de langa statia Namba

08. Templul de Aur - Kyoto

Templul de Aur de la Kyoto

09. Palat Regal Kyoto

Un pavilion al palatului imperial

10. Temple Kyoto

11. Cerbii din Nara

Caprioare disperate dupa biscuiti 🙂

12. Prin stalp

Reincarnarea va fi in mod cert superioara

13. Statuia de bronz al lui Buda

Marea statuie de bronz al lui Buda

Categorii:
Japonia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest