Daca va uitati pe harta locurilor in care m-am dus, nu e greu de observat ca golurile cele mai multe le am in Africa. Nu am ajuns in prea multe locuri, doar in Egipt, Tunisia, Maroc, Mali, Etiopia, Kenya si Tanzania. Da, am fost in Africa de Sud, tara de la capatul sudic al continentului este „inrosita”, dar chiar daca am stat cam o saptamana acolo, nu am fost decat in cartierul-oras „de lux” Sandton, aflat la nord, in Johannesburg, si am dat un pic cu nasul prin oras. Dar am citit multe despre Africa de Sud si, sincer, sper sa ajung odata pentru a o vedea. In articolul de azi, inspirat de turul pe care l-am vazut la Lidl Tour, disponibil aici, m-am gandit sa scriu despre ce va fi obligatoriu pe lista lucrurilor de facut si de vazut cand voi ajunge vreodata in Africa de Sud.
Se spune ca atunci cand primii europeni au trecut pe la Capul Bunei Sperante (e vorba de portughezii lui Bartolemeo Diaz, navigatorul care a deschis drumul maritim al europenilor spre India, ocolind Africa pe la sud) au crezut ca au ajuns in paradis (la fel li s-a intamplat si omanezilor debarcati in Zanzibar). Parerea lor a fost impartasita insa si de europenii care I-au urmat si care au decis sa se stabileasca in Africa de Sud. Mai intai olandezii (care in Africa de Sud sunt numiti “buri” adica “tarani” in olandeza si care vorbesc un dialect arhaic de olandeza) si mai apoi englezii care au vrut sa-si securizeze toate drumurile spre India. Pe langa bogatiile minerale si fertilitatea solului, toti europenii ajunsi in Africa de Sud au descoperit o tara cu peisaje uimitoare – si au contribuit de asemenea construind orase si sa te extrem de pitoresti mai ales prin jurul Capului.
Cum ziceam, Cape Town este, probabil, cel mai frumos oras de pe continentul negru si unul dintre cele mai frumoase din intreaga lume. Nu o spun eu, ca nu am fost acolo, o spun zecile de bloguri si site-uri pe care le-am citit. Aflat la doi pasi de Capul Bunei Sperante, la picioarele unui munte fabulos – Table Mountain, cu o arhitectura variata si frumoasa, Cape Town merita, merita, merita. In plus, in apropierea orasului poti descoperi locul unde Oceanul Indian se intalneste cu cel Atlantic la Capul Bunei Sperante, dar, de asemenea, poti avea niste intalniri greu de uitat cu o colonie de pinguini (te poti plimba printre ei, iar aceste creaturi sunt cu adevarat dragute), cu niste foci sau, daca chiar ai chef de adrenalina, sa te scufunzi intr-o cusca in ocean pentru a da ochii cu niste rechini.
Africa de Sud este, de asemenea, cunoscuta in lume pentru vinurile sale. De vreo doua decenii, la nivel global, connaiseurii si nu numai asista la lupta dintre „old world wines” – Spania, Italia contra „new world wines” – Chile, Australia sau Africa de Sud. Daca vinurile lumii vechi sunt vinuri nobile, care se beau la ocazii speciale, cumva ca sa te alinti, producatorii „lumii noi” – printre care si Africa de Sud au pedalat pe ideea de marketing ca vinul nu este o bautura doar pentru nobili, ci e o bautura tinereasca si saltareata pentru toata lumea. Brandurile precum „Yellow Tail” (Coada galbena din Australia) sau „Two Oceans” din Africa de Sud sunt disponibile acum pe tot globul. Imensa majoritate a podgoriilor se afla in proximitatea Cape Townului si majoritatea sunt aranjate ca niste atractii turistice – centre de informare, de degustare, unele detin si locuri de cazare, spa etc. Am vazut niste poze si locurile par din povestile fratilor Grimm – mai ales ca toate localitatile de acolo poarta nume olandeze. Iar mai departe, as continua pe celebra Garden Route. Cred ca doar numele iti sugereaza o ruta paradiziaca…
Parcul National Kruger este cel mai cunoscut parc national din Africa de Sud, dar in niciun caz unicul. De altfel, ca prin toata tara, poti gasi numeroase rezervatii, unele, de stat, altele, private, dar care iti ofera ocazia unor safariuri. Si, credeti-ma, cand ajungeti fata in fata cu lei, zebre, girafe si alte animale africane, nu le vei uita niciodata. Eu am participat la un safari in Africa de Est si, desi au trecut mai bine de 10 ani, imi aduc aminte de fiecare detaliu si de fiecare rendez-vous cu mult drag. Parcul National Kruger se afla in coltul de nord-est al tarii, spre granita cu Mozambicul. Trebuie sa subliniez ca in turul propus de cei de la Lidl Tour, safariul din Kruger National Park este un upgrade surpriza inclus in program.
Africa de Sud este o tara unica in lume – nu are o capitala, nici doua, ci chiar trei – Cape Town (unde este Parlamentul), Pretoria (unde este sediul executivului) si Bloemfontein (unde se afla sediul Curtii Supreme, puterea legislativa) sunt toate considerate capitale. Dar capitala economica indiscutabila este Johannesburg (iata, o a patra capitala :)), un oras cu zgarie nori, malluri imense, mancare buna si parcuri tematice. Dar tot aici, exista celebrul township Soweto. Townshipurile sunt cartiere tip favela in care in perioada apartheidului locuia populatia de culoare. Soweto este in mod particular celebra – aici au locuit doi laureati ai premiului Nobel pentru pace – iconicul Nelson Mandela si episcopul de culoare Desmond Tutu. Iar vizitatorii descopera astazi istoria trista a perioadei de apartheid, in care poporul ales de Dumnezeu – albii (afrikaaneri sau englezi) construiau ghetouri pentru populatia bastinasa. Din fericire, perioada respectiva a trecut, dar Soweto continua sa fie un bastion al populatiei de culoare, unde se afla un muzeu al apartheidului care nu poate sa nu impresioneze. Ca in perioada de dinainte de 1990, exista doua intrari in muzeu – pentru albi si pentru negri.
Cam astea sunt locurile in care m-as duce. Evident, cel mai mult timp l-as petrece in Cape Town si regiunea adiacenta, dar si in Kruger National Park. Parca m-as duce si in extravagantul Sun City, parca as explora si enclave-regate Lesotho si Swaziland, parca m-as duce si in zona desertica dinspre Namibia… parca m-as duce peste tot. Si sunt sigur ca intr-o zi voi ajunge sa explorez Africa de Sud, una dintre cele mai frumoase tari de pe Planeta.
Cand sa mergi in Africa de Sud
Africa de Sud, fiind in emisfera sudica, are anotimpurile „inversate” – Craciunul il petreci in pantaloni scurti, iar augustul, in pulover. Zona Cape Town are un climat similar cu Mediterana, cu ierni caldute si ploioase, in timp ce in Johannesburg diferentele dintre vara si iarna sunt mai accentuate (in iulie – august e chiar frig!).
Tururi organizate in Africa de Sud
Lidl Tour ofera un tur in locurile care merita cu varf si indesat sa le vedeti in Africa de Sud – de la Kruger la Cape Town, in zona viticola, dar si spre Garden Route. Veti putea vedea nu numai peisaje impresionante, ci si Cape Town, dar si cam toata fauna Africii de Sud – de la lei si zebre la struti si pinguini. Excursia dureaza 9 zile si plecarea este stabilita pe 2 iunie, iar preturile incep de la 1.599 de euro (cu toate taxele incluse, exceptand viza). Mai multe amanunte gasiti aici.
Viza Africa de Sud
Pentru a vizita Africa de Sud, ai nevoie de viza care trebuie obtinuta in avans de la Ambasada Africii de Sud din Bucuresti. Lidl Tour va ajuta in obtinerea acestei vize, dar atentie, perioada de acordare dureaza mult (dosarele sunt trimise in Africa de Sud si pana vine raspunsul, dureaza), asa ca daca va bate gandul sa mergeti la vara in Africa de Sud, ar trebui sa va grabiti.
Africa este pentru mine un loc enigmatic! Am citit atat de multe povesti despre minunile Africii incat ma gandesc in primul rand la frumusetea ascunsa a locurilor.
Pai eu as zice ca daca ai nevoie de un ghid in jurul Cape Town-ului si mai ales in zona viticola, sa ma contactezi. Lucrez la Universitatea din Stellenbosch, exact la departamentul de Viticultura si Oenologie…
Multumesc 🙂
Cam cat a durat obţinerea vizei? Aş vrea să plec şi eu în Africa de Sud pe 27 noiembrie si ma intrebam dacă nu e deja prea târziu pt viză.
Din cate stiu, tine cam o luna
Mulţumesc.