Am ajuns prima oara in Sri Lanka la sfarsitul anului 2009. Tara tocmai terminase de cateva luni un indelungat razboi civil, extrem de costisitor si plin de victime, care durase de decenii si, o perioada destul de lunga, guvernul pierduse controlul asupra unei parti din teritoriul national. Dar la inceputul lui 2009, o ofensiva hotarata, aparent cu sprijinul discret al Indiei si SUA, a dus la izbanda finala. Tot teritoriul ocupat de Tigrii Tamili a fost ocupat de armata srilankeza, iar liderii organizatiei separatiste au fost ucisi in lupta. They took no prisoners. La sfarsit de 2009, am gasit o Sri Lanka un pic traumatizata, dar si plina de speranta. In sfarsit, era pace. Centrul capitalei Colombo continua sa fie intesat de baricade si de forte militare (cand am revenit cativa ani mai tarziu, disparusera ca si cum nu existasera vreodata), dar in restul tarii era liniste si pace. Restul tarii, care nu fusese vreodata ocupat de Tigrii Tamili. Coasta isi lingea ranile dupa tsunamiul devastator care lovise sudul insulei, lasand in urma nu mai putin de 36.000 de morti si disparuti, dar peste tot plutea un aer de speranta. Speranta pe care am simtit-o a fost confirmata cand am revenit in 2012. Presedintele Rahinda Majapaksa (pe care l-am poreclit „Lord Ravana”, dupa asemanarea cu maleficul Rege al Lankai din Ramayana) il aruncase in inchisoare pe principalul opozant, generalul Sarath Fonseka, eroul razboiului civil, si tara derapa spre dictatura. Dar in 2015, rezultatul alegerilor a adus o surpriza imensa – Majapaksa a fost invins clar si a trebuit sa paraseasca puterea, Fonseka era eliberat si promovat maresal, iar situatia politica s-a indreptat spre democratie.
Cei care cred ca Sri Lanka este un soi de Indie se insala. Nu ma refer la faptul ca au o alta religie, ci la faptul ca este semnificativ o tara mult, mult mai curata. In rest, da, vezi femei in sari, da, singhalezii seamana fizic cu indienii, dar sunt o natie mult mai organizata si muncitoare. Daca provincia indiana Kerala nu si-ar fi spus „God’s Own Country”, sugerand un peisaj paradiziac, atunci Sri Lanka ar fi meritat. De altfel, Sri Lanka are un varf care este denumit Adam’s Peak – se crede ca atunci cand Adam a fost alungat din Rai, a coborat in Sri Lanka – Dumnezeu a fost totusi de treaba si a incercat sa le faca o tranzitie mai usoara rebelilor Adam si Eva si nu i-a trimis in Siberia sau in desert, ci intr-un loc pamantean, similar totusi cu paradisul. Ce poveste frumoasa…
Dar sa revin la subiectul acestui articol. De atunci, de dupa 2009 – 2010, am auzit de multi romani care au ajuns in Sri Lanka, iar tara asta, de unde avem ceai si mirodenii, pare sa devina din ce in ce mai populara. Si pe buna dreptate. Asa ca m-am gandit sa fac o lista de locuri in care am fost si sa va povestesc cate un pic despre fiecare. Si sa le grupez pe zone.
Colombo, capitala. Este putin probabil ca nu vei trece prin capitala sau ca nu vei ajunge in apropierea ei. 95% din zborurile internationale aterizeaza pe aeroportul Colombo, dar exista posibilitatea sa sari peste capitala. Desi nu pot spune ca sunt cine stie ce obiective turistice in capitala, este totusi orasul-cheie al insulei si merita sa arunci o privire, sa iei cumva pulsul celei mai bogate si avansate parti din insula. Exista restaurante minunate, malluri, tot soiul de cluburi in stil englezesc (deh, Sri Lanka este englezescul Ceylon), o plaja faina si multe alte atractii – multe si marunte.
Coasta litorala – am fost pe coasta sud-vestica, cea mai populara, dar in ultimii ani a inceput sa se dezvolte si mai salbatica coasta estica (aceasta a fost si in proximitatea frontului). Pe coasta sud-vestica se afla cele mai populare statiuni de litoral – Hikkaduwa (sau Hikka) si Unawatuna. Am fost in Hikka atunci cand turistii straini puteau fi numarati pe degete, dar locul nu era deloc pustiu. Spre deosebire de multe alte locuri din Asia, srilankezilor chiar le place la plaja, asa ca erau numerosi turisti localnici – in general, tineri, cu ceva bani si destul de cosmopoliti. Mi-a placut mai mult Hikka – plaja ampla, pensiuni ici si colo, inconjurate de gradini superbe, baruri faine, din pacate soseaua nationala taia in doua statiunea si era plina de tiruri. Odata cu construirea autostrazii Colombo – Galle, sper ca acest trafic sa se reduca. In schimb, Unawatuna, care este cert mai populara, mi s-a parut mult mai inghesuita, iar dupa-amiaza, cand venea fluxul, apa inghitea cam toata plaja. Mai exista o statiune mai la nord, langa aeroportul international – se numeste Negombo si poate fi un ultim (sau prim) stop mult mai dragut si exotic in Sri Lanka. In plus, in ultimii zece ani, intre Colombo si Hikkaduwa s-au dezvoltat numeroase alte statiuni si hoteluri de lux (unele, all-inclusive), cam intreaga coasta devenind, incet-incet, o coasta a vacantelor la mare si soare.
Galle – tot in zona sud-vestica se afla principalul oras colonial al insulei, acest Galle. Construit si detinut de portughezi, olandezi si, in final, englezi, orasul este, probabil, cel mai bun exemplu de oras-citadela construit de portughezi. Vei descoperi o combinatie superinteresanta de arhitectura portugheza si locala, de catedrale impunatoare, dar si cu moschei (Galle gazduieste cea mai mare comunitate de musulmani de pe insula). Plimbati-va pe strazi, vizitati bisericile si templele, beti o bere rece sau un cocktail la o terasa si nu ratati sa intrati in clasicul hotel Amangalia (este fostul hotel New Orient Hotel, deschis de englezi in 1865) … veti fi teleportati intr-un alt timp.
Orasul sacru – Kandy. Colombo a fost capitala insulei doar cand englezii au cucerit-o si au decis sa aiba o capitala pe malul marii, pentru a avea un contact mai usor cu metropola si cu alte colonii din zona. Ultima capitala a unui stat singhalez clasic se afla la Kandy, un orasel construit pe niste dealuri pitoresti, care este si cel mai important loc de pelerinaj de pe insula – aici se pare ca se afla un dinte de-al lui Buda, simbolul suveranitatii si statalitatii tarii, in jurul caruia a fost construit un complex religios somptuos. In mod cert, nu o sa puteti vedea insula, dar templul merita cu varf si indesat, mai ales daca prindeti si vreo ceremonie budista. Pe soseaua dintre Colombo si Kandy, nu ratati sa vizitati orfelinatul de elefanti de la Pinawalla – foarte, foarte dragut!
Triunghiul fostelor capitale – Sri Lanka a avut parte de mai multe capitale, regalitatea singhaleza mutandu-se din cand in cand dintr-un loc intr-altul, dar lasand in urma lor niste constructii monumentale. Incepe in crescendo – cu Anuradhapura, apoi Polonnaruwa si nu pierdeti pentru nimic in lume sa va urcati pe palatul-munte de la Sigirya. Din ultimul, nu au ramas multe cladiri, doar niste ruine catarate pe o stanca rasarita spectaculos in mijlocul campiei … Urcati-va pana in varf, va fi o experienta de neuitat.
Nuwara Eliya – este statiunea „de munte” construita de englezi si veti fi surprinsi sa descoperiti un orasel englezesc in mijlocul Asiei. Pentru ca englezii se sufocau de caldura si umiditate in Colombo, au cautat un loc care sa le aduca aminte din punct de vedere climatic de acasa. Si au gasit un astfel de loc, cat de cat in mijlocul tarii, la Nuwara Eliya, unde veti descoperi numeroase casute in stil englezesc. Orasul este la vreo 2.000 de metri altitudine, iar drumul spre el de la Kandy este absolut minunat – veti avea parte de zeci de serpentine printr-un ocean verde, al plantatiilor de ceai (opriti-va pe drum si vizitati una). Iar in Nuwara Eliya veti descoperi fructe exotice rare, dupa cum ma „ameninta” soferul meu… Erau capsuni :).
Adam’s Peak si World’s End. Pentru cei care isi doresc un pic de miscare, interiorul insulei le ofera niste posibilitati minunate. Adam’s Peak este punct de pelerinaj pentru trei religii – budism (pe aici, sustin budistii, a trecut Buda, iar urma care arata a picior este a lui), crestinism (se crede ca Adam a coborat de aici cand a fost alungat din Rai) si hinduism („urma piciorului” i-ar apartine lui Shiva). Trebuie sa plecati candva dupa miezul noptii, pentru a urca impreuna cu sute sau mii de pelerini pana in varful muntelui, sa ajungeti acolo inainte de rasaritul soarelui. Atentie, desi jos, unde se afla pensiunile, este cald de pantaloni scurti, sus, in varf la 2.243 de metri este frig, mai ales dimineata. Atentie, sus, pe platou, trebuie sa stati descult, in semn de veneratie pentru cine doriti (oricum, mare parte din pelerini urca in varf de munte descaltati pe tot traseul). E bine sa ajungi in varf dis-de-dimineata nu numai pentru ca asta cere traditia, dar si pentru ca imediat dupa primele ore ale diminetii, varful este, de obicei, inconjurat de nori si nu vei mai putea admira incredibila panorama a unei bune parti din insula. In World’s End, nu trebuie sa umbli descult, ci sa ai niste ghete de hiking bune … vei descoperi un platou verde, paradiziac, care, la un moment dat, se termina brusc, prabusindu-se intr-o prapastie de cateva sute de metri … si chiar simti ca te afli undeva la capatul lumii!
Mai sunt multe alte locuri faine prin Sri Lanka, cum ar fi Parcul National Yala, cu elefanti salbatici, in care n-am ajuns. Si sunt sigur ca, daca as reveni, as descoperi multe locuri in care n-am fost.
Daca ati fost recent in Sri Lanka, as aprecia daca ati spune pe unde ati fost si cum vi s-a parut tara ?
Cand sa mergi in Sri Lanka
Desi, la prima vedere, Sri Lanka pare o insula mica, climatul difera enorm de la o regiune la alta. Din punct de vedere climatic, temperatura este relativ uniforma tot teritoriul tarii si tot anul, diferentele constand in faptul ca jumatate din an ai parte de sezonul secetos si cealalta, de sezon ploios (Sri Lanka nu ar fi atat de luxuriant de verde, daca nu ar ploua zdravan. In perioada de iarna (la noi), coasta este in plin sezon secetos, iar centrul tarii, in sezon ploios. Vara, e pe dos. Primavara si toamna, cum o da norocul – e posibil sa prinzi sezon secetos in toata tara (cum am prins eu in 2012) sau ploios …
Tururi organizate in Sri Lanka
In februarie, cei de la Paralela 45 organizeaza un circuit de 9 zile prin Sri Lanka, acoperind zona care se va afla in plin sezon secetos (adica, in mod normal, va fi soare si cer albastru). Oferta include transportul si cazarea intr-un hotel de 5 stele de pe plaja – Ahungalla, aflata pe coasta vestica, la Oceanul Indian, undeva la jumatatea drumului intre Colombo si Galle. Odata stabilita baza aici, veti putea face diverse excursii prin zona – Galle, Colombo – sa vedeti balenele.
Pachetul de 9 zile costa doar 1.230 de euro (exista acum o reducere de 4%) si contine bilet de avion (plus toate taxele posibile), cazare la hotel de 5 stele all-inclusive, viza de Sri Lanka si transferuri. In rest, faceti ce vreti, puteti sa va bucurati de apa calda a Oceanului in mijloc de iarna romaneasca sau sa descoperiti aceasta insula de smarald…
Gasiti toate amanuntele aici ––> Sejur Sri Lanka
Viza Sri Lanka
Viza de Sri Lanka se poate obtine online aici. Viza costa 40 de dolari, daca o iei online. In cazul ofertei Paralela 45, costul vizei este deja inclus in pretul pachetului.
Imagini Sri Lanka
Cam asa se vede Sri Lanka din avion – un taram verde, verde, verde
Colombo, capitala insulei
Plaja de la sud de Colombo
Dar principalele plaje se afla mult mai la sud de Colombo… cum ar fi Hikkaduwa
Pe plaja – total chill
Unawatuna, o alta plaja iubita de localnici
Dar spre sfarsitul dupa-amiezii, plaja este inghitita de flux
Galle – orasul colonial
Arhitectura coloniala tipica
Orfelinatul de elefanti
Si lor le place la scalda 🙂
Kandy, ultima capitala a regatului singhalez
In interiorul palatului dintelui
Sosele prin Sri Lanka
Anuradhapura – una din fostele capitale
Si numerosi credinciosi singhalezi
Pollonaruwa – o alta capitala
si fastuoasele sale urme
Sigirya – aceasta stanca a fost de fapt un palat
Priveliste este ametitoare
Au mai ramas cateva picturi .., cam topless
Drumul spre Nuwara Eliya – printr-un paradis verde
Plantatiile de ceai
Culegatoare de ceai
Nuwara Eliya, mica Anglie din Sri Lanka
World’s End
Adam’s Peak
Si sus, inainte de rasarit
cam asa arata Adam’s Peak la rasarit de soare
Sri Lanka este un imperiu al florilor !
Eu am fost doar la Kandy si Colombo. Am luat spre marea mirare a casieritei trenul la clasa a treia, care e o aventura in sine. Am fost insa oripilat ca veneau la cersit leprosi si persoane cu invaliditati de toate felurile. Iar cand trenul a inceput sa se umple de calatorii atarnau de bara de la usa, a devenit si mai palpitant. Am ramas insa cu gura cascata cand am vazut vagoane de tren romanesti… Am vizitat si portul, care e imens, construit de chinezi pe cateva miliarde de dolari. Fiind o Republica Socialista, au facut multe afaceri proaste cu astia… Oamenii sunt insa foarte prietenosi, dar la capitolul igiena e JALE, ca si in India… Eu am stat foarte putin, dar am discutat cu o familie care a stat mai mult si ei se plangeau ca asa repede a zburat timpul… Pe semne a fost relaxant, dar si plictisitor pentru ei concediul de trei saptamani. Calatoria cu trenul pana in Kandy trece prin peisaje superbe, iar in oras lacul imens din centru te pune intr-o atmosfera europeana…
Cred ca e vorba de presedintele Mahinda Rajapaksa !
Acum ma întorc din SRI LANKA. Templul de la Dambulla – GOLDEN Temple – merita amintit, mai ales pt Cave Temple, fiind una dintre cele 6 site-uri culturale protejate de UNESCO.
Lângă Kandy este Victoria Golf Course, care este fabulos de frumos !
După părerea mea Negombo este mult mai spectaculos decât Hikka. Noi am stat și in Weligama, pt diving ( care a fost totuși modest in comparație cu alte locații asiatice ) , dar mai ales pt Blue Whales – pe care le poți vedea de la Mirissa. Merita !!!
Bună ziua! Aș avea și eu nevoie de o recomandare pentru șofer/agenție locală în vederea organizării unui tur. Mă adresez atât ție, Cezar, cât și călătorilor recent întorși de pe acele meleaguri…
Mulțumesc și călătorii minunate în continuare!
Eu am fost cu ceva ani in urma si soferi am facut rost de la hotelurile si pensiunile in care am stat, nu am contactele lor. Poate sa fi fost cineva de data recenta ?
300 de dolari pentru 2 persoane de la hotel găsești și localnici dar nu știu cât e de sigur. Îți recomand minim 2 săptămâni pentru a avea timp și sa te plimbi și sa te odihnești. E superba și cam cât România ca și mărime deci chiar trebuie timp
Eu am gasit in Colombo o agentie de turism care mi-a dat sofer cu masina.
Ei vorbesc Engleza si inca cateva limbi si chiar ruseste.
Uite situl lor https://www.sri-lanka.co.il/ (au si in Engleza dar eu am tradus de aici)
Salut. Vrem in 1-11 Martie 2018 sa facem o calatorie in Sri Lanka. Ceva informatii proaspete? Pot inchiria masina acolo sa ma deplasez?
Nu am mai fost de cativa ani. Relativ la condus, ia masina cu sofer. Daca vrei sa conduci tu, o s-o busesti in prima ora de condus.
Probabil ca îți poți închiria. Sensul de mers este invers fata de aici și volanul invers și la ce trafic au și la ce stil de condus au nu îți recomand. E mai ok cu șofer de al lor. Și dacă te duci sa stai minim 2 săptămâni pentru a avea timp măcar de o parte din câte au de oferit
Cezar, ai habar de unde pot cumpara tigari la un preț accesibilca la mine in Frankfurt? Vom face o escala in Dubai, în drum spre Colombo. Am inteles ca acolo tigarile costă foarte mult, peste 5 euro/pachet. Cum este cu fumatul in Sri Lanka.
Cu multumiri anticipate!
Sunt nefumator, nici macar in Romania nu stiu cat costa tigarile 🙂